Kamil Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witam, Pytanie jak w temacie. Chciałbym uwarzyć coś podobnego i nie wiem jakiego przepisu (na jaki styl) mam szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witam, Pytanie jak w temacie. Chciałbym uwarzyć coś podobnego i nie wiem jakiego przepisu (na jaki styl) mam szukać. Coś w stylu Tmave, Bohemskie Ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jest to Dark American Lager jeżeli chodzi o styl, mówi się że to podobne do ciemnego Kozela jest, a widziałem na niego gdzieś przepis jak nie tu to na browar.bizie. Jeżeli też chcesz to bardzo podobny w tym stylu jest Shwarzbier lub Tmave, a na nie przepisów jest pełno Wszystko to są piwa dolnej fermentacji, a sezon już minął jak nie masz warunków to nie zrobisz. Na dodatek jak piłem tego tyskacza to wydawało mi się jest on dość mocno słodki więc na pewno jak chcesz uzyskać taki sam efekt będziesz musiał dodać słodzika (chyba) albo od fermentować go wysoko na jakiś drożdżach do tego przeznaczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 U mnie w piwnicy jest ok. 13 st. C, także z dwie warki na drożdżach dolnej fermentacji chyba jeszcze zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) U mnie w piwnicy jest ok. 13 st. C, także z dwie warki na drożdżach dolnej fermentacji chyba jeszcze zrobię. Żeby zrobić dolniaki będziesz musiał się wspomóc chłodzeniem. 13°C to trochę za dużo. Fermentacja może podnieś temperaturę o 2°C-3 °C Pomyślałbym o górniakach pracujących dobrze w niższych temperaturach ,zostawiających czysty profil ( kolsch , german ale ) Co do receptury ,to ja spróbowałbym tmave z domieszką składników niesłodowych i trochę mniejszą ilością palonych. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się