Lukiner Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Witam, Mam już sprzęt, butelki pozbierane i umyte. Myślę że jestem gotowy na pierwsze piwko, na razie z brewkita, mimo boje się że dam plamy na jakiś podstawowych zagadnieniach, stąd te pytania... proszę o wyrozumiałość i w miarę szybką odpowiedz. 1. czy areometr trzeba przed pierwszym użyciem wyskalować? jeśli tak to jak to się robi?? 2. czy sprawdzenie blg na starcie robi się przed czy po dodaniu drożdży? 3. Do refermentacji chce użyć suchego ekstraktu. Czy jego podobnie jak glukoze mogę go rozpuścić wcześniej w wodzie i taką miksturkę z wykorzystaniem drugiego fermentatora dodać do butelek? No i najważniejsze ile na około 20 litrów piwa będzie tego ekstraktu potrzebne?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chackman Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 1. Zakładamy, że kupiliśy aerometr dobrej jakości, więc nie ma takiej potrzeby. Niemniej jednak warto go wrzucić do czystej wody o temperaturze 20 stopni celsjusza i wtedy powinien wskazywać 0. Jeśli tak nie jest notujemy to i uwzlągniamy podczas pomiaru gęstości brzeczki. 2. Blg sprawdzamy przed zadaniem drożdży. Jesli brzeczka jest np. za rzadka można ją odparować a wtedy zabiłbyś drożdże. Tym razem robisz brewkit więc nie ma to wielkiego znaczenia. 3. Tak, rozpuszczasz tak jak glukozę i wlewasz do fermenatatora, do którego zlejesz piwo. Ile? Zależy to od stylu, ale ja dodaję normalnie 8 gramów glukozy na litr piwa, a ile to będzie ekstraktu to musisz poszukać na forum, bo jets o tym temat jakie przeliczenie jest między glukozą a ekstraktem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 z tego co pamiętam : nie skalowałem areometru. Te domowe i tak działają z przymrużeniem oka. W opisie będziesz miał, że temp pokojowa itp itp blg sprawdzasz przed zadaniem drożdży. Wcześniej możesz sprawdzać co chwila :-) potem dla spokoju po burzliwej ( przy zlaniu na cichą no i na cichej co byś granatów nie wyprodukował) Ja sypałem glukozę na żywo zależnie od stopnia nagazowania który chciałem uzyskać (rodzaj piwa) , tak generalnie , ogólnie 120 do 150g na 20 ltr chociaż przy brewkitach nie pamiętam czy więcej czy mniej - jakby co koledzy mnie poprawią. Najlepiej użyć jakiegoś kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 nie skalowałem areometru. Te domowe i tak działają z przymrużeniem oka. W opisie będziesz miał, że temp pokojowa itp itp Stłukłem ostatnio swój. Kupiłem od razu dwa następne. Różnica między nimi to cały stopień. Piwo 12 a 13 Blg to duża różnica, warto jednak wiedzieć czy nie ma przekłamań i wyskalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Von Lurtz Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Z tego co pamiętam na stronie WES-a jest przelicznik;) Jak będę popołudniu w domu to postaram Ci to wysłać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgadzam się we wszystkim z moimi przedmówcami, ale areometr warto wyskalować metodą przytoczoną przez chackmana. Papierek ze skalą umieszczony w cienkiej rurce areometru najczęściej jest luźny i lubi się przesuwać w górę i w dół. Oczywiście wartość takiego pomiaru można sobie o kant... Sam tak miałem. Od tej pory skaluję go przed każdym pomiarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Pierwsze piwko właśnie od wczoraj fermentuje. Przez rurkę fermentacyjną niestety nic nie "bulgocze" pewnie mam gdzieś nieszczelność w fermentatorze (kupiony w BA) martwić się tym? Uchyliłem rano pokrywę wydaje się wszystko ok, drożdże ciężko pracują. Startowe blg 10, nie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie martwić się i nie uchylać Nie podałeś ile ekstraktu i ile wody, więc ciężko ocenić czy 10°Blg to dużo, czy mało, jeszcze zależy w jaki style celujesz. No i czy na pewno areometr wskazuje poprawne wartości i mierzone było we właściwej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 robi z brewkita Mutons IPA 3 kg w fermentatorze jest w sumie 22 litry mierzyłem to blg w 23 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) robi z brewkita Mutons IPA 3 kg w fermentatorze jest w sumie 22 litry mierzyłem to blg w 23 stopniach Sprawdź dokładnie w jakiej temperaturze mierzyć na areometrze bo są dwie jedna w 16C (często je dają do zestawów w sklepach) i druga 20C, i w tych temperaturach staraj się mierzyć, bo nawet 5C to już może być spore przekłamanie. Przy okazji wyskaluj też areometr zanurzając go w wodzie o temperaturze wskazanej na opakowaniu (takie jak wyżej) i sprawdź czy faktycznie jest 0 Blg, jak nie to bierz zawszę poprawkę na to. Co do nieszczelności to się nie przejmować, a jak zależy na bulgotaniu to posmarować pokrywkę wazeliną spożywczą na łączeniu to załatwi wszelkie nieszczelności, pamiętając o zasadach dezynfekcji I teraz uzbroić się w cierpliwość. Choć trochę podejrzane jak na IPA 10blg to trochę mało, a zestaw na ile litrów? Na 20 pewnie to za dużo wody dałeś, albo areometr kłamie! Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się