Kamil Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Witam, W najbliższym czasie będę warzyć 3 piwa górnej fermentacji (tzn. jak jedne zabutelkuję i zwolni się fementator to będę warzyć następne): Full Aroma Hops, Hefe-Weizen i Grodziskie. Czy mogę je zrobić na jednym rodzaju drożdży suchych? Jeśli tak to jakie wybrać? Mam jeszcze pytanie jak przeliczyć ilość chmielu z szyszek na granulat tego samego gatunku i odwrotnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 80g granulatu=100g szyszek, tak mnie uczono na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ok. A jakbym wszystkie 3 warki zrobił na tych S-33 to będzie źle? Na jakiej podstawie się wtedy decyduje, którą warkę zrobić jako pierwszą a którą jako ostatnią? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Na jakiej podstawie się wtedy decyduje, którą warkę zrobić jako pierwszą a którą jako ostatnią on najsłabszej do najmocniejszej on najjaśniejszej do najciemniejszej Są opinie, że przy dokładnym płukaniu gęstwy nie ma to większego znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej. Pszeniczne na s33? Co najmniej intrygujący pomysł. Ja polecam Mauribrew Weiss albo wb06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Na pewno wyjdzie Ci jakieś piwo i pewnie je wypijesz. Z ciekawością przeczytamy o efekcie. Ale lepszy efekt uzyskasz zawsze na drożdżach dedykowanych do danego typu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Grodzisza i weizena możesz zrobić na s33 (proponuję w takiej właśnie kolejności), do FAH jednak radziłbym albo US 05 albo jakieś Danstary. Szyszek 15- 20 procent więcej. Pszeniczne na s33? Co najmniej intrygujący pomysł. Ja polecam Mauribrew Weiss albo wb06. Pomysł owszem, daleki od ideału, ale rozumiem, że mamy do czynienia z jakąś sytuacją nadzwyczajną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Czy mogę je zrobić na jednym rodzaju drożdży suchych? Nie, nie możesz. Poza tym szanuj swoją pracę, zaoszczędzenie 10 zł na drożdżach nie jest warte wątpliwego efektu hefe-weizen na np.s-33. andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Użyć tych drożdży zawsze możesz, ale efekt będzie mizerny, więc odradzam S-33 do weizena. Albo robimy dobre piwo, albo szukamy jakichś dziadowskich oszczędności. Tak jak pisali poprzednicy: do pszenicy albo WB-06, albo Y1433. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ok, więc do Weizena wezmę WB-06. W takim razie do grodziskiego też mogą one być? To przecież też pszeniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ok, więc do Weizena wezmę WB-06. W takim razie do grodziskiego też mogą one być? To przecież też pszeniczne. nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Do grodzisza, Wyeast Kolsch lub ewentualnie S-33. Robiłem na obydwu na Kolschach lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się