nysander Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 szukam piwa które chciałbym uwarzyć i otworzyć za około 15 miesięcy. zależy mi na tym, żeby piwo było do wypicia również dla mojej LP. ze względów lokalowych piwo musi być górnej fermentacji. temp 18 w piwnicy 22 w mieszkaniu. miałem propozycje: oatmeal stout RIS imperial IPA amber ale (jest jakieś inne niż american?) z góry dzięki za sugestie inne lub potwierdzenie którejś z ww. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Jak dla kobiety i za 15 miesięcy to z tego zestawienia tylko RIS. Będzie łatwiejsza już po małym piwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Tez bym robil RISa i Tobie polecam zrobienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) tak się właśnie na to nastawiałem przy czym na 20L warki wychodzi wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout,_Jacek_Michna_(szop007) 11,7kg słodów. tego raczej nie da rady na raz zatrzeć w kociołku 27L. na czacie padła sugestia żeby zacierać i filtrować na 2 razy a później już razem chmielić. to chyba jedyne wyjście przy takim "parku maszynowym"? Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Podbij ekstraktem Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 amber ale (jest jakieś inne niż american?) Pewnie niejedno =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Podbij ekstraktem hmm a jak dodawanie ekstraktów wpływa na jakość piwa? chciałbym, żeby to było jednak b. dobre piwo i pewnie skłonny byłbym załatwić większy gar do tego jeśli ekstrakt zaniży mi jakość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Nie zaniży. Przy takich mocnych piwach puszki ekstraktu nawet nie poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Jeśli ma smakować kobiecie to może MilkStout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 chyba jednak pozostanę przy RIS'ie a inne z propozycji uwarzę pomiędzy innymi planowanymi warkami. mam tylko dylemat czy iść w 7kg słodu + ekstrakt na podbicie czy załatwić gar i robić z samego zacieranego 11,7kg / 20L nastawu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zrób mniej litrów, ile dasz radę, ale na oryginalnym zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ja bym szukał 50l gara i robił 25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się