Skocz do zawartości

okolicznościowe - które wybrać


nysander

Rekomendowane odpowiedzi

szukam piwa które chciałbym uwarzyć i otworzyć za około 15 miesięcy. zależy mi na tym, żeby piwo było do wypicia również dla mojej LP.

 

ze względów lokalowych piwo musi być górnej fermentacji. temp 18 w piwnicy 22 w mieszkaniu.

 

miałem propozycje:

 

oatmeal stout

RIS

imperial IPA

amber ale (jest jakieś inne niż american?)

 

z góry dzięki za sugestie inne lub potwierdzenie którejś z ww.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak się właśnie na to nastawiałem przy czym na 20L warki wychodzi wg tego przepisu:

 

http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout,_Jacek_Michna_(szop007)

 

11,7kg słodów. tego raczej nie da rady na raz zatrzeć w kociołku 27L.

 

na czacie padła sugestia żeby zacierać i filtrować na 2 razy a później już razem chmielić. to chyba jedyne wyjście przy takim "parku maszynowym"?

Edytowane przez nysander
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba jednak pozostanę przy RIS'ie :) a inne z propozycji uwarzę pomiędzy innymi planowanymi warkami.

 

mam tylko dylemat czy iść w 7kg słodu + ekstrakt na podbicie czy załatwić gar i robić z samego zacieranego 11,7kg / 20L nastawu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.