gsb Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 No wlasnie? Czy pomoze w tym fermentacja cicha? Jezeli tak, to, czy po cichej mam zlac z powrotem do "czystego" fermentora w ktorym juz czeka glukoza - i zaraz potem butelkowac? Czy przy tym calym przelewaniu-mieszaniu nie napowietrze brzeczki? (mam rurke z "zaworem", no ale mimo tego zawsze to jest dwukrotne przelewanie i cos sie napowietrzyc moze, nie?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Zależy. Bo jeśli drożdże pozdychały w piwie, co powodem może być mało odżywcza brzeczka (czym przykładem jest koncentrat+cukier), to niestety cicha nie usunie tego z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Myślę, ze przelanie na cichą powinno pomóc. Pozbędziesz się dużej części martwych drożdży. Chociaż rzeczywiście jeśli robiłeś z dodatkiem cukru, to cudów bym się nie spodziewał... Rurka z zaworkiem do przelewania na cichą nie jest potrzebna. Wystarczy zwykły kawałek wężyka. Oczywiście zawsze się trochę napowietrzy, ale wydaje mi się, że nie było to jakaś tragedią. Szczególnie przy brewkitach. Ciekawy jestem czy ktoś robił testy porównawcze piwa przelewanego "normalnie" i przelewanego z dużym napowietrzaniem. Ile w tym jest prawdy a ile mitu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 A czy dodanie specjalnych drozdzy (nie brewkitowych da lepszy efekt) - w jakims rownolelgym temacie cos bylo mowione na ten temat Co do testow - ja robilem. Zrobilem dwie warki nalewane z kranika do butelek i dwie nalewane przez rurke z zaworem - te dwie pierwsze dawały "szmatą / kanałem" a nie piwem. Dwoe ostatnie pachna pieknie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 A czy dodanie specjalnych drozdzy (nie brewkitowych da lepszy efekt) - w jakims rownolelgym temacie cos bylo mowione na ten temat Cicha powinna pomóc, a na pewno pomoże leżakowanie - początkowo kazde piwo jest mniej lub bardziej drożdzowe, brewkitowe chyba bardziej niz inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Tak jak pisze coder lezakowanie powinno pomoc.zapachy drozdzowe wynikaja z tego,ze w piwie unosi sie jeszcze masa drozdzy.za miesiac albo dwa drozdze opadna i smaki drozdzowe zanikna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 W moim piwie z brewkita zapachy i posmaki drożdżoowe zanikały ,ale czasem nawet po paru miesiącach. Niestety ,ale CIERPLIWOŚĆ na pierwszym miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się