elroy Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Polska Odmiana: aromatyczna Średnia zawartość alfakwasów: 4.5-5% Krótki opis: Tradycyjny polski chmiel pochodzący z okolic Nowego Tomyśla, we właściwościach bardzo podobny do chmielu Lubelskiego, aczkolwiek posiadający mniej korzystny skład olejków aromatycznych. W chmieleniu na goryczkę może używany zamiennie z chmielem Lubelskim. Pierwotnie był używany przy produkcji piwa Grodziskiego. Odmiana zanikająca w uprawie z powodu nikłego zapotrzebowania ze strony producentów piwa, a także wprowadzenia do uprawy nowych odmian o lepszej charakterystyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się