Skocz do zawartości

East Kent Goldings


Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł uwarzenia SH na EKG, to ja już to zrobiłem i odradzam :P .

Żeby osiągnąć bitterową goryczkę, trzeba tego chmielu sypnąć tonę. Goryczkę daje dziwną, trudno mi jest ją jakoś sensownie określić, a do tego wprowadza nieprzyjemne ziołowo-dziwne posmaki.  Pierwszy raz jestem niezadowolony ze swojego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Willow napisał:

Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł uwarzenia SH na EKG, to ja już to zrobiłem i odradzam :P .

Żeby osiągnąć bitterową goryczkę, trzeba tego chmielu sypnąć tonę. Goryczkę daje dziwną, trudno mi jest ją jakoś sensownie określić, a do tego wprowadza nieprzyjemne ziołowo-dziwne posmaki.  Pierwszy raz jestem niezadowolony ze swojego piwa.

Robię co roku takiego ESB i musze to zdementować - sypnięcie 30 gramów na goryczkę na 20 litrów brzeczki o 13-14 plato da sporą goryczkę i nie ma tu problemów. Uważaj żeby nie sypnąć za dużo na zimno - pojawią się wtedy aromaty i smak dymiony, wędzony - sprawdzone wiele razy, maks. na takie piwo 30 gramów na zimno. Ogólnie u mnie sprawdza się schemat 30 gr. goryczka, 30 gr na flameout i 30 gramów na zimno. Chmiel daje aromaty ziemiste, lisciaste, trochę pestkowe, porzeczka. Rekomendowane drożdże które dają angielskie  estry ale to już sprawa oczywista.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Robię co roku takiego ESB i musze to zdementować - sypnięcie 30 gramów na goryczkę na 20 litrów brzeczki o 13-14 plato da sporą goryczkę i nie ma tu problemów. Uważaj żeby nie sypnąć za dużo na zimno - pojawią się wtedy aromaty i smak dymiony, wędzony - sprawdzone wiele razy, maks. na takie piwo 30 gramów na zimno. Ogólnie u mnie sprawdza się schemat 30 gr. goryczka, 30 gr na flameout i 30 gramów na zimno. Chmiel daje aromaty ziemiste, lisciaste, trochę pestkowe, porzeczka. Rekomendowane drożdże które dają angielskie  estry ale to już sprawa oczywista.

W ogóle nie sypałem na zimno, a że miałem bardzo mało alfa-kwasów w tej partii, to poszło 90 g (sic!) na goryczkę na 27 L, żeby celować w IBU 38. Posmaki koszmarne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.