Willow Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2021 Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł uwarzenia SH na EKG, to ja już to zrobiłem i odradzam . Żeby osiągnąć bitterową goryczkę, trzeba tego chmielu sypnąć tonę. Goryczkę daje dziwną, trudno mi jest ją jakoś sensownie określić, a do tego wprowadza nieprzyjemne ziołowo-dziwne posmaki. Pierwszy raz jestem niezadowolony ze swojego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 18 godzin temu, Willow napisał: Jeżeli ktoś wpadnie na pomysł uwarzenia SH na EKG, to ja już to zrobiłem i odradzam . Żeby osiągnąć bitterową goryczkę, trzeba tego chmielu sypnąć tonę. Goryczkę daje dziwną, trudno mi jest ją jakoś sensownie określić, a do tego wprowadza nieprzyjemne ziołowo-dziwne posmaki. Pierwszy raz jestem niezadowolony ze swojego piwa. Robię co roku takiego ESB i musze to zdementować - sypnięcie 30 gramów na goryczkę na 20 litrów brzeczki o 13-14 plato da sporą goryczkę i nie ma tu problemów. Uważaj żeby nie sypnąć za dużo na zimno - pojawią się wtedy aromaty i smak dymiony, wędzony - sprawdzone wiele razy, maks. na takie piwo 30 gramów na zimno. Ogólnie u mnie sprawdza się schemat 30 gr. goryczka, 30 gr na flameout i 30 gramów na zimno. Chmiel daje aromaty ziemiste, lisciaste, trochę pestkowe, porzeczka. Rekomendowane drożdże które dają angielskie estry ale to już sprawa oczywista. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2021 6 godzin temu, Piotr Ba napisał: Robię co roku takiego ESB i musze to zdementować - sypnięcie 30 gramów na goryczkę na 20 litrów brzeczki o 13-14 plato da sporą goryczkę i nie ma tu problemów. Uważaj żeby nie sypnąć za dużo na zimno - pojawią się wtedy aromaty i smak dymiony, wędzony - sprawdzone wiele razy, maks. na takie piwo 30 gramów na zimno. Ogólnie u mnie sprawdza się schemat 30 gr. goryczka, 30 gr na flameout i 30 gramów na zimno. Chmiel daje aromaty ziemiste, lisciaste, trochę pestkowe, porzeczka. Rekomendowane drożdże które dają angielskie estry ale to już sprawa oczywista. W ogóle nie sypałem na zimno, a że miałem bardzo mało alfa-kwasów w tej partii, to poszło 90 g (sic!) na goryczkę na 27 L, żeby celować w IBU 38. Posmaki koszmarne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się