rosomak Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Chcę się zająć tym tematem - niestety nigdy nie miałem okazji pić piwa domowego to też nie wiem czego mogę się spodziewać i czy smak będzie mi odpowiadał. Bardzo lubię piwo z CKBrowaru w krakowie wiec jeśli ktoś ma jakieś porównana do tego piwa to będę wdzięczny. Szukam też jakiegoś prostego przepisu do którego nie trzeba mieć zbyt wiele sprzętu i by przepis był w miarę prosty. Wiem że może oczekuje za wiele ale nie chce wydawać kilku stów na zabawki które może mi nie będą potrzebne bo zrezygnuje z tego hobby. Będę wdzięczny za pomoc - bo jak sobie tak was czytam to czasem aż mi ślinka cieknie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Chcę się zająć tym tematem - niestety nigdy nie miałem okazji pić piwa domowego to też nie wiem czego mogę się spodziewać i czy smak będzie mi odpowiadał. Bardzo lubię piwo z CKBrowaru w krakowie wiec jeśli ktoś ma jakieś porównana do tego piwa to będę wdzięczny. Szukam też jakiegoś prostego przepisu do którego nie trzeba mieć zbyt wiele sprzętu i by przepis był w miarę prosty. Wiem że może oczekuje za wiele ale nie chce wydawać kilku stów na zabawki które może mi nie będą potrzebne bo zrezygnuje z tego hobby. Będę wdzięczny za pomoc - bo jak sobie tak was czytam to czasem aż mi ślinka cieknie ;P Witaj serdecznie na forum! Czy oprócz CK piłeś jeszcze jakieś piwo z browarów restauracyjnych? (uzupełnij profil na forum, będziemy dzięki temu wiedzieć, gdzie możesz najbliżej skosztować piwa domowego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Czy oprócz CK piłeś jeszcze jakieś piwo z browarów restauracyjnych? No właśnie nie za bardzo Jestem takim typem człowieka który się przyzywczaja do jednej marki;) Po studiach wyniosłem się z Krakowa i popijałem sklepowe piwko ale jednak brakuje tych wyjątkowych smaków. Poza tym robienie piwa to jest coś Ogólnie jak ktoś zrobi coś sam to jest wyczyn, u nas popularne jest wino i śliwowica Ale ja chciałbym być ciutkę inny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Masz bardzo fajne podejście do sprawy a grunt, że jesteś ciekawy i otwarty inne pomysły. Wydaje mi się, że może Cię to hobby bardzo wciągnąć No a od czego zacząć ? No cóż - jak powiem, że od brewkita (gotowa nachmielona brzeczka piwna) to wyjdzie, że nie nakłaniam do ambitnych pierwszych warek Ciężka sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Tak poważniej już jednak: na pierwszą warkę musisz mieć (a podejrzewam, że dopiero stawiasz pierwsze kroki) 1) Puszkę z nachmielonym ekstraktem słodowym 2) Pojemnik gdzie będzie odbywała się fermentacja 3) Butelki 3.5) Trochę drobnego sprzętu, w zasadzie dostępnego w domu. Jeżeli ta metoda jest akceptowalna, napisz - będziemy podrzucać linki. No i daj znać, jaki piwa lubisz. Ew co smakowało Ci w CK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Z ck najbardziej lubię jasne piwo. Z tym ekstraktem jest jakaś myśl ale ... trochę to dla mnie za proste Znalazłem w sieci taki przepis http://boleslawiec.naszemiasto.pl/piwo/specjalna_artykul/12255.html ma on swoje plusy (przypuszczam że większość składników kupiłbym od sąsiadów) i minusy (brak chmielu - nie wiem jakiego smaku można się spodziewać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Z ck najbardziej lubię jasne piwo. Z tym ekstraktem jest jakaś myśl ale ... trochę to dla mnie za proste Znalazłem w sieci taki przepis http://boleslawiec.naszemiasto.pl/piwo/specjalna_artykul/12255.html ma on swoje plusy (przypuszczam że większość składników kupiłbym od sąsiadów) i minusy (brak chmielu - nie wiem jakiego smaku można się spodziewać) No ja też niestety nie wiem Ale raczej z tego przepisu to piwo jak z CK Browaru nie wyjdzie . Moim zdaniem będzie raczej przypominać podpiwek niż piwo. Ja osobiście nie polecałabym Ci tego przepisu, możesz sie tylko zrazić. Radziłabym Ci zacząć od ekstraktów lub od razu od słodu. Wiadomo wyjdzie trochę drożej niż używając zboża, ale na pewno się opłaci, bo smak takiego piwa uwarzonego w domu jest rewelacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Wiadomo wyjdzie trochę drożej niż używając zboża, ale na pewno się opłaci, bo smak takiego piwa uwarzonego w domu jest rewelacyjny. W sumie nawet nie chodzi aż tak bardzo o pieniądze, ale o chęć zrobienia czegoś samemu Od włamania do stodoły sąsiada po zboże ;D do otwarcia pierwszej butelki. Ale jak nie polecasz to może masz racje. A co myślicie o tych przepisach http://www.alkoholowe.pijpiwo.pl/content/view/48/43/#.:PIWO%20I:. Albo może poleć mi jakiś dobry ekstrakt lub słód, bo faktycznie jak zasmakuje to bardziej się wciągnę i kupie jakąś książkę i sprzęty. Ja gustuje raczej w jasnych piwach, z braku ck popijam lech, heineken, carlsberg - ogólnie zielone butelki - nie wiem dlaczego ale bardziej mi smakują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 oj tych przepisów też raczej Ci nie polecam . Nie wiem czy już przeczytałeś artykuł o warzeniu piwa http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ sam musisz zdecydować czy rzucić sie na głęboką wodę i zacząć od produkcji z zacieraniem (co też nie jest takie trudne, a daje dużo satysfakcji) czy też prościej od ekstraktów. Poczytaj i jeśli zdecydujesz którą opcję wybrać to pomyślimy jaki zestaw/jakie surowce Ci polecić PS Na początek najlepiej wybrać jakiś zestw surowców z któregoś ze sklepów internetowych, w takim zestawie masz wszystkie surowce których będziesz potrzebował i instrukcję wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dzięki fajny artykuł. Chyba zdecyduje się na ekstrakt słodowy, zależy mi też by piwo do użytku nadawało się dosyć szybko po prostu się niecierpliwie i chciałbym jak najszybciej sprawdzić jaki to będzie smak Jakieś propozycje co warto kupić by uzyskać dobre jasne piwo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Dzięki fajny artykuł. Chyba zdecyduje się na ekstrakt słodowy, zależy mi też by piwo do użytku nadawało się dosyć szybko po prostu się niecierpliwie i chciałbym jak najszybciej sprawdzić jaki to będzie smak Jakieś propozycje co warto kupić by uzyskać dobre jasne piwo ?? Niezależnie od sposobu warzenia, czas oczekiwania jest porównywalny. Aby warząc z ekstraktu uzyskać piwo jasne, wystarczy zakupić wspomniany ekstrakt oraz chmiel. No tylko w trakcie tych czynności można, będąc jeszcze początkującym piwowarem, zrobić kilka pomyłek i zrazić się do tego hobby. Dlatego dla obeznania się z tematem polecamy na początek brewkit. Przeczytaj wątek http://www.piwo.org/forum/t103-Brew-kit.html oraz http://www.piwo.org/forum/t119-India-Pale-Brew.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Przeczytaj wątekhttp://www.piwo.org/forum/t103-Brew-kit.html oraz http://www.piwo.org/forum/t119-India-Pale-Brew.html Ahhh czyta się to jak dobry kryminał Akcja wciąga ;P Czyli rozumiem że po około 5-6 dniach piwo do butelek i można wtedy spróbować co wyszło choć nie będzie jeszcze gazowane. A ile trzeba czekać na gotowe piwo ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Przeczytaj wątekhttp://www.piwo.org/forum/t103-Brew-kit.html oraz http://www.piwo.org/forum/t119-India-Pale-Brew.html Ahhh czyta się to jak dobry kryminał Akcja wciąga ;P Czyli rozumiem że po około 5-6 dniach piwo do butelek i można wtedy spróbować co wyszło choć nie będzie jeszcze gazowane. A ile trzeba czekać na gotowe piwo ?? Po 5-6 dniach nie będzie gazowane, a i smak będzie daleko odbiegał od takiego leżakowanego 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Ahhh czyta się to jak dobry kryminał Akcja wciąga ;P to dopiero jest kryminał http://www.piwo.org/forum/t34-moj-pierwszy-raz.html, nie zapomnę dyżuru do drugiej w nocy wirtualnie asystując Kubie przy pierwszym warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 to dopiero jest kryminał http://www.piwo.org/forum/t34-moj-pierwszy-raz.html, nie zapomnę dyżuru do drugiej w nocy wirtualnie asystując Kubie przy pierwszym warzeniu Dobra jesteś U mnie to nawet nikt z rodziny nie czekał tyle by się dowiedzieć kiedy mój syn się urodził ;DD Syn to kolejny powód by warzyć piwo, chciałbym by za jakieś 16-17 lat jego koledzy mówili że ma zajebis...ego starego który sam warzy super piwo Ale do rzeczy, trochę niecierpliwy jestem więc szukam szybkich rozwiązań W jakiejś książeczce o alkoholach znalazłem przepis na piwo miodowe - to bardziej dla żony by ona lubi słodkie. Fermentacja tylko 7 dni. Co o tym myślicie ?? Poza tym jeszcze dwa ekstrakty: http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=71 - ten jest na chmielony. I trochę mniej mi się podoba bo walałbym kupić chmiel osobno i dodać samemu. http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=3 - ten jest nie na chmielony, poza tym jest mniejszy. Co też mi bardziej odpowiada. Chcę na początek zrobić kilka 2-3 rodzaje piwa bo i baniaki mam małe 5l,10l,15l Więc zrobiłbym to z ekstraktu, to z miodu i w książce Kuronia znalazłem jeszcze piwo z pszenicy i chmielu które też mnie kusi;) Jak zrobię 3 to większe prawdopodobieństwo że któreś mi zasmakuje Co o tym myślicie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 w książce Kuronia znalazłem jeszcze piwo z pszenicy i chmielu które też mnie kusi;) Nie pszenicy tylko jęczmienia ;D Nie wiem te brew kit'y jakoś mi się nie podobają, może dlatego że to angielskie piwo, a ja jakoś do naszego przyzwyczajony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Szczerze to jakieś wynalazki typu piwo z jęczmienia czy miodowe według przepisów z książek kucharskich jakoś do mnie nie przemawiają , ale może ktoś ma inne zdanie. Kup lepiej kilka puszek ekstraktu, chmiel, drożdże suche i pokombinuj . Masz możliwość robienia małych warek więc możesz poeksperymentować z dodatkiem miodu, imbiru itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Szczerze to jakieś wynalazki typu piwo z jęczmienia czy miodowe według przepisów z książek kucharskich jakoś do mnie nie przemawiają , ale może ktoś ma inne zdanie. Zarówno to piwo miodowe jak i jęczmienne jest z chmielem tak że przypuszczam że smak będzie podobny do tych z ekstraktów tylko czegoś będzie mu brakowało To piwo od Kuronia to przepis staropolski, takie piwo robili sobie chłopi przed weselami - czyli pewnie moi pradziadkowie ;P No nic trzeba zamówić i czekać na paczuszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ja osobiście uważam, że wszelakie "przepisy" z sieci nie mają wiele wspólnego z piwem. Nie wątpliwie coś z tego wyjdzie, ale nie będzie to smakowało rewelacyjnie. Jeżeli chcesz kolego rosomak warzyć dobre piwo musisz nas słuchać :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Jeżeli chcesz kolego rosomak warzyć dobre piwo musisz nas słuchać :lol: Może i trochę racji masz Tyle że *dobry* to pojęcie względne - powinniście sprzedawać próbki ;P Albo wy albo w tych sklepach Na ten przepis z miodem się trochę ucieszyłem bo miodu mam dużo a nie specjalnie przepadam, poza tym z tej księgi z której go wziąłem moja mama robi całkiem przednie wina gdzie ja za winem przepadam tak sobie Dobra wymyśliłem tak, kupuje: Ekstrakty słodowe nie chmielone: jasny, pszenny i bursztyn(tu właśnie nie wiem czy będzie dobry) Chmiel tylko jaki aromatyczny czy goryczkowy ?? Bardziej byłbym za aromatycznym Drożdże - tylko które polecacie ?? http://www.sklep.wes.com.pl/?d=katalog&k_id=5 O czymś zapomniałem ?? Cukier/glukozę mogę kupić na miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Tyle że *dobry* to pojęcie względne - powinniście sprzedawać próbki ;P Albo wy albo w tych sklepach gdyby to było takie proste Dobra wymyśliłem tak, kupuje: Ekstrakty słodowe nie chmielone: jasny, pszenny i bursztyn(tu właśnie nie wiem czy będzie dobry) wszystko zależy jakie piwo chcesz uzyskać, najbardziej uniwersalny jest ekstrakt jasny. Użycie ekstraktu bursztynowego pozwoli Ci uzyskać piwo znacznie ciemniejsze. Natomiast ekstrakt pszeniczny jest stosowany jak sama nazwa wskazuje do piw pszenicznych, a te wymagają użycia innych drożdży, przeznaczonych specjalnie do tego gatunku piwa. Chmiel tylko jaki aromatyczny czy goryczkowy ?? Bardziej byłbym za aromatycznym Chmiel polecam kupić i goryczkowy i aromatyczny. Goryczkowy daje się na początku gotowania i daje on goryczkę w smaku gotowego piwa, natomiast chmiel aromatyczny dodaje się w ostatnich minutach gotowania brzeczki i nadaje on aromat odczuwalny bardziej w zapachu niż w smaku Drożdże - tylko które polecacie ?? http://www.sklep.wes.com.pl/?d=katalog&k_id=5 Wszystko zależy czy masz możliwość fermentowania w niskich temperaturach (poniżej 15C) czy też nie. Jesli tak to możesz wybrać drożdże dolnej fermentacji (np. Lager Brew), a jeśli chcesz fermentować piwo w temperaturze pokojowej to polcam US 56 lub S04 (są bardzo dobre, a innych niestety nie używałam). Jeśli chcesz zrobić piwo pszeniczne to najodpowiedniejsze będą WB 06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 A co z tą górną fermentacją Wiem że sklepowe raczej są dolnej. Czyli w temperaturach jak mówisz <15. A może być temperatura 3-5 C mama ma starą nie używaną lodówkę więc jest szansa by ją zająć na jakiś czas;) Poza tym czy chodzi o tą pierwszą fermentacje w baniaku ?? W sumie z dolną fermentacją to mógłbym się pokusić w zimie - piwnice mam nie ogrzewaną i przypuszczam że będzie tam właśnie mniej stopni może miedzy 10- 15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 A co z tą górną fermentacją Wiem że sklepowe raczej są dolnej. Czyli w temperaturach jak mówisz <15. A może być temperatura 3-5 C mama ma starą nie używaną lodówkę więc jest szansa by ją zająć na jakiś czas;) Poza tym czy chodzi o tą pierwszą fermentacje w baniaku ?? W sumie z dolną fermentacją to mógłbym się pokusić w zimie - piwnice mam nie ogrzewaną i przypuszczam że będzie tam właśnie mniej stopni może miedzy 10- 15. 3-5C to trochę mało , ale 10-15C w piwniczce - to temperatury wręcz idealne dla dolnej fermentacji. Taką temperaturę trzeba utrzymywać nie tylko w czasie fermentacji burzliwej, ale także ewentualnej cichej jak i przechowywania piwa w butelce. Ja nie mam takich warunków więc zwykle robię piwa górnej fermentacji - i wychodzą całkiem niezłe. W stosunku do piw dolnej fermentacji mają zwykle bardziej złożony bukiet zapachowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Ale tu się dzieje. A może kolegę wysłać do www.browamator.pl jak dla mnie jest tam dość duży wybór wszelakich składników a z tego co widzę to ceny są porównywalne. I na początek faktyczne najlepiej zacząć od czegoś prostego bo jeśli waży się pierwszy raz to wiele rzeczy potrafi zaskoczyć i jednocześnie popsuć owoc naszej pracy dlatego ekstrakt to bardzo dobry pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Znalazłem też ten drugi sklep Ale wes ma swoje przedstawicielstwo na allegro I może szybciej się uda a poza tym potrzebuje pozywtywów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się