m44 Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2007 Browamator także sprzedaje na Allegro. Zazwyczaj jest to jeden z zestawów startowych (ten z dwoma fermentorami) + surowce. Cena ok. 240zł. Pozdrawiam m44 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 1 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Dobra zamówiłem i czekam Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ekstrakt słodowy jest słodki ?? Już w paru miejscach znalazłem wypowiedzi na temat piwa z miodu że jest bardzo dobre o w ogóle. I tak się zastanawiam czy nie można stosować ich wymiennie Zamówiłem ten słód ale mam taką niechęć Bo trochę jakby nie robić samemu piwo ale zamówić je przez internet i czekać 4 tygodnie aż przyjedzie Choć może się myle i emocje mnie dopadną jak zobacze pierwsze bulki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Dobra zamówiłem i czekam Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ekstrakt słodowy jest słodki ?? Tak, jest słodki Już w paru miejscach znalazłem wypowiedzi na temat piwa z miodu że jest bardzo dobre o w ogóle. No tak, ale jako dodatek i to w małych ilościach. Próbowałem warek z dodatkiem miodu i mi specjalna rewelacja nie wyszła. I tak się zastanawiam czy nie można stosować ich wymiennie Oczywiście, że nie można stosować. Z miodu piwa nie zrobisz. Zamówiłem ten słód ale mam taką niechęć Bo trochę jakby nie robić samemu piwo ale zamówić je przez internet i czekać 4 tygodnie aż przyjedzie Choć może się myle i emocje mnie dopadną jak zobacze pierwsze bulki Myślę, że tak Zrób tą warkę z ekstraktu, nabierzesz wprawy a następną możesz już bezpośrednio z słodu. Zobaczysz, że to wcale nie jest piwo z internetu. Tak czy inaczej, do niczego się nie zniechęcaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Witam Witam po krótkie przerwie. Dziś przyszła paczka ;DD Ekstrakt słodowy jasny, Chmiel i drożdże. I co teraz ?!? Jeszcze dzisiaj chciałem się zająć warzeniem, jakieś rady na początek ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Witam Witam po krótkie przerwie. Dziś przyszła paczka ;DD Ekstrakt słodowy jasny, Chmiel i drożdże. I co teraz ?!? Jeszcze dzisiaj chciałem się zająć warzeniem, jakieś rady na początek ?? Garnek jest? Mieszadło ? Sitko ? fermentor ? Jeżeli tak, to http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ zerknij na warzenie z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Jest Artykuł czytałem już 3 razy - dalej czuje się głupi ;DDD Ale co tam raz kozie śmierć, biorę syna i robimy piwo - niech się chłopak uczy ;DD 19 miesięcy to chyba już powinien załapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 Jest Artykuł czytałem już 3 razy - dalej czuje się głupi ;DDD Ale co tam raz kozie śmierć, biorę syna i robimy piwo - niech się chłopak uczy ;DD 19 miesięcy to chyba już powinien załapać Poradzicie sobie - pamiętaj tylko aby 1) nie przechmielić 2) nie dodać drożdży do zbyt gorącej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 7 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 A właśnie jeszcze jedno bo już trochę zgłupiałem Mam puszeczkę 1,7 ekstraktu ile litrów piwa z niego uzyskam ?? Zgodnie z tym co na pudełku to 22 l , a ztego co pisze w tym artykule to na 20 l potrzebuje 3.6 kg. To ile w końcu ?? Wiem że producenci lubią zawyżać ale aż tak to lekka przesada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2007 A właśnie jeszcze jedno bo już trochę zgłupiałem Mam puszeczkę 1,7 ekstraktu ile litrów piwa z niego uzyskam ?? Zgodnie z tym co na pudełku to 22 l , a ztego co pisze w tym artykule to na 20 l potrzebuje 3.6 kg. To ile w końcu ?? Wiem że producenci lubią zawyżać ale aż tak to lekka przesada. Tak, bo aby uzyskać 22l z tej ilości musiałbyś dodać jakiegoś surowca fermentującego. Czyli albo jeszcze jeden ekstrakt słodowy, albo cukier. To druga opcja, to oczywiście odpada. Tak więc z tej ilości wyjdzie Ci około 10l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 No i zrobiłem. Zacząłem o 21 - skończyłem o 1 i coby ciekawiej było pod koniec wyłączyli mi prąd Na pierwszy raz zrobiłem 5 l tak jakbym coś zepsuł. No i się zastanawiam na 5 l dodałem 1,5-2g drożdży, od 8 godzin wszystko jest zamknięte w baniaku na wino(10l) z rureczką, no i nie bulka ?? Nie wiem czy powinno od razu czy nie. Po wodzie widać że coś wypycha bo jest przesunięta lekko na zewnątrz i wydaje mi się że wczoraj wody w rurce było więcej. Po jakim czasie powino być widać bulkanie, piane itd ?? Shooter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 (edytowane) Jest Artykuł czytałem już 3 razy - dalej czuje się głupi ;DDD Ale co tam raz kozie śmierć' date=' biorę syna i robimy piwo - niech się chłopak uczy ;DD 19 miesięcy to chyba już powinien załapać [/quote']Poradzicie sobie - pamiętaj tylko aby 1) nie przechmielić 2) nie dodać drożdży do zbyt gorącej brzeczki. ale jak nie przechmielić? on nie kupił przypadkiem brewkita ? rosomak, a w jakiej temperaturze stoi ten baniak ? Edytowane 8 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Dziś przyszła paczka ;DD Ekstrakt słodowy jasny, Chmiel i drożdże. I co teraz ?!? Jeszcze dzisiaj chciałem się zająć warzeniem, jakieś rady na początek ?? To czysty ekstrakt słodowy, nie brewkit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 a to przepraszam nie doczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 rosomak, a w jakiej temperaturze stoi ten baniak ? Pokojowej - 19-21 chyba teraz jest postawiłem w najcieplejszym miejscu. Chyba prze chmieliłem go ob jak oblizywałem łyżkę to jakoś chmielem ostro było czuć poza tym na 5 l dałem 10 g więc chyba to dużo. Dlatego najpierw wolałem zrobić mniejszą ilość jak za parę dni sfermentuje to spróbuje i będę robił kolejną partie Ale co z tymi drożdżami ???? Narazie widzę że się parę białych plamek pokazało na powierzchni płynu ale nic nie pracuje a już 12 godzin. Czekać czy się martwić ?? I dolać jeszcze 2 g ?? Drożdże dałem zgodnie z przepisem na opakowaniu drożdży, rozbełtałem w małej ilości wody i wlałem do wystudzonego naczynia - choć mogłem je trochę za bardzo wystudzić tak do 20-25 C, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 No i można powiedzieć że "coś drgnęło w rajstopach" W zasadzie drga już od 13 czyli od 12 godzin po dodaniu drożdży. Poszedłem robić zdjęcia a tu plum i tak plumka co 42s. Tu macie zdjęcia po 12 godzinach. Co do samego ważenie nie obyło się bez ciekawych przeżyć ;PP Gdzieś przeczytałem że chmiel dobrze włożyć do muślinowego woreczka (cokolwiek znaczy muślinowy) oczywiście takowego nie miałem więc wyparzyłem tetrową pieluchę wyciąłem kawałek i dawaj do gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 No i co ??? Mieliście mnie wspierać a wy nic ;DD Ale chyba już nie trzeba po 20 godzinach bulka już co 15s i to białe coś jest na całej powierzchni. Chyba to nie mój błąd że zaczęło tak późno bulkać ale po prostu przez ilość drożdży, była mała bo mało piwa. Ale jak to się zrobi to robie już więcej. Warto jest próbować takiego świeżo sfermentowanego piwa - tak by mieć przedsmak smaku ?? I jeszcze powiedzcie mi ile tego cukru do butelkowania ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 No i co ???Mieliście mnie wspierać a wy nic ;DD Ale chyba już nie trzeba po 20 godzinach bulka już co 15s i to białe coś jest na całej powierzchni. Chyba to nie mój błąd że zaczęło tak późno bulkać ale po prostu przez ilość drożdży, była mała bo mało piwa. Ale jak to się zrobi to robie już więcej. Warto jest próbować takiego świeżo sfermentowanego piwa - tak by mieć przedsmak smaku ?? I jeszcze powiedzcie mi ile tego cukru do butelkowania ?? oj, zebrało nam się :rolleyes: a tak serio to czasami nawet całą dobę trzeba czekać, aż drożdże wezmą się do pracy. Próbować na razie nie radzę, piwo podczas fermentacji zazwyczaj nie smakuje zbyt dobrze Co do cukru to zwykle dodaje około 140g - 160g cukru na 20l warkę. Więc w Twoim przypadku będzie to około 40g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Wspieramy Cię, wspieramy Cię. Na piwie się nie znam ale chyba Ci to wolno chodzi. PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 8 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Po 22 godzinach mam już bulkanie co 9 s ;DDD I tu macie zdjęcie moich bulek Co ciekawe fermentacja bardzo spodobała się synowi jeszcze jak była co 30s to siedział i przy każdej bulce piszczał Potem śmiał się już jak oszalały;DD Czyżby wiedział że idzie dobre ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 8 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2007 Po 22 godzinach mam już bulkanie co 9 s ;DDD I tu macie zdjęcie moich bulek Co ciekawe fermentacja bardzo spodobała się synowi jeszcze jak była co 30s to siedział i przy każdej bulce piszczał Potem śmiał się już jak oszalały;DD Czyżby wiedział że idzie dobre ?! widzisz, wszystko jest w porządku piana piękna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 11 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Tak mi teraz fajnie bulka i zapaszek wydostający się z rurki też jest całkiem całkiem żona się śmieje że się narkotyzuje Powoli rozwija mi się wyobraźnia piwna. I wymyśliłem coś takiego. Jakiś czas temu byłem w Wiśle i poszliśmy z mężem kuzynki żony do piwiarni. On zamówił piwo, przyniósł dwa jedno w kuflu z chudego szkła z napisem Tyskie, a drugie w pięknym kuflu z grubego szkła z zamykanym zdobionym wieczkiem. Ten ładniejszy wziął dla siebie. Pomyślałem że to chamstwo straszne że obcym dają gorsze kufle. Potem okazało się że o był jego domowy kufel który zostawił w piwiarni bo lubił z niego pić Za 2-3 miesiące mają nas odwiedzić i chyba zrobię podobny motyw tyle że z piwem. Zaniosę moje piwo do zaprzyjaźnionej piwiarni i tam będę je pił sam ;DD A tak na poważnie to mam za długi język i obawiam się że z pierwszej partii wypiję góra 2 butelki, za dużo osób wie i za dużo obiecałem że dam spróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Takie małe pytanie;) Kiedy to się skończy a co lepiej kiedy będę wiedział że to już koniec?? Gdzieś czytałem że fermentacja to 3-4 dni. Teraz jest zimnawo trochę (18-19) więc może dlatego trwa to dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Takie małe pytanie;) Kiedy to się skończy a co lepiej kiedy będę wiedział że to już koniec?? Gdzieś czytałem że fermentacja to 3-4 dni. Teraz jest zimnawo trochę (18-19) więc może dlatego trwa to dłużej. Jeśli nie masz cukromierza to najlepiej zostaw to piwko dla pewności na 7 dni po tym czasie wszystkie cukry powinny przefermentować. W rurce coś jeszcze bulka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Ano bulka Choć wolniej tak raz na 50-55s. Jeszcze jedno pytanie czy gotowy brzeczek można zostawić na 1 dzień w garnku- potem dopiero przelać do fermentatora?? Chodzi o to że podobno powinienem zużyć drożdże w ciągu 7 dni od otwarcia i jak będę trzymał 7 dni to baniak będę miał zajęty;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Ano bulka Choć wolniej tak raz na 50-55s. jeśli bulka to znaczy, że fermentacja się jeszcze nie zakończyła. Jeszcze jedno pytanie czy gotowy brzeczek można zostawić na 1 dzień w garnku- potem dopiero przelać do fermentatora?? Chodzi o to że podobno powinienem zużyć drożdże w ciągu 7 dni od otwarcia i jak będę trzymał 7 dni to baniak będę miał zajęty;) nie jestem pewna czy dobrze Cię zrozumiałam . Chcesz zadać brzeczkę drożdżami, a dopiero później przelać wszystko do fermentora? Jeśli tak to radzę Ci wstrzymać się z gotowaniem, do czasu, aż będziesz miał wolny balon. Drożdżom raczej nic nie powinno się stać przez te kilka dni jeśli je dobrze zabezpieczyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się