rosomak Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Ok Ale chyba fermentacja zakończy się i tak dziś lub jutro. Bo widzę już dziury w pianie Pisałaś coś o cukrze - ja go nie dodałem bo podobno smak nie jest najlepszy, niektórzy dodają glukozy. Czy smak wtedy nie jest dużo gorszy ?? Przypuszczam że sklepowe piwa są chszczone cukrem, by obniżyć koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NI99A Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) glukoza to węglowodan prosty, jakby nie było jest cukrem ... więc na to samo wyjdzie. No chyba, ze czysta glukoza lepiej reaguje niż np fruktoza czy sacharoza ? i jednak glukoza chyba będzie czystsza i jeśli można tak powiedzieć...zdrowsza, od naszego cukru w których cholera wie co siedzi Z tego co czytałem, to lepiej nie przeginać z cukrem bo piwko będzie bimbrowate. No i nam chyba bardziej na jakości zależy niż na trzaskaniu setki litrów ? Edytowane 12 Września 2007 przez NI99A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 12 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 glukoza to węglowodan prosty, jakby nie było jest cukrem ... więc na to samo wyjdzie. No chyba, ze czysta glukoza lepiej reaguje niż np fruktoza czy sacharoza ? i jednak glukoza chyba będzie czystsza i jeśli można tak powiedzieć...zdrowsza, od naszego cukru w których cholera wie co siedzi Z tego co czytałem, to lepiej nie przeginać z cukrem bo piwko będzie bimbrowate. No i nam chyba bardziej na jakości zależy niż na trzaskaniu setki litrów ? Oczywiście że na jakości ale tak chciałem zapytać bo już mam lekki mętlik w głowie, co z czym i jak A ile takie piwko można spożywać od daty produkcji. Chce sobie zostawiać z każdej partii parę flaszek by za kilka-kilkanaście miesięcy spróbować - ponoć jest lepsze starsze. Choć żona z moją mamą śmieją się że musiało by mieć zęby i gryźć by się ostało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 A ile takie piwko można spożywać od daty produkcji. Chce sobie zostawiać z każdej partii parę flaszek by za kilka-kilkanaście miesięcy spróbować - ponoć jest lepsze starsze. Piwo warzone w domu zwykle ma dość długą trwałość. Wszystko zależy od mocy - piwa lekkie, pszeniczne najlepsze są do około 6 miesięcy. Portery, triple mogą być przechowywane znacznie dłużej i tutaj prawdziwe jest wręcz twierdzenie, że im starsze tym lepsze. Generalnie im dłużej piwo jest przechowywane tym robi się bardziej wytrawne, a nie wszystkim to odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 A moje piwo zgłupiało do reszty Już 7 doba a ta małpa dalej bulka Piana trochę opadła ale trochę jej jeszcze zostało samo bulkanie odbywa się z częstotliwością raz na 3-3.5 minuty. I co ja mam z nim zrobić ? Rozlewać czy czekać kolejny tydzień ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 A moje piwo zgłupiało do reszty Już 7 doba a ta małpa dalej bulka Piana trochę opadła ale trochę jej jeszcze zostało samo bulkanie odbywa się z częstotliwością raz na 3-3.5 minuty. I co ja mam z nim zrobić ? Rozlewać czy czekać kolejny tydzień ;D poczekaj aż przestanie "bulkać", niekoniecznie cały tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 15 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2007 Tak to zawsze jest: najpierw nie chciało zacząć bulkać teraz nie chce przestać Kija i wąskie drzwi normalnie Choć może w końcu się skończy bo rzadko już słychać bulkniencia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 I dalej fermentuje Choć teraz bulkanie słychać 10-12 min, ale dalej i cześć piany jest. Szlak mnie już powoli trafia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 I dalej fermentuje Choć teraz bulkanie słychać 10-12 min, ale dalej i cześć piany jest. Szlak mnie już powoli trafia Troche długo już stoi na burzliwej , potem piwo może mieć zapach i smak drożdżowy. Z drugiej strony jeśli go teraz zabutelkujesz to piwo może być zbyt nagazowane. Reasumując, moim zdaniem najlepiej bedzie jeśli przelejesz to piwo teraz na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 OK Już się doczekać nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 No i rozlałem;DDDD Trochę też upiłem;) Wydaje się że jest dosyć mocne W smaku dobre tyle że czuć gorzki posmak, przypuszczam że to przez dużą ilość chmielu - trochę pomyliłem dawki I jest bardzo mętne. No nic zobaczymy co się z tego wykluje za 3-4 tygodnie;) Dzisiaj zabieram się za drugą warke jakieś rady ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Za kilka tygodnie będzie dobre, goryczka trochę zmaleje. Może jakieś pszeniczne piwko ? Lubisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosomak Opublikowano 19 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Za kilka tygodnie będzie dobre, goryczka trochę zmaleje. Może jakieś pszeniczne piwko ? Lubisz? Hmmm.. Chyba muszę jechać do ck i pobrać próbki A jak z przechowywaniem butelek. Górna fermentacja więc pewnie w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu ?? Chyba będę musiał trzymać w pokoju i zastanawiam się czy do jakiegoś kartonu nie wrzucić. Raz że będą tam miały ciemno a dwa że : "Co z oczu to z serca";PP I dla mnie i dla syna;). Na razie trzymam w keltach i w 2l butli z ck i strasznie mu się zapinki podobają. A i jak rozlewałem do butelek to zostawiłem mniej więcej całą szyjkę pustą na gaz, dobrze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 Próbowanie piwa w CK odradzam, bo nie wiele ma wspólnego z pszenicznym Leżakowanie zawsze lepiej przeprowadzać w ciut niższej temperaturze i rzecz jasna, w ciemnym miejscu Jak masz jakąś piwniczkę, to będzie idealne miejsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 w temperaturze pokojowej potrzymaj to piwo z tydzień tak, aby się nagazowało. Póżniej jeśli masz taką możliwość, to przenieś do chłodniejszego pomieszczenia. Jeśli chodzi o ilość powietrza w butelce, to ja jednak staram się zostawiać jak najmniejszą pustą przestrzeń w butelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolekm Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Mam pytanie, czy ktos z tutaj obecnych mógłby mi użyczyc przepis z którego da sie wytworzyc MOCNE i zarazem GORZKIE domowe piwo?? Dziekuje kazdemu z góry. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolekm Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Potrzebuje przepis na piwo mocne... około 7% . Czy jest mozliwe wyprodukowanie takiego piwa?? Najlepiej zeby jeszcze posiadało goryczke.... Prosze o przepis .Z góry dziekuje . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Potrzebuje przepis na piwo mocne... około 7% . Czy jest mozliwe wyprodukowanie takiego piwa?? Najlepiej zeby jeszcze posiadało goryczke.... Prosze o przepis .Z góry dziekuje . Pozdrawiam Trochę za ogólnie zadałeś pytanie. Ciężko Ci pomóc, jeżeli nie wiem, jakie podstawy teoretyczne posiadasz. Może spróbuj taki zestaw surowców na początek http://www.browamator.pl//partner_redir.php?uid=1280581&przedm=184119 Wyjdzie Ci całkiem smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 1 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2007 Jeśli chodzi o goryczkę to może polecę http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=2731473 moc nie koniecznie wysoka ale goryczkę to ma na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek81c Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 wejde w temat, jestem na ukonczeniu 1 brewa, cos mi sie tam nie do konca udalo [osobny watek], ale moze bedzie dobrze, mam pytanie - ktory zestaw byscie polecili mi na 3 warke (wole robic powoli, nie bede pchal sie na razie na piwa na bazie słodów), jako najbardziej udany pod wzgledem smaku z serii 'prawdziwe' (bez podzialu na ciemne, jasne) ???... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 a może spróbujesz zrobić piwko z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem? Jeśli lubisz pszeniczne to polecam: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Prawdziwe_Pszeniczne_11Blg-_zestaw_surowcow&przedm=3295377&grupa_p=6&pwd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolekm Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Potrzebuje przepis na piwo mocne... około 7%. Razem z kumplami chcielismy sobie troche popic. Wazenie własnego browara wychodzi o wiele ekonomiczniej, a przy okazji jest duzo zabawy . Chcielismy wytworzyc dosc godzkie i mocne piwo<koło 7%> w domu.Czy jest mozliwe wyprodukowanie takiego piwa?? Niestety nie posiadam takiego przepisu !! Mógłby mi ktos użyczyc link lub napisac?? Posiadam juz wiekszosc surowców i sprzetu do produkcji?? Prosze bardz o szybka odp bardzo mi na tym zalezty.... Pozdrawiam!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolekm Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Potrzebuje przepis na piwo mocne... około 7% . Czy jest mozliwe wyprodukowanie takiego piwa?? Najlepiej zeby jeszcze posiadało goryczke.... Prosze o przepis .Z góry dziekuje . Pozdrawiam Trochę za ogólnie zadałeś pytanie. Ciężko Ci pomóc' date=' jeżeli nie wiem, jakie podstawy teoretyczne posiadasz. Może spróbuj taki zestaw surowców na początek http://www.browamator.pl//partner_redir.php?uid=1280581&przedm=184119 Wyjdzie Ci całkiem smaczne piwo.[/quote'] mam nadzieje ze panu to wyjasni lepiej o co mi chodzi... W tym linku nie moge za duzo istotnych informacji znalesc. oto mój nowy post.... "Potrzebuje przepis na piwo mocne... około 7%. Razem z kumplami chcielismy sobie troche popic. Wazenie własnego browara wychodzi o wiele ekonomiczniej, a przy okazji jest duzo zabawy . Chcielismy wytworzyc dosc godzkie i mocne piwo<koło 7%> w domu.Czy jest mozliwe wyprodukowanie takiego piwa?? Niestety nie posiadam takiego przepisu !! Mógłby mi ktos użyczyc link lub napisac?? Posiadam juz wiekszosc surowców i sprzetu do produkcji?? Prosze bardz o szybka odp bardzo mi na tym zalezty...." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Tutaj masz recepturę na piwo około 7%alkoholu http://www.piwo.org/receptury/lager-kozlak/ Pytanie Elroya dotyczyło m.in. tego czy chcesz warzyć piwo z brewkita, ekstraktu czy ze słodów. Piszesz, że masz już większość surowców i sprzętu. Napisz jakie to surowce, a my spróbujemy z tego coś wymyśleć PS ...proszę nie powtarzaj postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Tu jest link do receptur na BA http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=9&menu_pwd może tam coś znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się