leszcz007 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kraj pochodzenia: Wielka Brytania Odmiana: aromatyczna i goryczkowa Średnia zawartość alfakwasów: 7-12% Krótki opis: Chmiel o właściwościach zarówno goryczkowych jak i aromatycznych. Wnosi lekki nuty cytrynowe i grapefruitowe, może także nadawać aromat ciemnych owoców i jagód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Planuję zrobić na tym chmielu single hop IPA. Jakie są Wasze doświadczenia z tym chmielem? Zastanawiam się też nad Target'em lub Boadicea. Chcę chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Zrobiłem kilka warek na tym chmielu, ale nigdy single hopa, także tu nie pomogę. Co do aromatów w moich piwach, to pilgrim (w połączeniu z Nuggetem na goryczkę) nie daje jakiegoś przytłaczającego aromatu. W IPA i PA był wyczuwalny jako kwiaty i jagody, w stoutach prawie nie wyczuwalny, jedna partia użyta do ESB dała dodatkowo posmak czarnej porzeczki, co niektórzy odbierają jako wadę - kocia kuweta - ale dla mnie był dość przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Chciałbym uwarzyć IPA Angielską ale o intensywnym aromacie chmielowym, stąd kłaniam się w stronę tych (nowych?) angielskich chmieli. SH dają lepsze pojęcie o konkretnym chmielu - na czymś trzeba się uczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Te "nowe" angielskie nie mają takiego znowu wybitnego aromatu. Większość z nich (włączając eksperymentalne) okazuje się stosunkowo mało aromatyczna, nawet w porównaniu do starego dobrego Goldings czy First Gold. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Uwarzyłem bittera z pilgrimem na aromat i smak. Przy butelkowaniu nic specjalnego w aromatach nie wyczułem - jak dla mnie slaby cos ten chmiel. Ale może piwo utraciło urok ze względu na niedochmielenie na goryczkę (marynka). Opiszę piwko jak poleży i dojrzeje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi