MateuszO. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Mam pytanie, zrobiłem tydzien temu FAH. Nastaw kupiłem na 30l ale fermentator mam 25 więc wyszło 14-15 BLG początkowego. Drożdze Safale us-05. Po tygodniu BLG 4 i stoi od 2-3 dni. Co robić? czekać czy juz nizej nie zejdzie? Drugie pytanie: Tabletkę aroma tabs do chmielenia na zimno jak się stosuje? rozpuszcza i dozuje czy wystarczy wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zaczekaj dla porządku jeszcze z dzień i jeśli NA PEWNO Bailing stoi w miejscu to zlać na cichą. Tabletkę wrzucić - nawet chyba niekoniecznie całą - do fermentora na kilka dni - tak do tygodnia - przed przelewem. Fajne to piwko, robiłem i z polskimi i amerykańskimi i polubiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Oczywiście nie całą tabletkę co maksymalnie 1/4 1/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 A w przepisie jest cała tabletka: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 W przepisie jest cała, ale to rzeczywiście dużo. Ja dałem połówkę bo lubię mocno aromatycznie, ale rozumiem też wpis elroya. Trzeba samemu spróbować i wiedzieć dopiero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tą całą tabletkę to pasowałoby u autora kiedyś potwierdzić, bo to mocno dominujący zapach i osobiście bym się nie odważył tyle dodać. Ale może kwestia gustu. Tutaj dyskusja o tabletce http://www.piwo.org/topic/895-hop-aroma-tabs/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zbynieks, mi też się wydaje ze to piwo będzie moim lubionym co do tabletki to wątpię żeby całą bo piwo juz jest mocno nachmielone- dzisiaj próbowałem, pijąc z probówki po pomiarze blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Tabletka jest do chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 no tak, czyli jak nachmieliłem normalnie to mam jej nie używać? przeciez jedno nie wyklucza drugiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Trochę nie koniecznie dobry wątek na dyskusje, ale dokończmy. Podstawowa sprawa. Chmieliłeś Mateusz piwo na zimo, czy nie chmieliłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 chmieliłem normalnie szyszkami gotując brzeczkę 60', teraz mam pytanie czy dodawać tabletkę i jak ją dodać zeby się ładnie rozpuściła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Drożdze Safale us-05. Po tygodniu BLG 4 i stoi od 2-3 dni. Co robić? czekać czy juz nizej nie zejdzie? Ja bym już spokojnie zlewał na cichą, drożdże US-05 znane są z tego, że potrafią już po trzech dniach zakończyć burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 chmieliłem normalnie szyszkami gotując brzeczkę 60', teraz mam pytanie czy dodawać tabletkę i jak ją dodać zeby się ładnie rozpuściła Dodaj zatem w zależności od gustu 1/2 1/3 albo mniej tabletki na cichą fermentację. Wystarczy ją wrzucić do fermentora i zostawić na kilka dni. Na przyszłość na pewno warto używać klasycznego chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anginsan Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Najlepiej wrzuć tabletke do pustego pojemnika (ja dalem 1/3 na 19 litrów) i dopiero potem przelewaj tak aby tabletka sie rozpusicla i wymieszala z piwem. Ja dalem do pełnewgo balona a ze piwo bylo pod korek nie zabardzo moglem wymieszac i w efekcie jak próbowałem przy rozlewie do butelek piwa z dna to było mocno nachmielony. Ale i tak piwo wyszlo ekstra, tylko jak dlamnie troche za bardzo słodowy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Mam tez zwykły chmiel ale z rozpędu kupiłem tabletkę wg przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi