Skocz do zawartości

Browar Domowy Wonneberg


Rekomendowane odpowiedzi

Uznałem, że pora skończyć z formą pisaną i przerzucić się na elektroniczną czyli przenieść na forum historię mojej przygody z piwowarstwem. Od trudnych początków... dopóki chęci wystarczy :)

 

#1 Premium Lager - Muntons (brewkit), listopad 2011

 

puszka chmielonego ekstraktu- 1,5kg

cukier - 1 szklanka (na wszelki wypadek?)

woda mineralna z Biedry, przegotowana

drożdże z zestawu

 

Fermentacja 10 dni w szklanym balonie i butelkowanie w plastikowe PETy. Czytałem wcześniej na forum, że lepiej zrobić mniej niż przepisowe 23 litry, mi wyszło 18,5l.

Pierwsza degustacja po tygodniu, w smaku czuć drożdże, ale piwem jestem zachwycony :lol: , całość nie doczekała świąt.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#2 Ale karmelowy - pierwsza próba zacierania

 

pilzneński Weyermann - 2kg

monachijski Weyermann - 2kg

carrared Weyermann 1kg

drożdże Safbrew T-58

Chmiel Marynka 30g

Lubelski 30g

mech irlandzki 5g

 

Z przyczyn nieznanych skwaśniało, nie do wypicia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#3 Brewkit - Domowe jasne WES

 

2 puszki - 3,4kg

ekstrakt w proszku jasny - 0,5kg

drożdże z zestawu

chmiel Hallertauer Tradition - 30g

woda kranówa

 

Fermentacja burzliwa 5 dni, cicha 12 dni. BLG 13°, końcowego nie zmierzyłem.

23litry, nie najgorsze, słabo wyczuwalny chmiel.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4 Brewkit - domowe ciemne

 

2 puszki piWES04 amber - 3,4kg

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 0,5kg

drożdże z zestawu

chmiel Hallertauer Tradition - 30g

woda kranówa

 

Fermentacja burzliwa 5 dni, cicha 12 dni. BLG nie zmierzyłem i to był błąd. Źle obliczyłem ilość wody i wyszło cienkie :( aż 27 litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 Coopers Brewmaster

 

brewkit chmielony puszka - 1,7kg

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku ciemny - 0,7kg

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 1,7kg

drożdże z zestawu

woda kranówa

+chmiel Hallertauer Tradition - 15g na 7dni fermentacji cichej

 

BLG początkowe 16,5°, końcowe 4,5°

Wyszło 24l, mocna ściągająca goryczka, w miarę dojrzewania słabnąca

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#6

 

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 3,4kg

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku ciemny - 1kg

Drożdże Safbrew S-35

chmiel Hallertauer Tradition

woda kranówa

 

BLG początkowe 15°, końcowe 4°

Wyszło 23l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#7 Ale - "Mgliste"

 

Słod pilzneński klepiskowy Bruntal - 4kg zacierany infuzyjnie 60 min, 65-68°C

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 1,7kg

Drożdże Muntons Premium Gold - 6g

chmiel:

Marynka - 10g 60'

Hallertauer Tradition - 18g 15'

Lubelski - 30g 0'

 

BLG początkowe 13,5°, końcowe 3,5°

Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 13 dni.

Wyszło 26l, mętne, stąd nazwa, piana słaba. Za to piło się je z przyjemnością,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#8 Amber Ale

 

 

pilzneński Weyermann – 2kg

monachijski Weyermann – 1kg

melanoidynowy Weyermann – 0,5kg

ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 1,7kg

 

drożdże Safbrew T-58

 

Marynka - 40g 60'

Lubelski - 40g 0'

 

zacieranie infuzyjne 67-68°C 60min, 72° 10min.

 

BLG początkowe 13°, końcowe 2,5°. wyszło 19l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#9 Milk Stout

 

 

pale ale- 4kg

carafa special – 0,3kg

laktoza – 250g

 

Safale S-04 11,5g

 

Northern Brewer 30g 60'

East Kent Golding 30g 0'

 

zacieranie jednotemperaturowe 60min. 67°C, 10min. 72°C. Słód carafa ostatnie 15min.

 

BLG początkowe 14°, końcowe 5°

Fermentacja burzliwa 9 dni, cicha 10 dni.

 

Wyszło tylko 16l, chyba zbyt mocno nachmielone

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 Belgian Ale

 

 

pilzneński - 3kg

abbey malt - 1kg

 

ekstrakt słodowy w proszku jasny - 0,8kg

 

Safale S-04 11,5g

 

Marynka 30g 60'

Lubelski 20g 0'

 

Zacieranie 69-72°C, 70 minut, gotowanie 90min.

 

BLG początkowe 12°, końcowe 4,5°

Fermentacja burzliwa 9 dni, cicha 7 dni. Wyszło 20l

 

Koniec pierwszego sezonu, początki trudne ale się nie zniechęcam. Inwestuję w sprzęt i od września ruszam wyłącznie z zacieraniem.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#11 Bitter Browamator 16.09.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński 1 kg
  • pale ale- 3,2kg
  • monachijski II - 250g
  • Caraaroma - 150g

Safale S-04 suche

 

Zacieranie

  • 66°C -68°C- 65'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 15g Brewers Gold
  • 10' - 15g Challenger
  • 50' - 15g East kent Golding
  • 70' - 15g East kent Golding

BLG początkowe 9°, końcowe 3°

Fermentacja burzliwa 25 dni, cicha 8 dni. Wyszło 20l

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#12 Stout Owsiany Browamator 22.09.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński 1 kg
  • pale ale- 3,2kg
  • karmelowy ciemny - 300g
  • Carafa I - 200g
  • jęczmień palony - 300g
  • płatki owsiane błyskawiczne - 500g

Safale S-04 suche

 

Zacieranie

  • 67°C- 50'
  • 76°C - 10' >> filtrator z oplotu kompletnie się zatkał, przecedzałem z trudem przez gęste płótno

Gotowanie 60'

  • 0' - start
  • 0' - 25g Marynka
  • 40' - 20g Saaz
  • 60' - 10g Saaz

BLG początkowe 12,5°, końcowe 5°

Fermentacja burzliwa 13 dni, cicha 13 dni. Wyszło 18,5l

 

Nigdy więcej stouta owsianego!!

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#13 Pils Browamator 23.09.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński 5 kg
  • Carapils - 200g

Saflager W34/70 suche

 

Zacieranie

  • 52°C- 30'
  • 64°C- 30'
  • 70°C - 30'
  • 77°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 20g Brewers Gold
  • 50' - 30g Lubelski
  • 70' - 20g Lubelski

BLG początkowe 14,5°, końcowe 5°

Fermentacja burzliwa 16 dni, cicha 12 dni. Wyszło 20l

Burzliwa w starej lodówce, uczę się ustawiać temperaturę, nie bardzo mi wychodzi (za cieplo) i piwo nie przypomina pilsa, same kwiatki czuc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#14 IPA Browamator 8-9.10.2012

 

Zasyp

  • Pale ale 3,8 kg
  • monachijski - 1kg
  • Carahell - 200g

Safale S-05 suche 11,5g

 

Zacieranie

  • 66-69°C - 60
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 15g Simcoe
  • 10'- 15g Challenger
  • 10' - 15g Brewers Gold
  • 50' - 30g Lubelski
  • 50' - 15g Cascade
  • 9dni - 15g Cascade
  • 9dni - 15g Simcoe

BLG początkowe 11°, końcowe 2,5°

Fermentacja burzliwa 15 dni, cicha 9 dni. Wyszło 21,5l

 

Miała być AIPA, ale wyszlo tylko 11BLG, martwi mnie słaba wydajność...

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#15 Kolońskie Browamator 21.10.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński Weyermann 3,7 kg
  • Pszeniczny 1kg

Safbrew S-33 11,g suche

 

Zacieranie

  • 43°C- 15'
  • 69°C-65°C 45'
  • 72-70°C - 30'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 60'

  • 0' - start
  • 0' - 30g Hallertau Spalt Select
  • 0' - 10g Brewers Gold
  • 45' - 20g Hallertau Spalt Select

BLG początkowe 11°, końcowe 5°

Fermentacja burzliwa 14 dni, cicha 13 dni. Wyszło 23,5l

Słabo odfermentowało, ale granatów nie było. Całkiem niezłe piwo, warto powtórzyć z mniejszym zasypem pszenicznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#16 Dortmunder Browamator 26-27.10.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński Weyermann 3,7 kg
  • Monachijski II 0,6kg
  • Carapils I 0,6kg

Saflager S-23 11,g suche

 

Zacieranie

  • 53°C- 20'
  • 69°C-65°C 45'
  • 75°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 60'

  • 0' - start
  • 0' - 30g Perle
  • 40' - 10g Hallertau Spalt Select
  • 60' - 20g Hallertau Spalt Select
  • 60' - 10g East Kent Golding

BLG początkowe 13°, końcowe 4°

Fermentacja burzliwa w lodówce 7 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 25 dni w temp. poniżej 10°C. Wyszło 23l

Zaczynam opanowywać lodówkę, niezłe piwo wyszło :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#17 Dunkelweizen Browamator 4.11.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński Weyermann 2kg
  • Pszeniczny jasny 2,4kg
  • Monachijski II 0,6kg
  • Carawheat 0,2kg
  • Pszeniczny czekoladowy 50g (ekstrahowany)

Safbrew WB-06 11,g suche

 

Zacieranie

  • 48°C- 5'
  • 53°C -20'
  • 68°C-66°C 40'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - 30g Lubelski
  • 50' - 10g Lubelski
  • 70' - 15g Saaz

BLG początkowe 12°, końcowe 2,5°

Fermentacja burzliwa 21 dni, bez cichej. Wyszło 24,5l

Pszeniczne nie jest moim ulubionym piwem, więcej się za to nie biorę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#18 Kolońskie 2 24.11.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 4 kg
  • Monachijski Strzegom 0,51kg
  • Karmelowy jasny "30" Strzegom 0,29kg

Safale S-05 11,g suche

 

Zacieranie

  • 53°C- 15'
  • 63°C - 35'
  • 73°C-66°C 60'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 0' - 15g Brewers Gold
  • 0' - 30g Perle
  • 60' - 30g Perle

BLG początkowe 11°, końcowe 4°

Fermentacja burzliwa w piwnicy 14 dni, cicha 13 dni. Wyszło 21,5l

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#19 Dortmunder 2 27.11.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 4,9 kg
  • Karmelowy "300" Strzegom 0,1kg

Saflager S-23 gęstwa po #16

 

Zacieranie

  • 54°C- 10'
  • 63°C - 30'
  • 72°C - 50'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 27g Brewers Gold
  • 10' - 15g Perle
  • 55' - 30g Perle

BLG początkowe 13,5°, końcowe 3°

Fermentacja burzliwa w lodówce (7-9°C) 14 dni, dofermentowanie (12-14°C) 5 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 20 dni w temp. poniżej 10°C. Wyszło 22l

 

Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, piwo wypiję sam, z nikim się nie podzielę takie jest pyszne :P

Warka, którą koniecznie muszę jeszcze uwarzyć

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 Polskie Ale Amber 2.12.2012

 

Zasyp

  • Strzegom pale ale 4,3 kg
  • Strzegom Monachijski 0,49kg
  • Strzegom karmelowy "300" 0,2kg

Danstar Nottingham 11,g suche

 

Zacieranie

  • 63°C - 30'
  • 72°C - 45'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 60'

  • 0' - start
  • 0' - 25g Marynka
  • 50' - 25g Lubelski

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2,5°

Fermentacja w piwnicy (19-15°C) burzliwa 9 dni, cicha 17 dni. Wyszło 23l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Polsko-amerykańskie Pale Ale 9.12.2012

 

Zasyp

  • Strzegom pale ale 3,6 kg
  • Strzegom pilzneński 1 kg
  • Strzegom bursztynowy 0,2 kg
  • Strzegom karmelowy "300" 0,1 kg

Safale S-05 gęstwa po #18

 

Zacieranie

  • 62°C - 20'
  • 72°C-68°C - 50'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 60'

  • 0' - start
  • 0' - 10g Marynka
  • 30' - 20g Willamette
  • 50' - 30g Cascade

BLG początkowe 14°, końcowe 3°

Fermentacja w piwnicy (17-15°C) burzliwa 25 dni, klarowanie na balkonie 7 dni. Wyszło 24l

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 Robust Porter/Porter angielski 22.12.2012

 

Zasyp

  • Strzegom pale ale 4,2 kg
  • Strzegom karmelowy "30" 0,2 kg
  • Strzegom karmelowy "300" 0,2kg
  • Weyermann jęczmień palony 0,15kg

Danstar Nottingham gęstwa po #20 - 2 pokolenie

 

Zacieranie

  • 67°C - 45'
  • 72°C-70°C - 30'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 5' - 30g Target
  • 60' - 30g Perle

BLG początkowe 14°, końcowe 3°

Fermentacja w piwnicy (14-16°C) burzliwa 14 dni, cicha 16 dni. Wyszło 22,5l

 

Pasowałoby wysłać je na konkurs... jeśli wszystkiego nie wypiję?

edit. 17.07.2013: No i poszło na Birofilia 2013 gdzie nie przeszło eliminacji z powodu... zakażenia (??!!), właśnie dostałem metryczkę

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 Lekki Porter Bałtycki 29.12.2012

 

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 3,5 kg
  • Monachijski 1 kg
  • Karmelowy "30" 0,2 kg
  • Karmelowy "300" Strzegom 0,42kg
  • Weyermann jęczmień palony 0,1 kg

Drożdże: gęstwa od Wojtka z Browaru Piwna (W34/70)?

 

Zacieranie

  • 65°C- 20'
  • 68°C - 30'
  • 72°C-70°C - 50'
  • 74°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 10' - 25g Marynka
  • 80' - 25g Saaz

BLG początkowe 15,5°, końcowe 3,5°

Fermentacja burzliwa w lodówce (6-10°C) 30 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 25 dni w temp. 0-5°C. Wyszło 18,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 Niemieckie Pale Ale (właściwie Sierra Nevada Pale Ale) 5-6.01.2013

 

Zasyp

  • Strzegom pale ale 2,5kg
  • Pilzneński Strzegom 2 kg
  • Karmelowy "30" Strzegom 0,33 kg
  • Bursztynowy Strzegom 0,2 kg

Danstar Nottingham gęstwa po #22 - 3 pokolenie

 

Zacieranie

  • 65°C- 20'
  • 67°C-68°C - 50'
  • 71°C-72° - 20' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 10' - 20g Northern Brewer
  • 50' - 20g Perle
  • 60' - 20g Willamette
  • 75' - 10g Cascade
  • 7 dni - 15g Cascade na zimno

BLG początkowe 12,5°, końcowe 3°

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 12 dni, cicha 18 dni. Wyszło 23l, IBU 35,5 EBC 12,2

 

Być może takich piw jest wiele, ale połączenie goryczkowych chmieli niemieckich z aromatycznymi amerykańskimi wywołuje u innych piwowarów zdziwienie. Za to smakuje wszystkim (oprócz szwagra) dlatego pozwoliłem sobie tą recepturę wstawić również do stosownego działu na forum.

I oczywiście jest to piwo, które koniecznie muszę jeszcze uwarzyć

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 Niemieckie Ale Wiewiórza kita 18-19.01.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński Weyermann 4 kg
  • Pilzneński Strzegom 0,3 kg
  • Bursztynowy Strzegom 0,15 kg

Danstar Nottingham gęstwa po #24 - 4 pokolenie

 

Zacieranie

  • 58°C- 20'
  • 63°C - 20'
  • 68°C - 40'
  • 72° - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 5' - 15g Northern Brewer
  • 45' - 15g Perle
  • 65' - 20g Perle

BLG początkowe 14°, końcowe 3,5°

Fermentacja burzliwa w piwnicy (14-15°C) 21 dni, cicha 16 dni. wyszło 20,5l

Warka, którą koniecznie muszę jeszcze uwarzyć, fantastycznie pachnie, zostałem fanem chmielu Perle.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.