Skocz do zawartości

Browar Domowy Wonneberg


Rekomendowane odpowiedzi

#26 Sticke Alt Ciemna strona mocy 25-26.01.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 3,5 kg
  • Bursztynowy Strzegom 0,47 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,3 kg
  • Strzegom jęczmień prażony"1000" 80g

Safale US-05 suche 11,5g

 

Zacieranie

  • 57°C-55°C- 20'
  • 63°C-61°C - 40'
  • 72° - 25' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 0' - Target 42g

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Wyszło 20,5l

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 23 dni, cicha na balkonie 18 dni.

 

Smak i piana - wzorcowe. Zapach dziwny, siarkowodorowy :/

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#27 Polskie Ale Franek Dolas 16.02.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 4,3 kg
  • Bursztynowy Strzegom 0,3 kg

Danstar Nottingham gęstwa po #25 - 5 pokolenie

 

Zacieranie

  • 38°C- wsypanie słodów i pozostawienie na 5,5 godz.
  • 63°C-61°C - 60'
  • 67-65°C - 30'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 0' - 10g Marynka
  • 5' - 20g Sybilla
  • 60' - 30g Sybilla

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2,5° Wyszło 21,5l

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 16 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, klarowanie na balkonie (zimno) 7 dni.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#28 Alt Czerwona kartka 23.02.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk pilzneński 1,93 kg
  • Pilzneński Strzegom 1,07 kg
  • Karmelowy czerwony Strzegom 1 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,6 kg

Safale US-05 gęstwa po #26 - 2 pokolenie

 

Zacieranie

  • 55°C- 20'
  • 65°C-63°C - 40'
  • 72°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 0' - 32g Hallertau Taurus

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 16 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, lagerowanie na balkonie (zimno, na początku temperatura była w sam raz ale po tygodniu spadła do -10°C!) 7 dni. Wyszło 21,5 l

Zasyp nie trzyma się stylu alt, lecz mi pasuje. Warka, którą koniecznie muszę jeszcze uwarzyć

 

...edit.16.06.2013. zwłaszcza, że zdobyło właśnie 2 miejsce na Birofilia 2013 :cool: w kategorii Altbier

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Milk Stout Czarna pantera 2.03.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 2 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,5 kg
  • Strzegom pale ale 2 kg
  • Strzegom barwiący 0,2 kg (do wysładzania)
  • Strzegom czekoladowy pszeniczny 0,15 kg (do wysładzania)
  • laktoza 0,5 kg

Muntons Gold Premium 6g suche

 

Zacieranie

  • 65°C-61°C - 90'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 10' - 30g Northern Brewer
  • 70' - 30g Willamette
  • 70' - 0,5 kg laktozy

BLG początkowe 16°, końcowe 5,5° Wyszło 23l

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-14°C) 16 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, cicha w piwnicy 14 dni.

 

Koledzy piwowarzy orzekli, że piwo jest bardziej milk niż stout. Moja LP nie narzeka :)

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#30 Polskie Ale 2 Wieczorna mgła 8-9.03.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 4,3 kg
  • Strzegom Bursztynowy 0,2 kg

Danstar Nottingham gęstwa po #27 - 6 pokolenie

 

Zacieranie

  • 64°C-62°C - 60'
  • 68-66°C - 30'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 0' - 30g Marynka
  • 40' - 20g Sybilla
  • 80' - 30g Sybilla

BLG początkowe 12°, końcowe 2,5° Wyszło 22l

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 14 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, cicha w piwnicy 18 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#31 Cafe Latte Stout Santos 2.03.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 4 kg
  • Strzegom monachijski 0,2 kg
  • Strzegom czekoladowy ciemny 0,25 kg (do wysładzania)
  • Strzegom jęczmień palony 0,15 kg (do wysładzania)
  • laktoza 0,5 kg
  • kawa brazylijska Santos średnio palona 170g, mielona postkomunistycznym młynkiem ręcznym

Safale US-05 gęstwa po #28 - 3 pokolenie

 

Zacieranie

  • 63°C - 60'
  • 68°C - 30'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 10' - 37g Northern Brewer
  • 70' - 0,5 kg laktozy
  • 75' - 100g kawa Santos

BLG początkowe 14,5°, końcowe 4,5° Wyszło 21,5l

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-14°C) 13 dni, dofermentowanie (20°C) 2 dni, cicha w piwnicy 14 dni.

Refermentacja z użyciem 1,4l rezerwy + 10g cukru. Rezerwa gotowana 10 minut, po kilku minutach (nie do wrzątku) wsypane 70g kawy. Po 15 minutach filtracja przez zdezynfekowaną piro i wyparzoną płócienną chusteczkę.

 

Piwo ma bardzo słabą pianę, praktycznie tylko podczas nalewania, za to kawę i słodycz czuć wyraźnie. Następną razą trzeba będzie dorzucić trochę słodu pszenicznego dla poprawy piany...

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#32 Marcowe Bury kocur 17.03.2013

 

Zasyp

  • Strzegom wiedeński 4 kg
  • Strzegom monachijski II 0,8 kg

Drożdże: gęstwa od Wojtka z Browaru Piwna (W34/70)?

 

Zacieranie

  • 65°C-62°C - 30'
  • 68°C - 40'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 120'

  • 0' - start
  • 75' - 20g Target
  • 85' - 10g Marynka

BLG początkowe 14°, końcowe 3° Wyszło 21l

Fermentacja burzliwa w lodówce (9-10°C) 13 dni, dofermentowanie w piwnicy (13°C) 3 dni, lagerowanie balkon/lodówka 18 dni.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 Niemiecka IPA Siła Magnum 5-6.04.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 5,5 kg
  • Strzegom bursztynowy 0,5 kg
  • Strzegom barwiący 10 g (do wysładzania)

Danstar Nottingham gęstwa po #30 - 7 pokolenie

 

Zacieranie

  • 53°C - 10'
  • 65°C-61°C - 90'
  • 65-70°C - 20'
  • 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 15' - 50g Magnum
  • 75' - 30g Willamette
  • 90' - 45g Cascade
  • 5 dni - 8g Saaz na zimno

BLG początkowe 16°, końcowe 3,5°

Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-14°C) 15 dni, cicha w piwnicy 14 dni. Wyszło 22l

To jest mocniejsza wariacja #24, chyba mi się ten własny styl najbardziej podoba :cool: aczkolwiek przy rozlewie goryczka słabsza niż się spodziewałem.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#34 POLSKI zALEwacz robali 22.06.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 4,2 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,1 kg
  • Jęczmień niesłodowany 0,22kg (skleikowany)

Drożdże Safale US-05 11,5g

 

Zacieranie

  • 63°C - 40'
  • po 20' dodanie skleikowanego jęczmienia
  • 68°C - 20'
  • 73°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 65'

  • 5' - 25g Marynka
  • 15' - co około 10 minut 10g Sybilla (razem 70g)

BLG początkowe 12°, końcowe 1,5°

Fermentacja burzliwa w lodówce (15-18°C) 9 dni, dofermentowanie 20-24°C 4 dni, lagerowanie 1-3°C 25 dni. Wyszło 21,5l

 

Z powodu dużej mętności piwa 2 dni przed butelkowaniem klarowanie żelatyną 5g. Osad w butelkach bardzo duży, widoczny nawet na ściankach butelek. (za wcześnie butelkowane?). A miało być na PiwoWAR Battle 6.... Zastępczo wystawiłem #30

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Special Bitter Blade Runner 3.08.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 2,0 kg
  • Strzegom pale ale 2,0 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,5kg
  • Strzegom czekoladowy ciemny 20g

Safale US-05 gęstwa 2 pokolenie

 

Zacieranie

  • 68°C - 40'
  • 70-72°C - 10'
  • 74°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 15' - 25g Magnum
  • 45' - 20g Challenger

BLG początkowe 11,5°, końcowe 2°

Fermentacja burzliwa w lodówce (16-17°C) 12 dni, cicha w piwnicy 22°C 17 dni. Wyszło 22l

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Northern English Brown Ale Ruda szuka męża 16.08.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 3,4 kg
  • Strzegom pale ale 0,5 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 04kg
  • Strzegom czekoladowy ciemny 30g (na 10 minut zacierania)
  • laktoza 0,25 kg
  • kawa Espresso 150g, mielona śrutownikiem

Safbrew S-33 11,5g

 

Zacieranie

  • 69-66°C - 60'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 0' - 15g Hallertau Taurus
  • 55' - 20g Perle
  • 60' - 0,5 kg laktozy
  • 70' - 150g kawy

BLG początkowe 12,5°, końcowe 4,5° Wyszło 22l

Fermentacja burzliwa (21-25°C) 10 dni, lagerowanie (2-3°C) 14 dni, 5 dni stopniowego podnoszenia temperatury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Brown Porter Brunet do pary 17.08.2013

 

Zasyp

  • Gdańsk Pilzneński 3,6 kg
  • Strzegom pale ale 0,6 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,3kg
  • Jęczmień palony 0,1 kg - słody ciemne dodane do filtracji
  • Słód barwiący 60g
  • Strzegom czekoladowy ciemny 30g

Safale US-05 gęstwa 3 pokolenie 200ml

 

Zacieranie

  • 68-65°C - 50'
  • 70-72°C - 10'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 0' - 10g Hallertau Taurus
  • 40' - 20g Perle
  • 70' - 20g Saaz

BLG początkowe 13°, końcowe 2,5° Wyszło 21l

Fermentacja burzliwa lodówka (14-18°C) 10 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha 21°C 13 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#38 (Sierra Nevada) American Pale Ale Amerykańska obsesja 14/15.09.2013

 

Zasyp

  • Pale ale 3,3 kg
  • Pilzneński 1,1 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,2 kg

Safale US-05 gęstwa 4 pokolenie 300ml

 

Zacieranie

  • 30°C namaczanie 5godzin
  • podgrzanie do 69-66°C - 80'
  • do 75°C - 15' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 5' - 15g Magnum
  • 30' - 20g Perle
  • 50' - 20g Willamette
  • 70' - 20g Cascade

BLG początkowe 11°, końcowe 1,5° Wyszło 24,5l

Fermentacja burzliwa (12-13°C) 9 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha (20°C) 13 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I gdzie jest receptura na finałowe IIPA, bo jakoś nie zauważyłem, hę?

Warząc IIPA wzorowałem się na recepturze Grand Championa 2013, ogólnie dostępnej :P

Poszedłeś na łatwiznę znaczy się ;) A ja w drugą stronę - to będzie jeden wielki eksperyment :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#39 Special Bitter Lufa Rudego 28.09.2013

 

Zasyp

  • Pale ale 4,2 kg
  • jęczmień palony 30g

Danstar Windsor suche 11g

 

Zacieranie

  • 30°C namaczanie 1,5 godziny
  • 63°C - 45'
  • 71°C - 15'
  • do 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 22g Hallertau Taurus
  • 55' - 20g Challenger

BLG początkowe 12°, końcowe 3,5° Wyszło 22,5l

Fermentacja burzliwa (20-19°C) 11 dni, cicha (16-5°C - balkon) 8 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Imperial India Pale Ale Ryba piła 28.09.2013 Wzorowane na Grand Champion 2013

 

Zasyp

  • Pale ale 2,9 kg
  • Pilzneński 2,6 kg
  • Monachijski II 1 kg
  • Pszeniczny 1 kg
  • Cara Gold "120" 0,5 kg

Safale US-05 gęstwa 5 pokolenie 300ml

 

Zacieranie

  • 30°C namaczanie 5godzin w 10l wody
  • podgrzanie do 63°C - 30'
  • 63°C - 30'
  • 68°C - 20'
  • 72°C - 15'
  • 74°C - do filtracji i wysładzania

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 10' - 40g Magnum
  • 10' - 40g Challenger
  • 50' - 25g Columbus
  • 70' - 25g Simcoe
  • 75' - 25g Citra
  • 80' - 25g Centennial
  • 85' - 25g Ahtanum
  • 88' - 25g Amarillo
  • 90' - 25g Cascade
  • 7 dni chmielenia na zimno- po 25g Columbus, Citra, Amarillo, Simcoe

BLG początkowe 20°, końcowe 5° Wyszło 17,5l (około 3 litry wylane po cichej z chmielinami)

Fermentacja burzliwa (20-19°C) 16 dni, cicha+klarowanie (15-4°C balkon) 7 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 California Common Hopak na opak 29.09.2013

 

Zasyp

  • Pale ale whole pearl 4 kg
  • Gdańsk karmelowy "160" 0,45 kg

Wyest 2112 California Lager 125ml

 

Zacieranie

  • 30°C namaczanie 1 godzinę
  • podgrzanie do 63°C - 20'
  • 63°C - 30'
  • 67°C - 15'
  • 72°C - 15'
  • do 75°C - 15' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 52g Perle
  • 60' - 20g Northern Brewer

BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 22,5 l

Fermentacja (ruszyła po 4 dobach) burzliwa (15-16°C) 10 dni, dofermentowanie (21°C) 36 godzin, cicha (17-6°C na balkonie) 13 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#42/#43 Foreign Extra Stout/Russion Imperial Stout 20.10.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński 2,5 kg
  • Pale ale whole pearl 1 kg
  • wiedeński 1 kg
  • jęczmień niesłodowany 1,15 kg
  • czekoladowy ciemny 170 + 30 g
  • jęczmień palony 136 + 24 g
  • dodatkowo do RIS ekstrakt słodowy jasny w proszku 1 kg

Drożdże do FES : Danstar Windsor gęstwa 2 pokolenie 200ml

Drożdże do RIS : US-05 gęstwa 6 pokolenie 200ml

 

Zacieranie

  • 63°C - 90'
  • 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 0' - 20g Magnum
  • 0' - 30g Northern Brewer
  • dodatkowo w 4l wody 60' - 15g Magnum, następnie wyekstrahowane ciemne słody (30+24g) + na koniec suchy ekstrakt słodowy gotowany 10 min

Piwa podzelone na dwie części: mniej więcej 13l FES, 10l RIS

BLG początkowe FES 16,5°, końcowe 4° Wyszło 13 litrów

BLG początkowe RIS 20,5° , końcowe 4,5° Wyszło 10 litrów

Fermentacja (FES) burzliwa (20-19°C) 16 dni, cicha (21°C) 23 dni

Fermentacja (RIS) burzliwa (14-18°C) 7 dni, dofermentowanie (20°C) 9 dni, cicha 21°C

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#44 California Lager Tarcza antykoncernowa 26.10.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński 4 kg
  • zakwaszający 0,33 kg

Wyest 2112 California Lager gęstwa 2 pokolenie 300 ml

 

Zacieranie

  • 66-65°C - 60'
  • 70°C - 30'
  • 72°C - 20'
  • do 76°C - 15' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 10' - 20g Challenger
  • 10' - 10g Spalt
  • 50' - 15g Willamette
  • 80' - 20g Willamette

BLG początkowe 11°, końcowe 3° Wyszło 22 litry

Fermentacja burzliwa (14-18°C) 11 dni, dofermentowanie (20°C) 3 dni, cicha (10-2°C na balkonie) 10 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#45 Irish Red Ale Angielski łącznik 27.10.2013

 

Zasyp

  • Pale ale whole pearl 2 kg
  • Pilzneński 1,5 kg
  • pszeniczny 0,5 kg
  • zakwaszający 0,36 kg
  • karmelowy "150" 0,3 kg
  • czekoladowy pszeniczny 50g

Drożdże M79 Mangrove Jack's (od Usiu) gęstwa 100 ml

 

Zacieranie

  • 66-65°C - 30'
  • 70-69°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • do 76°C - wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 20' - 20g Spalt
  • 50' - 20g Spalt
  • 90' - 20g Spalt

BLG początkowe 14°, końcowe 4,5° Wyszło 20 litrów

Fermentacja burzliwa (19-20°C) 15 dni, cicha (19°C) 15 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Schwarzbier Zachodni wiatr 9.11.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,6 kg
  • Monachijski II 1 kg
  • czekoladowy ciemny 0,2 kg

Drożdże - gęstwa mocno pieniących dolniaków* (od Browar Piwna) 400 ml

 

Zacieranie

  • 68-62°C - 60'
  • 72°C - 30'
  • do 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 20' - 40g Spalt
  • 60' - 20g Spalt

BLG początkowe 12,5°, końcowe 1,5° Wyszło 22 litry

Fermentacja burzliwa (10-7°C) 14 dni, dofermentowanie (9-15°C) 6 dni, lagerowanie (+9 d0 -9°C na balkonie) 53 dni

 

*mocno pieniące dolniaki musiały być zainfekowane, piwo skwaśniało po dwóch miesiącach w butelkach w temperaturze pokojowej

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.