Skocz do zawartości

Browar Domowy Wonneberg


Rekomendowane odpowiedzi

#47 Milk Stout Kropka bordo 10.11.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,7 kg
  • pszeniczny 0,5 kg
  • karmelowy "150" 0,5 kg
  • jęczmień palony 150g
  • czekoladowy pszeniczny 100g
  • barwiący 50g
  • laktoza 500g

Drożdże US-05 gęstwa 7 pokolenie 300 ml (ryzyk fizyk po RIS)

 

Zacieranie

  • 68-63°C - 70'
  • 68°C - 20'
  • do 76°C - 30' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 10g Magnum
  • 60' - 20g Spalt

BLG początkowe 15,5° (z laktozą), końcowe 5,5° Wyszło 22l

Fermentacja burzliwa (19°C) 14 dni, cicha (17-16°C) 12 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#48 Altbier Trójka 23.11.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,5 kg
  • karmelowy "150" 0,2 kg
  • barwiący 60 g

Drożdże - Danstar Nottingham 11,5 g suche

 

Zacieranie

  • 67-62°C - 40'
  • 71-69°C - 30'
  • 73°C - 20'
  • do 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 10' - 50g Brewers Gold

BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litra

Fermentacja burzliwa (17°C) 10 dni, dofermentowanie (21°C) 3 dni, lagerowanie (-2-6°C na balkonie) 16 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 Premium American Lager Kanion Colorado 24.11.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,3 kg
  • pszeniczny 0,37 kg
  • zakwaszający 0,33 kg

Wyest 2112 California Lager gęstwa 3 pokolenie 200 ml

 

Zacieranie

  • 67-61°C - 60'
  • 72-68°C - 30'
  • 73°C - 20'
  • do 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 85'

  • 0' - start
  • 25' - 20g Northern Brewer
  • 55' - 10g Northern Brewer

BLG początkowe 13,5°, końcowe 4° Wyszło 23 litry

Fermentacja burzliwa (17-16°C) 14 dni, dofermentowanie (21°C) 4 dni, lagerowanie (-2-6°C na balkonie) 22 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#50 Porter Bałtycki Róża wiatrów 7.12.2013

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 3,6 kg
  • Monachijski 1 kg
  • wiedeński 1 kg
  • Karmelowy czerwony 0,5 kg
  • suchy ekstrakt słodowy jasny 0,5 kg
  • Caraaroma 0,25kg
  • Weyermann jęczmień palony 50 g
  • czekoladowy ciemny 50 g

Drożdże: gęstwa od Wojtka z Browaru Piwna (W34/70)?

 

Zacieranie

  • 67-63°C- 40'
  • 70-68°C - 40'
  • 73°C - 15'
  • 78°C - wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 10' - 25g Hallertau Taurus
  • 80' - 20g Spalt Select

BLG początkowe 19°, końcowe 3° Wyszło 20 litrów

Fermentacja burzliwa w lodówce (7-13,5°C) 17 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 24 dni w temp. +9 do -10°C.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#51 Koelsch 3 Kolonista 8.12.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński Strzegom 4 kg
  • Pszeniczny 0,4 kg
  • Bursztynowy 0,15 kg

Drożdże: Danstar Nottingham 2 pokolenie

 

Zacieranie

  • 65-61°C- 45'
  • 66-63°C - 20'
  • 72°C-70°C - 20'
  • 76°C - wysładzanie i filtracja

Gotowanie 85'

  • 0' - start
  • 45' - 20g Hallertau Taurus

BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 20,5 litra

Fermentacja burzliwa (16-17°C) 9 dni, dofermentowanie (21°C) 1 dzień, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-9°C 21 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#52 Blonde Ale Zimna blondynka 21.12.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński Gdańsk 4,4 kg
  • Pszeniczny 0,4 kg

Drożdże: gęstwa Wyeast 2112 California Lager 200ml

 

Zacieranie

  • 56°C- 15'
  • 67-63°C - 90'
  • do 78°C - 20' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 20' - 20g Magnum
  • 60' - 20g Willamette

BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Wyszło 20,5 litra

Fermentacja burzliwa (17°C) 10 dni, dofermentowanie 2 dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-5°C 13 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Altbier Czwarty wymiar 29.12.2013

 

Zasyp

  • Pilzneński Gdańsk 4,1 kg
  • karmelowy czerwony 0,5 kg
  • jęczmień palony 0,1 kg

Drożdże: gęstwa Danstar Nottingham 250ml 3 pokolenie

 

Zacieranie

  • słody wsypane w około 40°C - zepsuty termometr
  • do 64°C- 15'
  • 64-63°C - 40'
  • 68-67°C - 10'
  • 72-70°C - 15'
  • 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 95'

  • 0' - start
  • 30' - 27g Hallertau Taurus

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Wyszło 21 litrów

Fermentacja burzliwa (17°C) dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-5°C 14 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#54 Brown Porter 5.01.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 1,7 kg
  • Pale Ale 1 kg
  • karmelowy "150" 1 kg
  • Pszeniczny 0,4 kg
  • Caraaroma 0,4 kg
  • czekoladowy ciemny 20 g
  • barwiący 20 g

Drożdże: Wyeast 2112 250 ml

 

Zacieranie

  • 56-57°C- 10'
  • 67-63°C - 40'
  • 70-68°C - 20'
  • 72°C - 15'
  • 78°C - wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 22g Northern Brewer
  • 30' - 4g Willamette
  • 60' - 20g Willamette

BLG początkowe 12,5°, końcowe 2° Wyszło 19,5 litra

Fermentacja burzliwa (16-17°C) 8 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha (balkon) 14 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#55 Polsko-Amerykański Premium Lager PAPLA 6.01.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,5 kg
  • karmelowy"150" 0,2 kg
  • zakwaszający 0,15 kg

Wyest 2112 California Lager gęstwa 250 ml

 

Zacieranie

  • 65-63°C - 60'
  • 72°C - 20'
  • 76°C - 5'

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 20' - 30g Sybilla
  • 50' - 30g Sybilla
  • 70' - 36g Sybilla

BLG początkowe 13,5°, końcowe 2° Wyszło 21,5 litra

Fermentacja burzliwa (17-16°C) 9 dni, dofermentowanie (21°C) 1 dzień, lagerowanie (-2-6°C na balkonie) 14 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#56 Robust Porter Rejs tawerną 18.01.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4 kg
  • pszeniczny 0,4 kg
  • karmelowy"150" 50 g
  • czekoladowy 120g
  • barwiący 70 g

Wyest 2112 California Lager gęstwa 250 ml

 

Zacieranie

  • 57°C - 10'
  • 68-65°C - 60'
  • 72°C - 15'
  • 78°C - 5'

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 20g Magnum
  • 60' - 20g Willamette
  • 90' - 30g Willamette

BLG początkowe 13°, końcowe 2,5° Wyszło 20 litrów

Fermentacja burzliwa (17-16°C) dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, cicha (11-12°C) 14 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#57 Bohemian Pilsner Kompletny laik 26.01.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,25 kg
  • zakwaszający 0,25 kg

Drożdże (W34/70?) 250 ml

 

Zacieranie

  • 57°C - 5'
  • 67-62°C - 40'
  • 74-72°C - 25'
  • 78°C - 5'

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 80g Saaz
  • 50' - 50g Saaz
  • 70' - 100g Saaz
  • 90' - 70g Saaz

BLG początkowe 13°, końcowe 4° Wyszło 18,5 litra

Fermentacja burzliwa (8-10°C) 7 dni w lodówce, przeniesienie do piwnicy na 9 dni(11-14°C) , lagerowanie (0-6°C na balkonie) 21 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 Altbier Piąta klepka 1.02.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,6 kg
  • karmelowy"150" 1 kg
  • jęczmień palony 30 g

Drożdże: gęstwa Danstar Nottingham 250ml 5 pokolenie

 

Zacieranie:

  • 56°C - 5'
  • 68-65°C - 45'
  • 74°C - 15'
  • 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 25g Magnum

BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litrów

Fermentacja burzliwa (15°C) 7 dni, dofermentowanie 4 dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-6°C 17 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#59 Mild Warsztaty w Browar Piwna 9.02.2014

 

Zasyp

  • Pale ale 3,2 kg
  • karmelowy"150" 0,31 kg
  • jęczmień palony 100 g
  • czekoladowy ciemny 60 g

Drożdże: Safale S-04 suche 11,5g

 

Zacieranie

  • 55°C - 5'
  • 64-62°C - 20'
  • 72-70°C - 30'
  • 78°C - 5' >> filtracja

Z powodu braku gazu w butli filtrat zapakowany w samochód i warzenie dokończone w domu

 

Gotowanie 75'

  • 0' - start
  • 15' - 20g East Kent Golding
  • 45' - 15g East Kent Golding
  • 75' - 10g East Kent Golding

BLG początkowe 10,5°, końcowe 3° Wyszło 19 litrów

Fermentacja burzliwa (około 16°C) 7 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 9 dni

Refermentacja: syrop cukrowy rozpuszczony w zimnym ekstrakcie z 50g kawy mielonej

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#60 Sweet Coffie Stout Kawa na ławę 16.02.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 2,8 kg
  • karmelowy"150" 1 kg
  • pszeniczny 0,5 kg
  • czekoladowy pszeniczny 136 g
  • barwiący 44 g
  • kawa mielona (mieszanka Espresso) 120g

Drożdże: gęstwa Wyeast 2112 350ml

 

Zacieranie:

  • 55°C - 10'
  • 64-62°C - 40'
  • 73-71°C - 10'
  • 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 105'

  • 0' - start
  • 45' - 25g Brewers Gold (7,6%)
  • 75' - 22g Spalt Select (5,5%)

BLG początkowe 11,5°, końcowe 3,5° Wyszło 20 litrów

Fermentacja burzliwa (15-16°C) 7 dni, dofermentowanie 2 dni, cicha 15-16°C 21 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 Schwarzbier 2 Czarny humor 18/19.02.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,1 kg
  • karmelowy"150" 0,4 kg
  • mieszanka słodów palonych 150 g

Drożdże: gęstwa W34/70 400ml

 

Zacieranie:

  • 55°C - 10'
  • 68-66°C - 60'
  • 72°C - 10'
  • 78°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 110'

  • 0' - start
  • 50' - 13g Magnum (14,5%)
  • 80' - 10g Hallertauer Taurus (14%)

BLG początkowe 12,5°, końcowe 3,5° Wyszło 19 litrów

Fermentacja burzliwa (7,5°C) 7 dni, dofermentowanie (podwyższanie do 15°C) przez 7 dni, cicha-lagerowanie na balkonie dni w temp. 0-9°C 29 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#62 Northern English Brown Ale 2 Most atlantycki 2.03.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,4 kg
  • pszeniczny 0,5 kg
  • karmelowy"150" 0,5 kg
  • bursztynowy 200 g
  • Caraaroma 190 g
  • jęczmień palony 70 g

Drożdże: Safale S-04 gęstwa 350ml

 

Zacieranie

  • 50°C - 10'
  • 64°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 78°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 25g Brewers Gold
  • 60' - 18g Willamette
  • 90' - 34g Willamette

BLG początkowe 12°, końcowe 3,5° Wyszło 21 litrów

Fermentacja burzliwa (około 16,5°C) 7 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 14 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#63 Extra Special Bitter 15.03.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 2,0 kg
  • pale ale 2,0 kg
  • karmelowy "150" 0,7 kg

Drożdże: Safale S-04 gęstwa 350ml

 

Zacieranie

  • 55°C - 20'
  • 65-63°C - 70'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 15g Magnum
  • 60' - 25g Brewers Gold
  • 90' - 30g Spalt Select

BLG początkowe 12,5°, końcowe ° Wyszło litrów

Fermentacja burzliwa (około 16°C) 9 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 14 dni (balkon)

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#64 Special Bitter 29.03.2014

 

Zasyp

  • pale ale 2,3 kg
  • pilzneński 1,7 kg
  • karmelowy "150" 0,3 kg

Drożdże: Fermentum Mobile FM10 50ml - 20 godzin startera na 100g suchego ekstraktu w 1l wody

 

Zacieranie

  • 50-58°C - 15'
  • 67-65°C - 60'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 100'

  • 0' - start
  • 40' - 18g Magnum
  • 70' - 24g Spalt Select

BLG początkowe 11,5°, końcowe ° Wyszło litrów

Fermentacja burzliwa (około 16°C) 9 dni, dofermentowanie 3 dni, cicha dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Pale Ale (Projekt NieJeden Chmiel) Hallertauer Taurus 30.03.2014

 

Zasyp

  • Pale Ale Strzegom 4,5 kg

Drożdże: Safale S-05 11,5g

 

Zacieranie

  • 63-66°C - 130'
  • do 78°C - 10' >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 60' - 27g Hallertauer Taurus
  • 90' - 50g Hallertauer Taurus
  • na zimno 5 dni - 40g Hallertauer Taurus

BLG początkowe 12°, końcowe 3° Wyszło 18 litrów

Fermentacja burzliwa (około 16°C) 12 dni, dofermentowanie 1 dzień, cicha 10 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#66 Special Bitter 13.04.2014

 

Zasyp:

  • pilzneński 4,2 kg
  • bursztynowy 0,3 kg
  • karmelowy "150" 0,2 kg
  • zakwaszający 0,2 kg

Drożdże: Fermentum Mobile FM10 350ml gęstwa po #64

 

Zacieranie

  • 55°C - wsypanie słodów
  • do 68°C - 15'
  • 68-65°C - 60'
  • 72°C - 20'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 20g Hallertauer Taurus
  • 70' - 20g Spalt Select
  • dochmielone przy butelkowaniu 40' - 40g Sybilla

BLG początkowe 11,5°, końcowe ° Wyszło 21 litrów

Fermentacja burzliwa (około 17°C) 9 dni, dofermentowanie 3 dni, cicha dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#67 Amber Milk Ale 26.04.2014

 

Zasyp

  • pilzneński 4 kg
  • karmelowy"150" dopalony w piekarniku 0,44 kg (kolor około 300EBC)
  • pszeniczny 0,4 kg
  • karmelowy "150" 0,3 kg
  • laktoza 250 g

Drożdże: Fermentum Mobile FM10 350ml gęstwa po #66

 

Zacieranie

  • 55°C - wsypanie słodów
  • do 64°C - 15'
  • 64°C - 30'
  • 71°C - 30'
  • 78°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 30g Brewers Gold
  • 70' - 20g Spalt Select
  • dochmielone przy butelkowaniu 35' - 60g Sybilla

BLG początkowe 12,5°, końcowe 4,5° Wyszło 22 litry

Fermentacja burzliwa (około 17°C) dni, dofermentowanie dni, cicha dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#68 American India Pale Ale Knajpa "Na wzgórzu" 2.05.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 5 kg
  • suchy ekstrakt słodowy jasny 0,4 kg
  • bursztynowy 0,4 kg
  • Pszeniczny 0,33 kg
  • karmelowy "150" 0,2 kg
  • zakwaszający 0,1 kg

Safale US-05 250ml gęstwy po #65

 

Zacieranie

  • 55°C - 10'
  • 63°C - 50'
  • 68°C - 10'
  • 72°C - 20'
  • 78°C - do filtracji i wysładzania

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 38g Brewers Gold
  • 30' - 10g Magnum
  • 50' - 25g Ahtanum
  • 80' - 25g Centennial
  • 90' - 55g Cascade

BLG początkowe 16°, końcowe 4,5° Wyszło 21 l

Fermentacja burzliwa (18-19°C) 13 dni, cicha 16 dni

 

KONIEC SEZONU :)

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warki 66, 67 i 68 są z resztek słodów i chmielu, gdybym miał jeszcze chociaż 50g palonego jęczmienia to bym zrobił Milk Stouta, a tak powstał wynalazek.

A zapasów wystarczy żeby spokojnie popaść w alkoholizm :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wszystkie warki już w butelkach.

Sezon nieudany, kilka piw, które wysłałem na konkursy nawet nie przeszło eliminacji - podejrzenie lub stwierdzona infekcja. Reprezentację wysłaną do Żywca czeka zapewne to samo.

Teraz czas na decyzję: sprzęt dezynfekować czy wyrzucić i kupić nowy....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.