Skocz do zawartości

Browar Domowy Wonneberg


Rekomendowane odpowiedzi

#69 Pils MikroSzkop 28.09.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,0 kg
  • zakwaszający 50 g

Drożdże: S-23 suche nie ruszyły w 22 godziny

W34/70 suche 11,5g

 

Zacieranie

  • 55°C - 10'
  • 64-63°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 75°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 10g Polaris
  • podczas chłodzenia - 20g Opal

BLG początkowe 10,5°, końcowe ° Wyszło litrów 21,5

Fermentacja burzliwa (około 11°C) 9 dni, dofermentowanie 5 dni, lagerowanie 11 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#70 Koelsch 4 11.10.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,5 kg
  • Monachijski 0,8 kg

Drożdże: Wyeast 1007 125ml saszetka

 

 

Zacieranie

  • 55°C - 10'
  • 68°C - 60'
  • 73°C - 20'
  • 78°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 35' - 30g Wakatu
  • podczas chłodzenia - 30g Crystal

BLG początkowe 11,5°, końcowe 2,5° Wyszło 20,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 17°C) 9 dni, cicha (balkon 12-2°C) 8 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Mild 2 12.10.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,2 kg
  • karmelowy"150" 0,3 kg
  • karmelowy"300" 0,3 kg
  • palony"1000" 50 g

Drożdże: S-04 suche 11,5g

 

Zacieranie

  • 55°C - wsypane słody
  • do 70°C - podgrzewanie 15'
  • 70-66°C - 60'
  • 74°C - 15'
  • 78°C - 5' >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 30g East Kent Golding
  • 60' - 20g East Kent Golding

BLG początkowe 9,5°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 17°C) 8 dni, cicha 7 dni

Syrop cukrowy do butelkowania zrobiłem na bazie zimnego ekstraktu z 50g kawy brazylijskiej Santos

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#72 Pils Frische Luft 25.10.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 2,4 kg
  • Monachijski 2,4 kg
  • zakwaszający 60 g

Drożdże: gęstwa po #69 200 ml

 

Zacieranie

  • 55°C - wsypane słody
  • 55°C - 20'
  • 64°C - 35'
  • 74-70°C - 40'
  • 77°C - 10' >> filtracja

Gotowanie 75'

  • 0' - start
  • 15' - 34g Opal
  • podczas chłodzenia - 21g Wakatu

BLG początkowe 12°, końcowe 4° Wyszło 21 litrów

Fermentacja burzliwa (balkon około 6-13°C) 12 dni, lagerowanie 24 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#73 German IPA 26.10.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,5 kg
  • Monachijski 1 kg
  • karmelowy "150" 0,2 kg
  • zakwaszający 50 g

Drożdże S-04 250ml gęstwy po #71

 

Zacieranie

  • 55°C - 10'
  • 67-63°C - 60'
  • 73°C - 10'
  • 77°C - 10'

Gotowanie 120'

  • 0' - start
  • 70' - 10g Polaris
  • 90' - 20g TNT
  • 105' - 30g Polaris
  • podczas chłodzenia - 20g Crystal
  • podczas chłodzenia - 30g TNT

BLG początkowe 15°, końcowe 4,5° Wyszło 21 litrów

Fermentacja burzliwa (17°C) 13 dni, cicha 11 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#74 Altbier Szósty zmysł 27.10.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,4 kg
  • karmelowy"150" 0,3 kg
  • karmelowy"300" 0,3 kg
  • palony"1000" 50 g

Drożdże: Wyeast 1007 gęstwa 400 ml

 

Zacieranie

  • 55°C - 20'
  • 64°C - 30'
  • 70°C - 30'
  • 77°C - 10' >> filtracja

Gotowanie 120'

  • 0' - start
  • 60' - 30g Target

BLG początkowe 13°, końcowe 4° Wyszło 20 litrów

Fermentacja burzliwa (około 17°C) 12 dni, lagerowanie 17 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#75 Pils 8.11.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4,5 kg
  • Monachijski 0,3 kg

Drożdże: Fermentum Mobile FM31 pseudo starter: 2l wody+200g suchego ekstraktu+drożdże do fermentora na 24 godziny

 

Zacieranie

  • 50°C - 10'
  • 64°C - 30'
  • 70°C - 40'
  • 73°C - 15'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 80'

  • 0' - start
  • 20' - 15g Herkules
  • podczas chłodzenia - 20g Saphir

BLG początkowe 12°, końcowe ° Wyszło

Fermentacja burzliwa (lodówka od 8-15°C) 14 dni, lagerowanie dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 Sweet Stout Trzy czarne ptaki 9.11.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 2,8 kg
  • monachijski 1,5 kg
  • karmelowy"300" 0,6 kg
  • karmelowy"150" 0,3 kg
  • palony"1000" 180 g

Drożdże: Fermentum Mobile FM13 pseudo starter: 2l wody+200g suchego ekstraktu+drożdże do fermentora na 24 godziny

 

Zacieranie:

  • 68-63°C - 100'
  • 73-°C - 15'
  • 77°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 23g Target (10,8%AA)

BLG początkowe 13°, końcowe 5° (?) Wyszło 22 litry

Fermentacja burzliwa (18-19°C) 9 dni, cicha 15-16°C 19 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#77 Koelsch Nadreński 22.11.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,8 kg
  • Monachijski 0,7 kg
  • zakwaszający 50 g

Drożdże: Fermentum Mobile FM42 pseudo starter: 2l wody+200g suchego ekstraktu+drożdże do fermentora na 24 godziny

 

Zacieranie

  • 50°C - wsypanie słodów
  • do 67°C - 20'
  • 67-64°C - 60'
  • 72°C - 30'
  • 77°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 50' - 15g Herkules
  • podczas chłodzenia - 30g Saphir

BLG początkowe 12°, końcowe 5° (?) Wyszło 23 litry (butelkowane bez dodatku cukru z powodu podejrzanie słabego odfermentowania)

Fermentacja burzliwa (piwnica od 15-16°C) 13 dni, lagerowanie (balkon 0-9°C) 18 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 Robust Porter Granaty Filipa 23.11.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3 kg
  • monachijski 1,3 kg
  • karmelowy"300" 0,5 kg
  • karmelowy"150" 0,3 kg
  • palony"1000" 80 g

Drożdże: Fermentum Mobile FM13 gęstwa po #76

 

Zacieranie:

  • 60°C - wsypanie słodów
  • do 68°C - 20'
  • 68-65°C - 70'
  • 77°C - 5' >> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 23g Target (10,8%AA)

BLG początkowe 14,5°, końcowe 7° będą granaty... Wyszło 20,5 litra

Fermentacja burzliwa (16-17°C) 12 dni, dofermentowanie 3 dni, cicha 15-17°C 7 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#79 Lager monachijski Wonneberg lager 6.12.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,8 kg
  • Monachijski 0,5 kg
  • zakwaszający 50 g

Drożdże: Fermentum Mobile FM31 gęstwa po #75 400ml

 

Zacieranie

  • 65-61°C - 90'
  • 72°C - 15'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 50' - 15g Magnum
  • podczas chłodzenia - 31g Crystal

BLG początkowe 12°, końcowe 2,5° Wyszło 21,5 litra

Fermentacja burzliwa (lodówka od 9-13°C) 11 dni, lagerowanie (-9 do +9°C) 34 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 Altbier Siódme niebo 7.12.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 4 kg
  • monachijski 0,6 kg
  • karmelowy"300" 0,2 kg
  • palony"1000" 70 g

Drożdże: FM42 gęstwa po #77 400 ml

 

Zacieranie

  • 64-62°C - 90'
  • 70°C - 10'
  • 76°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 60' - 35g Target

BLG początkowe 12°, końcowe 2° Wyszło 21,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 15-16°C) 14 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie 17 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#81 Mild Ciemniak 15.12.2014

 

Zasyp

  • Pale ale whole pearl 3 kg
  • karmelowy"300" 0,2 kg
  • karmelowy"150" 0,25 kg
  • palony"1000" 50 g

Drożdże: Fermentum Mobile FM13 gęstwa po #78 250 ml

 

Zacieranie:

  • 68-63°C - 60'
  • 72-°C - 15'
  • 75°C ->> wysładzanie i filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 20g Golding (6,5%AA)
  • 70' - 13g Golding (6,5%AA)
  • przy chłodzeniu - 17g Golding (6,5%AA)

BLG początkowe 10°, końcowe 3° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (16-17°C) 12 dni, cicha 15-16°C 12 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#82 Altbier Ósmy krąg piekieł 21.12.2014

 

Zasyp

  • Pilzneński 3,3 kg
  • Pale ale whole pearl 0,7 kg
  • karmelowy czerwony 0,5 kg
  • karmelowy"150" 0,2 kg
  • palony"1000" 70 g
  • Carafa special 3 20 g

Drożdże: Safbrew S-33 suche 11,5 g

 

Zacieranie

  • 65-62°C - 90'
  • do 75°C - 20' - filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 45' - 50g Northern Brewer (7,5% AA)

BLG początkowe 13,5°, końcowe 3° Wyszło 22,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 16-17°C) 11 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie 20 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#83 Pils angielski Will not?  3.01.2015

Zasyp

  • Pilzneński 3,18 kg
  • Pale Ale Whole Pearl 0,92 kg
  • zakwaszający 75 g

Drożdże: gęstwa od Browar Piwna

Zacieranie

  • 65-62°C - 40'
  • 70-72°C - 30'
  • 76°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 55' - 15g Northdown
  • 55' - 16g Target
  • podczas chłodzenia - 40g Willamette

BLG początkowe 12°, końcowe ° Wyszło
Fermentacja burzliwa (lodówka od 8-9°C) 7 dni, (lodówka od 10-15°C) 5 dni, lagerowanie dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 Altbier  Dziewięć kielichów 4.01.2015

Zasyp

  • Pilzneński 3,3 kg
  • Pale ale whole pearl 0,5 kg
  • karmelowy czerwony 0,5 kg
  • karmelowy"150" 0,26 kg
  • palony"1000" 30 g
  • Carafa special 3 20 g

Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa po #82

Zacieranie

  • 64-61°C - 90'
  • do 72°C - 15'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - 20' - filtracja

Gotowanie 110'

  • 0' - start
  • 60' - 50g Northern Brewer (7,5% AA)

BLG początkowe 13°, końcowe ° Wyszło litrów
Fermentacja burzliwa (około 16-17°C) 8 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85 Altbier Dziesięć w skali beauforta 17.01.2015

 

Zasyp

  • Pilzneński 2,8 kg
  • karmelowy czerwony 1 kg
  • Pale ale whole pearl 0,5 kg
  • karmelowy "150" 166 g
  • Brown "500-600" 100 g

Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa po #84

 

Zacieranie

  • 63°C - 80'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - 20' - filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 50' - 20g Magnum (15% AA)
  • 80' - 20g Hallertau Hersbrucker

BLG początkowe 12,5°, końcowe ° Wyszło litrów

Fermentacja burzliwa (około 17°C) dni, dofermentowanie (21°C) dni, lagerowanie dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#86 Porter Bałtycki 18.01.2015

 

Zasyp

  • Pilzneński 4 kg
  • monachijski 2,5 kg
  • Pale ale whole pearl 0,5 kg
  • Brown "500-600" 0,5 kg
  • Carafa 3 30g
  • jęczmień palony 50g

Drożdże: gęstwa po #83

 

Zacieranie

  • 64-62°C - 50'
  • 71°C - 30'
  • 75°C - 5' - filtracja

Gotowanie 120'

  • 0' - start
  • 60' - 10g Magnum (15% AA)
  • 90' - 30g Northdown
  • 115' - 30g Hallertau Hersbrucker

BLG początkowe 20,5°, końcowe ° Wyszło litrów

Fermentacja burzliwa (około 8°C) dni, dofermentowanie (21°C) dni, lagerowanie dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#87 Monachijskie jasne  Hela Badziewiak  14.02.2015

Zasyp

  • Pilzneński 3,5 kg
  • Monachijski 0,5 kg
  • Pale Ale  0,5 kg

Drożdże: Wyeast 2278 activator 125ml

Zacieranie

  • 63°C - 30'
  • 72°C - 60'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 50' - 10g Magnum
  • 80' - 48g Hallertau Hersbrucker

BLG początkowe 13°, końcowe 5° Wyszło  22 litry

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#88 Altbier Jedenastka kolejki  14.02.2015

Zasyp

  • Pilzneński 3,5 kg
  • karmelowy czerwony0,5 kg
  • Pale ale Strzegom 0,5 kg
  • Brown "500-600" 150 g
  • palony jęczmień   25 g

Drożdże: Wyeast 2565 activator 125ml

Zacieranie

  • 63°C - 90'
  • 72°C - 10'
  • 75°C - 20' - filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 40' - 50g Northern Brewer

BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Wyszło 23 litry
Fermentacja burzliwa (około 15,5°C) dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie 24 dni

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#89 Polotmave  26.02.2015

Zasyp

  • Pilzneński 4,2 kg
  • Pale Ale (Maris Otter) 0,9 kg
  • Pale Ale  (Strzegom) 0,1 kg
  • Brown  0,2 kg

Drożdże: Wyeast 2278 gęstwa 300ml

Zacieranie

  • 64°C - 30'
  • 70°C - 30'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 75' - 50g Premiant (8,47% AA)
  • 80' - 50g Saaz (3,6% AA)

BLG początkowe 14°, końcowe 4° Wyszło  24,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 7-8°C) do 7.03

dofermentowanie (9-15°C) do 11.03

lagerowanie do 31.03

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#90 Mild  Przemek  28.02.2015

Zasyp

  • Pale Ale (Maris Otter) 3,2 kg
  • Brown  0,2 kg
  • Pale Chocolate  0,2 kg
  • Carafa 3  30g
  • jęczmień palony 20g 

Drożdże: Wyeast 2565 gęstwa 250ml

Zacieranie

  • 67°C - 90'
  • 74°C - 10'>> filtracja

Gotowanie 70'

  • 0' - start
  • 10' - 20g EKG (6% AA)
  • 40' - 16g EKG
  • 70' - 12g EKG

BLG początkowe 9°, końcowe 2,5° Wyszło  26 litrów

Fermentacja burzliwa (około 16-17°C) do 5.03

dofermentowanie (21°C) do 8.03

cicha (-2°C do +10°C)  do 25.03

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#91 Single Hop Izabela Lager  MILA    14.03.2015.


Zasyp

  • Pilzneński 4,5 kg
  • Monachijski 0,8 kg
  • Brown  50 g

Drożdże: Wyeast 2278 gęstwa 300ml

Zacieranie

  • 63°C - 30'
  • 67°C - 30'
  • 71°C - 40'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 50g Izabela (7% AA) ??
  • 90' - 50g Izabela

BLG początkowe 15°, końcowe 4° Wyszło  22,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 9°C) do 20.03

dofermentowanie (11-15°C) do 27.03

lagerowanie do 11.04

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#92 Kawowy Milk Stout  Dolce Vita  15.03.2015

Zasyp

  • Pale Ale  4,2 kg
  • Pale Chocolate 0,3 kg
  • Brown  0,2 kg
  • Chocolate  0,1 kg
  • jęczmień palony  0,1 kg
  • laktoza  0,5 kg
  • kawa (zimny ekstrakt) 0,2 kg

Drożdże: Wyeast 2565 gęstwa 500ml

Zacieranie

  • 64-61°C - 90'
  • podgrzewanie do 75°C - 20'
  • przy 70°C wsypane palone słody
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 60' - 50g Challenger (8,3% AA)
  • 90' - 34g Willamette (6,2% AA)

BLG początkowe 15,5° (z laktozą), końcowe 5° Wyszło  24 litry

Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 22.03

dofermentowanie (21°C) do 26.03

cicha (17-21°C) do 14.04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#93 Milk Stout  Karmelek  29.03.2015

Zasyp

  • Pilzneński 2,2 kg
  • Pale Ale  (Strzegom) 2,0 kg
  • Brown  0,2 kg
  • Pale Chocolate  0,2 kg
  • Chocolate 0,2 kg
  • Carafa 3  50 g
  • jęczmień palony  50 g
  • laktoza  0,5 kg

Drożdże: Wyeast 2565 gęstwa 300ml

Zacieranie

  • 63°C - 40'
  • 70°C - 30'
  • 75°C - >> filtracja

Gotowanie 90'

  • 0' - start
  • 30' - 10g Magnum (15% AA)
  • 50' - 50g Lomik (4% AA)

BLG początkowe 15° (z laktozą), końcowe 5° Wyszło  23,5 litra

Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 8.04

dofermentowanie (21°C) do 11.04

cicha do 28.04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.