stachu68 Opublikowano 30 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 (edytowane) #69 Pils MikroSzkop 28.09.2014 Zasyp Pilzneński 4,0 kg zakwaszający 50 g Drożdże: S-23 suche nie ruszyły w 22 godziny W34/70 suche 11,5g Zacieranie 55°C - 10' 64-63°C - 40' 72°C - 30' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 10g Polaris podczas chłodzenia - 20g Opal BLG początkowe 10,5°, końcowe ° Wyszło litrów 21,5 Fermentacja burzliwa (około 11°C) 9 dni, dofermentowanie 5 dni, lagerowanie 11 dni Edytowane 25 Października 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) #70 Koelsch 4 11.10.2014 Zasyp Pilzneński 3,5 kg Monachijski 0,8 kg Drożdże: Wyeast 1007 125ml saszetka Zacieranie 55°C - 10' 68°C - 60' 73°C - 20' 78°C - 5' >> filtracja Gotowanie 70' 0' - start 35' - 30g Wakatu podczas chłodzenia - 30g Crystal BLG początkowe 11,5°, końcowe 2,5° Wyszło 20,5 litra Fermentacja burzliwa (około 17°C) 9 dni, cicha (balkon 12-2°C) 8 dni Edytowane 1 Listopada 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) #71 Mild 2 12.10.2014 Zasyp Pilzneński 3,2 kg karmelowy"150" 0,3 kg karmelowy"300" 0,3 kg palony"1000" 50 g Drożdże: S-04 suche 11,5g Zacieranie 55°C - wsypane słody do 70°C - podgrzewanie 15' 70-66°C - 60' 74°C - 15' 78°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 30g East Kent Golding 60' - 20g East Kent Golding BLG początkowe 9,5°, końcowe 3° Wyszło 21,5 litra Fermentacja burzliwa (około 17°C) 8 dni, cicha 7 dni Syrop cukrowy do butelkowania zrobiłem na bazie zimnego ekstraktu z 50g kawy brazylijskiej Santos Edytowane 1 Listopada 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) #72 Pils Frische Luft 25.10.2014 Zasyp Pilzneński 2,4 kg Monachijski 2,4 kg zakwaszający 60 g Drożdże: gęstwa po #69 200 ml Zacieranie 55°C - wsypane słody 55°C - 20' 64°C - 35' 74-70°C - 40' 77°C - 10' >> filtracja Gotowanie 75' 0' - start 15' - 34g Opal podczas chłodzenia - 21g Wakatu BLG początkowe 12°, końcowe 4° Wyszło 21 litrów Fermentacja burzliwa (balkon około 6-13°C) 12 dni, lagerowanie 24 dni Edytowane 27 Grudnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) #73 German IPA 26.10.2014 Zasyp Pilzneński 4,5 kg Monachijski 1 kg karmelowy "150" 0,2 kg zakwaszający 50 g Drożdże S-04 250ml gęstwy po #71 Zacieranie 55°C - 10' 67-63°C - 60' 73°C - 10' 77°C - 10' Gotowanie 120' 0' - start 70' - 10g Polaris 90' - 20g TNT 105' - 30g Polaris podczas chłodzenia - 20g Crystal podczas chłodzenia - 30g TNT BLG początkowe 15°, końcowe 4,5° Wyszło 21 litrów Fermentacja burzliwa (17°C) 13 dni, cicha 11 dni Edytowane 30 Listopada 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) #74 Altbier Szósty zmysł 27.10.2014 Zasyp Pilzneński 4,4 kg karmelowy"150" 0,3 kg karmelowy"300" 0,3 kg palony"1000" 50 g Drożdże: Wyeast 1007 gęstwa 400 ml Zacieranie 55°C - 20' 64°C - 30' 70°C - 30' 77°C - 10' >> filtracja Gotowanie 120' 0' - start 60' - 30g Target BLG początkowe 13°, końcowe 4° Wyszło 20 litrów Fermentacja burzliwa (około 17°C) 12 dni, lagerowanie 17 dni Edytowane 30 Listopada 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) #75 Pils 8.11.2014 Zasyp Pilzneński 4,5 kg Monachijski 0,3 kg Drożdże: Fermentum Mobile FM31 pseudo starter: 2l wody+200g suchego ekstraktu+drożdże do fermentora na 24 godziny Zacieranie 50°C - 10' 64°C - 30' 70°C - 40' 73°C - 15' 75°C - >> filtracja Gotowanie 80' 0' - start 20' - 15g Herkules podczas chłodzenia - 20g Saphir BLG początkowe 12°, końcowe ° Wyszło Fermentacja burzliwa (lodówka od 8-15°C) 14 dni, lagerowanie dni Edytowane 30 Listopada 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) #76 Sweet Stout Trzy czarne ptaki 9.11.2014 Zasyp Pilzneński 2,8 kg monachijski 1,5 kg karmelowy"300" 0,6 kg karmelowy"150" 0,3 kg palony"1000" 180 g Drożdże: Fermentum Mobile FM13 pseudo starter: 2l wody+200g suchego ekstraktu+drożdże do fermentora na 24 godziny Zacieranie: 68-63°C - 100' 73-°C - 15' 77°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 23g Target (10,8%AA) BLG początkowe 13°, końcowe 5° (?) Wyszło 22 litry Fermentacja burzliwa (18-19°C) 9 dni, cicha 15-16°C 19 dni Edytowane 27 Grudnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) #77 Koelsch Nadreński 22.11.2014 Zasyp Pilzneński 3,8 kg Monachijski 0,7 kg zakwaszający 50 g Drożdże: Fermentum Mobile FM42 pseudo starter: 2l wody+200g suchego ekstraktu+drożdże do fermentora na 24 godziny Zacieranie 50°C - wsypanie słodów do 67°C - 20' 67-64°C - 60' 72°C - 30' 77°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 50' - 15g Herkules podczas chłodzenia - 30g Saphir BLG początkowe 12°, końcowe 5° (?) Wyszło 23 litry (butelkowane bez dodatku cukru z powodu podejrzanie słabego odfermentowania) Fermentacja burzliwa (piwnica od 15-16°C) 13 dni, lagerowanie (balkon 0-9°C) 18 dni Edytowane 27 Grudnia 2014 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 #78 Robust Porter Granaty Filipa 23.11.2014 Zasyp Pilzneński 3 kg monachijski 1,3 kg karmelowy"300" 0,5 kg karmelowy"150" 0,3 kg palony"1000" 80 g Drożdże: Fermentum Mobile FM13 gęstwa po #76 Zacieranie: 60°C - wsypanie słodów do 68°C - 20' 68-65°C - 70' 77°C - 5' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 23g Target (10,8%AA) BLG początkowe 14,5°, końcowe 7° będą granaty... Wyszło 20,5 litra Fermentacja burzliwa (16-17°C) 12 dni, dofermentowanie 3 dni, cicha 15-17°C 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) #79 Lager monachijski Wonneberg lager 6.12.2014 Zasyp Pilzneński 3,8 kg Monachijski 0,5 kg zakwaszający 50 g Drożdże: Fermentum Mobile FM31 gęstwa po #75 400ml Zacieranie 65-61°C - 90' 72°C - 15' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 50' - 15g Magnum podczas chłodzenia - 31g Crystal BLG początkowe 12°, końcowe 2,5° Wyszło 21,5 litra Fermentacja burzliwa (lodówka od 9-13°C) 11 dni, lagerowanie (-9 do +9°C) 34 dni Edytowane 22 Stycznia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) #80 Altbier Siódme niebo 7.12.2014 Zasyp Pilzneński 4 kg monachijski 0,6 kg karmelowy"300" 0,2 kg palony"1000" 70 g Drożdże: FM42 gęstwa po #77 400 ml Zacieranie 64-62°C - 90' 70°C - 10' 76°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 60' - 35g Target BLG początkowe 12°, końcowe 2° Wyszło 21,5 litra Fermentacja burzliwa (około 15-16°C) 14 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie 17 dni Edytowane 18 Stycznia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) #81 Mild Ciemniak 15.12.2014 Zasyp Pale ale whole pearl 3 kg karmelowy"300" 0,2 kg karmelowy"150" 0,25 kg palony"1000" 50 g Drożdże: Fermentum Mobile FM13 gęstwa po #78 250 ml Zacieranie: 68-63°C - 60' 72-°C - 15' 75°C ->> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 20g Golding (6,5%AA) 70' - 13g Golding (6,5%AA) przy chłodzeniu - 17g Golding (6,5%AA) BLG początkowe 10°, końcowe 3° Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (16-17°C) 12 dni, cicha 15-16°C 12 dni Edytowane 18 Stycznia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 (edytowane) #82 Altbier Ósmy krąg piekieł 21.12.2014 Zasyp Pilzneński 3,3 kg Pale ale whole pearl 0,7 kg karmelowy czerwony 0,5 kg karmelowy"150" 0,2 kg palony"1000" 70 g Carafa special 3 20 g Drożdże: Safbrew S-33 suche 11,5 g Zacieranie 65-62°C - 90' do 75°C - 20' - filtracja Gotowanie 90' 0' - start 45' - 50g Northern Brewer (7,5% AA) BLG początkowe 13,5°, końcowe 3° Wyszło 22,5 litra Fermentacja burzliwa (około 16-17°C) 11 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie 20 dni Edytowane 25 Stycznia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) #83 Pils angielski Will not? 3.01.2015 Zasyp Pilzneński 3,18 kg Pale Ale Whole Pearl 0,92 kg zakwaszający 75 g Drożdże: gęstwa od Browar PiwnaZacieranie 65-62°C - 40' 70-72°C - 30' 76°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 55' - 15g Northdown 55' - 16g Target podczas chłodzenia - 40g Willamette BLG początkowe 12°, końcowe ° WyszłoFermentacja burzliwa (lodówka od 8-9°C) 7 dni, (lodówka od 10-15°C) 5 dni, lagerowanie dni Edytowane 17 Marca 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) #84 Altbier Dziewięć kielichów 4.01.2015Zasyp Pilzneński 3,3 kg Pale ale whole pearl 0,5 kg karmelowy czerwony 0,5 kg karmelowy"150" 0,26 kg palony"1000" 30 g Carafa special 3 20 g Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa po #82Zacieranie 64-61°C - 90' do 72°C - 15' 72°C - 10' 75°C - 20' - filtracja Gotowanie 110' 0' - start 60' - 50g Northern Brewer (7,5% AA) BLG początkowe 13°, końcowe ° Wyszło litrówFermentacja burzliwa (około 16-17°C) 8 dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie dni Edytowane 17 Marca 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) #85 Altbier Dziesięć w skali beauforta 17.01.2015 Zasyp Pilzneński 2,8 kg karmelowy czerwony 1 kg Pale ale whole pearl 0,5 kg karmelowy "150" 166 g Brown "500-600" 100 g Drożdże: Safbrew S-33 gęstwa po #84 Zacieranie 63°C - 80' 72°C - 10' 75°C - 20' - filtracja Gotowanie 90' 0' - start 50' - 20g Magnum (15% AA) 80' - 20g Hallertau Hersbrucker BLG początkowe 12,5°, końcowe ° Wyszło litrów Fermentacja burzliwa (około 17°C) dni, dofermentowanie (21°C) dni, lagerowanie dni Edytowane 22 Stycznia 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 #86 Porter Bałtycki 18.01.2015 Zasyp Pilzneński 4 kg monachijski 2,5 kg Pale ale whole pearl 0,5 kg Brown "500-600" 0,5 kg Carafa 3 30g jęczmień palony 50g Drożdże: gęstwa po #83 Zacieranie 64-62°C - 50' 71°C - 30' 75°C - 5' - filtracja Gotowanie 120' 0' - start 60' - 10g Magnum (15% AA) 90' - 30g Northdown 115' - 30g Hallertau Hersbrucker BLG początkowe 20,5°, końcowe ° Wyszło litrów Fermentacja burzliwa (około 8°C) dni, dofermentowanie (21°C) dni, lagerowanie dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) #87 Monachijskie jasne Hela Badziewiak 14.02.2015Zasyp Pilzneński 3,5 kg Monachijski 0,5 kg Pale Ale 0,5 kg Drożdże: Wyeast 2278 activator 125mlZacieranie 63°C - 30' 72°C - 60' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 50' - 10g Magnum 80' - 48g Hallertau Hersbrucker BLG początkowe 13°, końcowe 5° Wyszło 22 litry Edytowane 17 Marca 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) #88 Altbier Jedenastka kolejki 14.02.2015 Zasyp Pilzneński 3,5 kg karmelowy czerwony0,5 kg Pale ale Strzegom 0,5 kg Brown "500-600" 150 g palony jęczmień 25 g Drożdże: Wyeast 2565 activator 125mlZacieranie 63°C - 90' 72°C - 10' 75°C - 20' - filtracja Gotowanie 90' 0' - start 40' - 50g Northern Brewer BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Wyszło 23 litryFermentacja burzliwa (około 15,5°C) dni, dofermentowanie (21°C) 2 dni, lagerowanie 24 dni Edytowane 21 Maja 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) #89 Polotmave 26.02.2015Zasyp Pilzneński 4,2 kg Pale Ale (Maris Otter) 0,9 kg Pale Ale (Strzegom) 0,1 kg Brown 0,2 kg Drożdże: Wyeast 2278 gęstwa 300mlZacieranie 64°C - 30' 70°C - 30' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 75' - 50g Premiant (8,47% AA) 80' - 50g Saaz (3,6% AA) BLG początkowe 14°, końcowe 4° Wyszło 24,5 litra Fermentacja burzliwa (około 7-8°C) do 7.03 dofermentowanie (9-15°C) do 11.03 lagerowanie do 31.03 Edytowane 21 Maja 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) #90 Mild Przemek 28.02.2015Zasyp Pale Ale (Maris Otter) 3,2 kg Brown 0,2 kg Pale Chocolate 0,2 kg Carafa 3 30g jęczmień palony 20g Drożdże: Wyeast 2565 gęstwa 250mlZacieranie 67°C - 90' 74°C - 10'>> filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 20g EKG (6% AA) 40' - 16g EKG 70' - 12g EKG BLG początkowe 9°, końcowe 2,5° Wyszło 26 litrów Fermentacja burzliwa (około 16-17°C) do 5.03 dofermentowanie (21°C) do 8.03 cicha (-2°C do +10°C) do 25.03 Edytowane 21 Maja 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) #91 Single Hop Izabela Lager MILA 14.03.2015. Zasyp Pilzneński 4,5 kg Monachijski 0,8 kg Brown 50 g Drożdże: Wyeast 2278 gęstwa 300mlZacieranie 63°C - 30' 67°C - 30' 71°C - 40' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 50g Izabela (7% AA) ?? 90' - 50g Izabela BLG początkowe 15°, końcowe 4° Wyszło 22,5 litra Fermentacja burzliwa (około 9°C) do 20.03 dofermentowanie (11-15°C) do 27.03 lagerowanie do 11.04 Edytowane 21 Maja 2015 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 #92 Kawowy Milk Stout Dolce Vita 15.03.2015Zasyp Pale Ale 4,2 kg Pale Chocolate 0,3 kg Brown 0,2 kg Chocolate 0,1 kg jęczmień palony 0,1 kg laktoza 0,5 kg kawa (zimny ekstrakt) 0,2 kg Drożdże: Wyeast 2565 gęstwa 500mlZacieranie 64-61°C - 90' podgrzewanie do 75°C - 20' przy 70°C wsypane palone słody 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 60' - 50g Challenger (8,3% AA) 90' - 34g Willamette (6,2% AA) BLG początkowe 15,5° (z laktozą), końcowe 5° Wyszło 24 litry Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 22.03 dofermentowanie (21°C) do 26.03 cicha (17-21°C) do 14.04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 #93 Milk Stout Karmelek 29.03.2015Zasyp Pilzneński 2,2 kg Pale Ale (Strzegom) 2,0 kg Brown 0,2 kg Pale Chocolate 0,2 kg Chocolate 0,2 kg Carafa 3 50 g jęczmień palony 50 g laktoza 0,5 kg Drożdże: Wyeast 2565 gęstwa 300mlZacieranie 63°C - 40' 70°C - 30' 75°C - >> filtracja Gotowanie 90' 0' - start 30' - 10g Magnum (15% AA) 50' - 50g Lomik (4% AA) BLG początkowe 15° (z laktozą), końcowe 5° Wyszło 23,5 litra Fermentacja burzliwa (około 17°C) do 8.04 dofermentowanie (21°C) do 11.04 cicha do 28.04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się