stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #117 Blonde Ale Blondas 12.03.2016Zasyp Pale Ale 3,0 kg Pilzneński 1,0 kg Drożdże: FM42 500 ml Zacieranie 68-65°C - 60' 71°C - 15' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie: 30' - 30g Iunga (11% AA) 0' - 30g Sybilla BLG początkowe 12,5° (13,5 Brix), końcowe 3,5° (7 Brix) Wyszło 24,5 litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 16°C) do 22.03., kuchnia 21°C do 28.03., balkon do 6.04., lodówka (-8°C, zamarzło ale wyklarowało się na kryształ) do 18.04., kuchnia 21°C do 20.04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #118 Milk Stout Rzeka mleka 26.03.2016Skład Pilzneński 3,0 kg Pale Ale 1,5 kg Laktoza 0,7 kg Czekoladowy ciemny 0,17 kg Jęczmień palony 0,2 kg Drożdże: FM13 - 500ml Zacieranie 68-63°C - 70' 70°C - 10' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 95' Chmielenie: 60' - 30g Taurus (12% AA) 30' - 51g Fuggles (5% AA) 0' - 50g Willamette BLG początkowe 16° (17,5 Brix), Wyszło 24,5 litra Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 7.04., kuchnia 21°C do 17.04., przelanie na cichą, piwnica do 26.04., kuchnia do 28.04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #119 Summer Ale Mgły Avalonu 10.04.2016Zasyp Pilzneński 4,0 kg Karmelowy czerwony 0,1 kg Drożdże: FM42 - 300ml Zacieranie 68-64°C - 60' 72,5°C - 20' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie podczas chłodzenia: 100g Perle (5,4% AA) 100g Spalt Select (3,4% AA) 50g Willamette (6,2% AA) BLG początkowe 13° (13,5 Brix), końcowe 4° (7,5Brix) Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (piwnica - około 17°C) do 19.04., kuchnia 21°C do 25.04., balkon do 8.05. Nie wyklarowało się, zbyt wysoka temperatura na balkonie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #120 Old Ale Old Sherry 23.04.2016Zasyp Pilzneński Weyermann 2,1 kg Pilzneński Strzegom 2,07 kg Caramunich 0,48 kg Karmelowy czerwony 0,2 kg Black 60 g Crystal 50 g Drożdże: FM13 - 600ml Zacieranie 64-62°C - 90' do 74°C - 20' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 120', Chmielenie: 60' - 24g Taurus (12% AA) 20' - 50g Sybilla 0' - 50g Willamette BLG początkowe 16,5° (18,5 Brix), końcowe 4° (10 Brix) Wyszło 23 litry Fermentacja burzliwa (piwnica - około 18°C) do 3.06. 2.05 dodane 50g płatków dębowych z beczki po amerykańskim Sherry Oloroso, moczone tydzień w 300ml Ballantinesa. Butelkowane 5.06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #121 Saison Major Sucharski 2.05.2016 Skład Pale Ale 1,4 kg Pilzneński 1,0 kg Pszeniczny 1,0 kg Monachijski 0,83 kg Caramunich 0,2 kg cukier trzcinowy 0,35 kg Drożdże: FM21 Odkrycie sezonu - starter 1litr Zacieranie 64-59°C - 60' do 67°C - 10' 74°C - 5' >> filtracja Gotowanie 100', Chmielenie: 60' - 20g Sybilla (6,5% AA) 30' - 20g Willamette (6,2% AA) 0' - 30g Willamette 5' - 4g anyż gwiaździsty + starta skórka i sok z 1 pomarańczy i 1 limetki BLG początkowe 16° (17 Brix), końcowe 2° (6,5Brix) Wyszło 24,5 litra Fermentacja burzliwa (kuchnia - około 19°C na podłodze) do 5.05., na szafce 21°C do 22.05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #122 Mild 11.09.2016Zasyp Pilzneński 2,5 kg Karmelowy"150" 0,3 kg Caraaroma"350" 0,15 kg Carafa 3 special 50 g Drożdże: FM12 W szkocką kratę - 3 fiolki po terminie, bez startera Zacieranie 55°C - wsypanie słodów do 69°C - 20' 69-65°C - 70' 76°C - 5' >> filtracja Gotowanie 80', Chmielenie: 30' - 30g Challenger (8,2% AA) 0' - 30g Challenger BLG początkowe 9° (10 Brix), końcowe ° (Brix) Wyszło litrów Fermentacja burzliwa kuchnia 20°C do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 #123 Red Koelsch Magnificent RKM 25.09.2016Zasyp (ostatnie resztki z poprzedniego sezonu) Pilzneński 2,5 kg Pszeniczny 0,52 kg Karmelowy"150" 0,5 kg Caraaroma 0,3 kg Drożdże: FM42 - starter 1litr z 3 przeterminowanych fiolek Zacieranie 66-61°C - 60' do 75°C - 20' 75°C - 5' >> filtracja Gotowanie 90', Chmielenie: 30' - 40g Iunga (11% AA) 0' - 40g Challenger (8,2% AA) BLG początkowe 11,5° (12,5 Brix), końcowe ° (Brix) Wyszło litrów Fermentacja burzliwa (piwnica - około 19°C) do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się