stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) Uznałem, że pora skończyć z formą pisaną i przerzucić się na elektroniczną czyli przenieść na forum historię mojej przygody z piwowarstwem. Od trudnych początków... dopóki chęci wystarczy #1 Premium Lager - Muntons (brewkit), listopad 2011 puszka chmielonego ekstraktu- 1,5kg cukier - 1 szklanka (na wszelki wypadek?) woda mineralna z Biedry, przegotowana drożdże z zestawu Fermentacja 10 dni w szklanym balonie i butelkowanie w plastikowe PETy. Czytałem wcześniej na forum, że lepiej zrobić mniej niż przepisowe 23 litry, mi wyszło 18,5l. Pierwsza degustacja po tygodniu, w smaku czuć drożdże, ale piwem jestem zachwycony , całość nie doczekała świąt. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #2 Ale karmelowy - pierwsza próba zacierania pilzneński Weyermann - 2kg monachijski Weyermann - 2kg carrared Weyermann 1kg drożdże Safbrew T-58 Chmiel Marynka 30g Lubelski 30g mech irlandzki 5g Z przyczyn nieznanych skwaśniało, nie do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #3 Brewkit - Domowe jasne WES 2 puszki - 3,4kg ekstrakt w proszku jasny - 0,5kg drożdże z zestawu chmiel Hallertauer Tradition - 30g woda kranówa Fermentacja burzliwa 5 dni, cicha 12 dni. BLG 13°, końcowego nie zmierzyłem. 23litry, nie najgorsze, słabo wyczuwalny chmiel. Edytowane 1 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #4 Brewkit - domowe ciemne 2 puszki piWES04 amber - 3,4kg ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 0,5kg drożdże z zestawu chmiel Hallertauer Tradition - 30g woda kranówa Fermentacja burzliwa 5 dni, cicha 12 dni. BLG nie zmierzyłem i to był błąd. Źle obliczyłem ilość wody i wyszło cienkie aż 27 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #5 Coopers Brewmaster brewkit chmielony puszka - 1,7kg ekstrakt słodowy Bruntal w proszku ciemny - 0,7kg ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 1,7kg drożdże z zestawu woda kranówa +chmiel Hallertauer Tradition - 15g na 7dni fermentacji cichej BLG początkowe 16,5°, końcowe 4,5° Wyszło 24l, mocna ściągająca goryczka, w miarę dojrzewania słabnąca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #6 ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 3,4kg ekstrakt słodowy Bruntal w proszku ciemny - 1kg Drożdże Safbrew S-35 chmiel Hallertauer Tradition woda kranówa BLG początkowe 15°, końcowe 4° Wyszło 23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #7 Ale - "Mgliste" Słod pilzneński klepiskowy Bruntal - 4kg zacierany infuzyjnie 60 min, 65-68°C ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 1,7kg Drożdże Muntons Premium Gold - 6g chmiel: Marynka - 10g 60' Hallertauer Tradition - 18g 15' Lubelski - 30g 0' BLG początkowe 13,5°, końcowe 3,5° Fermentacja burzliwa 7 dni, cicha 13 dni. Wyszło 26l, mętne, stąd nazwa, piana słaba. Za to piło się je z przyjemnością, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #8 Amber Ale pilzneński Weyermann – 2kg monachijski Weyermann – 1kg melanoidynowy Weyermann – 0,5kg ekstrakt słodowy Bruntal w proszku jasny - 1,7kg drożdże Safbrew T-58 Marynka - 40g 60' Lubelski - 40g 0' zacieranie infuzyjne 67-68°C 60min, 72° 10min. BLG początkowe 13°, końcowe 2,5°. wyszło 19l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #9 Milk Stout pale ale- 4kg carafa special – 0,3kg laktoza – 250g Safale S-04 11,5g Northern Brewer 30g 60' East Kent Golding 30g 0' zacieranie jednotemperaturowe 60min. 67°C, 10min. 72°C. Słód carafa ostatnie 15min. BLG początkowe 14°, końcowe 5° Fermentacja burzliwa 9 dni, cicha 10 dni. Wyszło tylko 16l, chyba zbyt mocno nachmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #10 Belgian Ale pilzneński - 3kg abbey malt - 1kg ekstrakt słodowy w proszku jasny - 0,8kg Safale S-04 11,5g Marynka 30g 60' Lubelski 20g 0' Zacieranie 69-72°C, 70 minut, gotowanie 90min. BLG początkowe 12°, końcowe 4,5° Fermentacja burzliwa 9 dni, cicha 7 dni. Wyszło 20l Koniec pierwszego sezonu, początki trudne ale się nie zniechęcam. Inwestuję w sprzęt i od września ruszam wyłącznie z zacieraniem. Edytowane 1 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #11 Bitter Browamator 16.09.2012 Zasyp Pilzneński 1 kg pale ale- 3,2kg monachijski II - 250g Caraaroma - 150g Safale S-04 suche Zacieranie 66°C -68°C- 65' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 15g Brewers Gold 10' - 15g Challenger 50' - 15g East kent Golding 70' - 15g East kent Golding BLG początkowe 9°, końcowe 3° Fermentacja burzliwa 25 dni, cicha 8 dni. Wyszło 20l Edytowane 5 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #12 Stout Owsiany Browamator 22.09.2012 Zasyp Pilzneński 1 kg pale ale- 3,2kg karmelowy ciemny - 300g Carafa I - 200g jęczmień palony - 300g płatki owsiane błyskawiczne - 500g Safale S-04 suche Zacieranie 67°C- 50' 76°C - 10' >> filtrator z oplotu kompletnie się zatkał, przecedzałem z trudem przez gęste płótno Gotowanie 60' 0' - start 0' - 25g Marynka 40' - 20g Saaz 60' - 10g Saaz BLG początkowe 12,5°, końcowe 5° Fermentacja burzliwa 13 dni, cicha 13 dni. Wyszło 18,5l Nigdy więcej stouta owsianego!! Edytowane 5 Lipca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #13 Pils Browamator 23.09.2012 Zasyp Pilzneński 5 kg Carapils - 200g Saflager W34/70 suche Zacieranie 52°C- 30' 64°C- 30' 70°C - 30' 77°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 20g Brewers Gold 50' - 30g Lubelski 70' - 20g Lubelski BLG początkowe 14,5°, końcowe 5° Fermentacja burzliwa 16 dni, cicha 12 dni. Wyszło 20l Burzliwa w starej lodówce, uczę się ustawiać temperaturę, nie bardzo mi wychodzi (za cieplo) i piwo nie przypomina pilsa, same kwiatki czuc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #14 IPA Browamator 8-9.10.2012 Zasyp Pale ale 3,8 kg monachijski - 1kg Carahell - 200g Safale S-05 suche 11,5g Zacieranie 66-69°C - 60 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 15g Simcoe 10'- 15g Challenger 10' - 15g Brewers Gold 50' - 30g Lubelski 50' - 15g Cascade 9dni - 15g Cascade 9dni - 15g Simcoe BLG początkowe 11°, końcowe 2,5° Fermentacja burzliwa 15 dni, cicha 9 dni. Wyszło 21,5l Miała być AIPA, ale wyszlo tylko 11BLG, martwi mnie słaba wydajność... Edytowane 1 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #15 Kolońskie Browamator 21.10.2012 Zasyp Pilzneński Weyermann 3,7 kg Pszeniczny 1kg Safbrew S-33 11,g suche Zacieranie 43°C- 15' 69°C-65°C 45' 72-70°C - 30' 78°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 60' 0' - start 0' - 30g Hallertau Spalt Select 0' - 10g Brewers Gold 45' - 20g Hallertau Spalt Select BLG początkowe 11°, końcowe 5° Fermentacja burzliwa 14 dni, cicha 13 dni. Wyszło 23,5l Słabo odfermentowało, ale granatów nie było. Całkiem niezłe piwo, warto powtórzyć z mniejszym zasypem pszenicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #16 Dortmunder Browamator 26-27.10.2012 Zasyp Pilzneński Weyermann 3,7 kg Monachijski II 0,6kg Carapils I 0,6kg Saflager S-23 11,g suche Zacieranie 53°C- 20' 69°C-65°C 45' 75°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 60' 0' - start 0' - 30g Perle 40' - 10g Hallertau Spalt Select 60' - 20g Hallertau Spalt Select 60' - 10g East Kent Golding BLG początkowe 13°, końcowe 4° Fermentacja burzliwa w lodówce 7 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 25 dni w temp. poniżej 10°C. Wyszło 23l Zaczynam opanowywać lodówkę, niezłe piwo wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #17 Dunkelweizen Browamator 4.11.2012 Zasyp Pilzneński Weyermann 2kg Pszeniczny jasny 2,4kg Monachijski II 0,6kg Carawheat 0,2kg Pszeniczny czekoladowy 50g (ekstrahowany) Safbrew WB-06 11,g suche Zacieranie 48°C- 5' 53°C -20' 68°C-66°C 40' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - 30g Lubelski 50' - 10g Lubelski 70' - 15g Saaz BLG początkowe 12°, końcowe 2,5° Fermentacja burzliwa 21 dni, bez cichej. Wyszło 24,5l Pszeniczne nie jest moim ulubionym piwem, więcej się za to nie biorę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #18 Kolońskie 2 24.11.2012 Zasyp Pilzneński Strzegom 4 kg Monachijski Strzegom 0,51kg Karmelowy jasny "30" Strzegom 0,29kg Safale S-05 11,g suche Zacieranie 53°C- 15' 63°C - 35' 73°C-66°C 60' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 0' - 15g Brewers Gold 0' - 30g Perle 60' - 30g Perle BLG początkowe 11°, końcowe 4° Fermentacja burzliwa w piwnicy 14 dni, cicha 13 dni. Wyszło 21,5l Edytowane 1 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #19 Dortmunder 2 27.11.2012 Zasyp Pilzneński Strzegom 4,9 kg Karmelowy "300" Strzegom 0,1kg Saflager S-23 gęstwa po #16 Zacieranie 54°C- 10' 63°C - 30' 72°C - 50' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 10' - 27g Brewers Gold 10' - 15g Perle 55' - 30g Perle BLG początkowe 13,5°, końcowe 3° Fermentacja burzliwa w lodówce (7-9°C) 14 dni, dofermentowanie (12-14°C) 5 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 20 dni w temp. poniżej 10°C. Wyszło 22l Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, piwo wypiję sam, z nikim się nie podzielę takie jest pyszne Warka, którą koniecznie muszę jeszcze uwarzyć Edytowane 5 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #20 Polskie Ale Amber 2.12.2012 Zasyp Strzegom pale ale 4,3 kg Strzegom Monachijski 0,49kg Strzegom karmelowy "300" 0,2kg Danstar Nottingham 11,g suche Zacieranie 63°C - 30' 72°C - 45' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 60' 0' - start 0' - 25g Marynka 50' - 25g Lubelski BLG początkowe 12,5°, końcowe 2,5° Fermentacja w piwnicy (19-15°C) burzliwa 9 dni, cicha 17 dni. Wyszło 23l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #21 Polsko-amerykańskie Pale Ale 9.12.2012 Zasyp Strzegom pale ale 3,6 kg Strzegom pilzneński 1 kg Strzegom bursztynowy 0,2 kg Strzegom karmelowy "300" 0,1 kg Safale S-05 gęstwa po #18 Zacieranie 62°C - 20' 72°C-68°C - 50' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 60' 0' - start 0' - 10g Marynka 30' - 20g Willamette 50' - 30g Cascade BLG początkowe 14°, końcowe 3° Fermentacja w piwnicy (17-15°C) burzliwa 25 dni, klarowanie na balkonie 7 dni. Wyszło 24l Edytowane 1 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #22 Robust Porter/Porter angielski 22.12.2012 Zasyp Strzegom pale ale 4,2 kg Strzegom karmelowy "30" 0,2 kg Strzegom karmelowy "300" 0,2kg Weyermann jęczmień palony 0,15kg Danstar Nottingham gęstwa po #20 - 2 pokolenie Zacieranie 67°C - 45' 72°C-70°C - 30' 76°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 5' - 30g Target 60' - 30g Perle BLG początkowe 14°, końcowe 3° Fermentacja w piwnicy (14-16°C) burzliwa 14 dni, cicha 16 dni. Wyszło 22,5l Pasowałoby wysłać je na konkurs... jeśli wszystkiego nie wypiję? edit. 17.07.2013: No i poszło na Birofilia 2013 gdzie nie przeszło eliminacji z powodu... zakażenia (??!!), właśnie dostałem metryczkę Edytowane 17 Lipca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 #23 Lekki Porter Bałtycki 29.12.2012 Zasyp Pilzneński Strzegom 3,5 kg Monachijski 1 kg Karmelowy "30" 0,2 kg Karmelowy "300" Strzegom 0,42kg Weyermann jęczmień palony 0,1 kg Drożdże: gęstwa od Wojtka z Browaru Piwna (W34/70)? Zacieranie 65°C- 20' 68°C - 30' 72°C-70°C - 50' 74°C - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 90' 0' - start 10' - 25g Marynka 80' - 25g Saaz BLG początkowe 15,5°, końcowe 3,5° Fermentacja burzliwa w lodówce (6-10°C) 30 dni, cicha-lagerowanie na balkonie 25 dni w temp. 0-5°C. Wyszło 18,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #24 Niemieckie Pale Ale (właściwie Sierra Nevada Pale Ale) 5-6.01.2013 Zasyp Strzegom pale ale 2,5kg Pilzneński Strzegom 2 kg Karmelowy "30" Strzegom 0,33 kg Bursztynowy Strzegom 0,2 kg Danstar Nottingham gęstwa po #22 - 3 pokolenie Zacieranie 65°C- 20' 67°C-68°C - 50' 71°C-72° - 20' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 80' 0' - start 10' - 20g Northern Brewer 50' - 20g Perle 60' - 20g Willamette 75' - 10g Cascade 7 dni - 15g Cascade na zimno BLG początkowe 12,5°, końcowe 3° Fermentacja burzliwa w piwnicy (13-15°C) 12 dni, cicha 18 dni. Wyszło 23l, IBU 35,5 EBC 12,2 Być może takich piw jest wiele, ale połączenie goryczkowych chmieli niemieckich z aromatycznymi amerykańskimi wywołuje u innych piwowarów zdziwienie. Za to smakuje wszystkim (oprócz szwagra) dlatego pozwoliłem sobie tą recepturę wstawić również do stosownego działu na forum. I oczywiście jest to piwo, które koniecznie muszę jeszcze uwarzyć Edytowane 31 Października 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 (edytowane) #25 Niemieckie Ale Wiewiórza kita 18-19.01.2013 Zasyp Pilzneński Weyermann 4 kg Pilzneński Strzegom 0,3 kg Bursztynowy Strzegom 0,15 kg Danstar Nottingham gęstwa po #24 - 4 pokolenie Zacieranie 58°C- 20' 63°C - 20' 68°C - 40' 72° - 10' >> wysładzanie i filtracja Gotowanie 70' 0' - start 5' - 15g Northern Brewer 45' - 15g Perle 65' - 20g Perle BLG początkowe 14°, końcowe 3,5° Fermentacja burzliwa w piwnicy (14-15°C) 21 dni, cicha 16 dni. wyszło 20,5l Warka, którą koniecznie muszę jeszcze uwarzyć, fantastycznie pachnie, zostałem fanem chmielu Perle. Edytowane 5 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się