Bogodar Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Mam pytanie odnośnie pachnącego nieco smarem kamienia akwarystycznego. Zakupiłem ostatnio w sklepie zoologicznym kamień, żeby podpiąć do nebulizatora (ma filtr), bo rozbryzgiwanie i kołysanie mnie już nieco zmęczyły. Niestety mimo 15 minutowego gotowania, przepuszczania wody z płynem do naczyń, płukania, trzymania w wodzie i wodzie z Oxi zapach nie chce się stracić. Czy jest ryzyko, że ten zapach przejdzie w jakimś stopniu do piwa i lepiej dać sobie siana, czy też nie powinienem się przejmować? Ew. czego można użyć zamiast kamienia lub czym kamień potraktować? Pyrsk, B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voltkj Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Wydajac jak masz watpliwosci, 5-8 zł na nowy A czy przejdzie zapachem, mysle, że nie, zbyt duza masa cieczy chyba za to wielki kamien. Ja zawsze kamien pryskam przed uzyciem i po koncentratem oxy, i na niemal 40 warek nie mialem zakazenia. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Sęk w tym, że ten właśnie jest nowy. Fakt faktem duży jednak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 to może lepiej kupić coś takiego i się nie martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Pewnie lepiej. Poczekam do soboty i rozejrzę się po sklepach. Są szanse na taki filtr w jakimś Obi bądź podobnym markecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 nigdzie go nie widziałem, przypuszczam, że tylko w sklepach modelarskich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sik0r Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) witam ja zamiast kamienia używam nakłutej igłą słomki, jako pompka służy mi inhalator. Spokojnie daje rade, koszt żaden. Edytowane 3 Maja 2013 przez sik0r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 tu masz wszystko: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=7075990 http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=7073455 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 witam ja zamiast kamienia używam nakłutej igłą słomki, jako pompka służy mi inhalator. Spokojnie daje rade, koszt żaden. Ciekawe. Możesz rozwinąć troszkę? Jaki inhalator i jak to wszystko połączone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 inhalator Świetny patent. Inhalator jak nazwa mówi do inhalacji np. solą morską . Dostępne w aptece. Co powiecie o takich małych kompresorkach na 12V. Jakiś filterek mały i powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voltkj Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Ale kombinujecie...ja osobiscie uzywam od ponad roku napowietrzacza akwaryjnego za 20 zl do tego filtr z browmatora, kamien przed i po dezynfekowany oxi. Do tej pory nie mialem zadnego zakazenia, bo uwielbiam czystosc w otoczeniu. pozdrawiam jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Jedni mają w domu napowietrzacz inni kompresorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Czy jest ryzyko, że ten zapach przejdzie w jakimś stopniu do piwa i lepiej dać sobie siana, czy też nie powinienem się przejmować? Ew. czego można użyć zamiast kamienia lub czym kamień potraktować? A to naprawdę tak trudno sprawdzić? Weź czysty litrowy słoik (pozbawiano zapachów poprzedniej zawartości), wlej do niego czystą wodę, włóż kamień i przepuść powietrze przez czas powiedzmy 2x dłuższy niż planowany dla piwa, wyjmij kamień, po czym po prostu powąchaj wodę. Jeżeli nie poczujesz niczego niepokojącego to zapewniam, że i w piwie nie poczujesz. Bogodar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogodar Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 A to naprawdę tak trudno sprawdzić? Weź czysty litrowy słoik (pozbawiano zapachów poprzedniej zawartości), wlej do niego czystą wodę, włóż kamień i przepuść powietrze przez czas powiedzmy 2x dłuższy niż planowany dla piwa, wyjmij kamień, po czym po prostu powąchaj wodę. Jeżeli nie poczujesz niczego niepokojącego to zapewniam, że i w piwie nie poczujesz. Sprawdzone. Nic nie przeszło. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi