Skocz do zawartości

Browar "U Koziołka"


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Warka 97 American Wheat

 

Woda: z kranu

 

Zasyp:

1200g Best Pilzneński

2800g Strzegom Pszeniczny

 

Zacieranie:

do 14l wody o temp 55.5°C wsypano słody, temp ustaliła się na 52.5°C

52.5-51.5°C - 15 min

grzanie 15 minut (w 11 min grzania w temp 62°C wsypany chmiel)

65°C

po 20 min 2 min grzania, wzrost z 65.5 do 66.5°C

przerwa 50 min, spadek temp do 62°C

grzanie 15min, 76°C

filtracja

 

Chmielenie:

tylko w zacierze, 100g szyszki simcoe 2014

 

gotowanie 60 min

 

Fermentacja:

Schłodzono do 16°C, wstawiono do lodówki ustawionej na 16°C

Napowietrzano przez nalanie do wiadra z wysokości + 5min bujania fermentorem

Zadano paczkę us-05 uwodnioną w 400ml wody

 

Wyszło ok 20l 12.6brix + 1l odebrany na starter i 1l odpadł z osadami (poszedł na przyszłe startery)

fermentacja w temperaturze 17.2-17.8

9.09 Podniesione  na 18

 

Komentarz:

Lekka warka z tego co miałem pod ręką, na rozruszanie drożdży. Jako że nie lubię oddzielać szyszki po gotowaniu, a kiedyś kupiłem;) to postanowiłem zrobić eksperyment z chmieleniem tylko w zacierze. Brzeczka podczas filrtacji konkret gorzka, zobaczymy jak będzie po fermentacji.

 

11.07 Rozlano z dodatkiem 135g cukru i 700ml wody. Wyszło 20.5l. Zeszło do 7 brix, po przeliczeniu w bs do 3,7 plato

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 98 Black IPA

Woda: z kranu, do gotowania dosypane 3.2g CaCl

Zasyp:
3500g Best Pale Ale
1000g Strzegom Monachijski I
268g Strzegom Bursztynowy
200g Strzegom Karmelowy 150
200g Strzegom Barwiący
110g Fawcett Chocolate 1200 EBC
30g Fawcett crystal 150 EBC

Zacieranie:
do 17 l wody 56°C wsypano słód
temp 53°C- 5 min
grzanie 15 min
68°C - 60.5°C - 63 min
grzanie 13 min
72°C - 70.5°C - 15 min
grzanie 10 min
76°C - 1min

Filtracja:
15l wody
zakończona przy 5.8 brix
brzeczka przednia 20 blg
Po filtracji było 26.5l 13.8 blg

Chmielenie:
gotowanie 60 minut
25g Amarillo - FWH
20g Columbus - 15'
20g Amarillo - 0'
40g Amarillo - whirlpool (72°C - 56°C, 70')
30g Columbus - whirlpool (72°C - 56°C, 70')

Wyszło 20l 15.6 brix

z osadami i chmielinami wylane ok 1.5l

Fermentacja:
Drożdże FM52 Amerykański Sen, odpalone 3 dni wcześniej na mieszadle 1.4l 10blg, oddzielone od większości brzeczki ze startera. Około 0.74mln komórek/mL/°P
Napowietrzane przez potrząsanie wiadrem 5 min
Drożdże o temp 18°C zadane do piwa o temp 17°C
Piwo wstawione do lodówki, ustawiona temperatura 15°C

9.06 16.2°C

 

 

11.07 zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru i 700ml wody. Zeszło do 8.6 brix, co po przeliczeniu w bs daje 4 plato

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 99 Polish Belgian Single Malt Munich Single Hop Sybilla Session Gold Ale (non-barrel aged)
A na serio bezstylowiec belgijski, na rozruch drożdży;)

Woda: z kranu
Zasyp:
2500g Monachijski 1 Strzegom

Zacieranie:
do 10l wody o 65°C wsypano 2.5 kg słodu
wyszło 63°C
63°C-58°C - 40 min
grzanie 11 min
73°C- 68°C - 35 min
grzanie 10 min
78°C- 0 min

wysładzanie 10l wody ok 50°C, do 4 brix
wyszło ok 17l 11 brix

Chmielenie:

gotowanie ok 80 min
10g Sybilla na 60min
15g Sybilla na 15 min
Chmielenie w hop spiderze

Drożdże:
Uruchomiony dzień wcześniej na mieszadle starter (6 blg, 1,6l) Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (Leszcz Labs). Piana już opadała. Dodany cały starter.

brzeczka schłodzona do 18°C. Zadane drożdże o temp? (stały w kuchni w 28°C, dwie godziny przed zadaniem przeniosłem je do piwnicy 18°C).

Napowietrzane przez bujanie 5 min

 

blg startowe 11

 

Wstawione do lodówki ustawionej na 16°C.

12.07 rano - drożdże ładnie ruszyły, podniesienie temperatury do ok 18°C

13.07 - wiadro przeniesione w temperaturę otoczenia 20°C

14.07 - w piwnicy pięknie pachnie bananami, z okazji dochładzania piwnicy z 20°C i korzystania z aury, piwo przeniosłem do mieszkania. Temperatura otoczenia 22°C

 

Rozlane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 14l. Zeszło do 6brix, co po przeliczeniu w bs daje 2.8 blg i 4,5%
 

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 100 Bier de Brut

Woda: RO, 17,5l do zacierania, 15l do wysładzania.
Do wody do zacierania dodano 3.08g gipsu (odpowiednik 4g dwuwodnego), 5g CaCl dwuwodnego, i 1.5g NaHCO3.
Do wody d wysładzania dodano 1.5g kwasku cytrynowego.
5l na uzupełnienie odparowania i na rozpuszczenie glukozy
Parametry wody wg obliczeń:
Ca    Mg    Na    Cl    SO4    HCO    RA
71.5    1    13    75    69    17    -26
 

Zasyp:
5kg Best pilzneński
2kg glukoza


Zacieranie:
Do 17.5l wody o temp 63.5* wsypano 5kg słodu. Temp spadła na 59°C
7 min grzanie
63.5°C - 59°C - 46 min
grzanie 11 min
66°C - 64°C - 33 min
grzanie 13 min
72.5°C - 71.5°C - 15 min
grzanie 12 min
78°C i przełożenie do filtracji.

Filtracja 15l wody RO o temp ok 70°C, zakwaszonej 1.5g kwasku cytrynowego.
Koniec filtracji przy 3 brix

Wyszło ok 26l 14 brix

Chmielenie:
gotowanie 90 min
Sybilla 6% 40g na 60 min

Osobno zagotowane 5l wody z glukozą, gotowane 15min i wlane na 0'
Wyszło ok 25l 18.6 brix, plus ok 2l odpadły z chmielinami.

Drożdże:
zadane ok. 250ml gęstwy 1388 Belgian Strong Ale, rzadkiej, zebranej kilka godzin wcześniej (liczyłem na ok 500mld komórek, 1.25 mln/ml/plato). Drożdże o temperaturze 18°C.
Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem. Schłodzone do 18°C, i wstawione do lodówki ustawionej na 5°C na dochłodzenie.

13.10 Zabutelkowane z dodatkiem 1l startera drożdży szampańskich na soku jabłkowych, wczoraj odpalonego, oraz 520g glukozy rozpuszczonej w ok 600ml wody. Wyszło w sumie 12x0.75 i 42x0.35, w sumie 23,7l. Ma być 6v/v. Zaniesione do piwnicy do 14°C

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 101 Bier de Brut Brett

Woda: RO, 17,5l do zacierania, 15l do wysładzania.
Do wody do zacierania dodano 3.08g gipsu (odpowiednik 4g dwuwodnego), 5g CaCl dwuwodnego, i 1.5g NaHCO3.
Do wody do wysładzania dodano 1.5g kwasku cytrynowego.
Parametry wody wg obliczeń:
Ca    Mg    Na    Cl    SO4    HCO    RA
71.5    1    13    75    69    17    -26

Zasyp:
5kg Best heidelberg
2kg glukoza

Zacieranie:
do 17.5l wody o temp 66.5 wsypano 5kg słodu. temp wyszła 62.5°C

62.5*-59°C - 33min
grzanie 12 min
67.5°C - 65°C - 31min
grzanie 10 min
73°C - 71.5  15 min
grzanie 12 min
77°C i przełożenie do filtracji
wysładzanie 15l wody RO plus 1.5g kwasku cytrynowego
Koniec filtracji przy 5 brix
Wyszło ok 25l 14 brix

Chmielenie:
gotowanie 90 min
Sybilla 6% 30g na 60 min
glukoza 2kg na 15 min

Drożdże:
zadane ok. 150ml gęstwy 1388 Belgian Strong Ale, zbitej, dwudniowej, oraz uwodnioną paczkę 7g suchych drożdży Enovini.
Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem. Schłodzone do 18°C. Wstawione do piwnicy w temp ok 20°C (nie zmieściło mi sięjuż do lodówki :( )
Wyszło ok 19.5l 23.8brix. Z chmielinami odeszło ok 2.5l

17,01 9,3 brix, co daje wg BS 0 plato i 13%

 

06.02 Poszło do kega, i w 10°C pod ciśnieniem 2.5 bara. Mętne, pomimo klarowania żelatyną 3 dni wcześniej. Bardzo intensywny zapach brettów.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 102 Brut(alne) Cherry

 

Składniki - brzeczka odzyskana z poprzednich dwóch warek z chmielin.

Przegotowana ok 15 min, schłodzona, dodane ok 200ml syropu wiśniowego Herbapol.

Rozsypane na brzeczkę 10g drożdży suchych Enartis Perlage. Start fermentacji po ok 2h.

Wyszło ok 4l 24brix

 

Eksperyment - szkoda było wylewać ok 5l brzeczki 20 brix. Zobaczymy co wyjdzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 103 IIPA

Woda: z kranu, dodane 5g CaCl przed gotowaniem
Zasyp:
6350g Best Pils
300g Best Carapils
150g Crystal 80EBC
250g Cukier zwykły
250g Cukier puder

Zacieranie:
do 20l wody 68 wsypano słód
63°C
grzanie 7 min
66°C- 63.5 42min
grzanie 4 min
67°C - 65.5°C 23 min
grzanie 20 min
76°C
Filtracja - ok 15l wody do wysładzania, koniec wysładzania przy 5 blg

wyszło ok 27.5l 16.5 blg

Chmielenie:
przed gotowaniem wsypane 5g CaCl
gotowanie 60'
30g magnum przy 96°C, FWH
25g warrior - 60'
25g Simcoe - 30'
Cukier - 15'
31g Warrior - 12'
25g Mosaic - 12'
50g Citra - 0'
25g Mosaic - 0'
25g Simcoe - 0'

wyszło ok 18l 20 blg
z chmielinami odeszło ok 5.5l
schłodzone do 18°C, zadane ok 170ml gęstwy us05 (stara, 8dniowa :( pachniała aldehydem octowym). Napowietrzane przez bujanie 5min.
Wsadzone do lodówki na temperaturę 15°C

 

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 104 IIPA/American Barleywine

Woda: z kranu, 5g CaCl przed gotowaniem
Zasyp:
7000g Best Pale Ale
500g Caraamber
500g Pszeniczny strzegom
500g Cukier zwykły

Zacieranie:
do 22l wody wsypano 8 kg słodu
62°C-60°C - 45 min
grzanie 20 min
72°C - 20 min
grzanie 10 min
76°C
przełożenie do filtracji
czekanie ok 50 min przed rozpoczęciem filtracji

Chmielenie:
gotowanie 60 min
5g cacl wsypane fwh
30g Magnum - FWH(92°C)
25g Simcoe - FWH(92°C)
25g Centennial - 30'
25g Citra - 14'
25g Mosaic - 14'
2l wody i 500g cukru gotowane wczesniej 15' - 5'
25g Centennial - 0'
25g Citra - 0'
25g Mosaic - 0'
25g Simcoe - 0'

chłodzenie godzina i 15 min
wyszło ok 20l 21 brix. schłodzone do 18°C, zadane drożdże ok 18-20°C ok 200 ml gęstwy FM52 z warki 98, dwudniowej ,napowietrzane 5min przez bujanie, wstawione do lodówki ustawionej na 14°C.

Oprócz tego 2l 8 brix poszły na starter, a z chmielinami odeszło dodatkowe 5,5l strat.
3 dzień fermentacji - podniesienie na 16°C
4 dzień - 17°C
5 dzień - 19°C

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 105 AIPA

 

brzeczka odzyskana z chmielin z warek 103 i 104, i resztka wysłodzin z 104 (pomiędzy 5 a 2 blg, odparowana)
z 103 przegotowana, czekała 4 dni, i połączona z 104.
Zagotowana całość 15 min
schłodzone do 17°C
dodane ok 70-100ml gęstwy us05, napowietrzane chwilę
Zaniesione do piwnicy, 19°C
Wyszło ok 8l 20 brix, przy butelkowaniu dodam wody (małe hgb) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 103 przelana na cichą, pełen klar.

Wrzucone do niej na zimno 50g Centennial, 50g Simcoe, 50g Citra i 50g Mosaic.

 

Warka 104 przelana na cichą, pełen klar, ale pod koniec zlewania zassało troszkę drożdży z dna i lekko zmętniło.

Na zimno dodane 50g Simcoe, 50g Cascade i 50g Columbus.

 

Obie warki wstawione na raz do lodówki, ustawionej na 0°C, na 24h.

 

Warka 105 dostała na  zimno 50g Cascade

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 106 Piwo miodowo-jałowcowe

 

ok 3l miodu

ok 24l wody

 

miód rozpuszczony w wodzie, zagotowany, odszumowany (nie liczyłem jak długo, aż ilość pojawiających się szumowin mocno spadła, ok 30-60 min), następnie wrzucone:

40g Cascade 7% na 30 min

20g jagód jałowca na 15 min

20g Skórek pomarańczy bergamotki na 5min

 

Gorące przelane do wiadra z chmielinami i przyprawami. Chłodzone trochę na dworze, trochę później w kaście budowlanej. Kiedy miało temperaturę około pokojowej zadane 200ml gęstwy z 104 i napowietrzane ok 1min. Na finalne dochłodzenie wystawione na noc na dwór (12°C). Na drugi dzień przeniesione do piwnicy, 18°C

 

Wyszło ok 23l 18 blg. Po fermentacji będzie rozwodnione do 40l 10,5 blg.

 

Trochę za dużo miodu mi się wlało do gara, zobaczymy co wyjdzie;)

 

13,12 Rozlane. 11l wlane do kega, i uzupełnione 9l wody. Kolejne 11l rozwodnione 9l wody i wlane do butelek. 1l strat z gęstwą.

Zeszło z 18 brix do 6 brix, co wg bs daje -1.8 brix :D i 10.7%.

Po rozwodnieniu: Zeszło z 10.5 blg do 4 brix, co wg BS daje 0.027 blg (to już po dodaniu cukru do refermentacji;) ) i 5,5%.

W butelki poszło 20l z 110g cukru.

 

Wniosek - do przeliczania z refraktometru podchodzić z lekkim dystansem ;)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 103 IIPA rozlana do butelek z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 15.6l. Zeszło do 11.2 brix (wg bs 4,5 plato, 8,8%alk)

Warka 104 IIPA rozlana do butelek z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 16l. Zeszło do 12 brix (wg bs 5,7 plato, 8% alk)

Warka 105 rozlana do butelek z dodatkiem 60g cukru i 5l wody. Po rozcieńczeniu gęstość początkowa powinna być ok 12 plato. Wyszło 10.8l. zeszło do 6,2 brix (wg bs 2 plato, 5,4%)

Warka 93 100% Żytnie BW rozlane do butelek. Wyszło 8x0,33l. Do każdej dodana mała miarka cukru. Zeszło do 13 brix (wg bs 8plato, 6,7%)

 

Strasznie słabo mi poodfermentowywały te piwa, a niby wszystko było robione zgodnie ze sztuką... :/

 

Żytnie BW co dziwne kristall klar :)

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj sprawdzałem nagazowanie 100% żytniego BW. Piwo już trochę gazu ma. Jest niesamowite. Dwa spalone gary z lidla, 10kg słodu i finalnie 8 butelek 0.33 - ale warto było.

Piwo gęste jak zimny olej/rzadki miód. Bąbelki niesamowicie wolno torują sobie drogę ku górze szklanki.  Pachnie dość ciekawie, ale ciężko mi to nazwać. Delikatny aldehyd octowy, mocna kminkowość/przyprawowość. W smaku gazowany kisiel. Z jednej strony gęste, a z drugiej bąbelki nadają rześkości. Niby słodkie i pełne, a wytrawne. Obkleja usta. Piwo paradoksalne.
Otworzyłem żeby zobaczyć czy się nagazowuje, czy drożdże ruszyły, bo odfermentowało dość słabo. Drożdże ruszyły, gaz się pojawia, następna butelka do otworzenia za co najmniej 2 miesiące.

 

BTW niech ktoś mi teraz powie, że piwo żytnie czy pszeniczne musi być mętne ;)

post-5920-0-13627500-1472727802_thumb.jpgpost-5920-0-01216100-1472727866_thumb.jpg

 

 

W związku z pytaniem o zacieranie wyglądało to mniej więcej tak:

Najpierw przelałem do fermentora ze sraczwężem, po mashoucie. Zleciało 2l mętnego. Zawróciłem, przestało kompletnie lecieć. Przelałem do gara, znów podgrzałem, powyżej nawet 80. Znów zleciało 2l., zostawiłem więc na noc. Rano przychodzę, a tam ciągle te 2l. Do gara dolałem więc mnóstwo wody, podgrzałem do 100°C i czekałem aż opadnie, żeby ściągnąć od góry, znad zacieru. Te odzyskane 2l chciałem spasteryzować. Wlałem do gara, nie mieszałem, przypaliło się. Gar do wyrzucenia. No nic. Zlałem 10l brzeczki 10 blg znad zacieru. Przelałem do gara. Brzeczka 10blg, kristal klar, przy grzaniu bez mieszania co zrobiła? Przypaliła się.
Drugi gar do wyrzucenia (mam lidle, emalie).
Więc wkurzony wziąłem resztę zacieru, i przecisnąłem przez sitko. Z 3h mi to zajęło. Zagotowałem ciągle mieszając, nachmieliłem, przelałem do wiadra. Wyglądało to podczas fermentacji tak: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/.../13095903...

Po fermentacji mąka się oddzieliła dziwnie, robiąc takie "kieszenie" z klarowną brzeczką. Więc cienkim wężykiem przelałem z tych "kieszeni" do bańki 5l, klarowne. Troche mąki poszło, ale w tej 5l już spoko opadła na dno. Nie muszę chyba dodawać że cienkim wężykiem przelanie 3l zeszło mi z godzinę?
Po tym wszystkim zabutelkowanie to już bułka z masłem.
Z 10 kg słodu (pierwsze 5 kg przypalił mi się zacier, więc całość poszła do kibla, drugie podejście i drugie 5kg słodu opisane powyżej) uzyskałem 8 butelek 0.33l

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 107 Piwo miodowo-jałowcowe

 

ok 2l miodu

ok 25l wody

 

miód rozpuszczony w wodzie, zagotowany, odszumowany (nie liczyłem jak długo, aż ilość pojawiających się szumowin mocno spadła, ok 30-60 min), następnie wrzucone:

30g Cascade 7% na 30 min

20g jagód jałowca na 30 min

30g Cascade 7% na 0'

7.5g pożywki DAF na 0'

 

Schłodzone do 24°C, przelane do wiadra z chmielinami i jałowcem, wstawione do piwnicy 18°C

Napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem.

Zadane drożdże Mangrove Jack's M07 British Ale. Nieuwadniane, wsypane do startera 1,3l 8 blg, bujane dwa dni na mieszadle. Miały 24°C

 

Wyszło ok 25l 13.4 brix

 

Ulepszanie receptury z warki nr 29. Miałem pod ręką jeszcze drożdże belgijskie, ale to może następnym razem;)

 

15.12 Dolane 4.5l wody i zabutelkowane. Powinno po rozcieńczeniu być 28.5l (1.5l strat) 11 blg. Zabutelkowane z dodatkiem 175g cukru. Wyszło 54 butelki 0.5l. Zeszło do 0blg, co daje 6%

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 108 Wiśniowe

do uzupełnienia

 

Warka 109 Kveik

 

Woda: z kranu

 

Zasyp:

3kg Best pale ale

2 kg pszenica ns

 

Zacieranie:

Wrzucenie pszenicy do wody 100*

odczekanie 30'

dolanie wody wsyp słodu

52°C - 30'

66°C - 60'

74°C - 20'

 

Gotowanie:

25g marynki '14 FWH - ale zagapiłem się i brzeczka wykipiała, dużo chmielu odpadło

12g marynki '14 60'

 

Chłodzenie do 35°C i zadanie drożdży

Gęstwa FM53 Kveik, ok 80 ml

Wyszło ok 20l 13.4 brix

Napowietrzanie przez lanie wężykiem z wysokości i ok minutę bujania wiadrem

Po zadaniu drożdży brzeczka niechcący mi wystygła do 30°C;) Dogrzałem ją do 35°C, fermentacja 5 dni w 35°C. Drożdże ruszyły po ok 2h po zadaniu.

 

24.09 7 brix, co po przeliczeniu w bs daje 2,8 blg. Przeniesione do 15°C. W smaku na razie mocno przechmielone, widać źle przyjąłem starzenie się marynki (założyłem 5,5 zamiast 7% alfa) oraz źle oszacowałem ilość chmielu która wykipiała. No ale piwo jest bardzo młode, powinno się jeszcze troszkę ułożyć.

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj posprawdząłem trochę blg, i przeniosłem piwa do klarowania, trzeba trochę wiader zwalniać powoli (aktualnie 7 zajętych).

Kveik w 5 dni w 35°C zszedł z 13.4 brix do 2.8 blg(7 brix)

Szampańskie (warka 101) zeszło z 23.8 brix do 2.3 blg(11 brix), co daje 12.3% :)

Szampańskie (warka 100) zeszło z 18.6 brix do 0.3 blg (7,6 brix), co daje 10% :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 110 Polskie ale SH Sybilla

 

Woda: z kranu, do wysładzania 3g kwasku cytrynowego, do gotowania 2.5g cacl

 

Zasyp:

5 kg best pale ale

 

Zacieranie:

Wsypanie słodów do 17.5l wody

62°C

grzanie 5 min

68°C-62°C - 60 min

filtracja

 

wyszło ok 25l 13 brix

 

Chmielenie:

17g sybilla na 60'

30g sybilla na 15'

30g sybilla na 0'

 

wyszło ok 22l 13.5 brix, z chmielinami odeszło ok 2l

Schłodzone do 18°C, nie napowietrzane (nieszczelna pokrywa na fermentorze)

Zadane ok 800ml startera fm52, o temperaturze 22°C

Zaniesione do piwnicy 15°C

 

10,10 7,2 brix

31,10 poszło w ega i butelki, keg 14°C 1.3bar, butelki -30g na 9.5l piwa

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pierwsze testy kveika. Piwo ma bardzo mocną pianę, i jest jeszcze lekko mętne, ale niedługo powinno się sklarować. W smaku i aromacie - zwykłe lekkie pale ale, z lekką ziołowością (chyba troszkę za dużo Marynki;) ) i baaardzo delikatnym aldehydem w tle. Próbowałem się doszukać jakichkolwiek estrów, ale wywąchałem tylko lekką słodowość. Bardzo fajne, lekkie piwo wyszło, i bardzo czyste jak na warunki fermentacji. No i biorąc pod uwagę że warzyłem 10 dni temu, to w ogóle petarda, choć spodziewałem się większej ilości aromatów pochodzących od drożdży. Na razie idzie do leżakowania.

 

 

post-5920-0-40665500-1475010807_thumb.jpg

post-5920-0-02589500-1475010843_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 111 SMASH Best pale ale, chinook

 

Woda:

z kranu, do wysładzania 2.5g kwasku cytrynowego, do gotowania 2g cacl

 

Zasyp:

5kg Best Pale Ale

 

Zacieranie:

zasyp do 18l o temp 68°C, spadło do 65°C
grzanie 5 min
68*-64  50 min
grzanie 15 min
67*
przełożenie do filtracji

 

po filtracji ok 27l 13.5 blg

dolany 1l brzeczki odzyskanej z chmielin z warki 110

 

Chmielenie:

gotowanie 75 min

15g Chinook na 75'

chłodnica na 30, i przez ok5-15 min ustało gotowanie

50g Chinook na 0'

 

Schłodzone do 17°C

Zadane 800 ml startera FM52 o temp 20°C

Dolanie 5l wody z biedry

wyszło 26.5l 12.7 brix

Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem

wstawione do piwnicy 15°C

 

10,10 7 brix

27,10 6.5 brix, dodane 23g chinook

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj zabutelkowałem warkę 100 Szampańskie. Zabutelkowane z dodatkiem 1l startera drożdży szampańskich na soku jabłkowych, wczoraj odpalonego, oraz 520g glukozy rozpuszczonej w ok 600ml wody. Wyszło w sumie 12x0.75 i 42x0.35, w sumie 23,7l. Ma być 6v/v. Zaniesione do piwnicy do 14°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.