bart3q Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Szczerze to nie chciało mi się sterownika i kabla grzewczego podłączać, ale może wieczorem się zmobilizuję Wersja z ziarnami na pewno będzie pasteryzowana, wersja z jogurtem - jeszcze nie wiem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Warka 95 Double IPA wczoraj wygrała mi finał wrocławskich bitw piwowarskich PiwoWarZone camilos, Jakub M, Lodzermensch i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Gdyby nie twoje zlamania to caly polski kraft powinien purtkami trzasc! Gratulacje bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Warka 97 American Wheat Woda: z kranu Zasyp: 1200g Best Pilzneński 2800g Strzegom Pszeniczny Zacieranie: do 14l wody o temp 55.5°C wsypano słody, temp ustaliła się na 52.5°C 52.5-51.5°C - 15 min grzanie 15 minut (w 11 min grzania w temp 62°C wsypany chmiel) 65°C po 20 min 2 min grzania, wzrost z 65.5 do 66.5°C przerwa 50 min, spadek temp do 62°C grzanie 15min, 76°C filtracja Chmielenie: tylko w zacierze, 100g szyszki simcoe 2014 gotowanie 60 min Fermentacja: Schłodzono do 16°C, wstawiono do lodówki ustawionej na 16°C Napowietrzano przez nalanie do wiadra z wysokości + 5min bujania fermentorem Zadano paczkę us-05 uwodnioną w 400ml wody Wyszło ok 20l 12.6brix + 1l odebrany na starter i 1l odpadł z osadami (poszedł na przyszłe startery) fermentacja w temperaturze 17.2-17.8 9.09 Podniesione na 18 Komentarz: Lekka warka z tego co miałem pod ręką, na rozruszanie drożdży. Jako że nie lubię oddzielać szyszki po gotowaniu, a kiedyś kupiłem;) to postanowiłem zrobić eksperyment z chmieleniem tylko w zacierze. Brzeczka podczas filrtacji konkret gorzka, zobaczymy jak będzie po fermentacji. 11.07 Rozlano z dodatkiem 135g cukru i 700ml wody. Wyszło 20.5l. Zeszło do 7 brix, po przeliczeniu w bs do 3,7 plato Edytowane 11 Lipca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 (edytowane) Warka 98 Black IPAWoda: z kranu, do gotowania dosypane 3.2g CaClZasyp:3500g Best Pale Ale1000g Strzegom Monachijski I268g Strzegom Bursztynowy200g Strzegom Karmelowy 150200g Strzegom Barwiący110g Fawcett Chocolate 1200 EBC30g Fawcett crystal 150 EBCZacieranie:do 17 l wody 56°C wsypano słódtemp 53°C- 5 mingrzanie 15 min68°C - 60.5°C - 63 mingrzanie 13 min72°C - 70.5°C - 15 mingrzanie 10 min76°C - 1minFiltracja:15l wodyzakończona przy 5.8 brixbrzeczka przednia 20 blgPo filtracji było 26.5l 13.8 blgChmielenie:gotowanie 60 minut25g Amarillo - FWH20g Columbus - 15'20g Amarillo - 0'40g Amarillo - whirlpool (72°C - 56°C, 70')30g Columbus - whirlpool (72°C - 56°C, 70')Wyszło 20l 15.6 brix z osadami i chmielinami wylane ok 1.5lFermentacja:Drożdże FM52 Amerykański Sen, odpalone 3 dni wcześniej na mieszadle 1.4l 10blg, oddzielone od większości brzeczki ze startera. Około 0.74mln komórek/mL/°PNapowietrzane przez potrząsanie wiadrem 5 minDrożdże o temp 18°C zadane do piwa o temp 17°CPiwo wstawione do lodówki, ustawiona temperatura 15°C 9.06 16.2°C 11.07 zabutelkowane z dodatkiem 135g cukru i 700ml wody. Zeszło do 8.6 brix, co po przeliczeniu w bs daje 4 plato Edytowane 11 Lipca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2016 (edytowane) Warka 99 Polish Belgian Single Malt Munich Single Hop Sybilla Session Gold Ale (non-barrel aged)A na serio bezstylowiec belgijski, na rozruch drożdży;)Woda: z kranuZasyp:2500g Monachijski 1 StrzegomZacieranie:do 10l wody o 65°C wsypano 2.5 kg słoduwyszło 63°C63°C-58°C - 40 mingrzanie 11 min73°C- 68°C - 35 mingrzanie 10 min78°C- 0 minwysładzanie 10l wody ok 50°C, do 4 brixwyszło ok 17l 11 brixChmielenie: gotowanie ok 80 min10g Sybilla na 60min15g Sybilla na 15 minChmielenie w hop spiderzeDrożdże:Uruchomiony dzień wcześniej na mieszadle starter (6 blg, 1,6l) Wyeast 1388 Belgian Strong Ale (Leszcz Labs). Piana już opadała. Dodany cały starter. brzeczka schłodzona do 18°C. Zadane drożdże o temp? (stały w kuchni w 28°C, dwie godziny przed zadaniem przeniosłem je do piwnicy 18°C). Napowietrzane przez bujanie 5 min blg startowe 11 Wstawione do lodówki ustawionej na 16°C. 12.07 rano - drożdże ładnie ruszyły, podniesienie temperatury do ok 18°C 13.07 - wiadro przeniesione w temperaturę otoczenia 20°C 14.07 - w piwnicy pięknie pachnie bananami, z okazji dochładzania piwnicy z 20°C i korzystania z aury, piwo przeniosłem do mieszkania. Temperatura otoczenia 22°C Rozlane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 14l. Zeszło do 6brix, co po przeliczeniu w bs daje 2.8 blg i 4,5% Edytowane 23 Lipca 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Warka 100 Bier de BrutWoda: RO, 17,5l do zacierania, 15l do wysładzania.Do wody do zacierania dodano 3.08g gipsu (odpowiednik 4g dwuwodnego), 5g CaCl dwuwodnego, i 1.5g NaHCO3.Do wody d wysładzania dodano 1.5g kwasku cytrynowego.5l na uzupełnienie odparowania i na rozpuszczenie glukozyParametry wody wg obliczeń:Ca Mg Na Cl SO4 HCO RA71.5 1 13 75 69 17 -26 Zasyp:5kg Best pilzneński2kg glukozaZacieranie:Do 17.5l wody o temp 63.5* wsypano 5kg słodu. Temp spadła na 59°C7 min grzanie63.5°C - 59°C - 46 mingrzanie 11 min66°C - 64°C - 33 mingrzanie 13 min72.5°C - 71.5°C - 15 mingrzanie 12 min78°C i przełożenie do filtracji.Filtracja 15l wody RO o temp ok 70°C, zakwaszonej 1.5g kwasku cytrynowego.Koniec filtracji przy 3 brixWyszło ok 26l 14 brixChmielenie:gotowanie 90 minSybilla 6% 40g na 60 minOsobno zagotowane 5l wody z glukozą, gotowane 15min i wlane na 0'Wyszło ok 25l 18.6 brix, plus ok 2l odpadły z chmielinami.Drożdże:zadane ok. 250ml gęstwy 1388 Belgian Strong Ale, rzadkiej, zebranej kilka godzin wcześniej (liczyłem na ok 500mld komórek, 1.25 mln/ml/plato). Drożdże o temperaturze 18°C.Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem. Schłodzone do 18°C, i wstawione do lodówki ustawionej na 5°C na dochłodzenie.13.10 Zabutelkowane z dodatkiem 1l startera drożdży szampańskich na soku jabłkowych, wczoraj odpalonego, oraz 520g glukozy rozpuszczonej w ok 600ml wody. Wyszło w sumie 12x0.75 i 42x0.35, w sumie 23,7l. Ma być 6v/v. Zaniesione do piwnicy do 14°C Edytowane 12 Października 2016 przez bart3q Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Warka 101 Bier de Brut BrettWoda: RO, 17,5l do zacierania, 15l do wysładzania.Do wody do zacierania dodano 3.08g gipsu (odpowiednik 4g dwuwodnego), 5g CaCl dwuwodnego, i 1.5g NaHCO3.Do wody do wysładzania dodano 1.5g kwasku cytrynowego.Parametry wody wg obliczeń:Ca Mg Na Cl SO4 HCO RA71.5 1 13 75 69 17 -26Zasyp:5kg Best heidelberg2kg glukozaZacieranie:do 17.5l wody o temp 66.5 wsypano 5kg słodu. temp wyszła 62.5°C62.5*-59°C - 33mingrzanie 12 min67.5°C - 65°C - 31mingrzanie 10 min73°C - 71.5 15 mingrzanie 12 min77°C i przełożenie do filtracjiwysładzanie 15l wody RO plus 1.5g kwasku cytrynowegoKoniec filtracji przy 5 brixWyszło ok 25l 14 brixChmielenie:gotowanie 90 minSybilla 6% 30g na 60 minglukoza 2kg na 15 minDrożdże:zadane ok. 150ml gęstwy 1388 Belgian Strong Ale, zbitej, dwudniowej, oraz uwodnioną paczkę 7g suchych drożdży Enovini.Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem. Schłodzone do 18°C. Wstawione do piwnicy w temp ok 20°C (nie zmieściło mi sięjuż do lodówki )Wyszło ok 19.5l 23.8brix. Z chmielinami odeszło ok 2.5l 17,01 9,3 brix, co daje wg BS 0 plato i 13% 06.02 Poszło do kega, i w 10°C pod ciśnieniem 2.5 bara. Mętne, pomimo klarowania żelatyną 3 dni wcześniej. Bardzo intensywny zapach brettów. Edytowane 6 Lutego 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Warka 102 Brut(alne) Cherry Składniki - brzeczka odzyskana z poprzednich dwóch warek z chmielin. Przegotowana ok 15 min, schłodzona, dodane ok 200ml syropu wiśniowego Herbapol. Rozsypane na brzeczkę 10g drożdży suchych Enartis Perlage. Start fermentacji po ok 2h. Wyszło ok 4l 24brix Eksperyment - szkoda było wylewać ok 5l brzeczki 20 brix. Zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 103 IIPA Woda: z kranu, dodane 5g CaCl przed gotowaniemZasyp:6350g Best Pils300g Best Carapils150g Crystal 80EBC250g Cukier zwykły250g Cukier puderZacieranie:do 20l wody 68 wsypano słód63°Cgrzanie 7 min66°C- 63.5 42mingrzanie 4 min67°C - 65.5°C 23 mingrzanie 20 min76°CFiltracja - ok 15l wody do wysładzania, koniec wysładzania przy 5 blgwyszło ok 27.5l 16.5 blgChmielenie:przed gotowaniem wsypane 5g CaClgotowanie 60'30g magnum przy 96°C, FWH25g warrior - 60'25g Simcoe - 30'Cukier - 15'31g Warrior - 12'25g Mosaic - 12'50g Citra - 0'25g Mosaic - 0'25g Simcoe - 0'wyszło ok 18l 20 blgz chmielinami odeszło ok 5.5lschłodzone do 18°C, zadane ok 170ml gęstwy us05 (stara, 8dniowa pachniała aldehydem octowym). Napowietrzane przez bujanie 5min.Wsadzone do lodówki na temperaturę 15°C Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 104 IIPA/American Barleywine Woda: z kranu, 5g CaCl przed gotowaniemZasyp:7000g Best Pale Ale500g Caraamber500g Pszeniczny strzegom500g Cukier zwykłyZacieranie:do 22l wody wsypano 8 kg słodu62°C-60°C - 45 mingrzanie 20 min72°C - 20 mingrzanie 10 min76°Cprzełożenie do filtracjiczekanie ok 50 min przed rozpoczęciem filtracjiChmielenie:gotowanie 60 min5g cacl wsypane fwh30g Magnum - FWH(92°C)25g Simcoe - FWH(92°C)25g Centennial - 30'25g Citra - 14'25g Mosaic - 14'2l wody i 500g cukru gotowane wczesniej 15' - 5'25g Centennial - 0'25g Citra - 0'25g Mosaic - 0'25g Simcoe - 0'chłodzenie godzina i 15 minwyszło ok 20l 21 brix. schłodzone do 18°C, zadane drożdże ok 18-20°C ok 200 ml gęstwy FM52 z warki 98, dwudniowej ,napowietrzane 5min przez bujanie, wstawione do lodówki ustawionej na 14°C.Oprócz tego 2l 8 brix poszły na starter, a z chmielinami odeszło dodatkowe 5,5l strat.3 dzień fermentacji - podniesienie na 16°C4 dzień - 17°C5 dzień - 19°C Edytowane 7 Marca 2017 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Warka 105 AIPA brzeczka odzyskana z chmielin z warek 103 i 104, i resztka wysłodzin z 104 (pomiędzy 5 a 2 blg, odparowana)z 103 przegotowana, czekała 4 dni, i połączona z 104.Zagotowana całość 15 minschłodzone do 17°Cdodane ok 70-100ml gęstwy us05, napowietrzane chwilęZaniesione do piwnicy, 19°CWyszło ok 8l 20 brix, przy butelkowaniu dodam wody (małe hgb) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 103 przelana na cichą, pełen klar. Wrzucone do niej na zimno 50g Centennial, 50g Simcoe, 50g Citra i 50g Mosaic. Warka 104 przelana na cichą, pełen klar, ale pod koniec zlewania zassało troszkę drożdży z dna i lekko zmętniło. Na zimno dodane 50g Simcoe, 50g Cascade i 50g Columbus. Obie warki wstawione na raz do lodówki, ustawionej na 0°C, na 24h. Warka 105 dostała na zimno 50g Cascade Edytowane 16 Sierpnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 106 Piwo miodowo-jałowcowe ok 3l miodu ok 24l wody miód rozpuszczony w wodzie, zagotowany, odszumowany (nie liczyłem jak długo, aż ilość pojawiających się szumowin mocno spadła, ok 30-60 min), następnie wrzucone: 40g Cascade 7% na 30 min 20g jagód jałowca na 15 min 20g Skórek pomarańczy bergamotki na 5min Gorące przelane do wiadra z chmielinami i przyprawami. Chłodzone trochę na dworze, trochę później w kaście budowlanej. Kiedy miało temperaturę około pokojowej zadane 200ml gęstwy z 104 i napowietrzane ok 1min. Na finalne dochłodzenie wystawione na noc na dwór (12°C). Na drugi dzień przeniesione do piwnicy, 18°C Wyszło ok 23l 18 blg. Po fermentacji będzie rozwodnione do 40l 10,5 blg. Trochę za dużo miodu mi się wlało do gara, zobaczymy co wyjdzie;) 13,12 Rozlane. 11l wlane do kega, i uzupełnione 9l wody. Kolejne 11l rozwodnione 9l wody i wlane do butelek. 1l strat z gęstwą. Zeszło z 18 brix do 6 brix, co wg bs daje -1.8 brix i 10.7%. Po rozwodnieniu: Zeszło z 10.5 blg do 4 brix, co wg BS daje 0.027 blg (to już po dodaniu cukru do refermentacji;) ) i 5,5%. W butelki poszło 20l z 110g cukru. Wniosek - do przeliczania z refraktometru podchodzić z lekkim dystansem Edytowane 13 Grudnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Warka 103 IIPA rozlana do butelek z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 15.6l. Zeszło do 11.2 brix (wg bs 4,5 plato, 8,8%alk) Warka 104 IIPA rozlana do butelek z dodatkiem 120g cukru. Wyszło 16l. Zeszło do 12 brix (wg bs 5,7 plato, 8% alk) Warka 105 rozlana do butelek z dodatkiem 60g cukru i 5l wody. Po rozcieńczeniu gęstość początkowa powinna być ok 12 plato. Wyszło 10.8l. zeszło do 6,2 brix (wg bs 2 plato, 5,4%) Warka 93 100% Żytnie BW rozlane do butelek. Wyszło 8x0,33l. Do każdej dodana mała miarka cukru. Zeszło do 13 brix (wg bs 8plato, 6,7%) Strasznie słabo mi poodfermentowywały te piwa, a niby wszystko było robione zgodnie ze sztuką... Żytnie BW co dziwne kristall klar Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2016 (edytowane) Dzisiaj sprawdzałem nagazowanie 100% żytniego BW. Piwo już trochę gazu ma. Jest niesamowite. Dwa spalone gary z lidla, 10kg słodu i finalnie 8 butelek 0.33 - ale warto było. Piwo gęste jak zimny olej/rzadki miód. Bąbelki niesamowicie wolno torują sobie drogę ku górze szklanki. Pachnie dość ciekawie, ale ciężko mi to nazwać. Delikatny aldehyd octowy, mocna kminkowość/przyprawowość. W smaku gazowany kisiel. Z jednej strony gęste, a z drugiej bąbelki nadają rześkości. Niby słodkie i pełne, a wytrawne. Obkleja usta. Piwo paradoksalne.Otworzyłem żeby zobaczyć czy się nagazowuje, czy drożdże ruszyły, bo odfermentowało dość słabo. Drożdże ruszyły, gaz się pojawia, następna butelka do otworzenia za co najmniej 2 miesiące. BTW niech ktoś mi teraz powie, że piwo żytnie czy pszeniczne musi być mętne W związku z pytaniem o zacieranie wyglądało to mniej więcej tak: Najpierw przelałem do fermentora ze sraczwężem, po mashoucie. Zleciało 2l mętnego. Zawróciłem, przestało kompletnie lecieć. Przelałem do gara, znów podgrzałem, powyżej nawet 80. Znów zleciało 2l., zostawiłem więc na noc. Rano przychodzę, a tam ciągle te 2l. Do gara dolałem więc mnóstwo wody, podgrzałem do 100°C i czekałem aż opadnie, żeby ściągnąć od góry, znad zacieru. Te odzyskane 2l chciałem spasteryzować. Wlałem do gara, nie mieszałem, przypaliło się. Gar do wyrzucenia. No nic. Zlałem 10l brzeczki 10 blg znad zacieru. Przelałem do gara. Brzeczka 10blg, kristal klar, przy grzaniu bez mieszania co zrobiła? Przypaliła się.Drugi gar do wyrzucenia (mam lidle, emalie).Więc wkurzony wziąłem resztę zacieru, i przecisnąłem przez sitko. Z 3h mi to zajęło. Zagotowałem ciągle mieszając, nachmieliłem, przelałem do wiadra. Wyglądało to podczas fermentacji tak: https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/.../13095903...Po fermentacji mąka się oddzieliła dziwnie, robiąc takie "kieszenie" z klarowną brzeczką. Więc cienkim wężykiem przelałem z tych "kieszeni" do bańki 5l, klarowne. Troche mąki poszło, ale w tej 5l już spoko opadła na dno. Nie muszę chyba dodawać że cienkim wężykiem przelanie 3l zeszło mi z godzinę?Po tym wszystkim zabutelkowanie to już bułka z masłem.Z 10 kg słodu (pierwsze 5 kg przypalił mi się zacier, więc całość poszła do kibla, drugie podejście i drugie 5kg słodu opisane powyżej) uzyskałem 8 butelek 0.33l Edytowane 1 Września 2016 przez bart3q Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 (edytowane) Warka 107 Piwo miodowo-jałowcowe ok 2l miodu ok 25l wody miód rozpuszczony w wodzie, zagotowany, odszumowany (nie liczyłem jak długo, aż ilość pojawiających się szumowin mocno spadła, ok 30-60 min), następnie wrzucone: 30g Cascade 7% na 30 min 20g jagód jałowca na 30 min 30g Cascade 7% na 0' 7.5g pożywki DAF na 0' Schłodzone do 24°C, przelane do wiadra z chmielinami i jałowcem, wstawione do piwnicy 18°C Napowietrzane 5 min przez bujanie wiadrem. Zadane drożdże Mangrove Jack's M07 British Ale. Nieuwadniane, wsypane do startera 1,3l 8 blg, bujane dwa dni na mieszadle. Miały 24°C Wyszło ok 25l 13.4 brix Ulepszanie receptury z warki nr 29. Miałem pod ręką jeszcze drożdże belgijskie, ale to może następnym razem;) 15.12 Dolane 4.5l wody i zabutelkowane. Powinno po rozcieńczeniu być 28.5l (1.5l strat) 11 blg. Zabutelkowane z dodatkiem 175g cukru. Wyszło 54 butelki 0.5l. Zeszło do 0blg, co daje 6% Edytowane 14 Grudnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Warka 104 IIPA Zasyp: 7000g Best Pale Ale 500g Caraamber 500g Pszeniczny strzegom 500g Cukier zwykły Nie róbcie tak, wyszedł mi American Barleywine... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2016 (edytowane) Warka 108 Wiśniowe do uzupełnienia Warka 109 Kveik Woda: z kranu Zasyp: 3kg Best pale ale 2 kg pszenica ns Zacieranie: Wrzucenie pszenicy do wody 100* odczekanie 30' dolanie wody wsyp słodu 52°C - 30' 66°C - 60' 74°C - 20' Gotowanie: 25g marynki '14 FWH - ale zagapiłem się i brzeczka wykipiała, dużo chmielu odpadło 12g marynki '14 60' Chłodzenie do 35°C i zadanie drożdży Gęstwa FM53 Kveik, ok 80 ml Wyszło ok 20l 13.4 brix Napowietrzanie przez lanie wężykiem z wysokości i ok minutę bujania wiadrem Po zadaniu drożdży brzeczka niechcący mi wystygła do 30°C;) Dogrzałem ją do 35°C, fermentacja 5 dni w 35°C. Drożdże ruszyły po ok 2h po zadaniu. 24.09 7 brix, co po przeliczeniu w bs daje 2,8 blg. Przeniesione do 15°C. W smaku na razie mocno przechmielone, widać źle przyjąłem starzenie się marynki (założyłem 5,5 zamiast 7% alfa) oraz źle oszacowałem ilość chmielu która wykipiała. No ale piwo jest bardzo młode, powinno się jeszcze troszkę ułożyć. Edytowane 24 Września 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Dzisiaj posprawdząłem trochę blg, i przeniosłem piwa do klarowania, trzeba trochę wiader zwalniać powoli (aktualnie 7 zajętych). Kveik w 5 dni w 35°C zszedł z 13.4 brix do 2.8 blg(7 brix) Szampańskie (warka 101) zeszło z 23.8 brix do 2.3 blg(11 brix), co daje 12.3% Szampańskie (warka 100) zeszło z 18.6 brix do 0.3 blg (7,6 brix), co daje 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 (edytowane) Warka 110 Polskie ale SH Sybilla Woda: z kranu, do wysładzania 3g kwasku cytrynowego, do gotowania 2.5g cacl Zasyp: 5 kg best pale ale Zacieranie: Wsypanie słodów do 17.5l wody 62°C grzanie 5 min 68°C-62°C - 60 min filtracja wyszło ok 25l 13 brix Chmielenie: 17g sybilla na 60' 30g sybilla na 15' 30g sybilla na 0' wyszło ok 22l 13.5 brix, z chmielinami odeszło ok 2l Schłodzone do 18°C, nie napowietrzane (nieszczelna pokrywa na fermentorze) Zadane ok 800ml startera fm52, o temperaturze 22°C Zaniesione do piwnicy 15°C 10,10 7,2 brix 31,10 poszło w ega i butelki, keg 14°C 1.3bar, butelki -30g na 9.5l piwa Edytowane 31 Października 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Dzisiaj pierwsze testy kveika. Piwo ma bardzo mocną pianę, i jest jeszcze lekko mętne, ale niedługo powinno się sklarować. W smaku i aromacie - zwykłe lekkie pale ale, z lekką ziołowością (chyba troszkę za dużo Marynki;) ) i baaardzo delikatnym aldehydem w tle. Próbowałem się doszukać jakichkolwiek estrów, ale wywąchałem tylko lekką słodowość. Bardzo fajne, lekkie piwo wyszło, i bardzo czyste jak na warunki fermentacji. No i biorąc pod uwagę że warzyłem 10 dni temu, to w ogóle petarda, choć spodziewałem się większej ilości aromatów pochodzących od drożdży. Na razie idzie do leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) Warka 111 SMASH Best pale ale, chinook Woda: z kranu, do wysładzania 2.5g kwasku cytrynowego, do gotowania 2g cacl Zasyp: 5kg Best Pale Ale Zacieranie: zasyp do 18l o temp 68°C, spadło do 65°Cgrzanie 5 min68*-64 50 mingrzanie 15 min67*przełożenie do filtracji po filtracji ok 27l 13.5 blg dolany 1l brzeczki odzyskanej z chmielin z warki 110 Chmielenie: gotowanie 75 min 15g Chinook na 75' chłodnica na 30, i przez ok5-15 min ustało gotowanie 50g Chinook na 0' Schłodzone do 17°C Zadane 800 ml startera FM52 o temp 20°C Dolanie 5l wody z biedry wyszło 26.5l 12.7 brix Napowietrzane 5 min przez bujanie fermentorem wstawione do piwnicy 15°C 10,10 7 brix 27,10 6.5 brix, dodane 23g chinook Edytowane 27 Października 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Dzisiaj zabutelkowałem warkę 100 Szampańskie. Zabutelkowane z dodatkiem 1l startera drożdży szampańskich na soku jabłkowych, wczoraj odpalonego, oraz 520g glukozy rozpuszczonej w ok 600ml wody. Wyszło w sumie 12x0.75 i 42x0.35, w sumie 23,7l. Ma być 6v/v. Zaniesione do piwnicy do 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się