bart3q Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Warka 20 APA Cascade Zasyp: słód pale ale 5kg słód karmelowy strzegom 200g Chmiele: magnum 15g 60 min cascade 15g 20 min cascade 15g 10 min cascade 20g 0 min cascade 20g na przerwę chmielową 77-70 stopni 60 minut cascade 30g na cichą Zacieranie: 66°C - 60' 78°C - 5' Drożdże: S04, suche, uwodnione. Planowane 20l 13 blg 40 IBU Blg startowe 13,5 14.02 Przelane na cichą do dwóch balonów 5l i jednego 10l 20.02 Do balonu 10l oraz jednej piątki dodane żelatyny. Piątki wstawione do lodówki, 10l schłodzona do 10 stopni pod prysznicem i na balkon. 22.02 Zabutelkowane: 10l po chmieleniu na zimno i klarowane żelatyną z dodatkiem 60 g cukru, 5l klarowane żelatyną z dodatkiem 30 g cukru 5l z dodatkiem 30g cukru. Piwo zeszło do ok. 4-4.5 blg. Żelatyna widocznego efektu nie dała, piwa wszystkie jednakowo mętne. 06.04. Piwo wyszło bardzo ładne, i najsmaczniejsze jakie mi wyszło do tej pory. Undeath nie wyczuł w nim żadnych wad, więc jest sukces Cascade ładnie wyszedł po jakiś czasie, bo świeżo po rozlewie był przygaszony. Część bez żelatyny się nie sklarowała. Najlepsza była część chmielona na zimno. Piwo z racji świetnego smaku szybko się skończyło. Aromat dla mnie fajny (Undeath stwierdził że słaby), taki akurat dla lekkiego piwka. Spora, ale nie zalegająca goryczka, tak typowo grapefruitowa. Piana oblepiająca szkło (co ciekawe im starsze piwo tym lepsza piana). W aromacie i smaku owoce tropikalne, cytrusy. Koledzy (tyskopijcy) po spróbowaniu stwierdzili że aż cięzko uwierzyć że nie ma tak żadnych olejków dodanych Na pewno do powtórzenia Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Warka 21 APA Citra Zasyp: słód pilzneński strzegom 4,65kg słód karmelowy 150 strzegom 150g (3%) słód czekoladowy 900 EBC 100g (miało być 3% karmelowego 600, ale nie miałem, więc dam ten pod koniec zacierania) Chmiele: citra 15g 60 min citra 15g 20 min citra 15g 10 min citra 25g 0 min citra 30g na cichą Zacieranie: 66°C - 60' 78°C - 5' Wyszło około 25l 13 blg - w końcu jakaś normalna wydajność Piwo wyszło dość ciemne - oto fotki. Podczas filtracji: I w wężyku: Brzeczka przednia: i w balonie: Może trochę rozjaśnieje;) Przelałem około 20 l na gęstwę s-04, z której chwilę wcześniej przelałem warkę nr 20 na cichą. około 5l zadane gęstwą West Coast IPA około 1l (z chmielin) przegotowane i zadane gęstwą drożdży grodziskich. 28.02 Dodany chmiel na cichą do ok. 20l 5.03.14 Zabutelkowane 18.5l które było zadane s-04. Dodane 120g cukru. Zapach piwa zniewalający, smak podobnie. Dużo grapefruita, liczi, jestem zadowolony:) Zeszło do 3 blg Piwo wyszło bardzo ciemne. Pomimo fajnego, intensywnego zapachu z fermentora (dużo intensywniejszego niż cascade) dość szybko smak i aromat zmniejszył intensywność. Undeath wyczuł w tym piwie lekka kanalizę. W smaku lekka goryczka, bardzo mało intensywny smak i aromat. Pomimo początkowego zachwytu piwo mnie rozczarowało. Wyszło też ciemniejsze od apa cascade, jak na czerwone jest już zbyt ciemne. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 "Zadane 4g drożdży BAVARIAN WHEAT M20 Mangrove Jack's, bezpośrednio na schłodzoną brzeczkę." Tu masz chyba jakiś błąd w opisie no chyba nie użyłeś tylko 4g drożdży?? W innej warce jest podobny zapis z tak małą ilością drożdzy. to nawet nie jest pół saszetki suchych ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Powodzenia, mam nadzieję,że wyjdzie ładnie czerwone koniecznie daj zdjęcie jaki efekt! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Mrzon zadawałem po pół saszetki suchych, żeby bardziej zestresować drożdże i uzyskać więcej banana. Do jednaj warki mi się więcej sypło, więc do drugiej zostało tylko 4g drożdży w saszetce... Te piwa ogólnie słabo odfermentowały, zeszły dużo mniej niż wb0-06 które podobnie traktowałem. Co ciekawe dunkel (ten z 4g drożdży) się ładnie nagazował, natomiast pszenica (6g drożdży) bardzo słabo... Wilkor też mam taką nadzieję, wkleję fotkę piwa na etapie chmielenia. Na razie kończę zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Oczywiście musiałem mieć jakieś przygody... Przed samą filtracją okazało się że kranik wygląda tak: Dałem uszczelkę na zewnątrz, skręciłem go bardzo delikatnie i ciekł bardzo minimalnie... Ale to już drugi kranik który mi się urwał, chyba za mocno je dokręcam... Przelałem też warkę 20 na cichą - do balonu 10l, dwóch 5l i 3 butelek. Do balonu 10l wrzuciłem 30g cascade, zalałem odrobiną ClO2, i po około pół godzinie dolałem do tego piwa. Będę miał fajne porównanie co daje chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Warka 22 Czerwona pszenica Zasyp: słód pszeniczny 3kg słód pale ale strzegom 1 kg carafa II special 50g (dodana do filtracji) syrop czerwony kandyzowany z 0,5 kg cukru Chmiele: Sybilla 15g na 60 min syrop kandyzowany dodany na 15 min Zacieranie: 44°C - 15 min 55°C - 15 min 64-60°C - 40' 74-67°C - 35' 78°C - 0' Drożdże: Mauribrew Weiss, suche. Warka schłodzona do 20 stopni, i wsypana zawartość saszetki prosto na brzeczkę. Warka po zagotowaniu zostawiona na 2h, po czym znów zagotowana i przeprowadzone chmielenie. Różnica koloru filtrowanej (filtracja po dodaniu carafy) i brzeczki zacieranej przed dodaniem carafy: Kolor brzeczki przedniej: Różnica w kolorze po dodaniu syropu: Zdjęcie przekłamuje, na moje oko różnicy w kolorze żadnej nie było. Na zdjęciu po prawej brzeczka już z syropem. 3.03 Zabutelkowane na nagazowanie 3.0v/v. Wyszło 21.5l, zeszło do 4 blg. Butelkowałem klarowne. Piwo wyszło udane. Fajna kombinacja goździków i bananów. Wyszło troszkę zbyt ciemne, ale to żadna wada;) Za to piana bardzo szybko opada... Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Dzisiaj przy okazji warki 22 pierwszy raz zrobiłem syrop kandyzowany. Zmieszałem 250 ml wody, 500g cukru, 5g DAF oraz szczyptę kwasku cytrynowego. Grzałem aż uzyskało ciemnowiśniowy kolor, wtedy dodałem 80 ml zimnej wody. Uzyskałem coś łudząco podobnego w smaku do popularnych cukierków "krówki", tylko trochę bardziej kruchego;) Na początku z wierzchu miałem trochę płynu, a niżej skrystalizowany syrop. Później wszystko skrystalizowało. Edytowane 18 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Warka 17 wczoraj próbowana czy już pijalna Banany znikły, została spora zalegająca goryczka. Miało iść do kibla, ale pójdzie do piwnicy, może za pół roku już będzie pijalne. Ale co najlepsze - wieczorem nalałem do szklanki, wziąłem dwa łyki i zostawiłem, rano piana jeszcze się utrzymuje Edytowane 22 Lutego 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Dzisiaj zabutelkowana warka 20 APA Cascade, oraz wymyte i przygotowane butelki pod następną warkę. Młode piwo zapowiada się fajnie, mam nadzieję że aromaty chmieli jeszcze się wzmocnią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Warka 23 Weizenbock Wg przepisu http://www.wiki.piwo...owski_(Stasiek) Zasyp: słód pszeniczny 3kg słód pale ale strzegom 1,1 kg słód monachijski 1kg special b 0,25kg carafa II special 60g carared 200g Chmiele: Sybilla 20g na (miało być 60 min a wyszło dużo dłużej) Zacieranie: 44°C - 90 min sam słód pszeniczny dolanie 5l wrzątku, i grzanie do 67 67°C - 40' dodanie pale ale, monach i carared 74°C - 20'dodanie special b 78°C - 5' carafa do filtracji dodatkowo część zacieru odebrana do dekokcji, gotowana 10 min w 100°C Drożdże gęstwa mauribrew weissWyszło ponad 20l (ile to będę wiedział przy butelkowaniu) ok 16 blg. Zagapiłem się przy filtracji i wysładzaniu, młóto strasznie się zbiło, później namieszałem z wodą i musiałem długo odparowywać... Ale coś powinno wyjść. 28.04 Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru i 30g miodu. Wyszło 20l, zeszło do 6 blg... Edytowane 30 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Plan na warkę: Warka 24 Dunkelweizen SH Rakau Wg przepisu z http://www.piwo.org/...e-dunkelweizen/ , chmielenie własne, zasyp lekko zwiększony o resztki słodów. Zasyp: słód pszeniczny 2.50kg słód monachijski 1.74kg słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.38kg słód karmelowy ciemny 0.15kg Chmiele: 100g Rakau Drożdże: Gęstwa Mauribrew Weiss, dwutygodniowa, przemyta wodą. Zacieranie: w 14l wody 47°C - 30' 62°C - 20' 72°C - 45' 76°C - 10' Chmielenie 60 min 7g Rakau 60' 15g Rakau 25' 14g Rakau 15' 14.5g Rakau 0' 50g Rakau na zimno ok. 20l, 27 IBU, blg ok.14;) 28.03 Dodane 50g rakau na zimno 2.04 Zabutelkowane W tym piwie w ogóle nie było czuć chmielu, ten rakau to jakaś lipa jest... Edytowane 29 Października 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 No i rozpoczynamy warzenie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Warka 24 dunkelweizen rozlana z dodatkiem 160 g cukru (2.9v/v) Zszedl do 5.5 blg :-/ wyszlo 20l. Smakuje orzechami laskowymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 25 Witbier Zasyp: słód pale ale 2,8kg mąka pszenna 2kg płatki owsiane 0,5 kg otręby owsiane 0.5 kg Zacieranie: mąka plus płatki skleikowana w 100 stopniach ochłodzenie do 55 stopni, wsypanie słodu 52°C - 30' 66°C - 120' 72°C - 20' 78°C - 1' Filtracja całą noc, mętne strasznie od mąki która poszła do gara. Chmielenie: 7g sybilla 6,2% na 65 min 17 g sybilla plus 20g świeżej skórki pomarańczy - 10 min 25g świeżej skórki z pomarańczy - 5 min 15g sybilla 6,2% plus 25g skórki z pomarańczy - 0 min Drożdże: starter forbidden fruit Wyszło ok 15l 12blg plus 2l brzeczki przedniej 22 blg która poszła na startery. 24.04 Zabutelkowane z dodatkiem 90g cukru. Wyszło 12,5l. Zeszło do 5 blg:/ Piwo smakowało ok, przez to że za szybko je rozlałem poszło do szybkiego wypicia. Na pewno do powtórzenia, ale skórki dam na zimno, bo tu przed fermentacją piwo wyraźnie pachmiało pomarańczą, a po fermentacji ten zapach był już dużo słabszy.. Edytowane 29 Października 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Przefiltrowało się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jacek znaki zapytania przy chmieleniu sugerują, że to dopiero planowana warka. Przynajmniej tak ja to rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Heh. Ślepy jestem... nie zauważyłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Skasztaniłem trochę, zamiast słodu pilzneńskiego dałem pale ale, i dorzuciłem później jeszcze 500g otrąb owsianych. Ale po litrze filtracja stanęła na amen. Dorzucę jakiś drożdży i pójdzie do fermentacji nieodfiltrowane, później się coś z tym wymyśli Znaki zapytania były bo na bieżąco miałem planować co i jak dać. Ale się zatarło Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Haha i po nocy wyszła jakaś przefiltrowana brzeczka. Nie licząc 2l 22 blg które wczoraj odebrałem na startery zostało 15l 12 blg. W smaku kwasa ani nic nie było, więc dla eksperymentu już się chmieli;) Skoro piwo eksperymentalne do brzeczki 15l pójdzie 70g skórki z pomarańczy i zero kolendry (nie lubię). Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Warka 24 już praktycznie nagazowana. W smaku i aromacie oprócz aromatów weizenowych i dopiero układającego się chmielu jest pewien dziwny posmak, mam nadzieję że to nie infekcja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Warka 25 witbier pracuje dzisiaj aż miło. Po chmieleniu świetnie smakowała pomarańczą, w zapachu tez było jej sporo. Te drożdże to jakieś szatany, nieszczelne wiadro które nigdy nie bulkało nagle zaczęło (a nie dmuchałem w rurkę paszczą żeby się nauczyła bulkać). Cały fermentor prawie podskakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 26 EIPA (na 3 sposoby) Zasyp: słód pilzneński 7kg karmelowy 150EBC 350g karmelowy 600 100g cukier 0.5 kg Zacieranie: 66°C - 90' 78°C - 1' Powinno wyjść ok. 28l 17blg 4l po filtracji odebrane osobno, na nachmielenie własnym chmielem. Pozostałe 24l: Chmielenie: 32g target na 60 min 15g target 30 min 20g EKG 10 min 28g Fuggles 10min 15g EKG 0 min 21g Fuggles 0 min 15g EKG na zimno 27g Fuggles na zimno Chmiel na zimno proporcjonalnie podzielony na balony. Drożdże: ok.10l zadane starterem Brewlabs Thames Valley 2 ok.10l zadane gęstwą wlp005 British ale ok.4l zadane gęstwą 1217 West Coast IPA 28.04 Do 10l TV2 dodane 20g Fuggles i 10g EKG. Do ok. 7l wlp005 dodane 7g EKG i 10g Fuggles. Chmiele odkażone ClO2 20.05 Część zadana TV2 zabutelkowana. Zeszło do ok. 2 blg. Na każdą butelkę dodano 2.5g cukru. W smaku spora gorycz przechodząca w alkohol. Wyszło 10,5 litra. Część zadana wlp005 zabutelkowana. Zeszło do 2 blg. Na każdą butelkę dodane 2.5g cukru. W smaku jeszcze dzikie, nieułożone, mocno alkoholowe. Wyszło 7l 3.06 Część zadana west Coast IPA zabutelkowana z dodatkiem 4g cukru/but, wyszło 6 butelek. Piwo na początku smakowało bardzo nieprzyjemnie, z powodu wysokiego odfermentowania bardzo przebijał się przez nie alkohol. Po kilku miesiącach w smaku bardzo ładnie się ułożyło, alkohol został tylko w postaci rozgrzewającego uczucia. Jedno z moich najlepszych piw. Edytowane 29 Października 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Wyszła mi lekko wyższa wydajność, jeszcze wyjdzie z tego jakiś fajny bitterek;) Edit: I po chmieleniu i zadaniu drożdży. Nadwyżki zamiast planowanych 4l 17 blg wyszło 14l 11 blg, przegotowałem ją i rano będę się już z nią bawił. Edytowane 12 Kwietnia 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 26,5 Bitter Wysłodziny po warce 26, 15l 10 blg Chmielenie: 3g target na 60' 12g Fuggles na 60' 10g Fuggles na 30' 10g Fuggles na 15' 10g Fuggles na zimno Drożdże: starter Brewlabs Thames Valley 2 0,5l 25.04 Blg 1,5, piwo klarowne. 28.04 Dodane 10g Fuggles odkażonego ClO2. 5.05. Zabutelkowane z dodatkiem 76g cukru. Zeszło do 1.5 blg. Wyszlo 14l. Gestwa miala mocny zapach zielonego jablka, piwo podobnie... To piwo zajęło 3 miejsce w konkursie Second International Homebrewing Competition - Bulgaria 2014 w kategorii special/premium bitter. Edytowane 29 Października 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się