bart3q Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 27 100% peated Zasyp: ok 5kg Słód wędzony bruntal Zacieranie: 68-62°C - 90' 78°C - 1' Chmielenie: 30g Fuggles na 90' 30g Fuggles na 30' Drożdże: Starter Brewlabs Thames Valley 2 Słabo pachniało przy zacieraniu i przy chmieleniu, w smaku również dość słabo czuć wędzoność. Jestem dość zawiedziony, aż się zastanawiam czy nie pomyliłem słodów ze zwykłym pilsem...Potężny przełom. Do tego na oko spora wydajność Piwo robione na lenia, chłodzone no-chill, tylko przez sitko z gara do fermentora przelane w celu oddzielenia przełomu i może trochę chmielu. 21.05 Zabutelkowane z dodatkiem 115 g cukru. Zeszło do 2 blg. Wyszło 20.5l. W smaku bardziej goryczka i estry, w zapachu podobnie. Lekko czuję wędzonkę, ale to na granicy autosugestii... Recenzja wg Jarasa Peated ale - bart3q (poza depo): jako że spoza depozytu wykorzystam ten fakt do podparcia zasadności skróconej recenzji - generalnie nie pamiętam piany (była poprawna, ale nie wiem ile by się utrzymała), wysycenie idealne, klarowne (no, lekkie zmętnienie na zimno), a piwo tak zajebiste że poszło w chwilę. Rzeczywiście dość słabo wędzone, ale czuć to co trzeba. Co ciekawe, to torf poczułem tylko na początku - później jakby się kubki smakowe przestawiły/przyzwyczaiły i informacja jaka szła do mózgu to że "zbiór aromatów zbieżny z whisky - wlewaj waść", czyli pyszne, ale czemu to bym nie był w stanie w konkretnym punkcie na osi czasu określić. Poza prałatowym, które za bardzo dawało mi zwykłą wędzonką, chyba po prostu torfówki to mój klimat, więc mat, messive i bart3q musicie brać poprawkę na te mega optymistycznie subiektywne oceny Ja osobiście nie czuję w tym piwie torfu, truskawki z drożdży Brewlabs Thames Valley 2 je przykryły. Ale ja jestem słabym sensorykiem. Moja dziewczyna która ma dużo lepszy nos mówi że piwo smakuje jak "smażony dżem truskawkowy, lekko przypalony" Ogólnie torfowość nie jest zabijająca, skoro ciężko laikowi ją wyczuć... Wrzuciłem dwa egzemplarze w depozyt, może pojawią się jeszcze recenzje. Edytowane 29 Października 2014 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Od razu mogę Ci powiedzieć. Ze słodem trafiłeś kulą w płot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Dlaczego? Bo wędzony Bruntal jest bardzo słaby, czy dlatego że być może się pomyliłem, bo wędzonego byłoby czuć b. mocno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Torfu będzie jak na lekarstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 1 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Peated to nie znaczy po prostu wędzony ale konkretnie wędzony dymem z torfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Niby ten słód jest wędzony dymem z torfu oraz dymem z drewna bukowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Tak, masz rację. Ale niestety poziom tego uwędzenia jest bardzo niski stąd też tak słaby aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) Warka 28 APA Zasyp: słód pilzneński 5kg bruntal Zacieranie: 66°C - 60' 78°C - 1' Chmielenie: Gotowanie 90 minut. Od 60 minuty chmielenie a'la ciągłe 7g cascade na 60 min 7g cascade na 55 min 7g cascade na 50 min 7g cascade na 45 min 7g cascade na 40 min 7g cascade na 35 min 7g cascade na 30 min 7g cascade na 25 min 7g cascade na 20 min 7g cascade na 15 min 7g cascade na 10 min 7g cascade na 5 min 7g cascade na 0 min Drożdże: starter Brewlabs Thames Valley 2 Wyszło : około 25 l 13 blg 5.06 Zabutelkowane 5l (w sumie 4.5 bo greta urwała jedną szyjkę). Do każdej butelki dodane ok.4g cukru. Zeszło do 2-2.5 blg. Do reszty piwa dodano 50g cascade na zimno. 9.06 Zabutelkowane 19l z dodatkiem 110g cukru. Recenzja od Undeatha: Barwa: Przygaszone złoto, bardzo klarowne. Ogólnie super się prezentuje.Piana: Lekki syk, do szkła nalewa się z ładną pianą, która delikatnie osiada, potem robi się 2mm kożuszek i tak do końca zostaje. Ładnie firankuje szkło, biała drobnopęcheżykowa. Aromat: Ananas, trochę owoców ale nie tropikalnych, lekka słodowość i karmel, ogólnie ładnie. Smak : W smaku lekko słodkie, z ciut małą goryczką, brakło mocniejszej kontry, ale może to kwestia młodości tego piwa choć to już 3 tygodnie. Ogólnie smaczne dosyć pełne, ale trochę orzeźwiające,z wad jedynie delikatny diacetyl który wyczułem dopiero po ogrzaniu piwa, ale ani trochę on nie przeszkadza. Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwko, efekt chmielenia ciągłego wydaje mi się, że zmniejszył znacząco goryczkę, która jest trochę bardziej aksamitna, ale może to sugestia, zabrakło kontry do dość znacznej słodkości/słodowości tego piwa, nie wiem czy jest sens ogólnie takiego chmielenia Ale piwo jak najbardziej mi smakowało i pochłonąłem je w 10 minut Mi piwo bardzo smakowało, rozeszło się dość szybko. Piwo posiadało bardzo dużo smaku chmielowego, który zamaskował goryczkę. Następnym razem zrobiłbym z wyższą goryczką, aby była wyraźnie zaznaczająca się w smaku. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Warka 29 Piwo miodowo - jałowcowe Przepis wzięty z książki Teofila Ciesielskiego "Miodosytnictwo", z 1925 roku. Lekka modyfikacja chmielenia;) 25l brzeczki miodowej 11 blg 25 g jałowca suszonego 20g chinook Brzeczka zagotowana, odszumowana, chmiel z jałowcem gotowane przez 30 minut. Drożdże wlp 099, fiolka bezpośrednio do brzeczki 30.06 Zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru (2.4v/v). Zeszło do 0 blg. Piwo smakuje bardzo "oryginalnie". Jeśli się da tyskopijcy, to wypije;) W smaku kwaskowate oraz zbyt wyczuwalny jałowiec. Będzie powtórka tego piwa, ale raczej z odrobiną chmielu na aromat i zmniejszoną ilością jałowca. Ogólnie eksperyment udany, większość piwa rozdana i było chwalone;) Co najdziwniejsze pomimo tak wysokiego odfermentowania w smaku nie było całkiem puste. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 Zabutelkowałem dzisiaj większość warki 26 EIPA. W smaku piwo jest mocno gorzkie i bardzo wyraźnie jest wyczuwalny alkohol, grzeje w przełyk. Mam nadzieję że się to jakoś przyjemnie ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2014 (edytowane) Warka 30 Ciemniak Zasyp: słód pilzneński bruntal - 4,05kg karmelowy 600 EBC - 85g Carafa 2 special 1150 EBC - 195g Cararoma 400 EBC - 123g czekoladowy 900 EBC - 114g Zacieranie: 66-58°C - 90' 78°C - 1' Chmielenie: 20g chinook na 60' 30g EKG na 15' 30g EKG na 5' Drożdże: Brewlabs Thames Valley 2 około 1l starter mający z 2tyg pobudzony 0.5 l brzeczki 4h wcześniej plus gęstwa z około 0.3l startera wlp 099 - ma być dry;) Powinno wyjść ok 24l 11 blg Do fermentacji poszła brzeczka 13 blg. Zrobię HGB przy rozlewaniu No i poszło bez HGB, nie chciało mi się. Piwo chyba złapało lekką infekcję, była wyczuwalna w tle aromatu kanaliza. Ogólnie mi słabo smakowało, znajomym bardziej, więc na imprezy i poszło;) Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 31 Pszenica Zasyp: 2,5 kg - słód pszeniczny 1,5 kg - słód pilzneński Zacieranie: 46-44°C-27' 55-53°C - 30' 63-61°C - 40' 73-67°C - 55' 77-78°C - 0' Chmielenie:70 minut: 19g Sybilla - na 70' Drożdże: 125 ml gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Wyszło ok. 24l 12.5blg 26.06 Zabutelkowano z dodatkiem 180 g cukru. Wyszło 22.5l. Zeszło do 3 blg (już po dodaniu cukru do refermentacji). Mętne, gęstwa bardzo luźna i bardzo mało jej na dnie. Piwo zapachu mega bananowe, zapowiada się świetna pszeniczka:)Piękny przełom i klarowna brzeczka poszła do fermentacji. Ogólnie chyba moja najlepsza pszeniczka, fajny balans goździka i banana, drożdże płynne jednak robią robotę! Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2014 Właśnie pobrałem próbkę piwa miodowo jałowcowego. W kolorze ciemny bursztyn, co w sumie wynika z koloru miodu. W smaku bardzo specyficzne, Na początku laka lekka słodkość, dalej przeplata się kwaśność z lekką goryczką. Kwaśność taka jak z owoców cytrusowych - pewnie zasługa chinooka. Zeszło oczywiście do 0 blg;) Jak się nagazuje to będzie bardzo ciekawe;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 32 EIPA 2 Zasyp: 3,5 kg - słód pilzneński bruntal 0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,5 kg - prażona pszenica 0,5 kg - cukier trzcinowy demerara Zacieranie: 65-63-68-63°C - 130' 77-78°C - 0' Chmielenie: 70 minut: 25g Brewers Gold - na 70' plus demerara 20g Brewers Gold - na 30' 20g EKG i 5g Brewers Gold - na 15' 23g EKG i 2g Brewers Gold - na 5' 13g EKG i 13g Fuggles - na 0' 25g EKG - na zimno Drożdże: Brewlabs Thames Valley 2 gęstwa po APA SH Cascade Wyszło 20l 15 blg Zabutelkowane 26.10.14 z dodatkiem 120g cukru. Ciekawe czy będzie wyczuwalna autoliza:P Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Warka 33 BraggotZasyp: 6.2 kg - słód pilzneński bruntal 0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,5 kg - Biscuit 7 kg - miód Zacieranie: 66-62-80' 78°C - 0' Chmielenie: Iunga kilka granulek wrzucone od początku gotowania Iunga 50g wrzucone po 50 min gotowania chinook 25g wrzucony po 60 min od zagotowania Miód wrzucony po 110 min gotowania po ponownym zagotowaniu wrzucone 40g ekg i 30g galaxy i gotowane 15 minut Drożdże: 10l zadane gęstwą wlp 099 po piwie miodowo jałowcowym 10l zadane gęstwą forbidden fruit wyszło 20l 33 blgdodane 4.5g daf i 1.5 g kombi 2.06 Zabutelkowane do butelek 0,3, do każdej dosypane cukru miarką 0,3 23.10 Zabutelkowane kilka l do których była dodana jakaś gęstwa. Cukier sypany miarką. Edytowane 23 Października 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka 34 Pszenica Zasyp: 1.2 kg - słód pszeniczny 2,8 kg - słód pilzneński Zacieranie: 45°C - 15 min 55°C - 15 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min mash out Chmielenie:60 minut: 8g EKG - na 60' Drożdże: 125 ml gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen dość starej ale pobudzonej brzeczką wcześniej Piwo robione wspólnie z kolegą, machnąłem się przy odważaniu słodów. Pszeniczka wyszła jak najbardziej ok, choć do rasowej pszenicy trochę jej brakowało;) Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Warka 35 Pszenica Zasyp: zasyp nieznany, mieszanka słodu pilzneńskiego z pszenicznym, waga mi się schrzaniła i było go duuużo za dużo Zacieranie: 45°C - 45 min 55°C - 45 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min mash out Chmielenie:60 minut: 25g cascade na 60' Drożdże: pół paczki wb-06 rozsypanej bezpośrednio na brzeczkę fermentacja w garze warzelnym, brakło fermentorów. Wyszło ok 30l 12 blg Piwo zaoctowiało. Warka 36 American wheat Zasyp: zasyp nieznany, mieszanka słodu pilzneńskiego z pszenicznym, waga mi się schrzaniła i było go duuużo za dużo Zacieranie: 45°C - 45 min 55°C - 45 min 62°C - 40 min 72°C - 40 min mash out Chmielenie:60 minut: 25g cascade na 60' 25g cascade na 15' 25g cascade na 0' Drożdże: Paczka danstar nottingham rozsypana bezpośrednio na brzeczkę Wyszło ok 20l 12 blg Warka 37 Dunkelweizen Wg przepisu z http://www.piwo.org/...e-dunkelweizen/ Zasyp: słód pszeniczny 2.50kg słód monachijski 1.50kg słód karmelowy jasny (100-150 EBC) 0.35kg słód karmelowy ciemny 0.15kg Chmiele: 15g? EKG na 60' Zacieranie: 47°C - 30' 62°C - 20' 72°C - 45' 76°C - 2' Drożdże: pół paczki wb-06 rozsypanej bezpośrednio na brzeczkę. Wyszło ok. 20l 12 blg Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Warka 38 CDA Zasyp: 5 kg - słód pilzneński 300g - karmelowy 600 215g - biscuit 200g - carafa 2 special Zacieranie: 67°C - 90 min mash out Chmielenie:60 minut: 8g chinook FWH 7g galaxy na 60' 10g cascade na 30' 10g chinook na 30' 8g galaxy na 30' 15g chinook na 20' 20g cascade na 15' 15g chinook na 10' 25g cascade na 5' 25g chinook i 30g cascade na whirlpool 1h w 75-64 stopniach Drożdże: paczka us-05 rozsypanych bezpośrednio na brzeczkę, i napowietrzanie solidne przez bujanie fermentorem. Wyszło ok 20l 16 blg 10.11.14 Zlane na cichą do balonu 10l (dodane do niego 15g cascade i 15g chinook) i do dwóch balonów 5l. Do obu 5l dodane trochę rezerwy i do jednego wrzucone brett trois. 26.11.14 Część z balonu 10l zabutelkowana z dodatkiem 54 g cukru. Wyszło 10.5l 03.01.15 Zabutelkowane części z balonów, w obu chyba lekki tlenowiec. Część bez trois zeszła do 3.5-4 blg , część z trois do... Do każdej 0.5l butelki dodana 0.33 miarka cukru. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Warka 39 CDA Brett Zasyp: 4,5 kg - słód pilzneński 50g - karmelowy 600 250g - żytni czekoladowy (do filtracji) 500g - monachijski II Zacieranie: 66-59°C - 120 min mash out Chmielenie: 10g chinook FWH 5g galaxy na 60' 30g cascade na 15' 30g chinook na 15' 25g chinook i 30g cascade na whirlpool 2h w 79-60 stopniach Drożdże: WLP644 IV zbiór, gęstwa 12 dniowa, 27. 11 Piwo wyniesione na dwór na niskie temp w celu sklarowania 28.11 Dodane 30g cascade i 25g chinook zdezynfekowanych clo2 Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 I jak wyszedł 100% Peated na Bruntalu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Recenzja wg Jarasa: Peated ale - bart3q (poza depo): jako że spoza depozytu wykorzystam ten fakt do podparcia zasadności skróconej recenzji - generalnie nie pamiętam piany (była poprawna, ale nie wiem ile by się utrzymała), wysycenie idealne, klarowne (no, lekkie zmętnienie na zimno), a piwo tak zajebiste że poszło w chwilę. Rzeczywiście dość słabo wędzone, ale czuć to co trzeba. Co ciekawe, to torf poczułem tylko na początku - później jakby się kubki smakowe przestawiły/przyzwyczaiły i informacja jaka szła do mózgu to że "zbiór aromatów zbieżny z whisky - wlewaj waść", czyli pyszne, ale czemu to bym nie był w stanie w konkretnym punkcie na osi czasu określić. Poza prałatowym, które za bardzo dawało mi zwykłą wędzonką, chyba po prostu torfówki to mój klimat, więc mat, messive i bart3q musicie brać poprawkę na te mega optymistycznie subiektywne oceny Ja osobiście nie czuję w tym piwie torfu, truskawki z drożdży Brewlabs Thames Valley 2 je przykryły. Ale ja jestem słabym sensorykiem. Moja dziewczyna która ma dużo lepszy nos mówi że piwo smakuje jak "smażony dżem truskawkowy, lekko przypalony" Ogólnie torfowość nie jest zabijająca, skoro ciężko laikowi ją wyczuć... Wrzuciłem dwa egzemplarze w depozyt, może pojawią się jeszcze recenzje. Jeśli chcesz mogę Ci podesłać butelkę czy dwie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Warka 33 Braggot Nie oznaczyłem wiader, i nie wiem gdzie są które drożdże... Jedna część zeszła do 15 blg. Druga też do 15 blg... Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jeśli chcesz mogę Ci podesłać butelkę czy dwie;) Wystarczy jedna Odezwę się na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Warka 40 Ciemniak ala brown porter z resztek Zasyp: 2,5 kg - słód pilzneński 2,5kg - mieszanka owsa i pszenicy n/s, 500g brown 250g - żytni czekoladowy 300g - carafa 3 Zacieranie: kleikowanie 15 minut owsa i pszenicy ns 70-68°C - 120 min Chmielenie: 35 g cascade DE na 60' plus 6g Cascade DE bo pospieszyłem się z wsypywaniem chmielu i mi wykipiała część brzeczki razem z chmielem... 33g EKG na 5' chłodzenie - dolanie 4l letniej wody w celu uzupełnienia odparowania, reszta na dworze Drożdże: Us-05 gęstwa świeża z CDA 150ml Wyszło ok. 20l 14 blg/1.052-54 Edytowane 5 Stycznia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 A dzisiaj kupiłem sok jabłkowy bezpośrednio z tłoczni, i będę robił eksperymenty z cydrem. 10l pójdzie na forbidden fruitach 10l na 3068, i do tego dodam 2,5l brzeczki z piwa pszenicznego 5l pójdzie na us05 5l do bezpośredniej konsumpcji;) Na razie sok na cydry zasiarkowany 0.5g/10l, czeka do jutra na zadanie drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się