Bzdzionek Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Mam pytanie odnośnie zastosowania whirpoola po chmieleniu brzeczki, tzn. jak dokładnie przeprowadzić ten zabieg? Z tego co wyczytałem na temat tej metody to po zakończonym gotowaniu należy łygą wprowadzić brzeczkę w ruch wirowy, odczekać jakiś czas (?), aby osad zgromadził się na środku gara i następnie wężykiem ściągnąć brzeczkę do fermentora i tutaj nasuwa mi się kilka pytań: 1. Kiedy zastosować whirpool, przed schłodzeniem brzeczki, czy już po chłodzeniu? 2. Ile należy odczekać po zamieszaniu łygą, aby wszystkie farfocle utworzyły stożek na środku gara? 3. Czy oprócz tej metody zastosować jeszcze jakąś dodatkową filtrację, np filtr z oplotu, nylonowa rajstopa na końcu wężyka? 4. Jak oceniacie tę metodę w skutecznym usuwaniu chmielin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 1. stosuję po chłodzeniu - w garze nic już nie krąży jak to się dzieje w goracej brzeczce 2. 10-15min. 3. nie stosuję 4. dla mnie wystarczy - reszta osadzi się podczas fermentacji ja robię jeszcze odzyski z chmielin i "utarg" po ponownym przegotowaniu i ostadzeniu wędruje do fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 1. stosuję po chłodzeniu - w garze nic już nie krąży jak to się dzieje w goracej brzeczce 2. 10-15min. 3. nie stosuję 4. dla mnie wystarczy - reszta osadzi się podczas fermentacji ja robię jeszcze odzyski z chmielin i "utarg" po ponownym przegotowaniu i ostadzeniu wędruje do fermentacji dzięki za odpowiedzi arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 1. Ja robię przed chłodzeniem, wolę przelewać gorącą brzeczkę (mniejsze ryzyko infekcji), "czystą" chłodzę, drożdże i zamykam. 2. Ok 15 min 3. Zrobiłem filtr z oplotu i zmywaka za 1 razem i uznałem, że nie ma to sensu przy drugim już sam wężyk, pamiętaj tylko aby obniżać go przy ściance gara. 4. Mnie zadowala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 ja robię jeszcze odzyski z chmielin i "utarg" po ponownym przegotowaniu i ostadzeniu wędruje do fermentacji Mnie po wihirpoolu i spuszczeniu brzeczki zostaje taka nieduża kupa chmielowa na środku i zupełnie nie miałbym czego z tego odzyskiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 To zależy ile chmielu używasz, jak robisz IPA to chmielin na dnie jest naprawdę sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 ten film pokazuje zasadę działania whirlpoola: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zamieszczam fotkę z rozbudowy układu chłodzenia i whirpoola do garnka z filmiku Wiktora. Wymiennik płytowy skręcany ( nie wiem ile KW) Filtr narurowy 10" termoodporny Wkład z siatki kwasówki 50 mikronów - jak się będzie zatykać to pomyślę nad większymi oczkami. Pompa od jakiejś pralki 60W. Na wodzie działało wszystko OK - ciekawe jak się sprawdzi na brzeczce? Mam też pytanie; Czy do regulacji obrotów pompy przy chłodzeniu użyć regulatora takiegoA czy może takiegoB svpetar 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 takiegoB. Tańszy i równie skuteczny będzie zawór dławiący na tłoczeniu (wyjściu) pompy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Dzisiaj po raz drugi w ten chłodny dzień miałem okazję sprawdzić sprzęcik. Whirpool działa perfekcyjnie. Stożek miał wysokość na środku garnka ok 4cm i kończył się wzorowo przed brzegiem garnka. Zamieniłem tylko wkład filtra na skarpetkę damską - sprawdziła się znakomicie. Poprzedni filtr 50 mikronów zapchał się w 15 sekund. Wymiennik także schładza wyśmienicie bez (doładowania pompą) . Dezynfekuję zestaw puszczając obieg NaOH przez filtr i wymiennik. Po NaOH cyrkuluję gorącą wodą z warnika powyżej wymiennika. Długo przymierzałem się do uruchomienia whirpoola i chłodzenia wymiennikiem. Dzisiaj żałuję, że dopiero teraz to dopracowałem. Następne w kolejce dotlenianie brzeczki. Ma ktoś może jakiś pomysł za dotlenianie w obiegu za wymiennikiem? Myślałem nad filtrem jak tym co mam po warzelnym i podaniu tlenu z butli dolnym zaworkiem filtra. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Pytanie apropos pompy stosowanej do pompowania brzeczki. Czy taka pompa z praliki jest dopuszczona do kontaktu z żywnością? Bo chcę zrbić podobnego whirpoola ale się nad tym zastanawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus1973 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Dołączę się do dyskusji. Ja ostatnio przelałem brzeczkę przez sitko (umieszczone na fermentatorze) na którym ułożyłem 2 pieluchy tetrowe. wcześniej oczywiście ją schłodziłem i zakręciłem mocno pozostawiając na około 10 minut. Na pieluchach tetrowych powstała spora ilość osadów, mimo iż większość została w garnku. ale kadzie z bromani chodzi mi cały czas po głowie. pozdr klaus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svpetar Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Zamieszczam fotkę z rozbudowy układu chłodzenia i whirpoola do garnka z filmiku Wiktora. Wymiennik płytowy skręcany ( nie wiem ile KW) Filtr narurowy 10" termoodporny Wkład z siatki kwasówki 50 mikronów - jak się będzie zatykać to pomyślę nad większymi oczkami. Pompa od jakiejś pralki 60W. Na wodzie działało wszystko OK - ciekawe jak się sprawdzi na brzeczce? Mam też pytanie; Czy do regulacji obrotów pompy przy chłodzeniu użyć regulatora takiegoA czy może takiegoB Michał W 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svpetar Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Widzę u Atebo filtr narurowy. Też się zastanawiam nad tym rozwiązaniem. Martwi mnie znaczna ilość papki chmielu po odfiltrowaniu. Filtr z rurki z oplotu się blokuje na dnie gara i pompa nie zasysa. Jak myślicie czy taki filtr będzie miał wystarczającą wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja w sobotę po raz pierwszy zastosowałem dekantowanie proponowaną gdzieś tutaj metodą przez zmywak. Kupiłem tylko inny zmywak, taki do czyszczenia teflonu. http://janniezbedny.pl/produkty/zmywaki-i-druciaki/zmywak-do-teflonu Zdjąłem tą osłonkę zewnętrzną i założyłem na wąż. Filtracja przebiegła bardzo sprawnie a co najważniejsze straty przy takiej filtracji były bardzo małe. No i chmiel się nie przedostaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Ja już gdzieś pisałem o moim sposobie . Na końcówkę lejka zakładam wężyk . Na lejek owijam gazę wysterylizowaną . Mam przez to taki filtr ssawny , ssak . Bardzo dobrze to działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Też ciekawy pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Zdecydowanie mniej się zapycha niż lejąc do sitka z wyłożeniem gazą . Zresztą zawsze można czymś podłubać i oczyścić gazę na lejku . Sam chmiel na lejku jak lekko zapycha gazę , poprawia jakość filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 W tym filtrze narurowym jest założona drobna pończocha i jeszcze nigdy się po whirpoolu nie zatkała. Też kiedyś kombinowałem z rozmaitymi oplotami, druciakami, nacinanymi rurkami itp. Od kiedy whirpool zagościł to zapomniałem o problemach z filtracją po chmieleniu. http://www.piwo.org/topic/11091-whirpool-chlodzenie-napowietrzanie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Do tej pory robiłem bez whirlpoola i widzę teraz , że jego wprowadzenie mocno ograniczy zmniejszanie przepływu na filtrze "lejkowym" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Ja ostatnio zaczęłem używać filra nylonowego o dziurkach 150mikronów. Kosztuje mało, sprawdza się przy ciepłej i zimnej filtracji, przepuszcza drożdże i filtruje chmieliny, można łatwo wycisnąć brzeczkę z chmielin zmniejszając straty, łatwy w czyszczeniu, można go w cąłości wygotować. http://www.ebay.de/itm/Filterbeutel-Monofilament-Beutelfilter-fuer-Gaerbehaelter-Speidel-Graf-/151136245352?ssPageName=ADME:L:OU:DE:3160 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Fajny ten filtr sam nad takim myślę, tylko u nas jakoś kiepsko z dostępnością chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 takie same worki są sprzedawane w Polsce przez firmę http://www.allfilter.pl/ Kiedys pisalem maile z przedstawicielem tej firmy ale w koncu zamówiełem w Niemczech bo mieszkam w Berlinie. Nie wiem czy allfilter sprzedaje pojedyńcze sztuki czy tylko hurtowo bo aż tak daleko nie doszliśmy. Tutaj jeszcze opis jaki dostalem mailem od firmy allfilter Włóknina polipropylenowa której używamy do produkcji worków filtracyjnych ma dopuszczenie do żywności zgodnie z FDA. Produkujemy dwa typy worków filtracyjnych worki szyte oraz zgrzewane. Dla przemysłu spożywczego proponujemy zastosować worki zgrzewane z kołnierzem plastikowym samo-doszczelniającym. Temperatura max dla worków polipropylenowych chwilowa to 100 st C pracy 90 st C. Kolejnym materiałem jest poliester którego temperatura max to 140 stC. oznaczenie-workow.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Trafiłem na ich stronę, ale jeszcze nie pytałem jak ze sprzedażą detaliczną. Gdyby tak dało się kupić w granicach 30zł, to byłoby to dobrą i trwalszą alternatywą dla "rajstop" i innych wynalazków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 19 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 teoretycznie powinno być do 30zl skoro Niemcy handlują tym po niecałe 7€ + przesyłka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się