andrzejf Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Witam.Z czasem coraz większej chęci nabieram,żeby spróbować, po brewkitach ,piwa z zacieraniem.Ale im więcej o tym czytam tym mam wiecej pytań. Na wiele z nich znajduję odpowiedzi,ale nie wszystko jest jeszcze dla mnie jasne.Swoją drogą o tej porze zamiast spać -się dokrztałcam...Chyba ostro mnie wzięło. Chodzi o wysładzanie. Z tego co się dowiedziałem ,to jest to płukanie wygotowanego słodu.I tu mam problem. Bo wszędzie czytam o fermentatorach,kranikach,filtratorach z oplotu itd. Jako że stary winiarz jestem,posiadam tylko szklane balony ,nie wiem jak sobie z tym wysładzaniem poradzić. I jeszcze jedno- Filtrator z oplotu -jak on działa,jak jest zbudowany?? Bo rozumiem ,że do chmielenia brzeczka powinna być bez żadnych syfów po zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Chodzi o wysładzanie. Z tego co się dowiedziałem ,to jest to płukanie wygotowanego słodu Słodu nie gotujemy tylko zacieramy (grzejemy) w określonych temp, reszta się zgadza. Będziesz musiał się zaopatrzyć w przynajmniej dwa fermentory, jeden z kranem do wysładzania i rozlewu, drug bez kranu do burzliwej fermentacji, cichą jeśli będziesz przeprowadzał zrobisz spokojnie w balonie. O filtratorze musisz poszukać bo tematy są, nawet jak w piszesz w google to jest wiele wątków. W skrócie: wężyk hydrauliczny z nakrętką 3/4" w stalowym oplocie, przy jednej nakrętce kłujesz igłą rurkę gumową aż będzie sito, przy drugiej nakrętce przecinasz oplot ale nie wężyk. Jak dobrze pokłujesz wężyk i załapiesz za nakrętki i pociągniesz to się zerwie w tym miejscu, wyciągasz gumowy wężyk, dziurę w oplocie zaciskasz kombinerkami i gotowe. Tu masz link tylko w instrukcji nie potrzebnie przecieli wężyk razem z oplotem, jak przetniesz tylko oplot jak pisałem łatwiej ciągnąć za nakrętki. http://www.homebrewing.pl/newsdesk_info.php?newsPath=3&newsdesk_id=28 Jak wysładzać itp to znajdziesz filmiki na you tube Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejf Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) No to kwestię budowy i działania filtratora kumam. I tu nasuwa się pytanie : czy nie dałoby się wysładzać w jakimś garnku?Filtrator połączyć z wężykiem , zassać i ściągać do naczynia niżej,a podciśnienie zrobi swoje?? Edytowane 4 Maja 2013 przez andrzejf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Do wysładzania możesz zastosować jakikolwiek pojemnik. Robisz u dołu dziurę na kranik, od środka montujesz oplot i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Widać owocna nocka Można wysładzać w garnku nie dziurawiąc go. Wystarczy filtrator rurkowy + 1 rurka do góry i wężyk i włala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Nie wiem czy to dobry sposób. Rozumiem, że należy zassać gorącą brzeczke... a co jeśli filtrator sie zapcha ileci jak krew z nosa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Tym sposobem może się i uda, ale jak będzie się coś zapychało, będą jakieś przerwy to trzeba będzie kilka razy zaciągać. Poza tym dobrze jest trochę spowolnić przepływ żeby za szybko nie wysładzać. Może poprostu to być uciążliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Nie wiem czy to dobry sposób. Rozumiem, że należy zassać gorącą brzeczke... a co jeśli filtrator sie zapcha ileci jak krew z nosa? W czasach przedwężykowych były tylko filtratory rurkowe i ludzie żyli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 A przepływ można spowolnić zaciskając wężyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 fermentor z kranikiem to 35 zł, wężyk w oplocie 1m ok 13zł , jakieś koszta zawsze trzeba ponieść a te są chyba nie duże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Zbynek zgadzam się, ale każdy robi tak jak jemu najlepiej. Jeden zrobi filtr z wężyka, drugi rurkowy. Najważniejsze aby użytkownik był zadowolony :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Mam rurkowy i mi się jeszcze nigdy nie zapchał. Co prawda podczas testów z grubością śruty czasami był mały przepływ, lecz magiczna czynność polegająca na dmuchnięciu wszystko naprawia, a dmuchanie z jednoczesnym mieszaniem sprawia, że złoże filtracyjne ładnie się układa poprzez osadzanie się na dnie grubszych części słodu a mąki na górze. Wężyk gdy ma 1m i jest przeźroczysty daje spore pole manewru, a i 65 C to nie wrzątek. Same plusy Edytowane 4 Maja 2013 przez bronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Ja swoją pierwszą zacieraną warkę filtrowałem w 10litrowym wiaderku z piekarni, bo takie dostałem za free, do niego wmontowałem oplot i kranik hydrauliczny. Było super, tylko trochę się zeszło, bo małymi partiami musiałem to robić, a piwo najlepsze z moich dotychczasowych 10 warek Przy drugiej warce przesiadłem się już na obecny sprzęt, 20 litrowy emaliowany gar, który miał obicie i dziurkę wielkości główki od szpilki, w tym miejscu wywierciłem dziurę i wstawiłem kranik hydrauliczny z 2 uszczelkami gumowymi, do tego 1m oplotu. Super się filtruje, całość idzie szybko i sprawnie, z kranika do gara zaciernego brzeczka przepływa wężykiem silikonowym. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 30 zł za wiadro nazwane fermentorem to cena iście zbujecka. W sklepach pszczelarskich w sezonie miodowym można kupić te same pojemniki po 15 zł. Do zaciągania można użyć dużej strzykawki(100ml). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 30 zł za wiadro nazwane fermentorem to cena iście zbujecka. W sklepach pszczelarskich w sezonie miodowym można kupić te same pojemniki po 15 zł. Do zaciągania można użyć dużej strzykawki(100ml). 30l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Nie każdy ma pod nosem sklep pszczelarski a z tą strzykawką ty chyba nie doczytałeś wątku. Ja osobiście kupowałem 33L po 25 zł. Edytowane 4 Maja 2013 przez Zbynek80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Mój dziadek, który sprzedaje miód, również mi mówił że takie wiadra (około 30l) kupował po 15 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejf Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 A to wysładzanie jest takie skomplikowane czy tylko mi sie tak wydaje? Nie ma jakiegos sposobu któty ja bym zrozumiał i wykonał?/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 No skomplikowane, trzeba zagrzać wodę do 75 st C i wlewać garnczkiem na wierzch młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 A to wysładzanie jest takie skomplikowane czy tylko mi sie tak wydaje? Nie ma jakiegos sposobu któty ja bym zrozumiał i wykonał?/ Obejrzyj filmiki na youtube i wszystko stanie się jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się