kolomar Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Witam wszystkich. Ten wątek będzie kontynuacją opisów mojego warzenia z tego wątku http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60480 Za mną już 50 udokumentowanych warek więc jak to ostatnio Dr House powiedział: "Czas na zmiany" Zmieniam więc miejsce dalszego zapisywania receptur, przemyśleń i problemów związanych z moim warzeniem. Wszelkie pytania, sugestie i obserwacje będą mile widziane (tego trochę mi brakowało w moim poprzednim wątku, mimo zachęty do wypowiedzi, kończenia swoich jakimiś pytaniami, odzew był raczej niewielki w związku z czym wątek był taki trochę jałowy). Do dzieła zatem: Jubileuszowa warka nr 50 Dubbel - Bubbel (50a) oraz Malinowy cienkusz (50b) zasyp: Pilzneński- 4,0 kg. Monachijski- 0,6 kg. Melanoidowy- 0,5 kg Caramunch II- 0,5 kg Special B- 0,3 Karmelowy ciemny- 0,2 kg zacieranie: 30 min - 64 C 40 min - 73 C chmielenie: 50a - 60 min 27 g - Styrian Goldings (granulat) od początku gotowania 25 g - Styrian Goldings + 12g kolendry + 0,5 cukru trzcinowego na ostatnie 10 min. gotowania 50b- 60 min 17g- Marynka (granulat) od poczatku gotowania 20g- Styrian Goldings (granulat) na ostatnie 8 min. drożdże: gęstwa THG wyszło: 50a- ok. 20l o blg 16 50b- ok. 12,5l o blg 8,5 (w 3 lub 4 dniu fermentacji dodam 200/220 ml. syropu malinowego Paola, co powinno zwiększyć blg, na oko do ok. 10) i tu mi się nasuwa pytanie, jak go dodać? Czy prosto z butelki, czy zmieszać 50/50 z wodą, zagotować, ostudzić i dopiero dodać. Raczej do tej drugiej opcji się skłaniam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Cześć Ja bym nalał bezposrednio z butelki, w sokach jakest taka sterylność/ilość chemii, że nie ma w nich żadnego życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Zrobiłem jak radziłeś. Sok wlałem bezpośrednio ze świeżo otwartej butelki. Tak około 200ml. Niedawno wziąłem się za przelewanie IPA na cichą po 9 dniach burzliwej w temp 18/19 C. Zdezynfekowałem fermentor, wygotowałem wężyk, ale coś mnie tknęło i zmierzyłem blg. Po 9 dniach blg. zeszło mi z 15 na 7, drożdże London Ale. Muszę więc potrzymać jeszcze trochę. Pokręciłem fermentorem, żeby trochę pobudzić drożdżaki do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Zrobiłem jak radziłeś. Sok wlałem bezpośrednio ze świeżo otwartej butelki. Tak około 200ml. Niedawno wziąłem się za przelewanie IPA na cichą po 9 dniach burzliwej w temp 18/19 C. Zdezynfekowałem fermentor, wygotowałem wężyk, ale coś mnie tknęło i zmierzyłem blg. Po 9 dniach blg. zeszło mi z 15 na 7, drożdże London Ale. Muszę więc potrzymać jeszcze trochę. Pokręciłem fermentorem, żeby trochę pobudzić drożdżaki do pracy. Może im trochę zimno. Termometr masz na wysokości fermentora, czy np. wyżej? Przy podłodze może być 2 stopnie mniej niż na wysokości 1,6m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 17 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 Generalnie nie mam zaufania do termometru ciekłokrystalicznego i podałem temp. jaką mam w mieszkaniu. Temp. fermentacji powinna być trochę wyższa, myślę, że około 20C. Ale zmierzę dziś elektronicznym i napiszę dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) 21.03, czyli 4 dni od napisania wcześniejszego postu przelałem IPA na cichą. Przy przelewaniu zmierzyłem temp. (19,8 C) i blg (4). Myślę, że tak powoli fermentowało ze względu na niewielką ilość gęstwy jaką użyłem. Piwo bardzo mętne, w smaku mocno chmielone (takie ma być), tylko zastanawiam się czy chmielić na zimno... Chyba tym razem sobie odpuszczę, żeby czasem nie przechmielić. Malinowy cienkusz odfermentował do 2 blg! To chyba mój rekord. W smaku wytrawne. Pódzie do butelek... niebawem. Warka 47 Be Strong (Belgian Strong Ale) zabutelkowana. Do 23l dałem 195g. glukozy Warka 50 Dubbel-Bubbel odfermentowała przez tydzień z 16 na 6 blg. Postoi do środy na burzliwej. Edytowane 22 Marca 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 21.03, czyli 4 dni od napisania wcześniejszego postu przelałem IPA na cichą. Przy przelewaniu zmierzyłem temp. (19,8 C) i blg (4). Myślę, że tak powoli fermentowało ze względu na niewielką ilość gęstwy jaką użyłem. Piwo bardzo mętne, w smaku mocno chmielone (takie ma być), tylko zastanawiam się czy chmielić na zimno... Chyba tym razem sobie odpuszczę, żeby czasem nie przechmielić. Na zimno nie można przechmielić, w każdym razie jeśli idzie o goryczkę. No chyba, że chodzi Ci o przechmielenie aromatem, ale nie wiem czy coś takiego jest możliwe. A nawet jeśli to na pewno jest przemijające. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2009 (edytowane) Dzięki za odp. W takim razie jeszcze się zastanowię. A raczej mogę napisać, że przekonałeś mnie do sypnięcia trochę Fuggles. 20g nie zaszkodzi a wszystko odbędzie się zgodnie z zaleceniami Edytowane 22 Marca 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2009 Malinowy cienkusz odfermentował do 2 blg! To chyba mój rekord. W smaku wytrawne. Pódzie do butelek... niebawem. Malinowy cienkusz na 80% jest kwasem, stąd tak głębokie odfermentowanie. Oblizując areometr, nie byłem w stanie tego stwierdzić, ale dziś przy butelkowaniu jak zwykle odlałem kapkę i piwo jest kwaśne, zabutelkowałem mimo wszystko, nie był to smak octowy, więc jakaś nadzieja jest. Następnym razem sok malinowy jednak dodam przy chmieleniu lub jako przegotowany syrop, bo jeżeni będzie kwas, to na 99% przez to, że wlałem sok bezpośrednio z butelki. Generalnie, jak ktoś myślał na temat soku jako dodatku, to radzę też tak zrobić. Jakby się coś w temacie zmieniło czyt. piwo się poprawiło, to odszczekam i napiszę o tym fakcie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2009 (edytowane) Na początek uwaga zaczynam szczekać, a raczej odszczekiwać Malinowy Cienkusz po tyg. od zabutelkowania nie jest już taki kwaśny. Wszystko idzie w dobrym kierunku ale zanim będzie dobre, będzie musiało długo poleżeć w piwniczce... Warka 51- Dark Vader (Dark Lager) zasyp: Pilzneński- 4,0 kg. Monachijski- 1,5 kg. Carapils- 0,6 kg. Karmelowy ciemny- 0,3 kg Carafa I Special- 0,15 kg (słód dodany przy filtracji) Zakwaszający- 0,15 kg zacieranie: (w ok. 23 l. wody) 30 min - 64 C 45 min - 73 C Wysładzanie ok. 23l. wody o temp. 78C. chmielenie: 70 min 40 g - Marynka (granulat) od początku gotowania 35 g - Lubelski (granulat) na ostatnie 10 min. Po ostygnięciu zadam S-23. Wyszło ok. 35/37 l. Blg. podam jutro. Z założenia ma to być nieskomplikowane piwko, alternatywa dla jasnego pilsa na letnie grillowanie. Edytowane 31 Marca 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Warka 51- Dark Vader Została podzielona na dwa fermentory. Blg. wyszło 13 25l - zadane S-23 (całość poszła do piwniczki, temp. ok 10C) 10l- zadane gęstwą London Ale (trzymana w pokoju w temp. ok 20C) To 10l. to już nie będzie lager oczywiście, ale będzie fajny eksperyment, jaki będzie wpływ szczepu drożdży oraz rodzaj fermentacji (górna/dolna) na smak piwa. W teorii wiem jaki, ale zobaczymy co na to praktyka W związku z powyższym, warka zadana London Ale otrzymuje nazwę roboczą: Anakin S To będzie po prostu górna i dolna strona mocy Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ten eksperyment i mnie zainspirował. Jakoś tak się składało, że większość moich warek była dzielona i kombinowana jak nie z chmielem, to z drożdżami. Zawsze jednak jak dolniaki to dolniaki, jak górna f. to górna. Do porównań może lepsze byłyby nieco inne szczepy (np. London Ale z Urquell Lager, S-23 z London Ale III) ale przecież działamy na tym, co akurat mamy. I tak wyniki będą zbliżone. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) Witam po przerwie urlopowej. Przed wyjazdem zmajstrowałem Warkę nr 52 IRA siad (IRA z zestawu BA) Skład zestawu: - słód Pale Ale Weyermann- 2,7 kg. (+0,2 kg) - słód monachijski Typ I Weyermann- 0,8 kg. (+0,1 kg.) - słód Carared- 0,5 kg. (+0,1 kg) - palony jęczmień Weyermann- 0,05 kg. - chmiel aromatyczny - 30 g. - chmiel goryczkowy - 20 g. - gęstwa London Ale Zacieranie: ok. 80 min w 66C po czym filtracja i wysładzanie do otrzymania 27l. Chmielenie: (z pamięci): - Marynka w 5 min. gotowania - Lubelski na 10 min. przed końcem Po gotowaniu wyszło ok 24l, blg. 12. Stoi na cichej i czeka na butelkowanie. A wczoraj pszeniczka. Warka nr 53- Oko Pawia skład zasypu: słód pszeniczny- 2,1 kg słód pilzneński- 1,7 kg słód caramunch II- 0,25 kg chmiel Lubelski- 20g drożdże 3068 z nowej saszetki zacieranie, dekokcja dwuwarowa: 40C- 20 min. 53C- 35 min (odebranie 1/3 zacieru, podgrzanie do 63C na 10 min. Gotowanie przez 15 min.) dodanie 1/3 zacieru i ustalenie temp. na 63C- 35 min (odebranie 1/3 zacieru, podgrzanie do 72C na 10 min. Gotowanie przez 15 min.) dodanie 1/3 zacieru i ustalenie temp. na 72C- 15 min podgrzanie do 78C i filtracja wysładzanie 16L wody o temp. 80C chmielenie: 20g- Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 21,5 l. blg 11 drożdże 3068 zadane bezpośrednio do fermentora, temp. 22C, mam nadzieję, że szybko ruszą. Saszetka napuchła już po 24 godz. co wskazuje na dobrą kondycję drożdży Edytowane 25 Maja 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 (edytowane) Warka 51- Dark Vader została zabutelkowana, do 24l. piwa dodałem 85g. glukozy. Warkę nr 52 IRAsiad również zabutelkowałem, do 23,5l. piwa dałem 155g glukozy. Edytowane 26 Maja 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 (edytowane) Z okazji dzisiejszego finału LM oraz faktu, że kibicuje MU już ponad 12 lat, postanowiłem uwarzyć Finałowego Oatmeal Stouta Warka nr 54- Finałowy Oatmeal Stout zasyp: Pale Ale- 3,7 kg. Karmelowy ciemny- 0,3 kg Carafa special I- 0,15 kg Jęczmień palony-0,25 kg Płatki owsiane "górskie"- 0,5 kg Płatki jęczmienne- 0,2 kg zacieranie: ok 70 min. w temp. 66 °C podgrzanie do 75 °C, filtracja i wysładzanie ok. 17/18 l. wody o temp 70 °C chmielenie: Fuggles 32,5 g- od początku gotowania na 60 min. Całość zostanie zadana gęstwą London Ale. Planuje uzyskać ok 24/25l. A na koniec... GLORY, GLORY, MAN. UNITED!!! Edytowane 27 Maja 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Wyszło lekko ponad 24 litry. Blg. równe 13. Mam nadzieję, że piwo będzie lepsze niż wczorajsza gra Manchesteru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Warka nr 55- Oczy niebieskie (Zestaw BA Brown Ale/Mild, lekko powiększony) zasyp: Pale Ale- 2,0 + 0,2 kg. Monachijski II- 1,0 + 0,2 kg Caramunich III- 0,4 kg Carafal I- 0,05 kg Chmiel Fuggles- 33g. zacieranie: ok 70 min. w temp. 67 °C podgrzanie do 75 °C, filtracja i wysładzanie ok. 16/17 l. wody o temp 70 °C chmielenie: Fuggles 33 g- od początku gotowania na 60 min. Całość zostanie zadana 1/2 saszetki Safale 04. Planuje uzyskać ok 23/24l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Warka nr. 53 Oko Pawia (pszeniczne), została dziś zabutelkowana po 7 dniach fermentacji burzliwej. Blg zeszło do 3. Dałem 165g glukozy na 22l. piwa. Trochę mało jak na styl, ale ja tak lubię Zielone piwo smakuje... aksamitnie, takie określenie wpadło mi do głowy pierwsze Jutro następna pszenica. Inspiracją była warka nr 85 warzona przez Codera. Czyli po prostu użyję resztkę słodu bohemian pils (ok. 1.6/1.7) + pszeniczny oraz będę chmielił saazem, ale bardziej delikatnie (myślę że ok 25g). Jeżeli nie zdecyduje się na dekokcje, to dodam trochę carapilsa... PS. Coder widzę, że swoje piwo warzyłeś 09.05, czy już je może próbowałeś? Edytowane 1 Czerwca 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Jutro następna pszenica. Inspiracją była warka nr 85 warzona przez Codera. Czyli po prostu użyję resztkę słodu bohemian pils (ok. 1.6/1.7) + pszeniczny oraz będę chmielił saazem, ale bardziej delikatnie (myślę że ok 25g). Jeżeli nie zdecyduje się na dekokcje, to dodam trochę carapilsa... PS. Coder widzę, że swoje piwo warzyłeś 09.05, czy już je może próbowałeś? Tak, już zabutelkowane i smakuje chyba dobrze. Zresztą dla pszeniczek zasyp jest w miare standardowy, niewiele można tu wymyśleć, więcej trzeba popracować nad fermentacją. Moje było fermentowane niecałe 3 tygodnie, w 17 stopniach, ostatnia doba w 20*. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Masakra. Ponad 50 warek na koncie a spójrzcie jak zacierałem warkę 53- Oko Pawia Nie wiem co mi się na rozum rzuciło. Tzn. chyba trochę za dużo testowania belgijskich piwek w trakcie śrutowania Ciekawe, czy jest możliwe pszeniczne bez piany Nie chciałem robić eksperymentu, ale wyszedł sam... Dziś już dekokcja jednowarowa a przerwa w 54 °C co najwyżej 10 min. :cool2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 (edytowane) Dziś już dekokcja jednowarowa a przerwa w 54 °C co najwyżej 10 min. :cool2: Jak chcesz, możesz nawet ominąć w ogóle, ale 10 min powinnno byc ok. Ja trzymam główny zacier w ~42*, i od razu przeskakuje do 68*, tyle, że musisz odebrać dużo dekoktu, ze 2/3 warki. EDIT: a w warce 85 robiłem 5 minut przerwy białkowej, i młode piwo piany nie ma wcale - tzn. jest duża czapa przez jakieś 30 sekund. Ale jescze nie lagerowało, myślę, że się poprawi. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Warka nr 56- Taka karma (pszeniczniak) skład zasypu: słód pszeniczny- 2,0 kg słód bohemian pils- 1,35 (wszystko co zostało) słód pilzneński- 0,45 kg słód monachijski- 0,20 kg chmiel Saaz- 23g drożdże 3068, gęstwa z poprzedniej warki zacieranie, dekokcja jednowarowa: 40C- 25 min. 53C- 10 min 62C- 35 min (odebranie 1/3 zacieru, podgrzanie do 72C na 10 min. Gotowanie przez 15 min.) dodanie 1/3 zacieru i ustalenie temp. na 72C- 15 min podgrzanie do 78C i filtracja wysładzanie 16L wody o temp. 80C chmielenie: 23g- Saaza od początku gotowania na 70 min. Wyszło 21,5 l. blg 11,5 drożdże 3068 Testowo otworzyłem buteleczkę 0,2 "Oka Pawia", po jednym dniu od zabutelkowania. JEST PIANA!! Utrzymuje się parę minut, więc jest nieźle. W smaku bardzo delikatne, dlatego zwiększyłem ilość chmielu do 23g w "Takiej Karmie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Warka nr 57- Ciemna strona księżyca (Dunkelweizen) 11Blg skład zasypu: słód pszeniczny- 2,0 kg słód monachijski- 1,25 kg słód pilzneński- 0,45 kg słód karmelowy jasny- 0,2 kg słód karmelowy ciemny- 0,1 kg chmiel Lubelski- 23g drożdże 3068, gęstwa z poprzedniej warki zacieranie, dekokcja jednowarowa: 40C- 25 min. 53C- 10 min 62C- 35 min (odebranie 1/3 zacieru, podgrzanie do 72C na 10 min. Gotowanie przez 15 min.) dodanie 1/3 zacieru i ustalenie temp. na 72C- 15 min podgrzanie do 78C i filtracja wysładzanie 16L wody o temp. 80C chmielenie: 23g- Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. Wyszło 22 l. blg 11 drożdże 3068 Następne w kolejce najprawdopodobniej Żytnie lub Old Ale, ale to za jakiś tydzień przynajmniej. Na razie mycie butelek w ilości 80 szt, gdyż pszeniczki pójdą do nich od razu po burzliwej w celu zmniejszenia ryzyka infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Warki 56 (Taka Karma) oraz 57 (Ciemna Strona Księżyca) już zabutelkowane z dodatkiem 180g cukru/22l. Piwa w smaku bardzo obiecujące. Banany wylewają się ze szklanki Dziś drugie podejście do piwa żytniego, ze względu na fakt, że poprzednie załapało lekką infekcję. Da się wypić, ale to nie to. Surowce mam, więc będzie dziś Droga przez mękę ver. 2. Życzcie mi powodzenia przy filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 będzie dziś Droga przez mękę ver. 2. Życzcie mi powodzenia przy filtracji Zrób mash out w 78°C i nie uwierzysz własnym oczom. U mnie filtrowało się po podgrzaniu bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się