kolomar Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Przyznam się, że słód cara-crystal stosuje po raz pierwszy. Kupiłem go jakiś czas temu z myślą o jakiejś konkretnej recepturze, ale jakoś plany mi się zmieniły i zalegał mi już dłuższy czas. Postanowiłem go w związku z tym użyć do Pale Ale Zimowego, które to piwo miało być nieco bardziej karmelowe niż klasyczne Pale Ale. Jakie będą efekty, zobaczę za jakiś czas. Pozwolę sobie wkleić opis tego słodu ze strony piwodziej.pl "Zwany także słodem Crystal w Anglii. Można użyć od 1 do 5% do piw jasnych, aż do 10% przy piwach ciemnych. Nadaje piwu pełniejszy, bardziej słodowy, o karmelowej słodyczy smak." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Warka nr 64 "Czerwone Diabły" - została dziś zabutelkowana. Na 23L. dałem 125g. cukru. Piwko kolorek ma fajny, ale w smaku gorzkie jak diabli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 Warka nr 66- KP (Kolejna Pszeniczka) Po pszeniczkach warzonych przed wakacjami pozostało już tylko wspomnienie. W związku z tym, że pszeniczki wyszły zacne oraz z tym, że znajomi ciągle się o pszeniczniaki pytają (i wspominają ) postanowiłem, że uwarzę serię 3/4 pszeniczniaków na zimę. W planach (bardzo wstępnych) są 2 pszeniczki jasne, jeden dunkel i jeden weizenbock. Dziś, dla rozruszania drożdzy standardowy Hefeweizen. skład zasypu: słód pszeniczny- 2,4 kg słód pilzneński- 1,7 słód carahell- 0,4 kg chmiel Lubelski (granulat)- 20g zacieranie: 42C- 25 min. 53C- 5 min 62C- 30 min 72C- 20 min podgrzanie do 78C i filtracja wysładzanie 16L wody o temp. 80C chmielenie: 20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min. drożdże 3068 wydają się być w bardzo dobrej kondycji, wczoraj saszetka aktywowana, dziś już wielki balonik. Zadam bezpośrednio, myślę, że dadzą radę. Planuje uzyskać ok. 23L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) Warka nr 65- Pale Ale Zimowe zabutelkowana z dodatkiem 150g cukru na 26l. Warka nr 67- Babie Lato (Pszeniczka) skład zasypu: słód pszeniczny- 2,2 kg słód pilzneński- 1,5 słód carapils- 0,5 kg chmiel Hallertauer Spalt Select (granulat)- 20g zacieranie: 42C- 25 min. w ciągu 15 minut podgrzanie do 62C- 40 min 72C- 30 min podgrzanie do 78C i filtracja wysładzanie 17L wody o temp. 80C chmielenie: 20g Hallertauer Spalt Select od początku gotowania na 90 min. drożdże 3068 zebrane z powierzchni warki 66, ruszyły po kilku godzinach. Wyszło prawie 24L. Blg 11.. Edytowane 27 Września 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) Warka nr 66- KP (Kolejna Pszeniczka) zabutelkowana do 21l. dałem ok. 130 g. cukru. Warka nr 68- "W" jak weizenbock Jest to moje pierwsze piwo w tym stylu. Przy ustalaniu zasypu posiłkowałem się składem gotowego zestawu z CP. skład zasypu: słód pszeniczny- 3,3 kg słód pilzneński- 1,5 kg słód monachijski- 1,4 kg słód carapils- 0,5 kg słód karmelowy jasny- 0,3 kg słód karmelowy ciemny- 0,2 kg chmiel Lubelski granulat- 30g zacieranie: 44C- 20 min. w ciągu 15 minut podgrzanie do 64C- 40 min 72C- 30 min podgrzanie do 78C i filtracja wysładzanie 12L wody o temp. 80C chmielenie 60 min: 20g Lubelskiego od początku gotowania 10g Lubelskiego po 30 min zadane gęstwą 3068 z poprzedniej warki Wyszło 20L. Blg 19. Jestem bardzo ciekawy tego piwa, gdyż jeszcze nie miałem okazji do skosztowania piwa w tym stylu, nawet komercyjnego. Nasuwają mi się dwa pytania. 1. Jaka jest odpowiednia temperatura fermentacji dla tego stylu, jeżeli chodzi o stworzenie właściwego balansu goździkowo-bananowego? Drożdże zadałem w temp lekko powyżej 19°C i w takiej temp. przewiduje, że będzie fermentowało (ew. 20/21°C) 2. Po jakim czasie piwo smakuje najlepiej i w jakim czasie jest to piwo najlepiej wypić? Pozdrawiam Edytowane 4 Października 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 (edytowane) Warka nr 69 - Freestyler Pierwszy belg w tym sezonie. Niezbyt mocne, jasne piwo o stosunkowo lekkiej goryczce, na rozruszanie drożdży Belgian Strong Ale 1388 skład: słód pilzneński- 3,4 kg słód pszeniczny- 0,8 kg słód carahell- 0,5 kg Styrian Goldings granulat- 25g Tettnanger granulat - 15g Cascade granulat - 20 g zacieranie: 62C- 20 min 72C- 50 min podgrzanie do 77C i filtracja wysładzanie 15L wody o temp. 75C chmielenie: chmiel Styrian Goldings granulat- 25g - od początku gotowania chmiel Tettnanger granulat - 15g - na ostatnie 20 min. gotowania chmiel Cascade granulat - 20 g - na ostatnie 7 min. gotowania teraz się chłodzi, drożdże - Belgian Strong Ale z nowej saszetki Edytowane 9 Października 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Warka nr 67- Babie Lato (Pszeniczka) - zabutelkowana 24l. razem z 165 g cukru. Warka nr 69 - Freestyler - drożdże zadane w temp 23°C. Wyszło ponad 22L. blg 12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 25 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2009 Warka nr 68- "W" jak weizenbock została zabutelkowana z dodatkiem 135 g. cukru na 20,5 l. piwa. Piwo odfermentowało do 4,5 blg. W smaku czuć moc Piwo fermentowało prawie 3 tyg. na burzliwej, cichej nie robiłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 28 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Warka nr 69 - Freestyler Została zabutelkowana. Na 22,5l dałem 150g cukru. Odfermentowało do 2,5 blg. Smak zielonego piwa bardzo obiecujący :cool2: W weekend postaram się znowu coś wymodzić. Gęstwa Belgian Strong Ale czeka spokojnie w lodówce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 No nie.... Był taki fajny wątek o piwach bezstylowych i go zamknięto W takim razie to co przez kilka minut "spłodziłem" zamieszę w moim wątku. A odniosę to do wypowiedzi Codera... bo chcę zabrać głos w temacie wątku. Moim zdaniem wcześniej czy później (prawie) każdy zacznie warzyć w stylu, bo tak jest trudniej i ciekawiej. Na początku cieszy każde piwo pijalne, ale po zrobieniu 50 beztylowców przeciętny człowiek się znudzi i zacznie szukać nowych wyzwań. Z tym osobiście się nie zgodzę. Mimo, że uwarzyłeś 30 warek więcej ode mnie To myślę, że po 70 warkach mogę przedstawić moją opinię. Uważam, że warto chociaż raz uwarzyć piwo z każdego stylu BJCP (albo chociaż wypić jakiś komercyjny "wzorzec" stylu), żeby sobie wyrobić opinię, ale jak np. (tu pozwolę sobie opisać przykład Dori) ktoś lubi mocniej chmielone pszeniczki, to nie ma sensu mieścić się w stylu "na siłę" skoro modyfikacja (w tym przypadku chmielenie) smakuje lepiej (osobie zainteresowanej) Jest jeszcze jedna strona tego medalu. Mam w głowie pomysł na piwo. Zasyp, chmiele, zacieranie takie jak Koelsch, ale fermentowane belgijskim szczepem drożdży. Koelsch to nie będzie, ale "nos piwowara" mi podpowiada, że wyjdzie przefajne piwo... I to jest dla mnie "nowe wyzwanie" a nie zrobienie po raz piąty (bo 4 już uwarzyłem) "standardowego" Koelscha. Tak samo jest, jak obmyślam plan na "codzienne" piwo. Zadaje sobie pytania, jakie ono ma być (jakiego akurat brakuje w piwniczce). Jak się zmieści w jakimś stylu, to fajnie, ale jak nie to nie będzie tragedii, bo takie piwo po prostu chcę uwarzyć Na tą chwilę stosunek piw stylowych do bezstylowych w piwniczce mam około 50%/50%. Nie planowałem tego, ale tak wyszło. Więc reasumując, moim zdaniem ważne jest to aby być w zgodzie z sobą. Po prostu... (A dziś uwarzę zupełnie stylowe Belgian Pale Ale, jak wyjdzie dobre to pojedzie na konkurs ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Mam w głowie pomysł na piwo. Zasyp, chmiele, zacieranie takie jak Koelsch, ale fermentowane belgijskim szczepem drożdży. Koelsch to nie będzie, ale "nos piwowara" mi podpowiada, że wyjdzie przefajne piwo... Masz dobrą intuicję, bo to będzie belgijskie ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Mam w głowie pomysł na piwo. Zasyp' date=' chmiele, zacieranie takie jak Koelsch, ale fermentowane belgijskim szczepem drożdży. Koelsch to nie będzie, ale "nos piwowara" mi podpowiada, że wyjdzie przefajne piwo... [/quote']Masz dobrą intuicję, bo to będzie belgijskie ale Nie no na belgijskie ale to zdecydowanie za jasne, raczej słaby blonde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 1 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2009 Nie no na belgijskie ale to zdecydowanie za jasne, raczej słaby blonde. No w sumie jak przejrzałem ten styl na BJCP PL, to z opisu rzeczywiście to piwo mogłoby być Blonde Ale w dolnym zakresie ekstraktu, ale dla mnie to będzie po prostu Koelsch na belgijskim szczepie drożdży... A dziś jak wspominałem: Warka nr 70 Pępek Południcy (nazwa wyłoniona w ramach konkursu, który był przeprowadzony w pracy ) skład: słód pilzneński- 3,0 kg słód monachijski- 1,0 kg. słód pszeniczny- 0,3 kg słód CastleCrystal (150 EBC)- 0,3 kg Styrian Goldings granulat- 32g Fuggles- 30g. zacieranie: 66 °C- 70 min. filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 70 °C chmielenie 60 min: chmiel Styrian Goldings granulat- 32g - od początku gotowania chmiel Fuggles granulat - 15 g - na ostatnie 20 min. gotowania chmiel Fuggles granulat - 15 g - na ostatnie 8 min. gotowania Zadane gęstwą 1388 w temp. 18 °C. Wyszło 22l. Blg 12,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Warka nr 70 Pępek Południcy została zabutelkowana. Do 22 piwa litrów dałem 130 g. cukru. W smaku fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Warka nr 71 Witchcraft - czyli zasyp Koelscha, zacieranie i drożdże belgijskie (nazwa wyłoniona w ramach konkursu na nazwę związaną luźno z Andrzejkami w którym brali udział znajomi z pracy) (Czarostwo Dzisiaj (ang. Witchcraft Today) ? książka napisana przez założyciela religii Wikkan, Geralda Gardnera. Opublikowana w 1954 roku, jest zapisem przemyśleń Gardnera nad historią czarostwa oraz praktykami czarownic) skład: słód pilzneński- 4 kg słód pszeniczny- 0,98 kg (czyli wszystko co miałem) Hallertau Spalt Select 88 g zacieranie: 66 °C- 70 min. filtracja i wysładzanie 13L wody o temp. 75 °C chmielenie 60 min: Hallertau Spalt Select- 40g - na 60 min Hallertau Spalt Select- 18 g. na 30 min. Hallertau Spalt Select- 30 g. na 6 min Zadane gęstwą 1388 w temp. 23 °C. Wyszło 22,5l. Blg 13. (myślę, że przy rozlewie troche zamieszam z roztworem, tak aby otrzymać 12 blg.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 To chyba zacznę wierzyć w czary jeśli Wyszło 22,5l. Blg 13. (myślę, że przy rozlewie troche zamieszam z roztworem, tak aby otrzymać 12 blg.) po fermentacji dolejesz odpowiednią ilość wody. Nie lepiej przed? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Piwo już sobie ładnie fermentuje. Nie będę mu "zaburzał" środowiska. W sumie to przed rozlewem spróbuje zielonego piwa i dopiero stwierdzę, czy będę chciał obniżyć blg do 12, czy może zostawić 13. Więc po prostu zostawiam sobie furtkę... A tak w ogóle, to miało być 25 L. o blg 12, ale wszystko (gotowanie, chłodzenie) robiłem bez przykrywki i wyszło ile wyszło (A tak w ogóle, to przyznam się bez bicia, że już trochę przegotowanej wody z czajnika dodałem, żeby uzyskać to 22,5, więc generalnie, to niezłe czary były jak zamiast 25 L. otrzymałem trochę ponad 21 L. ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Piwo już sobie ładnie fermentuje. Nie będę mu "zaburzał" środowiska. W sumie to przed rozlewem spróbuje zielonego piwa i dopiero stwierdzę, czy będę chciał obniżyć blg do 12, czy może zostawić 13. Więc po prostu zostawiam sobie furtkę... A tak w ogóle, to miało być 25 L. o blg 12, ale wszystko (gotowanie, chłodzenie) robiłem bez przykrywki i wyszło ile wyszło (A tak w ogóle, to przyznam się bez bicia, że już trochę przegotowanej wody z czajnika dodałem, żeby uzyskać to 22,5, więc generalnie, to niezłe czary były jak zamiast 25 L. otrzymałem trochę ponad 21 L. ) Możesz spokojnie dolewać wody do żądanej objętości podczas gotowania brzeczki. Byle była to woda wrząca, wtedy nie stracisz temperatury w garze. Dolewanie wody już do gotowego piwa jakoś źle sie kojarzy, moższe przez to na początku w piwie czuć posmaki surowej wody, nawet jak będzie przegotowana, będziesz musiał dodatkowo czekać, aż się "przegryzie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Warka nr 72- Arka Strong (Belgian Strong Ale) skład: słód monachijski- 3,0 kg. słód pilzneński- 2,0 kg słód karmelowy ciemny- 0,3 kg słód CastleCrystal (150 EBC)- 0,2 kg Styrian Goldings granulat- 50g zacieranie: 66 °C- 70 min. filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 77 °C chmielenie 60 min: chmiel Styrian Goldings granulat- 30g - od początku gotowania chmiel Styrian Goldings granulat - 20 g - na ostatnie 8 min. gotowania Zadane gęstwą 1388 w temp. 19 °C. Wyszło 23,5l. Blg 14. I to by było na tyle, jeśli chodzi o drożdże Belgian Strong Ale. Z drożdży po degustacji piwa z dwóch warek, jestem zadowolony. Dają fajne posmaki. Piwo dość szybko się klaruje. W najbliższych planach Milk Stout na Irish Ale i może jeszcze tradycyjny Stout również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Warka nr 71 Witchcraft zabutelkowana. 21 l. z dodatkiem 130 g. cukru. Zostawiłem 13 blg, bo piwo wyszło smaczne, dość mocne (zeszło do 2,5 blg). W smaku zielone piwo jest bardzo chmielowe, zarówno pod względem aromatu jak i goryczki. Dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 18 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Warka nr 73- Los Tak Chciał- bezstylowiec skład: słód pilzneński- ok. 3,3 kg. słód pszeniczny- ok. 1,0 kg słód CastleCrystal (150 EBC)- 0,2 kg słód orkiszowy- ok. 0,2 kg Marynka granulat- 24g Cascade granulat- 30g zacieranie: 66 °C- 70 min. filtracja i wysładzanie 15L wody o temp. 77 °C chmielenie 60 min: chmiel Marynka granulat- 24g - od początku gotowania chmiel Cascade granulat - 30 g - na ostatnie 7 min. gotowania drożdże- Wyeast 1084 Irish Ale, gęstwa od ro_y'a- dzięki Wyszło lekko ponad 22l, blg 12,5. Aktywowałem saszetkę Munich Lager, więc następnym piwem będzie jakiś jasny lekki lager na rozruszanie drożdży... Dziś też zrobiłem trzecie podejście do mojego weizenbocka, po dwóch miesiącach. Poprzednie próby wypadły blado. Piwo było jakieś takie ostre. Dziś to już było coś zupełnie innego, smakowało bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Warka nr 72- Arka Strong (Belgian Strong Ale), została zabutelkowana. Na 23 L. piwa dałem 145g. cukru. Odfermentowało płytko, do 4 blg (ze względu na spory zasyp monachijskiego i karmelowych) w związku z czym takie "strong" to nie jest Piwo wyszło bardzo mętne, gdybym nie miał wcześniej przygotowanych butelek, to pewnie bym zlał na cichą... W smaku lekko kwaskowe, bez rewelacji. Myślę, że to piwo będzie potrzebowało sporo czasu... Warka nr 73- Los Tak Chciał - fermentacja ruszyła po ok 14 godzinach, mimo, że dałem sporo gęstwy. Teraz pięknie fermentuje w temp. ok. 18 °C. Edytowane 21 Grudnia 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 (edytowane) Hej. Przyznam się bez bicia, że temat wody traktowałem po macoszemu do tej pory i chciałbym to zmienić. Napiszcie proszę, biorąc pod uwagę załączoną charakterystykę, co z tej wody mogę wycisnąć Do warzenia jakich stylów będzie najlepsza, do których nie pasuje w ogóle... Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź... PS, Piszę to w swoim wątku, więc prosze nie molestujcie mnie, że było juz o tym tyle i tyle razy... Wiem, że było, wtedy się na tym aspekcie nie skupiałem Z góry dziękuję PS. Moje ujęcie to Zagnańsk Edytowane 21 Grudnia 2009 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Woda bardzo przyzwoita, nie za twarda; jednak na pilsy trochę za twarda. Jednej ważnej rzeczy nie podają: ilości HCO3- , czy też twardości przemijającej, a od tego najbardziej zależy, jaka jest alkaliczność wody; jak ciemne piwa można na niej warzyć. Zawartość wapnia dość niska, raczej jej już za bardzo nie rozcieńczaj, można dodać do 20-30% destylowanej. Siarczany dominują nad chlorkami, więc lepsza będzie raczej do piw chmielowych niż słodowych, chyba, że dodasz CaCl2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 22 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2009 Dzięki @coder. Dobrze, że mam niezłą wodę Ale faktycznie podkreśla ona smaki chmielowe. Na razie nic z wodą nie będę kombinował za wyjątkiem stosowania słodu zakwaszającego i gipsu piwowarskiego do piw, które tego wymagają. Informacji chciałem zasięgnąć raczej z ciekawości, chociaż zapis "i chciałbym to zmienić" może sugerować coś innego. Chciałem wiedzieć co mam w kranie po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się