Lukiner Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Proszę o pomoc, mam zamiar użyć glukozy do refermentacji 21l piwa. Dobrze gdzieś wyczytałem że powinno być 4g na 0,5l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 http://www.wiki.piwo.org/Rozlew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Poczytaj artykuł na wiki dotyczący obliczania ilości surowca i skorzystaj z kalkulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 przeczytałem, przeliczyłem, dzieki za pomoc dla mojego IPA z nagazowaniem do 1,8 (22 litry w 23C) wyszło mi tylko 88g glukozy proszę o sprawdzenie, robię to pierwszy raz a z angielskim u mnie krucho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Ja wg beersmith dla 2.2 - 2.3 vol gazowałbym spokojnie 110g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 ale 2.3 vol dla tego IPA to górna granica, trochę się boje że będzie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Sugerowałem się wytycznymi Beersmith 1.4. Według http://brewwiki.com 2.2 vol to dolna granica nagazowania tak dla EIPA jak i AIPA. Swoją AIPA refermentowałem 130 gr glukozy. Pamiętaj też że użycie glukozy względem cukru jest większe, bodajże 100gr cukru odpowiada 117 gr glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiner Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Pietruś, sorry ale czegoś tutaj chyba nie kumam. widzę że EIPA i AIPA z linku który mi podałeś ma zakres 2.2-2.7 ale w tym moim kalkulatorze pod hasłem India Pale Ale jest 1.5-2.3 który zakres jest więc prawidłowy? Bo już zwątpiłem czy ja aby dobry ten styl z listy wybieram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Pietruś, sorry ale czegoś tutaj chyba nie kumam. widzę że EIPA i AIPA z linku który mi podałeś ma zakres 2.2-2.7 ale w tym moim kalkulatorze pod hasłem India Pale Ale jest 1.5-2.3 który zakres jest więc prawidłowy? Bo już zwątpiłem czy ja aby dobry ten styl z listy wybieram Jeżeli Twoje piwo to IPA to zakres jest od 1.5 do 2.3 ale jeżeli to jest już EIPA lub AIPA to 2.2-2.7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Co to jest EIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Co to jest EIPA? http://www.wiki.piwo.org/English_IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Kalkulator z HBD nie jest najlepszy. BS podaje dla amerykańskiej i angielskiej wersji tyle samo: 2.2-2,7v/v. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Co to jest EIPA? http://www.wiki.piwo.org/English_IPA To jeszcze czym się to różni od "zwykłego IPA". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) To EIPA to potoczna IPA. A to "E" chyba po to żeby było wiadomo, że to nie "A" ani nie "I" Edytowane 10 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 IPA to IPA a nie jakaś EIPA ... no chyba ze to np Ekwadorska India Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 IPA czy EIPA i tak używanie glukozy jest bez sensu, zwykły cukier jest najlepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remos Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Ja też będę butelkował w przyszłym tygodniu zależy od pomiarów pierwszą w życiu warkę IPA z kita jak przeliczyłem po 4g dextrozy do butelki 0,5 to przy 44 sztukach wychodzi 176g czy to nie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się