Skocz do zawartości

refermentacja


Rekomendowane odpowiedzi

Sugerowałem się wytycznymi Beersmith 1.4. Według http://brewwiki.com 2.2 vol to dolna granica nagazowania tak dla EIPA jak i AIPA. Swoją AIPA refermentowałem 130 gr glukozy. Pamiętaj też że użycie glukozy względem cukru jest większe, bodajże 100gr cukru odpowiada 117 gr glukozy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pietruś, sorry ale czegoś tutaj chyba nie kumam.

widzę że EIPA i AIPA z linku który mi podałeś ma zakres 2.2-2.7

ale w tym moim kalkulatorze pod hasłem India Pale Ale jest 1.5-2.3

który zakres jest więc prawidłowy?

Bo już zwątpiłem czy ja aby dobry ten styl z listy wybieram

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pietruś, sorry ale czegoś tutaj chyba nie kumam.

widzę że EIPA i AIPA z linku który mi podałeś ma zakres 2.2-2.7

ale w tym moim kalkulatorze pod hasłem India Pale Ale jest 1.5-2.3

który zakres jest więc prawidłowy?

Bo już zwątpiłem czy ja aby dobry ten styl z listy wybieram

Jeżeli Twoje piwo to IPA to zakres jest od 1.5 do 2.3

ale jeżeli to jest już EIPA lub AIPA to 2.2-2.7

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też będę butelkował w przyszłym tygodniu zależy od pomiarów pierwszą w życiu warkę IPA z kita jak przeliczyłem po 4g dextrozy do butelki 0,5 to przy 44 sztukach wychodzi 176g czy to nie za dużo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.