zbynieks Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Szaconek. Proszę o pomoc. Zadałem przedwczoraj drożdżami US 05 warkę 15 bailingowego AIPA. Zrehydratyzowałem standardowo. Fermentacja ruszyła zdaje się prawidłowo. Stoi to w miejscu gdzie w dzień jest 22 stopnie a w nocy 18. Drożdże pracują, wytworzyły pianę, jednak jest ich STRASZNIE DUŻO. Utworzyły warstwę na górze i na dole, intensywnie zresztą przemieszczają się góra - dół. Nie tworzą emulsji albo piany, ale takie kłęby o różnych wymiarach, takie ni to gluty, ni to kasza... Normalne to to? Dobrze się skończy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Normalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Ja nie wiem czy wszystko jest ok, czy źle ale czasami może być tak, że jak za dużo widzimy to za bardzo się martwimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Świetne są te przeźroczyste fermentory Nie zakrywasz ich przed światłem? Edytowane 10 Maja 2013 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Świetne są te przeźroczyste fermentory Nie zakrywasz ich przed światłem? Wszystko normalne, bez obaw. Przezroczyste fermentory fajne, ale mogą być źródłem niepotrzebnych zmartwień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) nie zakrywam, trzymam w dość ciemnej spiżarence (małe okno od północnej strony). A trzeba zakrywać? A jak już jestem w temacie to co się z tymi drożdżami dzieje? Dlaczego akurat tak? Jaki ciekawy proces obserwuję? Edytowane 10 Maja 2013 przez zbynieks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Te pojemniki działają troche jak palantir , nie wiadomo kto może patrzeć z drugiej strony Edytowane 10 Maja 2013 przez pepek84 elroy i Slonx 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Ponoć światło źle wpływa na drożdże. Osobiście bym nie zwracał sobie takimi pierdolami głowy . Jest chyba z 1000 ważniejszych rzeczy do pilnowania podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Te przezroczyste fermentory to z jednej strony zło, bo pojawiają się tego typu posty, ale z drugiej strony dobro bo widać jak "burzliwym" procesem jest fermentacja. Ja pierwsze piwa fermentowałem w balonach, miałem wrażenie że całość zaraz wystartuje z tego balona....jednak taka sytuacja trwa przez dwa trzy dni, następne będą już mniej widowiskowe;) Nagrywaj, oglądaj, bądź spokojny;) Pozdr Przem Edytowane 10 Maja 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 A od czego zależy, w jaki sposób namnażają się drożdże? Bo zrobiłem kilka piw dość podobnych na tych S05 i było w miarę standardowo, a tu po prostu drożdże mają postać zbliżoną do ziarenek popcornu (już gotowego) i jest tego znacznie więcej. Jednak atutem tych przeźroczystych jest możliwość nie zaglądania przez 2 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się