PiwoLab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Dokładnie - pamiętaj Andrzej o mnie - wiesz co mam na myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 To było na 1,05mm, ale co z tego skoro okazuje się, ze zbyt grube ziarno zostaje i wydajność traci. Na moje oko wygląda jak najbardziej ok. Zbyt drobno to mąka i łuska zniszczona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Tak wygląda po podwójnym śrutowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Pewnie jutro zmierzę, jak nie zapomnę, ale brewferm na najmniejszym ustawieniu nie ma żadnych problemów z pobieraniem ziarna a wałki nie wyglądają jakby miały mieć więcej niż 35mm średnicy. Swoją drogą, przy cenie na stronie producenta, cena w TB jest całkiem przyjemna. edit: zwilżam słód ale tylko po to by łuska została cała - ostatnich kilkaset gram mielę na sucho by wysuszyć wałki i też nie ma problemów. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 nie ma żadnych problemów z pobieraniem ziarna a wałki nie wyglądają jakby miały mieć więcej niż 35mm średnicy Jaki molet mają? Jest gdzieś jakaś fota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) romby http://www.piwo.org/blog/29/entry-85-srutownik-walcowy-brewferm/ - ale jak już w treści wpisu zaznaczałem, kręcone słoikiem... Edytowane 31 Grudnia 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 O widzisz - to dokładnie ten. Szukałem chwilę co by nie być gołosłownym i jedyne co byłem w stanie zrobić to obiecać że jutro zmierzę a tu kolega znalazł. Ja śrutuję na 0.025 czyli najmniejszym możliwym i jest git. A byłem żywo zainteresowany gabejem bo lubię rodzimą produkcję i to bardzo. Ale nie tym razem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Moletka głęboka, krzyżowa. Tutaj No to by się kupy trzymało. To ma dużo większe szanse "zassać" ziarno na wąskich szczelinach. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Chyba trochę trzeba by zmienić moletę wałków. Edytowane 4 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ja mam zamiar przemoletować wałki gabeja. Jak zrobię dam znać co z tego wyszło i ile mnie to kosztowało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Malinowy Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Jak mówiłem tak zrobiłem. Przemoletowałem wałki w GABEJu i efekt jest bardziej niż zadowalający. Przed przeróbką wciąganie słodu przy szczelinie 1,00 mm wyglądało jak na poniższym filmie: [media]http://youtu.be/7bR8ul-lUCk[/media] Wałków po rozebraniu nie fotografowałem, bo każdy zainteresowany wie jak wyglądają ale za to mam fotkę jak to wygląda po radełkowaniu Po złożeniu maszynki do kupy poszedłem sprawdzić czy ta drobna modyfikacja pomogła. Efekt jest na poniższym filmiku: [media] [/media] Szczelina w tym przypadku to 0,85 mm więc bardzo dużo mąki jest i trzeba będzie tą szczelinę zwiększyć. Efekt w postaci spadającej śruty: Całość kosztowała mnie dwa przejazdy do najbliższego ślusarza plus 15zł. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Malinowy Jęczmień Mariusz_CH, moon, romanoff i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) ... Edytowane 19 Stycznia 2015 przez PiwoLab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 To ja dorzucę swoje spostrzeżenia. Miałem podobny problem z przelatywaniem słodu przez szczelinę. Rozebrałem, spiłowałem blachy tak, że mają teraz krawędzie prostopadłe do podłogi i jest dużo lepiej. Aktualnie problemem kolejnym jest wciąganie słodu przez wałki. Przy dużym rozstawie jest w miarę, ale część ziaren słabo rozgniecionych. Przy optymalnym rozstawie śrutowanie trwa cholernie długo, bo ziarna podskakują. Rozwiązaniem jest ich nacięcie, jak u kolegi powyżej. Też tak zrobię i mam nadzieję, że to ostatecznie rozwiąże wszystkie moje troski, jeśli chodzi o śrutowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Ja póki co odchodzę od tematu śrutownika - z pewnych względów rozwiązanie obecne zastąpię nieco wydajniejszym. Malinowego rozwiązanie jest sprawdzone, producent myślę też pójdzie w kierunku zmiany molety i piwowarzy będą z takiego rozwiązania zadowoleni. Edytowane 4 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Miałem podobny problem z przelatywaniem słodu przez szczelinę. Rozebrałem, spiłowałem blachy tak, że mają teraz krawędzie prostopadłe do podłogi i jest dużo lepiej. Też miałem problem ze spadaniem słodu na wałki. Wysłałem śrutownik do gabeja i wymienili mi te płytki na takie z większymi nacięciami. Spowodowało to kolejny problem, otóż ziarna słodu wypadały poza wałki i musiałem dokleić plastikowe płytki (widać na filmiku) i problem ustąpił. Więc śrutownik średnio przemyślany i nie jestem z niego zadowolony (do wczoraj:P ). Mimo to uważam, że należy producentowi pokazać błędy aby mógł poprawić konstrukcję. Tak - nazywajmy to po imieniu - te wałki wymyślił i zrobił kompletnie nie znający się na temacie człowiek. W kooperacji z kolegami z PSPD... którzy jak widać również nie bardzo wiedzieli jak to powinno wyglądać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Mimo to uważam, że należy producentowi pokazać błędy aby mógł poprawić konstrukcję. Grzesiu, owszem, temat jest im znany. Edytowane 4 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) <Cenzura > Absolutnie się z Tobą zgadzam. W moim przypadku nie jestem jego pierwszym właścicielem i podejrzewam że ma już ponad 2 lata więc muszę sobie radę dać sam. Edytowane 4 Lutego 2015 przez moon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaworek346 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 mieć jaja to jedno, a drugie to ile tych gniotowników sprzedali? jeśli musieliby rozesłać po polsce powiedzmy 500kpl. to juz bedzie kupa kasy w plecy!! a z drugiej strony co nas to obchodzi to oni popełnili błąd więc niech płacą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 podejrzewam że ma już ponad 2 lata więc muszę sobie radę dać sam. Eeeee chyba nie ma bo klepią je niecałe dwa lata. jeśli musieliby rozesłać po polsce powiedzmy 500kpl. to juz bedzie kupa kasy w plecy!! No cóż, błędy są kosztowne jeśli chce się wyjść z twarzą. Myślę, że nawet jeżeli przeczytają nasze posty to i tak dalej, mówiąc potocznie, "nie będą mieli jaj" żeby się przyznać do błędu i naprawić istniejący problem. Lepiej będzie przemilczeć sprawę. Zobaczymy jak się temat rozwinie bo podesłałem producentowi linka do tego tematu zresztą ma tu konto i odpowiadał już tu. Wiesz czasem jak nie pokażesz prosto i otwarcie o co chodzi to się olewa niektóre rzeczy. Nie raz widziałem historie na wykopie jak dopiero po publikacji w internecie producent nagle stawał się potulny jak baranek i wszystko się dało załatwić. Dajmy Panu Bejgrowiczowi czas niech się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Też wysłałem dzisiaj swoje uwag do Gabeja, o ile wcześniej czytając same ochy i achy nad gniotownikiem, myślałem że coś jest ze mną nie tak, albom za głupi, albo coś robię nie tak, albo tak musi być. Jednak po obejrzeniu filmików ze śrutowania np. Brewfermem i po przeczytaniu odczuć innych użytkowników czuję się mocno zawiedziony. Gdyby Gabej kosztował mniej, to pewnie machnąłbym ręką, spiłował blaszki i zabrał wałki do ślusarza, jednak jak zapłaciłem ponad 450 za gniotownik i zasobnik, to już tak łatwo nie macha mi się ręką i żałuję, że mnie wzięło na głupi patriotyzm i jednak nie kupiłem śrutownika z CP. Jak na razie czekam na jakąś informację zwrotną i myślę o reklamacji, chociaż właśnie największym problemem byłoby dla mnie odsyłanie gniotownika... najwyżej będzie trzeba u kogoś zmielić słody, albo wcześniej ześrutować na zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się