szymin72 Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 No to stało się. Sprzęcik dotarł dzisiaj do mnie. Po kolejnych dezynfekcjach, dzięki Waszemu wsparciu i doświadczeniu drodzy "forumkowicze"pierwszy brewkit zapodany. Blg początkowe wyszło mi ok.10,5 (22l. wody,1kg cukru,brewkit wheat coopers). Na razie nie widzę aby coś się działo, czekam na pierwszy "bulgot" Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemak Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 Bulgot i piana w rurce! Powodzenia! Tylko ten cukier... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 Po dwóch godz. od zalania bulgotu jeszcze nie ma a pianka na razie na 1cm. Cukier musiałem podać za pierwszym razem, muszę poznać różnicę, jak będzie drugi... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 cześć Po dwóch godz. od zalania bulgotu jeszcze nie ma a pianka na razie na 1cm. Jeśli masz pianę na 1 cm w fermentatorze a nie ma bulków to masz nieszczelność w fermentatorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted March 17, 2009 Share Posted March 17, 2009 nie martw sie u mnie w 1 warce tylko bulgotało (zreszta to byl coopers lager wlasnie, a zaczelo bulgotac po 24h), potem fermentor sie rozsczelnil Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 17, 2009 Author Share Posted March 17, 2009 (edited) z najnowszych wieści: zaczęło bulgotać po 3 godz., a dzisiaj po 12 godz. już konkret, trudno dostrzec jaka jest piana, bo zbiornik ma mleczny kolor i nie widać za dobrze a boje się rozszczelniac i zaglądać do środka. W każdym razie piana rurką na razie nie wyłazi! czy to normalne objawy? Kurde pierwszy raz zawsze trudny i człowiek się przejmuje byle głupim bul bul... Edited March 17, 2009 by szymin72 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 18, 2009 Author Share Posted March 18, 2009 Drugi dzień ładnie bulgocze, ale martwi mnie mała ilość pianki na powierzchni, czy to dobre objawy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 U mnie przy pierwszym "pancerniku" wcale nie było piany, a fermentacja szła. Tylko spokój. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 18, 2009 Author Share Posted March 18, 2009 dzięki za wsparcie. Z kapslownicą miałeś rację. Próbowałem na sucho(tzn) z wodą trochę po kapslować. Micha, podkładka pod butlę, no i przyznam szczerze, że chyba trochę się namęcze przy kapslowaniu tych 40-tu butli:o Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 67 godz. fermentacji i bulko już ledwo ledwo (średnio ok. co 40 sek.). Czy może to już być koniec fermentacji? Myślę, że jeszcze trzeba poczekać aż całkiem ustanie? I dopiero później można przelewać do butelek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 70 godz. fermentacji-próba miary Blg 2,5, bulgotanie w rurce średnio co 50 sek. Spróbowałem piwka z miarki, smakowo już przypomina warkę, tylko kolorek cosik bladziuśki! Czy to się jeszcze zmieni, ściemnieje? Czy może dodać do butelkowania cukier kandyzowany? co radzicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 Spokojnie czekaj tydzień. "Pancerniki" odfermentowują nawet 1,5°Blg zwłaszcza z cukrem. Do refermentacji nic z kolorowych cukrów bym nie dawał, to nie ten styl i nie wpłynie bardzo wyczuwalnie na kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 Dzisiaj zmierzyłem z rańca i wychodzi 2°Blg, bulgotanie ustało. Myślę, że sobota lub niedziela będzie odpowiednim momentem do butelkowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 zabutelkowane (młotkowa-2butle straty) - pierwsza warka zaliczona Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 zabutelkowane (młotkowa-2butle straty) - pierwsza warka zaliczona Staraj się pisać ile °Blg przy butelkowaniu, ile cukru(glukozy) do refermentacji itp. Zawsze potem można wyciągnąć jakieś wnioski z sukcesu lub porażki, czego nie życzę. Swoją drogą, dwie butelki straty przy młotkowej to poważny sukces. Czekam kiedy zaczniesz myśleć o zacieraniu, a wtedy służę wszelką pomocą, oraz wsparciem surowcowym(chmiele, drożdże itp). Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 22, 2009 Author Share Posted March 22, 2009 Kapslowałem jak było 1°Blg, przy dodaniu 4g cukru. też się cieszę że średnia strzaskanych butelek jest tak dobra (20-1). O zacieraniu myślę jak najbardziej. Przede wszystkim muszę uzbierać potrzebny sprzęt, może coś przerobię z tego co mam?. Na pewno się zgłoszę, jak będzie tak daleko. I dzięki za dotychczasową pomoc. Już nie mogę się doczekać co mi wyszło z tych moich "wypocin". Jedno jest pewne, jak z butelkami było wszystko ok. (sterylność), to będzie dobre - przynajmniej takie było przed nalaniem (zero kwasu, fajna goryczka) co tu dużo mówić SMAK PIWKA... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymin72 Posted March 30, 2009 Author Share Posted March 30, 2009 10 dni w butelkach, musiałem spróbować. Z całą stanowczością stwierdzam, że warka wyszła przednia. Nie ważne że z puchy, naprawdę bardzo dobre piwko i co ciekawe, smakuje jak przeniczniak. Już wiem że na tym nie koniec. Dzięki wszystkim za wsparcie-podoba mi się te hobby... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now