Jump to content

Pierwszy brewkit Wheat beer Coopers start

Recommended Posts

No to stało się. Sprzęcik dotarł dzisiaj do mnie. Po kolejnych dezynfekcjach, dzięki Waszemu wsparciu i doświadczeniu drodzy "forumkowicze"pierwszy brewkit zapodany. Blg początkowe wyszło mi ok.10,5 (22l. wody,1kg cukru,brewkit wheat coopers). Na razie nie widzę aby coś się działo, czekam na pierwszy "bulgot"

Po dwóch godz. od zalania bulgotu jeszcze nie ma a pianka na razie na 1cm. Cukier musiałem podać za pierwszym razem, muszę poznać różnicę, jak będzie drugi...;)

cześć :)

Po dwóch godz. od zalania bulgotu jeszcze nie ma a pianka na razie na 1cm.

Jeśli masz pianę na 1 cm w fermentatorze a nie ma bulków to masz nieszczelność w fermentatorze.

z najnowszych wieści: zaczęło bulgotać po 3 godz., a dzisiaj po 12 godz. już konkret, trudno dostrzec jaka jest piana, bo zbiornik ma mleczny kolor i nie widać za dobrze a boje się rozszczelniac i zaglądać do środka. W każdym razie piana rurką na razie nie wyłazi! czy to normalne objawy? Kurde pierwszy raz zawsze trudny i człowiek się przejmuje byle głupim bul bul...

Edited by szymin72

dzięki za wsparcie. Z kapslownicą miałeś rację. Próbowałem na sucho(tzn) z wodą trochę po kapslować. Micha, podkładka pod butlę, no i przyznam szczerze, że chyba trochę się namęcze przy kapslowaniu tych 40-tu butli:o

67 godz. fermentacji i bulko już ledwo ledwo (średnio ok. co 40 sek.). Czy może to już być koniec fermentacji? Myślę, że jeszcze trzeba poczekać aż całkiem ustanie? I dopiero później można przelewać do butelek?

70 godz. fermentacji-próba miary Blg 2,5, bulgotanie w rurce średnio co 50 sek. Spróbowałem piwka z miarki, smakowo już przypomina warkę, tylko kolorek cosik bladziuśki! Czy to się jeszcze zmieni, ściemnieje? Czy może dodać do butelkowania cukier kandyzowany?

co radzicie?

Spokojnie czekaj tydzień. "Pancerniki" odfermentowują nawet 1,5°Blg zwłaszcza z cukrem. Do refermentacji nic z kolorowych cukrów bym nie dawał, to nie ten styl i nie wpłynie bardzo wyczuwalnie na kolor.

Dzisiaj zmierzyłem z rańca i wychodzi 2°Blg, bulgotanie ustało. Myślę, że sobota lub niedziela będzie odpowiednim momentem do butelkowania :|

zabutelkowane (młotkowa-2butle straty) - pierwsza warka zaliczona

Staraj się pisać ile °Blg przy butelkowaniu, ile cukru(glukozy) do refermentacji itp. Zawsze potem można wyciągnąć jakieś wnioski z sukcesu lub porażki, czego nie życzę. Swoją drogą, dwie butelki straty przy młotkowej to poważny sukces. Czekam kiedy zaczniesz myśleć o zacieraniu, a wtedy służę wszelką pomocą, oraz wsparciem surowcowym(chmiele, drożdże itp).

Kapslowałem jak było 1°Blg, przy dodaniu 4g cukru. też się cieszę że średnia strzaskanych butelek jest tak dobra (20-1). O zacieraniu myślę jak najbardziej. Przede wszystkim muszę uzbierać potrzebny sprzęt, może coś przerobię z tego co mam?. Na pewno się zgłoszę, jak będzie tak daleko. I dzięki za dotychczasową pomoc. Już nie mogę się doczekać co mi wyszło z tych moich "wypocin". Jedno jest pewne, jak z butelkami było wszystko ok. (sterylność), to będzie dobre - przynajmniej takie było przed nalaniem (zero kwasu, fajna goryczka) co tu dużo mówić SMAK PIWKA...

• 2 weeks later...

10 dni w butelkach, musiałem spróbować. Z całą stanowczością stwierdzam, że warka wyszła przednia. Nie ważne że z puchy, naprawdę bardzo dobre piwko i co ciekawe, smakuje jak przeniczniak. Już wiem że na tym nie koniec. Dzięki wszystkim za wsparcie-podoba mi się te hobby...