Góralczyk Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Witam. W weekend mam zamiar po raz pierwszy zacierac piwko. Mam w zwiazku z tym pare pytan.Wydaja sie one banalne,lecz nie chce niczego spaprac zaraz na starcie. Moj wybor padl na Full Aroma Hops. W recepturze,w ostatnim etapie zacierania jest takie zdanie: " - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy. ". Moje pyt brzmi-jak mam to rozumiec?O co chodzi z ta przerwa? Czy podgrzac do 75-76 st C ,utrzymac temp przez 10min a nastepnie filtrowac,czy tez moze podgrzac do 75-76st a po tym wylaczyc podgrzewanie i dac zacierowi 10min odsapnac,ulozyc sie a dopiero po 10min filtrowac? Druga sprawa. W przepisie jest napisane ze calosc nastawu jest na 30l. Zasypu dokonujemy na 20l wody.Czy pozostala ilosc wody dodajemy przy filtracji,podczas wysladzania? Jesli tak,to ile radzicie dodac wody,biorac pod uwage parowanie podczas gotowania brzeczki? W sumie to wszystko na razie.Mam nadzieje ze nie wyglupilem sie pytaniami.Coz lepiej pytac o takie sprawy niz np walnac pytanko- Przy 78st moj zacier zyskal swiadomosc.Co robic !!?? :-) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy ( utrzymujesz taką temperaturę przez 10 min) to tzw. Mash out. Co do drugiego to można po gotowaniu uzupełnić braki. Wysładzanie to pewnie jakieś 12L wody tak żeby Ci się nie przelewało podczas gotowania. (zakładam że masz garnek ala Lidl.) ps: Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować. źródłó:http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Edytowane 14 Maja 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Najlepiej podgrzać do 76-77 stopni, wyłączyć, poczekać 10 minut i filtrować. W ciągu tych 10 minut temp nie spadnie bardzo. Przekroczenie temp w innych przerwach nie jest dużym problemem, ale mash-out jest blisko 80*, a tej temp nie powinno się przekraczać. Tak, pozostała woda jest dolewana podczas wysładzania. Trudno precyzyjnie wyznaczyć jakie dokładnie będą straty i jaką będziesz miał wydajność. Zazwyczaj dodaje się około 3 litrów na to co odpadnie podczas filtracji i odpruje przy gotowaniu. Tak na prawdę korygujesz to mierząc Blg po filtracji i potem po gotowaniu. Jak Blg po filtracji albo po chmieleniu jest wyższe od założonego to dolewasz odpowiednią ilość wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 nie wiem jak kolega filtruje, ale jak masz zamontowany filtr w garze zaciernym to jak podgrzejesz do 76C to po prostu zostaw na 10-15min i filtruj. Jeżeli masz osobną kaź filtracyjna, to możesz pogrzać zacier do 78C i przelać do kadzi filtracyjnej, temperatura powinna się ustabilizować na jakieś 75-76C, czekasz 10-15min i filtrujesz. Nie wiem jak chcesz wysładzać, ale pamiętaj, że część wody (miej więcej 1l/kg) pozostanie w młócie. Także trzeba trochę więcej wody dolać podczas wysładzania. Możesz wysładzać do objętości - mi odparowuje jakieś 8-12%, także powinieneś wysłodzić miej więcej do 35-38l, albo po gotowaniu dolać wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) W przepisie jest napisane ze calosc nastawu jest na 30l. Zasypu dokonujemy na 20l wody.Czy pozostala ilosc wody dodajemy przy filtracji,podczas wysladzania? Jesli tak,to ile radzicie dodac wody,biorac pod uwage parowanie podczas gotowania brzeczki? Na przykładzie FAH, 6 kg śruty: -zasyp do 20 l -po zacieraniu w młócie uwięzione zostanie 7 l wody -zostaje 14 l -do wysładzania trzeba użyć 20 l wody - mamy 34 l -w czasie gotowania odparuje 3 l - zostaje 31 l -po ochłodzeniu i zlaniu do fermentora w osadach zostanie 1 l -otrzymujemy 30 l brzeczki 20-7+20-3-1=30 l Tak, z niewielkim błędem, będzie to wyglądać w tym konkretnym przypadku. Edytowane 15 Maja 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Przepis jest na 30 l, tylko pytanie, czy ty masz sprzęt do zrobienia takiej warki? Musisz mieć co najmniej 40-litrowy garnek, jedno 32-litrowe wiaderko też będzie za mało, drożdże mogą Ci z niego uciekać. Jeżeli nie masz sprzętu, użyj 2/3 surowców i zrób 20-litrową warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 Ja zrobiem FAH dla 25 l. Tyle ile ma fermentator. Przepis na 30 ale dzięki mniejszej il wody wzrasta blg i walory smakowe również. Dla niektórych to strata surowca ale polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góralczyk Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 (edytowane) Cześć. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Teraz po kolei. Olo słusznie zauważył że ważny tu jest sprzęt. Otóż ja mam tu pewne możliwości manewru. Dysponuje przerobionym 50 litrowym kegiem. Przeróbka polega na obcięciu góry i dospawaniu doń kranika do którego podłączam filtr z oplotu. Całość myk na taboret gazowy i alchemia się dokonuje Do gotowania brzeczki mam garnek 40litrów. Myślałem jednak nad zastosowaniem pewnego patentu,mianowicie torby do zacierania,dzięki której będę mógł łatwo odcedzić co trzeba i gotować brzeczkę bezpośrednio w kegu. Myślę że to spore ułatwienie. http://twojbrowar.pl...zacierania.html Korzystał już ktoś może z takiego worka ?? Czy to się sprawdza ?? Co prawda nie mam w tej chwili dostępu do tak profesjonalnego wora jak na powyższym linku, jednakże dzięki znajomemu,mam worek z mikrofibry (swoją drogą ciekawe w jakiej temperaturze mikrofibra się kurczy ? ). Zastanawiam się jednak nad pewną rzeczą. Mianowicie czy taki worek nie przeszkadza w mieszaniu zacieru i czy mikrofibra zda egzamin,czy jej "przepuszczalnośc" jest odpowiednia. No i czy jest obojętna chemicznie. Czy w wyższych temperaturach nie wyłażą z niej jakieś"smaki" i inne takie tam niechciane rzeczy. Na razie jestem dość sceptyczny. Mam jeszcze kilka dni do przemyślenia całej sytuacji. Pomyślimy,zobaczymy. Póki co jednak,chyba zrobię tak jak Jacenty i uwarzę warkę na 25 litrów. A ma ktoś może proporcje na 20 albo 25 litrów ?? Edytowane 14 Maja 2013 przez Góralczyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 No właśnie przy użyciu takiego wora to nie wiem jak to mieszać. Osobiście nie widzę tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 A jak będziesz wysładzał ? Góralczyk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 jak masz filtrator to zapomnij o worku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiancoNeri1985 Opublikowano 15 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Do FAH jest 6kg słodu co daje w ostateczności 30l brzeczki nastawnej. Myślę, że bez problemu można z proporcji wyliczyć ilość słodu na 25l 6kg -- 30l Xkg -- 25l 6kg*25l/30l = 5kg Czyli na 25l brzeczki nastawnej należy zatrzeć 5kg słodu pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góralczyk Opublikowano 15 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2013 Pepek84 ma racje.Wysladzanie i worek to raczej slaby pomysl. Robie wiec Hopsa na 25l. Dzieki wszystkim za cenne wskazowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się