Wania Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2017 (edytowane) #58 Session Black IPA Zasyp: Pilzneński - 4kg Carahell - 300g Biscuit - 200gCarafa II Special - 500g (na mashout) Cukier - 200g (do gotowania) Zacieranie: 67C - 60' 78C - mashout Gotowanie: 60' Chmielenie: 15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 30' 15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 10' 15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 5' 15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 1' Fermentacja: 25L - 12BLG - US05 Edytowane 3 Kwietnia 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 #59 Wild Beer No to zdecydowałem się powtórzyć eksperyment z warki #55 i uwarzyć piwo fermentowane winogronami w dużej skali. "Starter winogronowy" przygotowany 21 IV. Do czterech fermentorów trafiło po 2,1kg różowych winogron i 2 litry wody. 23 IV uwarzyłem 28 litrów piwa. Zasyp: Viking Malt Pszenica - 2kg Viking Malt Pilzneński - 2kg Płatki Ryżowe - 2kg Zacieranie: 66C - 60' Gotowanie: Oktawia 7,6% - 30g - 60' (ok. 18IBU) Fermentacja: 4x11 litrów 10,6 - 11Plato Mam nadzieje, że się wszystko powiedzie, a docelowo chciałbym do każdego dodać inne owoce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 #60 American/Australian Pale Ale (24 IV 2017) Zasyp: Viking/Colorado Pale Base - 5kg Viking/Colorado Crystal 10L - 0,5kg Zacieranie: 67C - 60' 78C - 1' Chmielenie: Enigma 17,6% - 60' - 5g Enigma 17,6% - 45' - 5g Enigma 17,6% - 30' - 10g Enigma 17,6% - 15' - 10g Enigma 17,6% - 5' - 10g Enigma 17,6% - 0' - 10g IBU: 37 Fermentacja: 26L - 11,7Blg - US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 4 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Nastepnym razem na twoim miejscu uzylbym mniej karmelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 4 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2017 Eee to tylko 9% zasypu, a ten Crystal jest dość lekki w odbiorze Myślę, że będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) #61 Saison Zasyp: Pilzneński - 4kg Pszeniczny - 1kg Monachijski I - 0,8kg Caraaroma - 0,2kg Carahell - 0,2kg Caraamber - 0,1kg Zakwaszający - 0,1kg Zacieranie: 66C - wrzucenie słodów 63C - 60' 72C - 20' 78C - 1' Gotowanie: 90' Iunga 11,6% - 25g - 60' Lublin 4% - 20g - 15' Lublin 4% - 15g - 5' Curacao - 20g - 20' Fermentacja: 26L - 14BLG - Mangrove M29 Zadane w 17,5C i mam nadzieję, że w skrzyni uda się powoli podnosić do 24C Edytowane 29 Maja 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 #62 Polish Smoked Wheat Zasyp: Viking Malt Wędzony Jabłonią - 2,5kg Viking Malt Grodziski - 2,5kg Viking Malt Czekoladowy Ciemny - 50g (dla koloru, dodany na mashout) Zacieranie: 67C- 60' Chmielenie: Oktawia 7,8% - 15g - 60' Oktawia 7,8% - 15g - 45' Oktawia 7,8% - 15g - 30' Oktawia 7,8% - 15g - 15' Oktawia 7,8% - 15g - 0' Fermentacja:Safale K97 - 22L - 12BLG Kurde coś słaba wydajność mi dziś wyszła, nie bardzo wiem dlaczego. Powinienem mieć 29-30L do gotowania, a uzyskałem jakieś 26 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 13 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2017 (edytowane) #63 Hoppy Oatmeal Ale Zasyp: Viking Malt Pale Ale - 2kg Viking Malt Pszeniczny - 2kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 800g Colorado Crystal 10L - 300g Zacieranie: 75C - zasyp 72C - 80' 78C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: Simcoe - 13,3% - 30' - 15g Simcoe - 13,3% - 25' - 15g Simcoe - 13,3% - 20' - 10g Simcoe - 13,3% - 15' - 10g Simcoe - 13,3% - 10' - 10g Simcoe - 13,3% - 5' - 10g Simcoe - 13,3% - 0' - 10g Fermentacja: US05 - 2x19,5L - 7,5BLG Piwo zainspirowne 1/100 z Kormorana, choć zamiast żyta płatki owsiane i oczywiście nie będzie, aż tak lekkie. Edytowane 14 Sierpnia 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 #64 Foreign Extra Stout (receptura HB) Zasyp: Pale Ale - 5kg Monachijski I - 0,5kg płatki jęczmienne - 0,4kg Czekoladowy Ciemny - 0,25kg Jęczmień Prażony - 0,25kg Zacieranie: 65C - 30' 72C - 30' 76C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: Brewers Gold - 50g - 60' EKG - 15g - 5' Fermentacja: S04 - 24L - 16BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 10 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) #65 Imperial Peated Porter (7 IX 2017) Zasyp: Viking Malt Wędzony Torfem - 5,5kg Monach II - 1kg Karmelowy Pszeniczny - 0,3kg Karmelowy 300 - 0,25kg Karmelowy 600 - 0,25kg Czekoladowy Ciemny - 0,20kg Zacieranie: 66,5C - 90' 78C - 1' Gotowanie: Iunga 12,5% - 50g - 60' Iunga 12,5% - 15g - 5' Fermentacja: 23L - 18Blg - Mangrove M42 #66 Wild Beer (9 IX 2017) Piwo z resztek w magazynie. Po piwach "fermentowanych winogranami" stwierdziłem, że spróbuje "fermentować jabłkami". Dziki cydr kiedyś robiłem i wyszło całkiem fajnie. Zasyp: Pale Ale - 3kg Pszeniczny - 1kg Carafa I Special - 75g (dodane na mashout dla podbicia barwy) Zacieranie: 66C - 60' 76C - 1' Gotowanie: Iunga 12,5% - 10g - 60' Fermentacja: 3x 10L Na jeden fermentor 3kg jabłek, 3 litry wody, 7 litrów brzeczki 11,5BLG Edytowane 10 Września 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 (edytowane) #67 Polska IPA (28 IX 2017) Zasyp: Strzegom Pale Ale - 6 kg Carapils - 300g Strzegom Karmelowy - 300g Strzegom Pszeniczny - 300g Zacieranie: 67C - 60' 78C - 1' Chmielenie: 60' Iunga 12,5% - 15g Oktawia 7,8% - 15g Puławski 8,9% - 15g 30' Iunga 12,5% - 10g Oktawia 7,8% - 10g Puławski 8,9% - 10g 15' Iunga 12,5% - 10g Oktawia 7,8% - 10g Puławski 8,9% - 10g 0' Iunga 12,5% - 10g Oktawia 7,8% - 10g Puławski 8,9% - 10g Do fermentacji: 25L - 15,6Blg Mangrove M42 Edytowane 28 Września 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 30 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) #68 Pumpkin Pepper Smoked Ale (30 IX 2018) Zasyp: Wędzony drewnem gruszy - 3kg Wędzony Pszeniczny - 3kg Pulpa Dyniowa - 3,5kg Czekoladowy Ciemny - 50g (na mashout) Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 70' 76C - 1' Gotowanie: Oktawia - 7,8% - 60' - 50g Pieprz Czerwony - 20' - 12g Pieprz Czerwony - 0' - 12g Fermentacja: 27L - 15Blg Mangrove Jack M15 Taki mój pomysł na "jesienne piwo". 7kg dynii Hokkaido obrane i pokrojone w kostke, a nastęnie zapieczone ze szklanką brązowego cukru. W efekcie do zacierania poszło 3,5kg pulpy dyniowej. Edytowane 30 Września 2017 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 #69 Summer RIS Zasyp: Pale Ale - 2kg Płatki Owsiane - 0,4kg Pszeniczny - 0,4kg Monachijski I - 0,3kg Monachijski II - 0,3kg Karmelowy 600 - 250g Czekoladowy 1200 - 250g Jęczmień Prażony - 250g Zacieranie: 75C - zasyp 72C - 60' 78C - 1' Gotowanie: 40L Iunga 12,5% - 45g - 60' EKG 5,1% - 25g - 30' EKG 5,1% - 25g - 15' EKG 5,1% - 25g - 1' Sól morska niejodowana - 40g - 3' Fermentacja: 7,3Blg - 18L - S04 7,3Blg - 18L - Danstar Windsor Do warki na S04 dodane na cichą 3kg wiśni Do warki na Windsorach dodane 14g tonki W założeniu miało powstać lekkie ciemne piwo, ale oferujące doznania smakowe RISa. Udało się połowicznie. Niskoprocentowego RISa zrobić się po prostu nie da. Kompletnie nieudana jest wersja z tonką. Uwielbiam ten dodatek, ale jest zbyt intensywny jak na tak lekkie piwo. Nie wiem, ile trzeba by go dodać, żeby było okej. Tu było poniżej grama na litr i piwo jest na granicy pijalności. Niewiele czuć poza tonką. Wersja z wiśnią znacznie lepsza, delikatna wiśnia, fajna kwaśność od wiśni, sporo czekolady, goryczka trochę zbyt wysoka jednak, ale bardzo nie przeszkadza. Pierwszy raz używałem soli i ta zdecydowanie zrobiła robotę i podniosła uczucie pełni w ustach. Ogólnie ciekawy eksperyment i do rozwoju temat. #70 Grodziskie Zasyp: Viking Malt Grodziski - 5kg Zacieranie: 67C - 60' 78C - 1' Chmielenie: Oktawia - 7,8% - 35g - 60' Oktawia - 7,8% - 35g - 30' Oktawia - 7,8% - 30g - 10' Fermentacja: 7,7Blg - 19l - Fermentum Mobile FM42 - litrowy starter 7,7Blg - 18l - Safale K97 #71 Gryczana UPA Zasyp: Pilzneński - 5kg Płatki gryczane ekspresowe - 0,4kg Zacieranie: 67C - 70' Gotowanie: Złote Polesie 6,5% - 30g - 60' Złote Polesie 6,5% - 20g - 30' Złote Polesie 6,5% - 20g - 20' Złote Polesie 6,5% - 20g - 10' Złote Polesie 6,5% - 20g - 5' Złote Polesie 6,5% - 20g - 0' Fermentacja: 27L - 12Blg - około 150ml gęstwy FM42 po poprzednim Grodziskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 #72 Dark Hoppy Oatmeal Ale Z jasnej wersji byłem bardzo zadowolony, więc postanowiłem zrobić wersję ciemną. Nieco zmieniony zasyp, dodany słód biscuit bo lubię efekty jakie wnosi do ciemnego piwa. Zasyp: Pale Ale - 2kg Pszeniczny - 1,5kg Płatki owsiane - 0,3kg Płatki jęczmienne - 0,2kg Biscuit - 0,3kg Barwiący - 0,3kg (na mashout) Zacieranie: 75C - zasyp 72C - 70' 78C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: Cascade PL - 5,2% - 10g - 30' Chinook PL - 10% - 10g - 30' Cascade PL - 5,2% - 10g - 25' Chinook PL - 10% - 10g - 25' Cascade PL - 5,2% - 10g - 20' Chinook PL - 10% - 10g - 20' Cascade PL - 5,2% - 10g - 15' Chinook PL - 10% - 10g - 15' Cascade PL - 5,2% - 10g - 10' Chinook PL - 10% - 10g - 10' Cascade PL - 5,2% - 10g - 5' Chinook PL - 10% - 10g - 5' Cascade PL - 5,2% - 10g - 0' Chinook PL - 10% - 10g - 0' Fermentacja: 20l - 7Blg - FM52 (litrowy starter) 20l - 7Blg - S04 Bardzo ładny żywiczny aromat i smak wniosły "polskie amerykańce" #73 Rice AIPA Zasyp: Pale Ale - 6kg Płatki ryżowe - 1,5kg Zacieranie: 65C - zasyp 62C - 40' 72C - 20' 78C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: Sorachi Ace - 12,8% - 30g - 60' Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 45' Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 30' Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 15' Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 5' Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 0' Fermentacja: 29L - 15,5Blg - FM52 - 190ml gęstwy po #72 Miał być trochę wyższy ekstrakt początkowy, ale się zagapiłem przy wysładzaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2018 Spodobało mi się używanie płynnych drożdży, więc teraz seria piw na drożdżach Grodziskich. Klasyczne Grodziskie na początek, potem Grodziski Mild i na koniec Grodziskie Wheat Wine. #74 Grodziskie Zasyp: Viking Malt Grodziski - 3,2kg Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 70' 78C - 1' Gotowanie: Oktawia 9,2% - 30g - 60' Fermentacja: 24L - 7Blg - FM51 (litrowy starter) Trochę słaba wydajność wyszła w sumie nie wiem dlaczego, zwykle wiecej wyciskałem z tego Viking Malta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 #75 Grodziski Mild Zasyp: Wędzony Pszeniczny - 2,5kg Pale Ale - 1,25kg Bursztynowy - 0,3kg Karmelowy Czerowny - 0,25kg Jęczmień Prażony - 0,10kg Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 70' 78C - 1' Gotowanie: Oktawia 9,2% - 25g - 60' Fermentacja: 20L - 10Blg - FM51 (gęstwa po #74 wyliczona kalkulatorem) #76 Grodziskie Wheat Wine/Grodziski Porter Pierwotnie to miał być Wheat Wine, ale coś mi słaba wydajność wychodziła na tej partii słodów, a w dodatku za mocno wysłodziłem. Zobaczymy jaki będzie ostateczny efekt, najwyżej będzie porterem grodziskim Zasyp: Grodziski - 8,5kg Biscuit - 0,3kg Pszeniczny Karmelowy - 0,3kg Czekoladowy Ciemny - 150g Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 90' 78C - 1' Gotowanie: 90' Chmielenie: Oktawia 9,2% - 30g - 60' Oktawia 9,2% - 30g - 45' Oktawia 9,2% - 30g - 30' Oktawia 9,2% - 30g - 15' Oktawia 9,2% - 30g - 5' Śliwka Wędzona - 400g - 15' Fermentacja: 19,5L - 21BLG - FM51 (gęstwa po #75 wyliczona kalkulatorem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 3 godziny temu, Wania napisał: Grodziski - 8,5kg Jak filtracja?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 17 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 4 minuty temu, Gawron napisał: Jak filtracja?? z 200g łuski ryżowej i poszła bez żadnego problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 Zapowiada się zacnie. Podziel się później wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 Cydr na szybko W oczekiwaniu na surowce naszło mnie, żeby nastawić cydr z soku z LIDLa. 10L - sok jabłkowy Sad Sandomierski Drożdże US05 uwodnione BLG początkowe: 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Kolejna seria na drożdżach płynnych. Z racji pogody wziąłem na warsztat Kveiki z Fermentum Mobile #77 Kveik Fruit Ale Zasyp: Pale Ale - 3kg Pszeniczny - 1kg Płatki owsiane - 0,5kg Zacieranie: 70C - zasyp 67C - 70' 78C - 1' Gotowanie: Oktawia 9,2% - 25g - 60' Oktawia 9,2% - 5g - 45' Oktawia 9,2% - 5g - 30' Oktawia 9,2% - 5g - 15' Oktawia 9,2% - 5g - 1' Szacowane IBU: 35 BLG Początkowe: 10 Fermentacja: 23L - FM53 Kveik Start w 31,5C Cicha: Pulpa Mango Alphonso - 3,4kg Rozlew: Przed rozlewem zakwaszone kwasem mlekowym - 52ml. Dało bardzo fajny efekt, nie jest bardzo mocno kwaśne, ale czuć kwaśność. Niestety zapewne będzie wychodzić z butelek, bo sito z ikei się najpierw przytkało a przy próbach manipulacji się przekrzywiło i mango częściowo przelacialo. A nie chciałem już też kolejnego przelewania, kombinowania. Edytowane 16 Lipca 2018 przez Wania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 #78 Kveik American Wheat Zasyp: Pale Ale - 2,7kg Pszeniczny - 2,7kg Zacieranie: 71C - zasyp 68,5C - 70' 78C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: Amarillo 9,3% - 15g - 30' Amarillo 9,3% - 20g - 20' Amarillo 9,3% - 25g - 10' Amarillo 9,3% - 30g - 5' Amarillo 9,3% - 40g - 0' BLG: 11 Fermentacja: 24L - FM53 Kveik - 100ml z warki #77 / Start w 33,5, urosło do 36,5 w czasie fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 (edytowane) xxx Edytowane 16 Lipca 2018 przez Wania zdublowany post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 16 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 #79 Kveik Black Ale Ostatnie póki co piwo na Kveikach. Tym razem ciemna strona mocy i temperatura fermentacji doprowadzona do 40C. Zasyp: Pale Ale - 4kg Pszeniczny - 1,5kg Płatki owsiane błyskawiczne - 500g Biscuit - 400g Jęczmień prażony - 250g (na mash out) Czekoladowy ciemny - 250g (na mash out) Zacieranie: 71C - zasyp 68,5C - 70' 78C - 1' Gotowanie: 60' Chmielenie: 30' Oktawia - 9,2% - 10g Iunga - 11,3% - 5g Puławski - 8,9% - 5g 25' Oktawia - 9,2% - 5g Iunga - 11,3% - 5g Puławski - 8,9% - 5g 20' Oktawia - 9,2% - 5g Iunga - 11,3% - 5g Puławski - 8,9% - 5g 15' Oktawia - 9,2% - 5g Iunga - 11,3% - 5g Puławski - 8,9% - 5g 10' Oktawia - 9,2% - 5g Iunga - 11,3% - 5g Puławski - 8,9% - 5g 5' Oktawia - 9,2% - 5g Iunga - 11,3% - 5g Puławski - 8,9% - 5g Fermentacja: 23L - 15Blg - FM53 Kveik - 120ml z warki #78 Temperatura fermentacji od 35C do 40C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 #80 Grodziskie African Pombe/Mauribrew Draught Zasyp: Viking Malt Grodziski - 5kg Zacieranie: 70C - 2' 68C - 70' 78C - 1' Chmielenie: Iunga 11,3% - 20g - 60' Iunga 11,3% - 20g - 30' Iunga 11,3% - 20g - 10' Fermentacja: 8BLG - 17L - FM600 African Pombe 8BLG - 16L - Mauribrew Draught (okazało się, że drożdże są dwa miesiące po terminie. Startowały ponad dobę, zobaczymy co wyjdzie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się