Skocz do zawartości

Browar Wuja Wania


Rekomendowane odpowiedzi

#58 Session Black IPA

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4kg

Carahell - 300g

Biscuit - 200g
Carafa II Special - 500g (na mashout)

Cukier - 200g (do gotowania)

 

Zacieranie:

 

67C - 60'

78C - mashout 

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

 

15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 30'

 

15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 10'

 

15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 5'

 

15g Cascade, 15g Chinook, 15g Simcoe - 1'

 

Fermentacja:

 

25L - 12BLG - US05

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

#59 Wild Beer

 

No to zdecydowałem się powtórzyć eksperyment z warki #55 i uwarzyć piwo fermentowane winogronami w dużej skali. 

 

"Starter winogronowy" przygotowany 21 IV. Do czterech fermentorów trafiło po 2,1kg różowych winogron i 2 litry wody. 

 

23 IV uwarzyłem 28 litrów piwa.

 

Zasyp:

 

Viking Malt Pszenica - 2kg

Viking Malt Pilzneński - 2kg

Płatki Ryżowe - 2kg

 

Zacieranie:

66C - 60'

 

Gotowanie:

Oktawia 7,6% - 30g - 60' (ok. 18IBU)

 

Fermentacja:

 

4x11 litrów 10,6 - 11Plato 

 

Mam nadzieje, że się wszystko powiedzie, a docelowo chciałbym do każdego dodać inne owoce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#60 American/Australian Pale Ale (24 IV 2017)

 

Zasyp:

Viking/Colorado Pale Base - 5kg

Viking/Colorado Crystal 10L - 0,5kg

 

Zacieranie:

67C - 60'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Enigma 17,6% - 60' - 5g

Enigma 17,6% - 45' - 5g

Enigma 17,6% - 30' - 10g

Enigma 17,6% - 15' - 10g

Enigma 17,6% - 5' - 10g

Enigma 17,6% - 0' - 10g

 

IBU: 37

 

Fermentacja: 26L - 11,7Blg - US05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

#61 Saison

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4kg

Pszeniczny - 1kg

Monachijski I - 0,8kg

Caraaroma - 0,2kg

Carahell - 0,2kg

Caraamber - 0,1kg

Zakwaszający - 0,1kg

 

Zacieranie:

 

66C - wrzucenie słodów

63C - 60'

72C - 20'

78C - 1'

 

Gotowanie: 90'

 

Iunga 11,6% - 25g - 60'

Lublin 4% - 20g - 15'

Lublin 4% - 15g - 5'

 

Curacao - 20g - 20'

 

Fermentacja:

26L - 14BLG - Mangrove M29 

 

Zadane w 17,5C i mam nadzieję, że w skrzyni uda się powoli podnosić do 24C

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#62 Polish Smoked Wheat

 

Zasyp:

Viking Malt Wędzony Jabłonią - 2,5kg

Viking Malt Grodziski - 2,5kg

Viking Malt Czekoladowy Ciemny - 50g (dla koloru, dodany na mashout)

 

Zacieranie:

67C- 60' 

 

Chmielenie:

Oktawia 7,8% - 15g - 60'

Oktawia 7,8% - 15g - 45'

Oktawia 7,8% - 15g - 30'

Oktawia 7,8% - 15g - 15'

Oktawia 7,8% - 15g - 0'

 

Fermentacja:
Safale K97 - 22L - 12BLG

 

Kurde coś słaba wydajność mi dziś wyszła, nie bardzo wiem dlaczego. Powinienem mieć 29-30L do gotowania, a uzyskałem jakieś 26 :/ 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#63 Hoppy Oatmeal Ale

 

Zasyp:

 

Viking Malt Pale Ale - 2kg

Viking Malt Pszeniczny - 2kg

Płatki Owsiane Błyskawiczne - 800g

Colorado Crystal 10L - 300g

 

Zacieranie:

 

75C - zasyp

72C - 80'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

 

Simcoe - 13,3% - 30' - 15g

Simcoe - 13,3% - 25' - 15g

Simcoe - 13,3% - 20' - 10g

Simcoe - 13,3% - 15' - 10g

Simcoe - 13,3% - 10' - 10g

Simcoe - 13,3% -   5' - 10g

Simcoe - 13,3% -   0' - 10g

 

Fermentacja:

 

US05 - 2x19,5L - 7,5BLG

 

Piwo zainspirowne 1/100 z Kormorana, choć zamiast żyta płatki owsiane i oczywiście nie będzie, aż tak lekkie.

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#64 Foreign Extra Stout (receptura HB)

 

Zasyp:

 

Pale Ale - 5kg

Monachijski I - 0,5kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

Czekoladowy Ciemny - 0,25kg

Jęczmień Prażony - 0,25kg

 

Zacieranie:

 

65C - 30'

72C - 30'

76C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

 

Brewers Gold - 50g - 60'

EKG - 15g - 5'

 

Fermentacja:

 

S04 - 24L - 16BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Imperial Peated Porter (7 IX 2017)

 

Zasyp:

Viking Malt Wędzony Torfem - 5,5kg

Monach II - 1kg

Karmelowy Pszeniczny - 0,3kg

Karmelowy 300 - 0,25kg

Karmelowy 600 - 0,25kg

Czekoladowy Ciemny - 0,20kg

 

Zacieranie:

66,5C - 90'

78C - 1'

 

Gotowanie:

Iunga 12,5% - 50g - 60'

Iunga 12,5% - 15g - 5'

 

Fermentacja:

23L - 18Blg - Mangrove M42

 

#66 Wild Beer (9 IX 2017)

 

Piwo z resztek w magazynie. Po piwach "fermentowanych winogranami" stwierdziłem, że spróbuje "fermentować jabłkami". Dziki cydr kiedyś robiłem i wyszło całkiem fajnie. 

 

Zasyp:

Pale Ale - 3kg

Pszeniczny - 1kg

Carafa I Special - 75g (dodane na mashout dla podbicia barwy)

 

Zacieranie:

66C - 60'

76C - 1'

 

Gotowanie:

Iunga 12,5% - 10g - 60'

 

Fermentacja:

 

3x 10L

 

Na jeden fermentor 3kg jabłek, 3 litry wody, 7 litrów brzeczki 11,5BLG

 

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#67 Polska IPA (28 IX 2017)

 

Zasyp:

 

Strzegom Pale Ale - 6 kg

Carapils - 300g

Strzegom Karmelowy - 300g

Strzegom Pszeniczny - 300g

 

Zacieranie:

67C - 60'

78C - 1'

 

Chmielenie:

60'

Iunga 12,5% - 15g

Oktawia 7,8% - 15g

Puławski 8,9% - 15g

 

30'

Iunga 12,5% - 10g

Oktawia 7,8% - 10g

Puławski 8,9% - 10g

 

15'

Iunga 12,5% - 10g

Oktawia 7,8% - 10g

Puławski 8,9% - 10g

 

0'

Iunga 12,5% - 10g

Oktawia 7,8% - 10g

Puławski 8,9% - 10g

 

Do fermentacji:

25L - 15,6Blg

Mangrove M42

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#68 Pumpkin Pepper Smoked Ale (30 IX 2018) 

 

Zasyp:

Wędzony drewnem gruszy - 3kg

Wędzony Pszeniczny - 3kg

Pulpa Dyniowa - 3,5kg

Czekoladowy Ciemny - 50g (na mashout) 

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 70'

76C - 1'

 

Gotowanie:

Oktawia - 7,8% - 60' - 50g

Pieprz Czerwony - 20' - 12g

Pieprz Czerwony - 0' - 12g

 

Fermentacja:

27L - 15Blg

Mangrove Jack M15

 

Taki mój pomysł na "jesienne piwo". 7kg dynii Hokkaido obrane i pokrojone w kostke, a nastęnie zapieczone ze szklanką brązowego cukru.  W efekcie do zacierania poszło 3,5kg pulpy dyniowej. 

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

#69 Summer RIS

 

Zasyp:

Pale Ale - 2kg

Płatki Owsiane - 0,4kg

Pszeniczny - 0,4kg

Monachijski I - 0,3kg

Monachijski II - 0,3kg

Karmelowy 600 - 250g

Czekoladowy 1200 - 250g

Jęczmień Prażony - 250g

 

Zacieranie:

75C - zasyp

72C - 60'

78C - 1'

 

Gotowanie: 40L

 

Iunga 12,5% - 45g - 60'

EKG 5,1% - 25g - 30'

EKG 5,1% - 25g - 15'

EKG 5,1% - 25g - 1'

Sól morska niejodowana - 40g - 3'

 

Fermentacja:

7,3Blg - 18L - S04

7,3Blg - 18L - Danstar Windsor

 

Do warki na S04 dodane na cichą 3kg wiśni

Do warki na Windsorach dodane 14g tonki

 

W założeniu miało powstać lekkie ciemne piwo, ale oferujące doznania smakowe RISa. Udało się połowicznie. Niskoprocentowego RISa zrobić się po prostu nie da. Kompletnie nieudana jest wersja z tonką. Uwielbiam ten dodatek, ale jest zbyt intensywny jak na tak lekkie piwo. Nie wiem, ile trzeba by go dodać, żeby było okej. Tu było poniżej grama na litr i piwo jest na granicy pijalności. Niewiele czuć poza tonką. Wersja z wiśnią znacznie lepsza, delikatna wiśnia, fajna kwaśność od wiśni, sporo czekolady, goryczka trochę zbyt wysoka jednak, ale bardzo nie przeszkadza. Pierwszy raz używałem soli i ta zdecydowanie zrobiła robotę i podniosła uczucie pełni w ustach. Ogólnie ciekawy eksperyment i do rozwoju temat. 

 

#70 Grodziskie

 

Zasyp:

 

Viking Malt Grodziski - 5kg

 

Zacieranie:

67C - 60'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Oktawia - 7,8% - 35g - 60'

Oktawia - 7,8% - 35g - 30'

Oktawia - 7,8% - 30g - 10'

 

Fermentacja:

7,7Blg - 19l - Fermentum Mobile FM42 - litrowy starter

7,7Blg - 18l - Safale K97 

 

#71 Gryczana UPA

 

Zasyp:

Pilzneński - 5kg

Płatki gryczane ekspresowe - 0,4kg

 

Zacieranie:

67C - 70'

 

Gotowanie:

Złote Polesie 6,5% - 30g - 60'

Złote Polesie 6,5% - 20g - 30'

Złote Polesie 6,5% - 20g - 20'

Złote Polesie 6,5% - 20g - 10'

Złote Polesie 6,5% - 20g - 5'

Złote Polesie 6,5% - 20g - 0'

 

Fermentacja:

27L - 12Blg - około 150ml gęstwy FM42 po poprzednim Grodziskim

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#72 Dark Hoppy Oatmeal Ale

 

Z jasnej wersji byłem bardzo zadowolony, więc postanowiłem zrobić wersję ciemną. Nieco zmieniony zasyp, dodany słód biscuit bo lubię efekty jakie wnosi do ciemnego piwa. 

 

Zasyp:

Pale Ale - 2kg

Pszeniczny - 1,5kg

Płatki owsiane - 0,3kg

Płatki jęczmienne - 0,2kg

Biscuit - 0,3kg

Barwiący - 0,3kg (na mashout)

 

Zacieranie:

75C - zasyp

72C - 70'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

Cascade PL - 5,2% - 10g - 30'

Chinook PL - 10% - 10g - 30'

Cascade PL - 5,2% - 10g - 25'

Chinook PL - 10% - 10g - 25'

Cascade PL - 5,2% - 10g - 20' 

Chinook PL - 10% - 10g -  20'

Cascade PL - 5,2% - 10g - 15'

Chinook PL - 10% - 10g - 15'

Cascade PL - 5,2% - 10g - 10'

Chinook PL - 10% - 10g - 10'

Cascade PL - 5,2% - 10g - 5'

Chinook PL - 10% - 10g - 5'

Cascade PL - 5,2% - 10g - 0'

Chinook PL - 10% - 10g - 0'

 

Fermentacja:

20l - 7Blg - FM52 (litrowy starter)

20l - 7Blg - S04

 

Bardzo ładny żywiczny aromat i smak wniosły "polskie amerykańce"

 

#73 Rice AIPA

 

Zasyp:

Pale Ale - 6kg

Płatki ryżowe - 1,5kg

 

Zacieranie:

65C - zasyp

62C - 40'

72C - 20'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

Sorachi Ace - 12,8% - 30g - 60'

Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 45'

Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 30'

Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 15'

Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 5'

Sorachi Ace - 12,8% - 20g - 0'

 

Fermentacja:

29L - 15,5Blg - FM52 - 190ml gęstwy po #72

 

Miał być trochę wyższy ekstrakt początkowy, ale się zagapiłem przy wysładzaniu ;)

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Spodobało mi się używanie płynnych drożdży, więc teraz seria piw na drożdżach Grodziskich. Klasyczne Grodziskie na początek, potem Grodziski Mild i na koniec Grodziskie Wheat Wine. 

 

#74 Grodziskie

 

Zasyp:

Viking Malt Grodziski - 3,2kg

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 70'

78C - 1'

 

Gotowanie:

Oktawia 9,2% - 30g - 60'

 

Fermentacja:

24L - 7Blg - FM51 (litrowy starter)

 

Trochę słaba wydajność wyszła w sumie nie wiem dlaczego, zwykle wiecej wyciskałem z tego Viking Malta. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#75 Grodziski Mild

 

Zasyp:

Wędzony Pszeniczny - 2,5kg

Pale Ale - 1,25kg

Bursztynowy - 0,3kg

Karmelowy Czerowny - 0,25kg

Jęczmień Prażony - 0,10kg

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 70'

78C - 1'

 

Gotowanie:

Oktawia 9,2% - 25g - 60'

 

Fermentacja:

20L - 10Blg - FM51 (gęstwa po #74 wyliczona kalkulatorem)

 

#76 Grodziskie Wheat Wine/Grodziski Porter

 

Pierwotnie to miał być Wheat Wine, ale coś mi słaba wydajność wychodziła na tej partii słodów, a w dodatku za mocno wysłodziłem. Zobaczymy jaki będzie ostateczny efekt, najwyżej będzie porterem grodziskim ;) 

 

Zasyp:

Grodziski - 8,5kg

Biscuit - 0,3kg

Pszeniczny Karmelowy - 0,3kg

Czekoladowy Ciemny - 150g

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 90'

78C - 1'

 

Gotowanie: 90'

 

Chmielenie:

 

Oktawia 9,2% - 30g - 60'

Oktawia 9,2% - 30g - 45'

Oktawia 9,2% - 30g - 30'

Oktawia 9,2% - 30g - 15'

Oktawia 9,2% - 30g - 5'

 

Śliwka Wędzona - 400g - 15'

 

Fermentacja:

19,5L - 21BLG - FM51 (gęstwa po #75 wyliczona kalkulatorem)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kolejna seria na drożdżach płynnych. Z racji pogody wziąłem na warsztat Kveiki z Fermentum Mobile

 

#77 Kveik Fruit Ale

 

Zasyp:

Pale Ale - 3kg

Pszeniczny - 1kg

Płatki owsiane - 0,5kg

 

Zacieranie:

70C - zasyp

67C - 70'

78C - 1'

 

Gotowanie:

Oktawia 9,2% - 25g - 60'

Oktawia 9,2% - 5g - 45'

Oktawia 9,2% - 5g - 30'

Oktawia 9,2% - 5g - 15'

Oktawia 9,2% - 5g - 1'

 

Szacowane IBU: 35

 

BLG Początkowe: 10

 

Fermentacja:

23L - FM53 Kveik 

 

Start w 31,5C

 

Cicha:

 

Pulpa Mango Alphonso - 3,4kg

 

Rozlew:

 

Przed rozlewem zakwaszone kwasem mlekowym - 52ml. Dało bardzo fajny efekt, nie jest bardzo mocno kwaśne, ale czuć kwaśność.

 

Niestety zapewne będzie wychodzić z butelek, bo sito z ikei się najpierw przytkało a przy próbach manipulacji się przekrzywiło i mango częściowo przelacialo. A nie chciałem już też kolejnego przelewania, kombinowania. 

 

 

Edytowane przez Wania
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#78 Kveik American Wheat

 

Zasyp:

Pale Ale - 2,7kg

Pszeniczny - 2,7kg

 

Zacieranie:

71C - zasyp

68,5C - 70'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

Amarillo 9,3% - 15g - 30'

Amarillo 9,3% - 20g - 20'

Amarillo 9,3% - 25g - 10'

Amarillo 9,3% - 30g - 5'

Amarillo 9,3% - 40g - 0'

 

BLG: 11

 

Fermentacja:

24L - FM53 Kveik - 100ml z warki #77 / Start w 33,5, urosło do 36,5 w czasie fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#79 Kveik Black Ale

 

Ostatnie póki co piwo na Kveikach. Tym razem ciemna strona mocy i temperatura fermentacji doprowadzona do 40C. 

 

Zasyp:

Pale Ale - 4kg

Pszeniczny - 1,5kg 

Płatki owsiane błyskawiczne - 500g

Biscuit - 400g

Jęczmień prażony - 250g (na mash out)

Czekoladowy ciemny - 250g (na mash out)

 

Zacieranie:

71C - zasyp

68,5C - 70'

78C - 1'

 

Gotowanie: 60'

 

Chmielenie:

 

30'

Oktawia - 9,2% - 10g

Iunga - 11,3% - 5g

Puławski - 8,9% - 5g

25'

Oktawia - 9,2% - 5g 

Iunga - 11,3% - 5g

Puławski - 8,9% - 5g

20'

Oktawia - 9,2% - 5g 

Iunga - 11,3% - 5g

Puławski - 8,9% - 5g

15'

Oktawia - 9,2% - 5g 

Iunga - 11,3% - 5g

Puławski - 8,9% - 5g

10'

Oktawia - 9,2% - 5g 

Iunga - 11,3% - 5g

Puławski - 8,9% - 5g

5'

Oktawia - 9,2% - 5g 

Iunga - 11,3% - 5g

Puławski - 8,9% - 5g

 

Fermentacja:

23L - 15Blg - FM53 Kveik - 120ml z warki #78

Temperatura fermentacji od 35C do 40C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#80 Grodziskie African Pombe/Mauribrew Draught

 

Zasyp:

Viking Malt Grodziski - 5kg

 

Zacieranie:

70C - 2'

68C - 70'

78C - 1'

 

Chmielenie:

Iunga 11,3% - 20g - 60'

Iunga 11,3% - 20g - 30'

Iunga 11,3% - 20g - 10'

 

Fermentacja:

8BLG - 17L - FM600 African Pombe

8BLG - 16L - Mauribrew Draught (okazało się, że drożdże są dwa miesiące po terminie.  Startowały ponad dobę, zobaczymy co wyjdzie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.