Tadzik Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Troszeczkę nie w temacie ale nie chciałbym tworzyć nowego wątku. Jaką barwę ma brązowy cukier kandyzowany z BA? Chciałbym w przybliżeniu wiedzieć na ile wpłynie na kolor piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Jak go wsypałem do czystej wody, to kolor prawie się nie zmienił. Powiedziałbym, że jak 15 ebc to max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Dzięki. Czyli rozumiem że przy 400-500g na 20l mogę pominąć go w barwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Walczę z cukrem kandyzowanym , mam kilka pytań , jak osiągacie temperaturę 150 stopni ? na mojej kuchni przy 120 zawartość garnka robi się brązowa , po zwiększeniu płomienia po prostu próbuje uciec z gara , przetrzymałem ostatnim razem w 130 ale wydaje mi się że będzie miał za ostry aromat , dodaje pożywkę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 150°C to naprawdę wysoko i dostaniesz bardzo ciemny karmel. Trzeba cierpliwie czekać, żeby temperatura osiągnęła taki poziom. Ta piana to para wodna najpierw z roztworu a potem z rozkładu węglowodanów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 przy 150°C wychodzi czarny kolor i kawa w smaku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 przy 150°C wychodzi czarny kolor i kawa w smaku.... Według mnie żeby uzyskać ciemna barwę i zapach śliwki wcale nie trzeba przekroczyć 130 stopni . wystarczy wydłużyć czas gotowania Co do jasnego karmelu to nie wiem jak pachnie po wystygnięciu ale u mnie cały czas jak ma taka barwę , wali amoniakiem że hej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 mirogster wrzucił coś takiego do plikowni.... a jaką pozywkę dodajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Ja za rada josefika zrezygnowałem z DAP i skarmelizowałem cukier z kwaskiem cytrynowym (inwertowany). Chyba faktycznie ma przyjemniejszy aromat. Nie ma w nim związków Maillarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jacek, a ile dodawales kwasku (proszek czy w plynie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 mirogster wrzucił coś takiego do plikowni.... a jaką pozywkę dodajesz? fosforan dwuamonowy i nie przesadzam z ilością , miałem też inną pożywkę i dawała tak samo po nozdrzach próbowałem też bez DAP wyszedł w miarę ciemny , trochę krótko go gotowałem więc guma no i taki scukrzony , pływa teraz w BDBA aromat miał super , bez kwasku , biały cukier z domieszka trzcinowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 30 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Jacek, a ile dodawales kwasku (proszek czy w plynie)? Na pół kilograma cukru płaska łyżeczka suchego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Z tego co wiem dodatek DAP ma zapewnić stabilność smakową w czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Coder. Czy moglbys rozwinac i na ile to mozliwe, nie zaglebiajac sie zbytnio w chemie? Czy chodzi o reakcje Maillarda ? Z tego co wiem dodatek DAP ma zapewnić stabilność smakową w czasie. Edytowane 3 Lutego 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Czy chodzi o reakcje Maillard akurat one wpływają negatywnie na stabilność - to jest główny powód dlaczego ekstrakty słodowe ciemnieją w czasie przechowywania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) No wlasnie. Ale juz chyba wiem, o co chodzilo Coderowi. {edit} Nie jestem chemikiem, wiec prosba. Czy ktos moglby zweryfikowac ponizsze stwierdzenia: DAP albo jakikolwiek inny aminokwas, wplywa na przyspieszenie reakcji maillarda (rozpad cukru (disacharydu) na fruktoze i glukoze). A jezeli w tej samej reakcji dodamy podgrzewanie = cukier inwertowany. Cukier inwertowany jest stabilniejszy czyli nie krystalizuje. Therefore: DAP (w pokretny sposob ) wplywa na stabilnosc cukru inwertowanego w czasie. Czy o to chodzi? Edytowane 3 Lutego 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Brak stabilności znaczy, że w kwaśnym środowisku piwa karmelowy smak blaknie i znika z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Nie jestem chemikiem, wiec prosba. Czy ktos moglby zweryfikowac ponizsze stwierdzenia: DAP albo jakikolwiek inny aminokwas, wplywa na przyspieszenie reakcji maillarda (rozpad cukru (disacharydu) na fruktoze i glukoze). A jezeli w tej samej reakcji dodamy podgrzewanie = cukier inwertowany. Cukier inwertowany jest stabilniejszy czyli nie krystalizuje. Therefore: DAP (w pokretny sposob ) wplywa na stabilnosc cukru inwertowanego w czasie. Czy o to chodzi? No trochę tu jest pomieszania faktów. Reakcja inwersji, czyli rozpad sacharozy na glukozę i fruktozę to nie reakcja Maillarda. Stabilność a krystalizacja to dwie całkiem rożne rzeczy. To, że coś nie krystalizuje nie oznacza, że jest stabilniejsze chemiczne. Stabilniejszy jest roztwór, czyli przy takim samym stężeniu cukrów jak w roztworze sacharozy nie wytracają się z niego kryształy. Co do większej stabilności karmelu z DAP nad robionym bez jego pomocy to mam wątpliwości bo nic za tym specjalnie nie przemawia. Edytowane 3 Lutego 2013 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Panowie, dzieki za odpowiedzi. Z tego co udalo mi sie wygrzebac w sieci, to to ze DAP 'pomaga' w reakcji inwersji, nie jest niezbedny ale reakcja jest intensywniejsza i efekt koncowy lepszy. Zgadza sie? Edytowane 3 Lutego 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 nie jest niezbedny ale reakcja jest intensywniejsza i efekt koncowy lepszy. Nie jest niezbędny, maja miejsce inne reakcje przez co produkty nie są identyczne, a czy lepszy efekt to już jak kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Zacząłęm grzebać w internecie i widzę, że temat dodatków do karmelu jest dość rozległy. N.b. piszą, że karmel amoniakowy jest szkodliwy dla zdrowia. http://cbimo.zut.edu...3. Ch. Żywn.pdf "Na przykład, karmele używane do barwienia napojów gazowanych powinny mieć charakter anionowy gdyż w tym przypadku nie dojedzie do reakcji z fosforanami występującymi w takich napojach. Karmel do barwienia gazowanych napojów typu "cola" otrzymuje się poprzez ogrzewanie sacharozy w obecności siarczku amonu. Karmel stosowany do produkcji wyrobów piekarniczych powinien mieć charakter kationowy. Otrzymuje się go z reguły poprzez ogrzewanie sacharozy wobec braku katalizatora" Edytowane 4 Lutego 2013 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Jak się mam truć to wolę bez DAP , w trakcie gotowania amoniak wali jak diabli nie wiem czy całe to świństwo znika z karmelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Dziwne, bo przeciez DAP, jest jednym ze skladnikow odzywek dla drozdzy. Czyli produktem dopuszczonym badz co badz na rynek spozywczy. Kurcze, troche to zagmatwane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 DAP nie jest trucizną (pomijając oczywiście jak we wszystkim kwestie dawki). Przy ogrzewaniu cukru z DAP tworzą się związki melanoidynowe, zawierające w składzie azot pochodzący z DAP. Silne ogrzewanie może prowadzić do powstania akryloamidu, który jest substancją szkodliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Czyli jak we wszystkim, zalecany jest umiar oraz daleko posunieta ostroznosc (np. wyslanie lepszej polowy na niespodziewane, sponsorowane zakupy, otwarcie okien itp itd ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi