Jump to content

Klęska z wydajnością - ki diabeł?


Recommended Posts

Przykra niespodzianka. Ostatni miewałem ładniutką wydajność, przekraczała 75 procent, zero problemów. dzisiaj wziąłem się za warkę nr 17:

 

Warka nr 17 - Witbier premiera - 18 maja 2013

 

Zasyp:

2 kg pilzneński

1 kg pszeniczny

1 kg płatki pszeniczne błyskawiczne

0,4 płatki owsiane

 

Dodatki:

Kolendra 15 g

Curacao - 20 g

 

Chmiel:

Tradition 30 g

 

Zacieranie

Słody do 9 litrów 55C wody i zostawienie na 30 min.

Dolanie 5 litrów wody, dosypanie płatków, ustalenie temperatury na 68 stopniach C - 60 min.

Podniesienie temperatury do 72 C - 20 min

Mash out

 

Wysładzanie ciągłe do 27 litrów

 

I mierzę sobie bailing przed gotowaniem i co? 7 (słownie: SIEDEM!)

Z praktycznych działań to dodałem 300 gram ekstraktu jęczmiennego - bo mam, i redukuję to teraz na dwa gary, żeby chociaż 10 osiągnąć.

Ktoś wie, co się stało? Procedury dałem standardowe, może nieco za szybko wysładzałem, ale przecież mi wydajność wyszła prawie o połowę mniejsza niż zakładałem. Dodaję, że sprawdzałem dwoma miernikami.

Co u licha?

Link to comment
Share on other sites

Powiedz coś o słodach. Jak śrutowane?

 

Z drugiej strony na ten zasyp i 27 litrów...

 

a sprawdzałeś na jakimś programie?

Link to comment
Share on other sites

Słody ze Strzegomia, ześrutowane standardowo w sklepie, na pilzneńskim już działałem i było ok, pszenicę otworzyłem dopiero teraz. Płatki błyskawiczne oczywiście, pszeniczne kupiłem w internecie, owsiane jakieś najpopularniejsze w sklepie osiedlowym. 27 litrów to przed gotowaniem oczywiście. Inspiracją jest przepis Dori: http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 ,która ale dałem pół kilo więcej słodu i 200 gram więcej płatków. Więc różnica nie powinna być dramatyczna, wysłodziłem do 27 litrów bo liczyłem się z dłuższym gotowaniem.

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze: witam w świecie witbiera - to pierwsze piwo na którym poległem, nie jest łatwe.

Po drugie: Dori zacierała 100 minut!

Po trzecie: robiłeś próbę jodową?

Link to comment
Share on other sites

nie robiłem jodowej, a co? Bo na przykład josefik http://www.wiki.piwo...zczak_(josefik), warzył znacznie krócej.

A co, mogło nie zadziałać? Wysładzałem mieszanie, tzn. trochę ciągłą, a trochę partiami. Dwa razy wymieszałem cały zacier. Filtrator druh sprawdzony...

Edited by zbynieks
Link to comment
Share on other sites

Zobacz ile Józek miał słodu a ile dodatków niesłodowanych? 10 kg słodu i 4,1 kg dodatków niesłodowanych.

W przepisie Dori 2,5 kg słodu i 1,4 kg dodatków niesłodowanych. Poza tym jak pisałem witbier IMHO jest trudnym piwem. Po moim pierwszym wicie zaopatrzyłem się w filtrator rurkowy.

Link to comment
Share on other sites

Jak nic mi wychodzi, że chyba za krótko zacierałeś :(

Te 9-10 Blg powinno być przy tej objętości. Szkoda, że nie mierzyłeś gęstości w trakcie wysładzania.

Link to comment
Share on other sites

Więc problem rozwiązany , polecam robić próbę jodową , a już przy tej ilość składników niesłodowanych to zdecydowanie. Większość została w nieprzerobionej skrobi.

Przy moim witbierze , mimo godzinnego kleikowania , próba się nie odbarwiała dopiero po 75 minutach, a sprawdzałem kilka razy.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

Próba jodowa negatywna. Po zredukowaniu do 18 litrów i wystudzeniu wychodzi koło 11,5. Może być. Przy transferze przez rurkę do fermentora zassało się parę kawałków curacao. Ciekawe, co się wydarzy. Z osobliwości tej warki: najpierw było bardzo dużo piany - jak na rosole - a potem wyjątkowo wyraźny przełom. Może to rozjasni, bo ja nie potrafię. Oczywiście może być bez związku.

Edited by zbynieks
Link to comment
Share on other sites

Problem z wydajnością jest związany z brakiem procedury kleikowania. Jak wspominałem nawet płatki błyskawiczne należy kleikować ponieważ dyfuzja wody i enzymów w głąb ziarna i wgłąb skrobi jest utrudniona w nienapęczniałej skrobi. Pamiętamy że skrobia podczas kleikowania pęczniej z wodą tworzy koloid o który jest bardzo szybko rozkładany przez enzymy.

Płatki błyskawiczne tez się zatrą ale po bardzo długim czasie ...

 

 

Wit nie jest trudnym piwem tylko ludzie go źle robią.

Ostatnio pomagałem telefonicznie uwarzyć wita koledze który warzył 2 raz w karierze. Nie było żadnych problemów z zacieraniem czy filtracją.

Link to comment
Share on other sites

Problem z wydajnością jest związany z brakiem procedury kleikowania. Jak wspominałem nawet płatki błyskawiczne należy kleikować ponieważ dyfuzja wody i enzymów w głąb ziarna i wgłąb skrobi jest utrudniona w nienapęczniałej skrobi. Pamiętamy że skrobia podczas kleikowania pęczniej z wodą tworzy koloid o który jest bardzo szybko rozkładany przez enzymy.

Płatki błyskawiczne tez się zatrą ale po bardzo długim czasie ...

(...)

A czy temperatury i czasy kleikowania płatków pszenicznych takie same jak pszenicy nie słodowanej ?

Edited by Rafek00
Link to comment
Share on other sites

Pewnie są jakieś wyliczenia dla przemysłu optymalizujące czas i zużycie ebergii. Ja w browarnctwie domowym stosuję 60' w szybkowarze niezależnie od niesłodowanego surowca. Do tego zakwaszanie (1ml kwasu fosforowego na 7,5l wody i 3kg śruty) i enzym upłynniający.(1-6ml termamylu w zależności od tego, jak jest wiekowy). Bez enzymu zakwaszanie można pominąć

Ostatnia wydajność to 68% liczona sposobem polskim: z 5kg słodów, 2,5kg mąki żytniej i 500g płatków owsianych ~34l do fermentacji, Blg15, przy zacieraniu 120' w 68ºC->66ºC (planowałem 90 ale przdłużył się spacer z psem) i 60' w 72ºC->71ºC. Można by pewnie krócej, ale akutrat tego dnia nigdzie mi się nie spieszyło.

Edited by cemik1
Link to comment
Share on other sites

Trudno określić czas potrzebny na kleikowanie czegokolwiek. Ale te 10-30 min w zależności od stopnia zmielenia wydaje się byc ok

 

Cemiku jeżeli stosujesz enzym upłynniajacy to nie ma sensu niczego kleikować :)

 

walisz wszystko do gaza zaciernego i jedziesz normalnie infuzją wydłużając tylko czas przed filtracją o jakieś 10 min

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.