wena Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Receptura Pale ale - 5 kg monachijski I - 1,5 kg monachijski II - 1 kg caramunich II - 1 kg caraaroma - 0,7 kg carafa III - 0,2 kg płatki jęczmienne - 0,8 kg woda 22 litry 50°C - wsyp 55°C - 5 minut 62-63°C - 30 minut 72-73°C -50 minut 76°C - carafa III - 10 minut filtrujemy wysładzanie ok 15 litrów do uzyskania calości 24 litry 21°Blg Gotowanie Marynka szyszka 60g - 60 minut lomik szyszka 40g - 20 minut całość 23 litry 22,5°Blg / końcowe 8°Blg drożdże - lager munich fermentacja burzliwa - 4 tygodnie fermentacja cicha 2 tygodnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Jestem szczęściarzem że mogłem napić się tego piwa. Porter do tej pory to było coś w sklepie z czego nie byłem łagodnie mówiąc zachwycony. Bimbrowo palone smaki z dużą nutą goryczy, ale nie chmielowej. Po pierwszym łyku tej warki odczucie jakiego się spodziewałem było przez dwie sekundy (autosugestia), potem nie wiedziałem co się dzieje. Bogactwo smaków i zero tego czego się spodziewałem. Nie mam praktyki w tym gatunku do jego oceny. Wniosek jest jeden - POLECAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się