Jump to content

Porter Chorzowski III miejsce Żywiec 2008


wena

Recommended Posts

Receptura

Pale ale - 5 kg

monachijski I - 1,5 kg

monachijski II - 1 kg

caramunich II - 1 kg

caraaroma - 0,7 kg

carafa III - 0,2 kg

płatki jęczmienne - 0,8 kg

woda 22 litry

 

50°C - wsyp

55°C - 5 minut

62-63°C - 30 minut

72-73°C -50 minut

76°C - carafa III - 10 minut

 

filtrujemy

 

wysładzanie

ok 15 litrów

 

do uzyskania calości 24 litry 21°Blg

 

Gotowanie

 

Marynka szyszka 60g - 60 minut

lomik szyszka 40g - 20 minut

 

całość 23 litry 22,5°Blg / końcowe 8°Blg

 

drożdże - lager munich

 

fermentacja burzliwa - 4 tygodnie

 

fermentacja cicha 2 tygodnie

Link to comment
Share on other sites

Jestem szczęściarzem że mogłem napić się tego piwa. Porter do tej pory to było coś w sklepie z czego nie byłem łagodnie mówiąc zachwycony. Bimbrowo palone smaki z dużą nutą goryczy, ale nie chmielowej. Po pierwszym łyku tej warki odczucie jakiego się spodziewałem było przez dwie sekundy (autosugestia), potem nie wiedziałem co się dzieje. Bogactwo smaków i zero tego czego się spodziewałem. Nie mam praktyki w tym gatunku do jego oceny. Wniosek jest jeden - POLECAM!

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.