wena Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Receptura Pale ale - 5 kg monachijski I - 1,5 kg monachijski II - 1 kg caramunich II - 1 kg caraaroma - 0,7 kg carafa III - 0,2 kg płatki jęczmienne - 0,8 kg woda 22 litry 50°C - wsyp 55°C - 5 minut 62-63°C - 30 minut 72-73°C -50 minut 76°C - carafa III - 10 minut filtrujemy wysładzanie ok 15 litrów do uzyskania calości 24 litry 21°Blg Gotowanie Marynka szyszka 60g - 60 minut lomik szyszka 40g - 20 minut całość 23 litry 22,5°Blg / końcowe 8°Blg drożdże - lager munich fermentacja burzliwa - 4 tygodnie fermentacja cicha 2 tygodnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 18, 2009 Share Posted March 18, 2009 Jestem szczęściarzem że mogłem napić się tego piwa. Porter do tej pory to było coś w sklepie z czego nie byłem łagodnie mówiąc zachwycony. Bimbrowo palone smaki z dużą nutą goryczy, ale nie chmielowej. Po pierwszym łyku tej warki odczucie jakiego się spodziewałem było przez dwie sekundy (autosugestia), potem nie wiedziałem co się dzieje. Bogactwo smaków i zero tego czego się spodziewałem. Nie mam praktyki w tym gatunku do jego oceny. Wniosek jest jeden - POLECAM! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now