Bączek Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Właśnie rozważam zakup instalacji RO, generalnie do zastosowania domowego. No, wiadomo, że najważniejszy będzie browar, ale też zależy mi na dostarczeniu miękkiej wody do celów gastronomicznych. Mam dobre miejsce z podejściem wody w kotłowni, nie muszę montować zestawu np. w kuchni pod zlewozmywakiem. Który z zestawów moglibyście zaproponować? Macie jakieś inne dobre propozycje? 1. http://sklep.osmoza.pl/system-ro5-p-634.html 2. http://aquafiltry-sklep.pl/go.live.php/PL-H10/produkty/434/5stopniowy-system-odwroconej-osmozy-ro5walro5.html?title=5-stopniowy%2520system%2520odwr%25C3%25B3conej%2520osmozy%2520%28RO5%29%2520-%2520WALRO5&ref=12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 ja brałbym wersję z mineralizatorem (podwójna wylewka) - co prawda taki mineralizator daje ok. 100mg/l i ponoć działa nieliniowo (najpierw więcej, potem mniej) ale wtedy masz wodę nie tylko do akwarium czy rozrabiania ekstraktu ale do picia poza tym polecam zestawy w których pojemniki na filtry są przeźroczyste - fajnie jak widać czy są brudne Ja wziąłem taki: http://www.filtrwody.pl/pl/p/FILMTEC-BLUE-FILTERS-RO7-OSMOZA-NAJLEPSZA-100GPD-/153 ale wybierał mi kumpel, który więcej przyglądał się tematowi, producentom itp. Do kompletu warto wziąć dodatkowy zawór na odpływ (możesz zamknąć obieg płynu z każdej strony żeby membrana była cały czas zalana) + takie plasticzki blokujące szybkozłączki (w razie co wal na priv) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Mineralizator w piwowarstwie to zbędny i potencjalnie szkodliwy gadżet, minerały dodajemy samodzielnie w postaci dokładnie wyliczonych porcji soli wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 I podobno są dwa rodzaje membran osmotycznych, do wody pitnej(przepuszczają w dość dużym stopniu minerały) i do pełnej demineralizacji. Jeszcze nie zweryfikowałem tej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Wodę mam ze swojej dość płytkiej studni, badań nie mam żadnych. Jest twarda, kamień się osadza ale widziałem gorsze od mojej wody przypadki. W każdym bądź razie do pilsów się nie nadaje Zamierzam wodę po osmozie mieszać ze studzienną (albo z biedronki), a proporcje pewnie dobiorę experymentalnie. Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Nie znasz parametrów studziennej, więc nie będziesz wiedział ile jej dodać. Lepszy wybór to woda z biedronki o ile jest podany jej skład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Niebawem będę mógł wpiąć się w wodociąg, z tego co wiem to też płynie w nim twarda, ale badania pewnie mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) @coder, mineralizator tak jak pisałem, żeby pić wodę prosto z wylewki (żeby nie był to rozpuszczalnik w postaci zdemineralizowanej wody) czy w piwowarstwie tylko zdemineralizowana jest OK? - tez nie (drożdży nią nie przepłuczesz...) @mateos, membrany są różnej jakości i wydajności, ale nie ma takich co to przepuszczają wybraną część - myślę że słyszałeś właśnie o takiej podwójnej wylewce (jeden kurek do wody RO, a drugi do wody RO która przeszła przez mineralizator) Edytowane 21 Maja 2013 przez sugarsweet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 21 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 To nie to, gościu coś mi mówił że pory błony osmotycznej są celowo większe, aby mogły przepuszczać możliwie dużo pierwiastków mineralnych, które nie muszą być odrzucane z oczyszczanej wody pitnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się