Skocz do zawartości

Koźlak - krytyka receptury


slotish

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Przymierzam się do pierwszego koźlaka w życiu. Przeczytałem wiele receptur z tego forum i zauważyłem, że są one często od siebie bardzo różne. Co sądzicie o takiej warce? Czy nie za dużo słodów karmelowych?

 

na 20 - 22 litrów

Monachijski typ II ( Strzegom ) - 3kg

Pilzneński ( Weyermann ) - 1kg

Wiedeński ( Strzegom ) - 1kg

Karmelowe ( strzegom ):

Czerwony 50 ebc - 0,25 kg

Karmelowy 150 - 0,25 kg

Karmelowy 300 - 0,25 kg

 

63C - 30 min

73C - 30 min

ew. dekokcja

 

60 min - 40g Sybilla 6%ak

 

Fermentacja w 10C, miesiąc lagerowania w 2C.

 

BLG - 16 IBU - 27

 

Chce się przyłożyć do tej warki, bo nie prędko będę pewnie miał okazję poprawić ew. błędy.

 

Będę wdzięczny za opinie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie ok, ale będzie on dosyć mocno słodki - ja akurat lubię takie bocki. Jak zrobisz teraz, to na jesień będzie wyśmienity :) Przyjąłeś chyba dosyć wysoką wydajność, masz tu raptem 5,75 kg zasypu... Przy pilsie i bocku zawsze robię dekokcję - choćby przez szacunek dla historii ;)

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Karmelowych sporo - ale jak kto lubi.

Nie wiem czy jest sens dawać wiedeński w koźlaku - wygląda na lekkie niezdecydowanie :)

Jeśli mogę coś doradzić (chociaż robię holendra a nie lager jak dotąd) - daję zawsze sporo parzonego (0.5-1 kg) ale niektórzy twierdzą że to za duża ilosć, zwłaszcza w połączeniu z dekokcją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja tam lubię Koźlaki mocne, ciemne, karmelowe.

Na warkę to bym dał 20% karmelowego, w tym połowa jakiegoś ciemnego. Special B bardzo lubię, daje takie orzechowe - suszono owocowe posmaki. I zauważyłem, że dobrze smakują mieszanki słodów karmelowych - po trochę z całego zakresu EBC 30 - 350.

Ewentualnie jeszcze szczyptę palonego jakiegoś.

Chmiele też trochę na smak i aromat.

Jak jest mocno karmelowy, to musi być przy tym też wyrazisty w goryczy, żeby smak się ładnie ułożył.

I będzie gęsta, ciemniejsza piana :)

Miodzio! :smilies:

 

Mi takie Koźlaki smakują :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.