cml Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Zakupiłem te drożdze na lato - z myślą o robieniu Saison-a ale po namyśle wolę robić coś więcej niż tylko 1 styl. Co polecilibyście jako plan na wykorzystanie tych drożdzy? Czy wit pasowałby do ich profilu tak na rozruch? Myślę o 4-ech wareczkach jedno po drugim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 spokojnie możesz na nich zrobić Wita, Grand Cru, Belgian Spiced/Speciality Ales, Dubla i Tripla. WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 A to dobre wieści bo też przymierzam się do tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 ostrzegam, że piwa wychodzą mocno rozgrzewające, zwłaszcza w tych mocniejszych dobrze wyczuwalne są nuty alkoholowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 To może do Wita w takim razie nie bardzo ? (nie mówię o Grand Cru) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 ostrzegam, że piwa wychodzą mocno rozgrzewające, zwłaszcza w tych mocniejszych dobrze wyczuwalne są nuty alkoholowe. kwestia wyższej temperatury fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 jak zrobisz wit'a 11-12blg to alkohol nie będzie się przebijał, spokojnie pisałem o mocniejszych piwach jak dubel czy tripel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 jak zrobisz wit'a 11-12blg to alkohol nie będzie się przebijał, spokojnie pisałem o mocniejszych piwach jak dubel czy tripel. tam chyba również ze względu na dodatek cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 tam chyba również ze względu na dodatek cukru nie do końca, ta sama warka na innych drożdżach może mieć bardzo niskie nuty alkoholowe. Robię takie warki od dłuższego czasu i widzę różnicę w zależności od użytego szczepu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 spokojnie możesz na nich zrobić Wita, Grand Cru, Belgian Spiced/Speciality Ales, Dubla i Tripla. nie mogę znaleźć więcej info o grand cru oprócz tego, że jest to mocniejsza/lepsza wersja czegoś - np piwa - a jeśli tak to jakiego? chyba, że chodzi o klona hoegaarden grand cru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2013 nie mogę znaleźć więcej info o grand cru oprócz tego, że jest to mocniejsza/lepsza wersja czegoś no właśnie, już toczyliśmy tu, o to boje, ale jak dla mnie chodzi głównie o Imperial Witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 (edytowane) no właśnie, już toczyliśmy tu, o to boje, ale jak dla mnie chodzi głównie o Imperial Witbier zakupiłem St. Feuillien Grand Cru oraz Hoegaarden Grand Cru - wg ratebeer oraz tego co jest na butelce napisane to Grand Cru jako powiedzmy taki podstyl referuje bardziej do Belgian Strong Ale (wg BJCP) - oni to nazywają Extra Blond info z butelki: Grand Cru is an extra blond beer crafted for sheer taste by St. Feuillien Brewery itd edit: ale doczytałem, w tym wątku, że to może być faktycznie jako topowe piwo danego browaru - najlepsze wg nich Edytowane 11 Lipca 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się