macior Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Witam! Jestem póki co po dwóch takich samych warkach - Muntons IPA Gold z dochmielaniem na zimno. Pierwszą już piję i jest bardzo dobra. Druga jeszcze mus poleżakować. Przymierzam się do trzeciej warki i chciałbym tym razem coś jasnego z brewkita. Wiem ,że na drożdżach górnej fermentacji Lager to nie Lager, ale może jakoś da się z brewkita cos " wydusić"Już piszę jakie mam warunki temperaturowe. Otóż mam dostęp do piwniczki gdzie jest +/- 16C oraz do "zwykłej lodówki" bez sterownika do której zmieści mi się fermentor. Czy w takiej zwykłej lodówce można spróbować zrobić Lagera na dolniakach? Może np. fermentować na górniakach i po cichej jeszcze wsadzić do lodówki? Jakieś propozycje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 Przetestuj drożdże i podziel się spostrzeżeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2013 (edytowane) Otóż mam dostęp do piwniczki gdzie jest +/- 16C oraz do "zwykłej lodówki" bez sterownika do której zmieści mi się fermentor. Czy w takiej zwykłej lodówce można spróbować zrobić Lagera na dolniakach? Można, ale taka lodówka normalnie chodzi w okolicach 4-6°C więc to na nisko dla drożdży dolnej fermentacji. Musiałbyś jej założyć choćby jakiś wyłącznik czasowy żeby nie chodziła cały czas, najlepszy jest osobny sterownik. Edytowane 23 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macior Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 No chyba się skuszę na ten eksperyment z Wyeast 2112 California Lager. Co prawda cena powala, ale najwyżej będę używał parę razy. Muszę sprawę przemyśleć ,ale podoba mi się póki co ten plan... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Otóż mam dostęp do piwniczki gdzie jest +/- 16C oraz do "zwykłej lodówki" bez sterownika do której zmieści mi się fermentor. Czy w takiej zwykłej lodówce można spróbować zrobić Lagera na dolniakach? Można, ale taka lodówka normalnie chodzi w okolicach 4-6°C więc to na nisko dla drożdży dolnej fermentacji. Musiałbyś jej założyć choćby jakiś wyłącznik czasowy żeby nie chodziła cały czas, najlepszy jest osobny sterownik. Ja mam lodówkę bez sterownika co na najniższych obrotach (czyli najsłabszym chłodzeniu) temperatura waha się między 8-13 stopni i nie narzekam. Macior, spróbuj ustawić najniższe obroty i sprawdź jakie temperatury osiąga. Edytowane 24 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macior Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Dzięki za info, w poniedziałek zrobię takie próby temperaturowevi zobaczymy jakbto wygląda... Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się