Skocz do zawartości

Fermentacja a'la grodziskiego


Rekomendowane odpowiedzi

Kłaniam się. Popełniłem wczoraj coś z wędzonym słodem pszenicznym, co ma nawiązywać do grodziskiego. Szczegóły http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__st__20#entry204241, warka nr 18.

Fermentuje mi to aż miło popatrzeć, posłuchać i powąchać. Pytanie: robić cichą? Czy 2 tygodnie i w szkło? Jak długo musi dojrzewać? Czy charakterystyczne ponoć dla stylu mocne nagazowanie to 4g sacharozy na pół litra wystarczą, czy dać 5? Zaznaczam, że nie mam chłodnej dojrzewalni, refermentować będzie w 18C. Proszę o rady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli klarowność nie jest dla ciebie priorytetem to sobie odpuść, podobnie jak klarowanie. W zależności od tego czym fermentowałeś może to zająć krócej lub dłużej, a przez ten czas piwo może się już gazować i dojrzewać w butelkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczoraj zrobiłem Grodziskie, założyłem że po tygodniu burzliwej fermentacji przeleje na cichą, chcę również dodać żelatyny

do klarowania. Jak długo robić fermentację cichą dla tego piwa ?, czy żelatyne dodajemy od razu przy przelewaniu na cichą ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tydzień burzliwej to chyba, aż nadto dla 8blg, ale spokojnie możesz tyle potrzymać. Cichą, dla grodzisza, robię tylko na czas klarowania jakieś 3-5 dni w zależności od temperatury. Żelatynę dodaje od razu po przelaniu na cichą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz robię Grodziskie, piwko mam już na cichej i nie wpadłem na pomysł aby dodać żelatyny - dwa dni przed rozlewem to już chyba bez sensu. Tak na przyszłość to jak i ile jej dodać?

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.