zbynieks Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Kłaniam się. Popełniłem wczoraj coś z wędzonym słodem pszenicznym, co ma nawiązywać do grodziskiego. Szczegóły http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__st__20#entry204241, warka nr 18. Fermentuje mi to aż miło popatrzeć, posłuchać i powąchać. Pytanie: robić cichą? Czy 2 tygodnie i w szkło? Jak długo musi dojrzewać? Czy charakterystyczne ponoć dla stylu mocne nagazowanie to 4g sacharozy na pół litra wystarczą, czy dać 5? Zaznaczam, że nie mam chłodnej dojrzewalni, refermentować będzie w 18C. Proszę o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Grodziskie z założenia ma być mocno klarowne. Ja z cichej bym nie rezygnował, ba, zastanowiłbym się nad dodatkowym klarowaniem żelatyną w tym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 U mnie 4g/0,5l nie wystarczyło do mocnego nagazowania. Teraz dałbym 5 lub 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Robić cichą, wyklarować żelatyną, użyć zwykłego cukru, nasycić na 2,9 v/v, po dwóch tygodniach zacząć pić. Edytowane 25 Maja 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Jeśli klarowność nie jest dla ciebie priorytetem to sobie odpuść, podobnie jak klarowanie. W zależności od tego czym fermentowałeś może to zająć krócej lub dłużej, a przez ten czas piwo może się już gazować i dojrzewać w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hynas Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Wczoraj zrobiłem Grodziskie, założyłem że po tygodniu burzliwej fermentacji przeleje na cichą, chcę również dodać żelatyny do klarowania. Jak długo robić fermentację cichą dla tego piwa ?, czy żelatyne dodajemy od razu przy przelewaniu na cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 tydzień burzliwej to chyba, aż nadto dla 8blg, ale spokojnie możesz tyle potrzymać. Cichą, dla grodzisza, robię tylko na czas klarowania jakieś 3-5 dni w zależności od temperatury. Żelatynę dodaje od razu po przelaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Pierwszy raz robię Grodziskie, piwko mam już na cichej i nie wpadłem na pomysł aby dodać żelatyny - dwa dni przed rozlewem to już chyba bez sensu. Tak na przyszłość to jak i ile jej dodać? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 użyj wyszukiwarki "Luke" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się