Jump to content

Fermentacja a'la grodziskiego

Recommended Posts

Kłaniam się. Popełniłem wczoraj coś z wędzonym słodem pszenicznym, co ma nawiązywać do grodziskiego. Szczegóły http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__st__20#entry204241, warka nr 18.

Fermentuje mi to aż miło popatrzeć, posłuchać i powąchać. Pytanie: robić cichą? Czy 2 tygodnie i w szkło? Jak długo musi dojrzewać? Czy charakterystyczne ponoć dla stylu mocne nagazowanie to 4g sacharozy na pół litra wystarczą, czy dać 5? Zaznaczam, że nie mam chłodnej dojrzewalni, refermentować będzie w 18C. Proszę o rady.

Robić cichą, wyklarować żelatyną, użyć zwykłego cukru, nasycić na 2,9 v/v, po dwóch tygodniach zacząć pić.

Edited by Jacenty

Jeśli klarowność nie jest dla ciebie priorytetem to sobie odpuść, podobnie jak klarowanie. W zależności od tego czym fermentowałeś może to zająć krócej lub dłużej, a przez ten czas piwo może się już gazować i dojrzewać w butelkach.

• 3 weeks later...

Wczoraj zrobiłem Grodziskie, założyłem że po tygodniu burzliwej fermentacji przeleje na cichą, chcę również dodać żelatyny

do klarowania. Jak długo robić fermentację cichą dla tego piwa ?, czy żelatyne dodajemy od razu przy przelewaniu na cichą ?

tydzień burzliwej to chyba, aż nadto dla 8blg, ale spokojnie możesz tyle potrzymać. Cichą, dla grodzisza, robię tylko na czas klarowania jakieś 3-5 dni w zależności od temperatury. Żelatynę dodaje od razu po przelaniu na cichą.

Pierwszy raz robię Grodziskie, piwko mam już na cichej i nie wpadłem na pomysł aby dodać żelatyny - dwa dni przed rozlewem to już chyba bez sensu. Tak na przyszłość to jak i ile jej dodać?

pozdr