zbynieks Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Kłaniam się. Popełniłem wczoraj coś z wędzonym słodem pszenicznym, co ma nawiązywać do grodziskiego. Szczegóły http://www.piwo.org/topic/9073-naturalne-dobro-podlasia/page__st__20#entry204241, warka nr 18. Fermentuje mi to aż miło popatrzeć, posłuchać i powąchać. Pytanie: robić cichą? Czy 2 tygodnie i w szkło? Jak długo musi dojrzewać? Czy charakterystyczne ponoć dla stylu mocne nagazowanie to 4g sacharozy na pół litra wystarczą, czy dać 5? Zaznaczam, że nie mam chłodnej dojrzewalni, refermentować będzie w 18C. Proszę o rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 Grodziskie z założenia ma być mocno klarowne. Ja z cichej bym nie rezygnował, ba, zastanowiłbym się nad dodatkowym klarowaniem żelatyną w tym czasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 U mnie 4g/0,5l nie wystarczyło do mocnego nagazowania. Teraz dałbym 5 lub 6. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted May 25, 2013 Share Posted May 25, 2013 (edited) Robić cichą, wyklarować żelatyną, użyć zwykłego cukru, nasycić na 2,9 v/v, po dwóch tygodniach zacząć pić. Edited May 25, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rysiek Posted May 29, 2013 Share Posted May 29, 2013 Jeśli klarowność nie jest dla ciebie priorytetem to sobie odpuść, podobnie jak klarowanie. W zależności od tego czym fermentowałeś może to zająć krócej lub dłużej, a przez ten czas piwo może się już gazować i dojrzewać w butelkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hynas Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Wczoraj zrobiłem Grodziskie, założyłem że po tygodniu burzliwej fermentacji przeleje na cichą, chcę również dodać żelatyny do klarowania. Jak długo robić fermentację cichą dla tego piwa ?, czy żelatyne dodajemy od razu przy przelewaniu na cichą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 tydzień burzliwej to chyba, aż nadto dla 8blg, ale spokojnie możesz tyle potrzymać. Cichą, dla grodzisza, robię tylko na czas klarowania jakieś 3-5 dni w zależności od temperatury. Żelatynę dodaje od razu po przelaniu na cichą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 Pierwszy raz robię Grodziskie, piwko mam już na cichej i nie wpadłem na pomysł aby dodać żelatyny - dwa dni przed rozlewem to już chyba bez sensu. Tak na przyszłość to jak i ile jej dodać? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted June 20, 2013 Share Posted June 20, 2013 użyj wyszukiwarki "Luke" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now