TomekWG Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Pomysł do zacierania własnego piwa dojrzewał we mnie już od jakiegoś czasu, aż w końcu nadszedł moment kiedy słowa zmieniły się w czyn Przy okazji postanowiłem spisywać swoje dokonania w dziedzinie piwowarstwa. Warka #1 Belgian Pale Ale (26.04.2013) z zestawu Browamatora Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: Górna w 22°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 18 Słody: słód pale ale Weyermann® 2,5 kg, słód monachijski typ I Weyermann® 1,0 kg, słód Abbey Malt Weyermann® 0,3 kg, słód Carabelge® Weyermann® 0,2 kg Chmiele: goryczkowy Brewers Gold (DE) 30 g (granulat), aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat) Drożdże suche: suche Safbrew S-33 11,5 g Zacieranie: zasyp: 68°C - 10 minut zacieranie jednotemp.: 67°C - 69°C - 50 minut 76°C i rozpoczynamy filtrację. Wysładzanie wodą o temp 78°C - 3 x 4l: uzyskałem 21,5l brzeczki o Blg 10 Czas gotowania: 60 minut Chmielenie: 30g Brewers Gold - 60 minut 30g East Kent Golding - 15 minut Fermentacja: Drożdże S-33 zadane do brzeczki o temperaturze ok. 24°C Burzliwa od 27.04.2013 w temperaturze ok. 22°C - 23°C Cicha od 08.05.2013 na 11 dni w temperaturze ok 21°C Refermentacja: 18L zabutelkowane z 90g glukozy przy 4,5 Blg Uwagi: Z racji, że była to pierwsza warka i od razu z zacieraniem to nie ustrzegłem się błedów, które powiększą doświadczenie przy kolejnych próbach. Po pierwsze miałem problem z utrzymaniem właściwej temperatury przy zacieraniu. Z reguły oscylowała ona w górnych granicach, a ponadto z pewnością za słabo mieszałem w trakcie dogrzewania palnikiem. W efekcie piwo będzie bardziej treściwe niż planowano. Po drugie wysładzałem zbyt małą ilością wody, należało dołożyć jeszcze 3l żeby osiągnąć lepszy efekt. Fermentacja burzliwa przeszła dość szybko bo po 36 godzinach piana w zasadzie znikła, ale było to spowodowane jak myślę mniejszą ilością cukrów fermentowalnych. Ponadto po 3 tygodniach od butelkowania stwierdzam, że dałem za mało glukozy do refermentacji bo bałem się granatów przy dość wysokim końcowym Blg - 4,5 i to był błąd... Edytowane 6 Czerwca 2013 przez tommy567 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) Powstała już także etykietka do pierwszego BPA - powinna ładnie prezentować się na pierwszym samodzielnie uwarzonym piwie Edytowane 25 Maja 2013 przez tommy567 WiHuRa i St. Anger 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Świetna eta. Elegancja i przejrzysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 25 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 tez mi sie podoba. zrob pozniej foto jak wyszlo na butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ja również gratuluję prezentuje się świetnie Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Trzymam kciuki, żeby piwo wyszło tak rewelacyjne jak ta etykieta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 W załączniku obiecana etykietka już naklejona na butelkę BPA - całkiem miło się prezentuje, może dlatego że to "pierworodne" piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) A ja się, kurczę, nie umiem zabrać, za zrobienie etykiety... Edytowane 31 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 W załączniku obiecana etykietka już naklejona na butelkę BPA - całkiem miło się prezentuje, może dlatego że to "pierworodne" piwko Gratuluję. Bardzo ładnie to wygląda. Świetna etykietka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Nadszedł czas na drugą warkę. Tym razem wybór padł na lekkie, orzeźwiające piwo na lato czyli Witbiera. Troszkę obawiałem się filtracji, o której naczytałem się wiele ale jak się okazało nie było tak źle... Warka #2 Witbier (25.05.2013) z zestawu CP Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: Górna w 22°C Zawartość ekstraktu (Blg): 11,5 Brzeczka nastawna w litrach: 19,5 Słody: słód pilzneński 2 kg pszenica niesłodowana 1,8 kg płatki owsiane 0,4 kg Chmiele: chmiel Lubelski, granulat, 25 g Dodatki: kolendra 15g curaçao 15 g świeżo starta skórka pomarańczowa - 20g Drożdże suche: suche Brewferm Blanche 11,5 g Zacieranie: zasyp: 61°C - 10 minut przerwa maltozowa 64-65°C - 30 minut przerwa dekstrynująca 72°C - 40 minut przerwa w 78°C - 15 minut i rozpoczynamy filtrację. Wysładzanie wodą o temp 78°C - 16l: uzyskałem 24,5l brzeczki o Blg 10 Czas gotowania: 65 minut Chmielenie: 25g Lubelski - 60 minut 20g świeżej skórki pomarańczowej - 20 minut 15g kolendry - 15 minut 15g curaçao - 15 minut Fermentacja: Drożdże Brewferm Blanche zadane nastpęnego dnia rano do brzeczki o temperaturze ok. 25°C Burzliwa od 26.05.2013 w temperaturze ok. 23°C - 24°C Cicha od 06.06.2013 na 11 dni w temperaturze ok 22°C Refermentacja: 19,5L zabutelkowane 13.06.2013 z dodatkiem 145g glukozy przy 3 Blg Uwagi: Druga warka i nowe doświadczenia. Przede wszystkim było to pierwsze warzenie piwa pszenicznego z dużym udziałem składników niesłodowanych. Nie wiem czy mój termometr nie przekłamuje temperatury w górnym zakresie bowiem przy wrzeniu pokazuje 95 stopni. Będe musiał go skalibrować z jakimś innym. Tym razem zmodyfikowałem nieco zacieranie. Podgrzewałem do żądanej temperatury po czym mieszałem i garnek zawijałem do koca. Co jakiś czas sprawdzałem temp. Spadek był minimalny - ok 1-2 stopnie więc sposób się sprawdził. Jak na wstępie napisałem obawiałem się nieco filtracji bo wielu piwowarów narzekało na ten etap przy Witbierze. Starałem się aby zacier w fermentorze nie ostygnął zbytnio więc na czas filtracji i wysładzania owinąłem go ponownie kocem. Dzięki temu zacier był rzadki i całkiem ładnie się filtrował. Dzięki temu po 30 minutach mogłem zacząć gotowanie. Z perspektywy czasu stwierdzam, że zbyt wcześnie dodałem przyprawy i część aromatu jednak uciekła. Następnym razem dodam je znacznie później. Fermentacja też w troszkę zbyt wysokiej temperaturze - będę musiał poszukać chłodniejszego miejsca. Dodatkowo ten siarkowodór... Piwko zabutelkowane - pozostaje poczekać. Spróbowałem 3 butelki jak do tej pory i jeszcze troszkę słaba piana i nagazowanie ale to dopiero tydzień po butelkowaniu. Jak wrócę po urlopie, powinno być w sam raz na lipcowe temperatury. Po weryfikacji stwierdzam że dałem przyprawy zbyt wcześnie i całe ich aromaty uleciały wraz z parą Edytowane 11 Lipca 2013 przez TomekWG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Po średnio udanym Witbierze (faktycznie to nie jest proste piwo dla początkującego i nie wybacza błędów) pozostałem w klimatach pszenicznych i jako 3 warkę popełniłem Hefeweizena. Warka #3 Hefeweizen (16.08.2013) z zestawu CP Zacieranie: Dekokcyjne jednowarowe Fermentacja: Górna w 20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 20 Słody: słód pilzneński 1,9 kg słód pszeniczny 2,1 kg Chmiele: chmiel Lubelski, granulat, 15 g Drożdże suche: suche MauriBrew WEISS - Y1433 Zacieranie: - zasyp: 46°C do 14,5l wody - przerwa ferulikowa 42-44°C - 75 minut - przerwa maltozowa 64-65°C - 50 minut - odebrano 5l dekoktu - dekokt 15 minut w 73°C - dekokt 15 minut w 100°C - dodanie do części głównej zacieru - osiągnięto 70°C , podgrzanie do 72°C - przerwa dekstrynująca 72°C - 40 minut - przerwa w 78°C - 15 minut i rozpoczynamy filtrację. Wysładzanie wodą o temp 78°C - 16l: uzyskałem 23l brzeczki Czas gotowania: 60 minut Chmielenie: 15g Lubelski - 60 minut Fermentacja: Drożdże MauriBrew WEISS - Y1433 zadane po godzinie od wyłączenia palnika do brzeczki o temperaturze ok. 28°C Burzliwa od 16.08.2013 w temperaturze ok. 19°C - 21°C Bez cichej Refermentacja: 20l zabutelkowane 29.08.2013 z dodatkiem 139g glukozy przy 4 Blg Uwagi: Pierwszy raz warzenie z dekoktem. Jakoś poszło choć miałem obawy. Poza dodatkowym garnkiem do mycia większych problemów nie odnotowano. Również filtracja poszła super. Za ten wężyk z oplotu powinni dać komuś nobla Zastanawiałem się nad drożdżami czy Mauribrew czy WB-06. Ale po analizie że "kangury" nie odfermentowują tak nisko jak WB wybrałem właśnie je. Następna pszenica będzie na WB-06. Piwko będzie bardziej treściwe bo Mauribrew zeszły jedynie do 4Blg. Pierwszy raz sprawdzałem też chłodnicę z "nierdzewki" z Unidezu za 39 zł. Czas chłodzenia (1h) jaki mi wyszedł był jednak niezbyt miarodajny bo dopiero po fakcie zauważyłem że wąż z zimną woda leżał w wannie do które zwracana była woda gorąca Poza tym chłodziłem w szerokim garnku 50l przez co jeden zwój chłodnicy wystawał i na pewno zmniejszał wydajność w jakiś sposób. Przy następnej warce zwrócę szczególniejszą uwagę na chłodzenie żeby precyzyjnie ocenić i zmierzyć wydajność tejże chłodniczki( na pewno jest szybciej jak w wannie czy na balkonie). Aktualnie piwo refermentuje w skrzyneczkach i za 3 tygodnie pierwsza próba. A w najbliższych dniach warzę IIPA, myślę że na urodziny 26.12 będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Aha no i już dopracowałem oficjalne logo Browaru Sąsiedzkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Logo genialne ;-) Gratuluję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Świetna etykieta, pozazdrościć umiejętności ( o ile robiłeś to sam ). Jeśli robisz warki 20 L to utrzymanie temp jest proste. Ziarna i wody jest na tyle dużo, że wystarczy zdjąc gar i owinąc go np kołdrą albo jakąś gortexową kurtką i trzyma temp elegancko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Chmiel, chmiel, więcej chmielu...!!!! Warka #4 Imperial India Pale Ale (05.09.2013) z zestawu CP Zacieranie: Infuzyjne jednotemperaturowe Fermentacja: Górna w 19-20°C Zawartość ekstraktu (Blg): 18 Brzeczka nastawna w litrach: 22 Słody: słód pale ale 6,3 kg słód monachijski typ II 0,5 kg słód karmelowy ciemny 1100-1300 EBC 0,2 kg Chmiele: Tomahawk, granulat, 30 g, Warrior, granulat, 25 g, Cascade, granulat, 20 g, Centennial, granulat 20g Chmielenie na zimno: Amarillo, granulat 20g - 7 dni Cascade, granulat 20g - 5 dni Centennial, granulat 10g - 4 dni Simcoe, granulat 20g - 3 dni Drożdże suche: suche Safale US-05 - 2 saszetki Zacieranie: - zasyp: do 70°C 19l wody - temperatura ustaliła się na około 65 stopni - przerwa 90 minut - przerwa w 76°C - 15 minut i rozpoczynamy filtrację. Wysładzanie wodą o temp 78°C - 15l: uzyskałem 26l brzeczki o Blg 17,5 Czas gotowania: 90 minut Chmielenie: Tomahawk, granulat, 30 g - 90 minut Warrior, granulat, 25 g - 60 minut Cascade, granulat, 20 g - 5 minut Centennial, granulat 20g - po wyłączeniu palnika Fermentacja: Drożdże US-05 zadane po 2 godzinach od wyłączenia palnika do brzeczki o temperaturze ok. 26°C. Dodatkowo rozcieńczyłem brzeczke z 19,5Blg do 18 Blg dodając 1,8l przegotowanej wody Burzliwa od 06.09.2013 w temperaturze ok. 19°C - 21°C Cicha od 16.09.2013 w temperaturze ok. 19°C - 21°C Refermentacja: 20,5l zabutelkowane 30.09.2013 z dodatkiem 161g glukozy przy 4 Blg Uwagi: W końcu to co tygryski lubią najbardziej, czyli mocno chmielone piwko. Z kalkulatora wyliczona wartość IBU wyniosła około 85 Przy okazji było to pierwsze doświadczenie z chmieleniem na zimno (przydały się rajstopy żony). Tym razem podobnie jak przy pszenicznym zwróciłem baczniejszą uwagę na temperaturę fermentacji i miało to pozytywny efekt w smaku gotowego piwa. Dodałem też większą ilość glukozy gdyż poprzednie piwa były w moim odczuciu zbyt słabo nagazowane. Po 3 tygodniach od zabutelkowania mogę stwierdzić, że piwo jest solidnie chmielone ale nie wykrzywia przesadnie twarzy. Miło się go pije. W końcu wysoka, utrzymująca się piana. Nagazowanie też w sam raz. Sama przyjemność w degustowaniu. W końcu warka, z której jestem w pełni zadowolony jak na moje skromne umiejętności. Kolejny będzie lagerek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Willow Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Zamierzam również porwać się na ten zestaw. Wrzucałeś jedną saszetkę US-05 czy dwie (czy może gęstwę)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Wrzucałem 2 saszetki US-05, pilnuj tylko temperatury fermentacji bo ja w pierwszych 2 warkach nie dopilnowałem i efekt był kiepski. Teraz staram się to znacznie bardziej kontrolować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się