Tomasz B Opublikowano 15 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 WARKA 17 Marcowe 13°Blg przelane do lagerowania zeszło do 3 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Dzisiaj uwarzyłem: WARKA18 (wlasna receptura) 13°Blg – IBU-niewiadome – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński 2,6 kg Słód monachijski 3kg Słód karamel Pils Steinbach - 0,4 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 65 min Chmielenie: 60min - 30g Marynka 7% A-A 15min - 50g-własna szyszka Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Zadam jutro rano Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa dzieki uprzejmosci vettis dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 2 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Warka 17 -Marcowe rozlana do 54x0,5l 6g/1l Warka18 przelana na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) WARKA19 Alt 12°Blg –29,7IBU – 28l Skład: Słody: Słód monachijski 5,7 kg Słód karmelowy Caramunich - 0,2 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 35 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60min - 10g Marynka 7% A-A 60min -40g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A 15min -20g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 5g Drożdże:zadam jutro Edytowane 10 Listopada 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Czyż to nie piękne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) WARKA 20 Grodziskie 8°Blg –22,6IBU – 20l Skład: Słody: Słód Pszeniczny wędzony 1,7kg(wędzony śliwką) Słód Pszeniczny 1,25kg Otręby pszenne150g dodane do wiadra filtracyjnego Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64-65°C - 35 min - 74-75°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 25l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60min - 30g Lubelski 20min - 25g Lubelski Drożdze zadam jutro rano Bałem sie filtracji bo to 100% zasypu pszenicznego a tu filtracja szła jak po masełku na początku leciał muł to zawruciłem z 4litry i filtrowałem dalej i powiem ze mi to zajeło 25 minut . Zaczołem sprawdzac czy nie pomyliłem słodu ale nie, moze te otręby zrobiły swoje nie wiem. Edytowane 11 Listopada 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Warka 18 rozlana do 53x0,5l 6g/1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 19-11-2013 Alt, Grodziskie zlane na fermętacje cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Dzisiaj nie warzyłem ale za to kupiłem sobie płytki i postanowiłem co nieco zabrac sie za robote , kolor taki sobie ale 10 zł za metr warto było dac. Edytowane 23 Listopada 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Nie ma co, bedzie piknie PS: Ale zamiast kranów, załóż zwykły kran mieszalny prysznicowy. Ja też tak miałem i wywaliłem osobne zawory. Mieszalny i w dodatku z wężem sprawdza się idealnie A tak wogóle, to widzę, że ci coś wolno idzie, bo klej zasycha przed położeniem płytek Trza było mówić, to bym ci pomógł. Edytowane 23 Listopada 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Wolno bo jak sie patrzy do kufla a nie do wiadra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Trza mieszać wtedy klej na rzadko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Witbier12Blg-16,4IBU 28l Slody słód pilzneński-2,5kg słód pszeniczny-1kg Inne: pszenica-2kg płatki owsiane-0.4kg płatki jęczmienne-0.2kg płatki pszenne-0.4kg kolendra -15g pomarańcza-2szt cytryna-2szt skórka pomaranczy kandyzowana 100g Zacieranie: Płatki i pszenica skleikowana w 12 l wody Zacier główny -54°C – 30 min - 64°C – 50 min - 72°C – 30 min Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 10-Marynka-7 % A-A 30 min-- 20-Cascade DE-7,1%A-A 5 min – 15g kolendra 5 min – skórka z pomarańczy 5 min – skórka z cytryn 10min- skórka kand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 WARKA19 Alt 12°Blg –29,7IBU – 28l zabutelkowane wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wit zadany drożdzami s-33 późnym wieczorem ,a dzis pieknie bulka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Dzisiaj zabutelkowałem Grodziskie 8g/1l .Przelałem Wita na cichą . No i sie pochwale zdobyłem 2 miejsce z wynikiem 30,66 pkt. (1 pierwsze miejsce u sędziów).Kategoria 3: Doppelbock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dzisiaj uwarzyłem RISa było cięzko ale wstrzeliłem sie w 24 BLG 22 litry dawno nie miałem tak okropnej filtracji .skład podam jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Wczorajszy RIS WARKA 22 24°Blg –68,9IBU – 21 l Skład: Słody: Słód pilzneński 2,5kg Słód monachijski 5,1kg Słód pszeniczny 0,5kg Słód karmelowy Caramunich 0,2kg Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,2kg Słód Brown 175-200 EBCFawcett Malsters 0,2kg Słód Kawowy 480-520 EBCCastle Malting 0,2kg Słód Caraaroma 300-400 EBC 0,5kg Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,2 kg Carafa ® typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2 kg Barwiący 1300-1600 EBC Strzegom 0,2 kg Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,2 kg płatki owsiane 0,4kg płatki jęczmienne0,4kg płatki orkiszowe 0,1kg cukier trzcinowy brązowy 0,5kg Zacieranie na lenia Gotowanie 90 min Chmielenie: 80min -Green Bullet 2013 - 30 g granulat 12,1% a 20min - Pacific Gem 2012 - 50 g granulat14,2 %a Drożdze zadane dzisiaj w 18 stopniach w ilosci 2 saszetki British Ale M07 Mangrove Jack's Craft Series Po 8 h Ris wydaje pojedyncze pomruki ciekawe czy sie rozchula w nocy Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 zapomniałem dodac no piekna oliwa z tego RISa w smaku moze bedzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 (edytowane) Doszedłi dyplom pierwszy na moim koncie Edytowane 18 Grudnia 2013 przez Tomasz B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 22 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2013 Witbier12Blg zabutelkowany z 7,5g 1l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dzisiaj postanowiłem skręcić mieszadło i mały test ,mysle ze po swietach będzie chulac na całego ,wszelkie poprawki bede robił na bierząco ,juz nie moge sie doczekac pierwszego zacierania .Film-0035.mp4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 A tu kilka fotek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 (edytowane) W złą stronę masz ustawiony łamacz wirów, poza tym ci się to strasznie szybko kręci, więc myślę że nie będzie potrzebny, bo się mocno będzie napowietrzać zacier. Edit: Chyba, że napięciem regulowane. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się