Skocz do zawartości

Browar BISHOP


Rekomendowane odpowiedzi

WARKA 24 MarcoweII 12,5°Blg – 25,8IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski 2,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

45min - 15g Magnum% A-A

15min - 25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

0min -20g Perle 5,5 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Gęstwa W34/70

 

Zadam jutro rano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka nr25
Schwarzbier 12,5BLG- 29,7 IBU-30l


Skład:

Słody:

Słód pilzneński 
Słód monachijski 
Słód karmelowy jasny Carahell® 
Słód Caraaroma 300-400 EBC 

Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 
Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 30 min
- 72°C - 30 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 37,5l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
18g Magnum14,5% A-A
 20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

 15g Hallertauer Tradition 5,5% A-A
Inne:
Mech Irlandzki – 7g

Drożdże:
Gęstwa W34/70 zadana dzisiaj

 

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsza warka:

 

WARKA 26 Pils Bohemski 13°Blg – 39,6IBU – 30l

 

Słody:

Słód Bohemian Pilsner 3-4 EBC – 3 kg

Słód Pilznejski Strzegom 2,5kg

Słód monachijski – 0,5 kg

Słód karamel Pils3-7 EBC Steinbach – 0,4 kg

 

 

Zacieranie:

54°C – 10min.

64°C – 20min.

Odebrana 1/3 zacieru

100°C – 15 min. dekokt

72°C – 30 min

76°C – 10 min

 

Wysładzanie:

76°C, do uzyskania 38l

60 min-gotowanie

 

Chmielenie:

50 min - 25g Magnum 14,5%A-A

15 min -30g Lubelski (szyszka)3,2%A-A

10 min -30g Lubelski (szyszka)3,2%A-A

 

 

Inne:

Mech Irlandzki 7g – 15 min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa zadam jak temp.sie obnizy do ok10-12 stopni

 

Miedzy czasie zabutelkowałem Marcowe II 8g/1l wyszło 58x0,5l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, też mam zamiar niedługo warzyć risa i zastanawiam się nad dodaniem cukru, czy mógłbyś mi podpowiedzieć w jakiej fazie go dodawałeś ?

Jezeli Ci chodzi o (cukier trzcinowy brązowy 0,5kg) to go dodałem pod koniec gotowania na 10 minut

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorzj zabutelkowałem Schwarzbier 6g/1lwyszło34x0,5l ,jedno wypiłem nie mogłem sie oprzeć jaki piekny czarny kryształ wyszedł ,ładnie sie wyklarowało, w smaku tez mi odpowiada, zobaczymy jak nagazuje :)

Równiez przelałem na cichą Pilsa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 28 German Pils 12Blg – 38,8IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 5,5 kg

Słód monachijski 0,5 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 40 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

70min - 15g Magnum% A-A

30min - 20g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

20min- 40g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

5min -30g Perle 5,5 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Gęstwa W34/70

 

Zadam jutro rano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 29 17°Blg –39,1IBU – 30 l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 4kg

Słód monachijski 4,4kg

Słód karmelowy Caramunich 0,1kg

Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,1kg

Słód karmelowy ciemny 200-400 EBC 0,1kg

Słód Caraaroma 300-400 EBC 0,1kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

 

Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,01 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37,5l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 25g Magnum14,5% A-A

20min - 30g Styrian Golding-Savinjski 3,74% A-A

10min - 20g Styrian Golding-Savinjski 3,74% A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

Gęstwa W34/70 zadam jutro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.