Skocz do zawartości

Browar BISHOP


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA18 (wlasna receptura) 13°Blg – IBU-niewiadome – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2,6 kg

Słód monachijski 3kg

Słód karamel Pils Steinbach - 0,4 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

65 min

 

Chmielenie:

60min - 30g Marynka 7% A-A

15min - 50g-własna szyszka

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

 

Zadam jutro rano Wyeast 2308 Munich Lager gęstwa dzieki uprzejmosci vettis dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

WARKA19 Alt 12°Blg –29,7IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód monachijski 5,7 kg

Słód karmelowy Caramunich - 0,2 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 35 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 10g Marynka 7% A-A

60min -40g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

15min -20g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 5g

 

Drożdże:zadam jutro

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 20 Grodziskie 8°Blg –22,6IBU – 20l

 

Skład:

 

Słody:

Słód Pszeniczny wędzony 1,7kg(wędzony śliwką)

Słód Pszeniczny 1,25kg

Otręby pszenne150g dodane do wiadra filtracyjnego

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64-65°C - 35 min

- 74-75°C - 30 min

 

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 25l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 30g Lubelski

20min - 25g Lubelski

 

Drożdze zadam jutro rano

 

Bałem sie filtracji bo to 100% zasypu pszenicznego a tu filtracja szła jak po masełku na początku leciał muł to zawruciłem z 4litry i filtrowałem dalej i powiem ze mi to zajeło 25 minut . Zaczołem sprawdzac czy nie pomyliłem słodu ale nie, moze te otręby zrobiły swoje nie wiem.

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co, bedzie piknie ;)

 

PS: Ale zamiast kranów, załóż zwykły kran mieszalny prysznicowy. Ja też tak miałem i wywaliłem osobne zawory. Mieszalny i w dodatku z wężem sprawdza się idealnie ;)

A tak wogóle, to widzę, że ci coś wolno idzie, bo klej zasycha przed położeniem płytek :P

Trza było mówić, to bym ci pomógł.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witbier12Blg-16,4IBU 28l

 

Slody

słód pilzneński-2,5kg

słód pszeniczny-1kg

 

Inne:

pszenica-2kg

płatki owsiane-0.4kg

płatki jęczmienne-0.2kg

płatki pszenne-0.4kg

 

kolendra -15g

pomarańcza-2szt

cytryna-2szt

skórka pomaranczy kandyzowana 100g

 

Zacieranie:

Płatki i pszenica skleikowana w 12 l wody

 

Zacier główny

-54°C – 30 min

- 64°C – 50 min

- 72°C – 30 min

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 10-Marynka-7 % A-A

30 min-- 20-Cascade DE-7,1%A-A

 

5 min – 15g kolendra

5 min – skórka z pomarańczy

5 min – skórka z cytryn

10min- skórka kand.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy RIS

 

WARKA 22 24°Blg –68,9IBU – 21 l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2,5kg

Słód monachijski 5,1kg

Słód pszeniczny 0,5kg

 

Słód karmelowy Caramunich 0,2kg

Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,2kg

Słód Brown 175-200 EBCFawcett Malsters 0,2kg

Słód Kawowy 480-520 EBCCastle Malting 0,2kg

Słód Caraaroma 300-400 EBC 0,5kg

 

Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 0,2 kg

Carafa ® typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,2 kg

Barwiący 1300-1600 EBC Strzegom 0,2 kg

Jęczmień palony 1100 EBC Strzegom 0,2 kg

 

płatki owsiane 0,4kg

płatki jęczmienne0,4kg

płatki orkiszowe 0,1kg

 

cukier trzcinowy brązowy 0,5kg

 

Zacieranie na lenia

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie:

80min -Green Bullet 2013 - 30 g granulat 12,1% a

20min - Pacific Gem 2012 - 50 g granulat14,2 %a

 

Drożdze zadane dzisiaj w 18 stopniach w ilosci 2 saszetki British Ale M07 Mangrove Jack's Craft Series

Po 8 h Ris wydaje pojedyncze pomruki ciekawe czy sie rozchula w nocy

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W złą stronę masz ustawiony łamacz wirów, poza tym ci się to strasznie szybko kręci, więc myślę że nie będzie potrzebny, bo się mocno będzie napowietrzać zacier.

 

Edit: Chyba, że napięciem regulowane.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.