Tomasz B Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 (edited) Witbier12Blg-15,8IBU Slody słód pilzneński-2kg słód zakwaszający-0.08kg Inne: pszenica-2kg płatki owsiane-0.4kg płatki jęczmienne-0.2kg płatki orkiszwe-0.25kg kolendra -15g pomarańcza-2szt cytryna-1szt Zacieranie: Płatki i pszenica skleikowana w 12 l wody Zacier główny -54°C – 30 min - 64°C – 50 min - 72°C – 30 min Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 26l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 20g Lubelski (PL) 4,5 % A-A 5 min – 15g kolendra 5 min – 50g skórka z pomarańczy 5 min – 10g skorka z cytryny Edited May 26, 2013 by Tomasz B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted May 26, 2013 Author Share Posted May 26, 2013 (edited) Przyprawki do Wita Edited May 26, 2013 by Tomasz B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted May 28, 2013 Author Share Posted May 28, 2013 Mam ZEZWOLENIE na rozbudowe browaru domowego oczywiscie od żony a wiec bedzie remont moja warzelnia bedzie miec wymiar 4.2x3.4m. mysle zewystarczy dla mnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 1, 2013 Author Share Posted June 1, 2013 Dzisiaj uwarzyłem: WARKA 11 Marcowe 12,5°Blg – 23,3IBU – 20l Skład: Słody: Słód pilzneński 2,2 kg Słód monachijski 1,8 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 26l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 50min - 20g Marynka 7% A-A 15min - 20g Lubelski 3,8 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 5g Drożdże: W34/70 Zadam jutro rano Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 9, 2013 Author Share Posted June 9, 2013 Warka 9 Marcowe 12,5°Blg rozlana do 40x0,5l 6g/1l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 12, 2013 Author Share Posted June 12, 2013 Dzisiaj uwarzyłem: WARKA 12--16°Blg – 25,6 IBU – 27l Skład: Słody: Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 5,35 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,15 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 30 min - 72°C - 30 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60min - 25g Marynka 7% A-A 15min - 30g Lubelski 3,8 % A-A 15min - 30g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: W34/70 gestwa Zadam jutro rano Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 13, 2013 Author Share Posted June 13, 2013 Warka 12 rano zadalem drozdze, gestwe jak przyszeslem z pracy ladnie fermetuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 15, 2013 Author Share Posted June 15, 2013 Witbier12Blg-15,8IBU rozlany do butelek 40x0,5l 8,5g/1l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 22, 2013 Author Share Posted June 22, 2013 Warka 11 Marcowe II 12,5°Blg rozlana do 40x0,5l 9g/1l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted June 23, 2013 Share Posted June 23, 2013 9g/1l Nie za dużo? Nie wiem jaka temp. fermentacji, ale większość moich dolniaków na W34/70 (9-10°C) miała tendencje do dofermentowywania we flaszkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 23, 2013 Author Share Posted June 23, 2013 9g/1l Nie za dużo? Nie wiem jaka temp. fermentacji, ale większość moich dolniaków na W34/70 (9-10°C) miała tendencje do dofermentowywania we flaszkach. mysle ze nie bo za dlugo nie posiedza a ja lubie mocno gazowane i zimne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted June 26, 2013 Author Share Posted June 26, 2013 Dzisiaj zlałem na cichą Warke 12 próbowałem zapowiada się smaczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 4, 2013 Author Share Posted July 4, 2013 Marcowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 6, 2013 Author Share Posted July 6, 2013 Warka 12 16 Blg rozlana do 53x0,5l 8g/1l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 19, 2013 Author Share Posted July 19, 2013 Mój nowy nabytek miernik temperatury z sondą typu K w rozsądnej cenie moge podac linka dla zainteresowanych Link to comment Share on other sites More sharing options...
darhan Posted July 19, 2013 Share Posted July 19, 2013 Mój nowy nabytek miernik temperatury z sondą typu K w rozsądnej cenie moge podac linka dla zainteresowanych Jestem zainteresowany. Proszę o link. DZIĘKUJE !!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 20, 2013 Author Share Posted July 20, 2013 http://www.aphelektra.com/p/pl/3990/miernik+temperatury+z+sonda+typu+k-+tm902c.html Tutaj jest link do sklepu powiem tylko szybko i sprawnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
darhan Posted July 20, 2013 Share Posted July 20, 2013 http://www.aphelektr... k- tm902c.html Tutaj jest link do sklepu powiem tylko szybko i sprawnie DZIEKUJE BARDZO !!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 20, 2013 Author Share Posted July 20, 2013 Chociaż raz sie przydałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted July 20, 2013 Share Posted July 20, 2013 A do czego będziesz używał tego termometru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 24, 2013 Author Share Posted July 24, 2013 Do zacierania kolego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted July 27, 2013 Author Share Posted July 27, 2013 Zrobiłem wylewke pod moja warzelnie juz zaczyna mi sie podobac ale jeszcze duzo pracy, czego to sie nie robi dla szklanki piwa hehehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted August 3, 2013 Author Share Posted August 3, 2013 Witam chciałem sie podzielic moim pierwszym chmielem nie ma dużo bo tylko dwa pędy ale kwiatuszki są co myslicie o tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted August 24, 2013 Author Share Posted August 24, 2013 (edited) Dzisiaj uwarzyłem: WARKA13 (wlasna receptura) 12,°Blg – 24,3IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński 4,5 kg Słód monachijski 1kg Słód karamel Pils Steinbach - 0,4 kg Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,1 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 40 min - 72°C - 20 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60min - 30g Marynka 7% A-A 10min - 30g Sybilla 6,5 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże: Zadam jutro rano Edited October 19, 2013 by Tomasz B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz B Posted September 1, 2013 Author Share Posted September 1, 2013 (edited) Wczoraj uwarzyłem: WARKA14 (własna receptura) 12°Blg –30,1IBU – 28l Skład: Słody: Słód pilzneński 4 kg Słód monachijski 1,6 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 64°C - 40 min - 72°C - 20 min Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60min - 35g Marynka 7% A-A 15min - 35g Sybilla 6,5% A-A 0min -25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A Inne: Mech Irlandzki – 7g Drożdże:zadałem dzisiaj Safale s-04 Edited October 19, 2013 by Tomasz B Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now