Jump to content

Browar BISHOP


Recommended Posts

Witbier12Blg-15,8IBU

 

Slody

słód pilzneński-2kg

słód zakwaszający-0.08kg

 

Inne:

pszenica-2kg

płatki owsiane-0.4kg

płatki jęczmienne-0.2kg

płatki orkiszwe-0.25kg

 

kolendra -15g

pomarańcza-2szt

cytryna-1szt

 

Zacieranie:

Płatki i pszenica skleikowana w 12 l wody

 

Zacier główny

-54°C – 30 min

- 64°C – 50 min

- 72°C – 30 min

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 26l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 20g Lubelski (PL) 4,5 % A-A

 

 

5 min – 15g kolendra

5 min – 50g skórka z pomarańczy

5 min – 10g skorka z cytryny

Edited by Tomasz B
Link to comment
Share on other sites

Mam ZEZWOLENIE na rozbudowe browaru domowego oczywiscie od żony a wiec bedzie remont moja warzelnia bedzie miec wymiar 4.2x3.4m. mysle zewystarczy dla mnie

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA 11 Marcowe 12,5°Blg – 23,3IBU – 20l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2,2 kg

Słód monachijski 1,8 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 26l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

50min - 20g Marynka 7% A-A

15min - 20g Lubelski 3,8 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 5g

 

Drożdże:

W34/70

 

Zadam jutro rano

Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA 12--16°Blg – 25,6 IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 2 kg

Słód monachijski 5,35 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 25g Marynka 7% A-A

15min - 30g Lubelski 3,8 % A-A

15min - 30g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70 gestwa

 

Zadam jutro rano

Link to comment
Share on other sites

9g/1l

Nie za dużo? Nie wiem jaka temp. fermentacji, ale większość moich dolniaków na W34/70 (9-10°C) miała tendencje do dofermentowywania we flaszkach.

mysle ze nie bo za dlugo nie posiedza a ja lubie mocno gazowane i zimne
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mój nowy nabytek miernik temperatury z sondą typu K w rozsądnej cenie moge podac linka dla zainteresowanych

 

Jestem zainteresowany. Proszę o link.

DZIĘKUJE !!!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dzisiaj uwarzyłem:

 

WARKA13 (wlasna receptura) 12,°Blg – 24,3IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 4,5 kg

Słód monachijski 1kg

Słód karamel Pils Steinbach - 0,4 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 40 min

- 72°C - 20 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 30g Marynka 7% A-A

10min - 30g Sybilla 6,5 % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

 

Zadam jutro rano

Edited by Tomasz B
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj uwarzyłem:

 

WARKA14 (własna receptura) 12°Blg –30,1IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 4 kg

Słód monachijski 1,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,2 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 40 min

- 72°C - 20 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60min - 35g Marynka 7% A-A

15min - 35g Sybilla 6,5% A-A

0min -25g Hallertauer Mittelfruh 4,8 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:zadałem dzisiaj

Safale s-04

Edited by Tomasz B
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.