Skocz do zawartości

Browar BISHOP


Rekomendowane odpowiedzi

warka nr38
Schwarzbier 13BLG- 29,7 IBU-29l


Skład:

Słody:

Słód pilzneński 
Słód monachijski 
Słód karmelowy jasny Carahell® 
Słód Caraaroma 300-400 EBC 

Czekoladowy ciemny 1100-1300 EBC Strzegom 
Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 

Zacieranie:
- 54°C - 10 min
- 64°C - 30 min
- 72°C - 30 min

Wysładzanie:
Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

Gotowanie:
60 min

Chmielenie:
 18g Magnum14,5% A-A
20g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

 15g Hallertauer Tradition 5,5% A-A
Inne:
Mech Irlandzki – 7g

Drożdże:
Gęstwa W34/70 jutro

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04 listopad uwarzyłem

 

Warka 40

Porter Bałtycki- (Kruk)20,5°Blg 29,1 IBU-27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 4 kg

Słód monachijski 4 kg

Słód karmelowy jasny Carahell 0,2kg

Słód karmelowy special B 350 EBC Castle Malting 0,2kg

Słod Carabelge ® 30-35 EBC Weyermann 0,3kg

 

Czekoladowy pszeniczny0,1 kg

Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,2 kg

Barwiący 0,1kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 67°-68°C - 90 min

 

 

 

Gotowanie:

120min

 

Chmielenie:

50 min - 10g Magnum14,5% A-A

40 min - 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

20min - 30g Hallertauer Tradition 5,5% A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

cukier 0,5kg

 

Drozdze gęstwa zadana do 15°c w34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

WARKA 41 Marcowe 12°Blg – ok26,2IBU – 27l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski 2,6 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,15 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 30 min

- 72°C - 30 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

50min - 11g Herkules ok16 % A-A

20min - 11g Herkules ok16 % A-A

5min -14g Herkules ok16 % A-A

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70 zadane po 30 minutach od zakończenia gotowania w tem 15°C

 

A więc chłodzenie odbyło sie na wymienniku ciepła po raz pierwszy na początku był mały falstart ale szybko obruciłem wymiennik i potem była juz poezja

w postaci 15°C na wyjsciu brzeczki do wiadra ,ale z tego to mysle ze chłodzenie nie bedzie trwało dłuzej niz 15-20 min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 41 Marcowe 12°Blg zlana na cichą .

 

WARKA 42 Lager Wiedeński 12,5°Blg – ok29IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód wiedeński 3 kg

Słód pilzneński 1,3 kg

Słód monachijski 1,7 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,25 kg

Słód karmelowy monach. Caramunich - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 64°C - 40 min

- 72°C - 20 min

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 37l brzeczki

 

Gotowanie:

70 min

 

Chmielenie:

60min - 17g Herkules ?% A-A

20min - 17g Herkules ? % A-A

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

 

Drożdże:

W34/70 zadane swieżutką gęstwą w tem 12,5°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 44 Black IPA 17°Blg 67 IBU-26,5l

 

Skład:

Słody:

Słód pilzneński 3,5 kg

Słód monachijski 3 kg

Słód Carared Weyermann 0,3

Carafa ® typ III 1300-1500 EBC Weyermann 0,2 kg

Czekoladowy Weyermann 0,15kg

Zacieranie:

- 54°C - 10 min

- 67°-68°C - 60 min

- 78°C-10min

 

 

Gotowanie

70 min

 

Chmielenie:

70 min - 17g Magnum

60 min-25 g Centennial

40 min-25 g Cascade

15 min-30 g Willamette

0 min -25 g Cascade

na zimno-?

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

cukier 0,3kg

 

Drozdze US-05

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka

45 Monachijskie Jasne 13 BLG- 24 IBU-28l

 

 

Skład:

Słody:

Słód pilzneński 5,2 kg

Słód monachijski 0,45 kg

Słód Carapils 0,35 kg

 

Zacieranie:

- 52°C - 10 min

- 62°C - 20 min

Dekokt: - 72°C - 15 min

- 100°C - 20 min

- 72°C - 15 min

- 77°C - 10 min

 

 

Gotowanie:

80min

 

Chmielenie:

70 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka

20 min - 5g Herkules ?-% A-A-szyszka

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

Gęstwa W34/70 zadana w 13°C po 20 minutach od zakonczenia gotowania

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczorajsza warka

47 Pils 12,5 BLG- 43,5 IBU-28l

 

 

Skład:

Słody:

Słód pilzneński 5 kg

Słód monachijski 0,8 kg

Słód Caramunich 0,35 kg

 

Zacieranie:

- 52°C - 10 min

- 63°C - 40 min

- 72°C - 20 min

- 77°C -

 

 

Gotowanie:

70min

 

Chmielenie:

70 min - 10g Herkules ?-% A-A-szyszka

30 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka

10 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka

0 min - 50g Herkules ?-% A-A-szyszka

Inne:

Mech Irlandzki – 7g

Gęstwa W34/70 zadana w 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 Monachijskie Jasne 13 BLG rozlane do 10x0,5l z 6g/1l oraz reszta do petainera 2x 3Bar

Schwarzbier zlany na cichą zeszło do 3 Blg

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wczorajsza warka 
48 Pils 12,5 BLG- 29,5 IBU-28l


Skład:
Słody:

Słód pilzneński 5,2 kg
Słód monachijski 1 kg

Zacieranie:
- 52°C - 10 min
- 64°C - 40 min
- 72°C - 20 min
- 77°C - 10 min


Gotowanie:
70min

Chmielenie: 
70 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka
20 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka

Inne:
Mech Irlandzki – 7g
 W34/70

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka 
49 Coffe Staut 15 BLG- 29 IBU-28l


Skład:
Słody:

Słód pilzneński 2,7 kg
Słód monachijski 3,7 kg
Słód Caramunich 0,2 kg
Słód Cararoma 0,1 kg

 

płatki jęczmienne

płatki owsiane

Zacieranie:
- 52°C - 10 min
- 63°C - 40 min
- 72°C - 20 min
- 77°C -


Gotowanie:
70min

Chmielenie: 
60 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka
20 min - 15g Herkules ?-% A-A-szyszka

 

Inne:
Mech Irlandzki – 7g

kawa grubo mielona

 

drozdze s-05

Edytowane przez Tomasz B
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.