mpx80 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Witam. Piąty dzień fermentuje mi Lager Coopersa z cukrem (najpierw zrobiłem potem poczytałem ). O ile w pierwsze 4 dni bulkało jak szalone to teraz w piąty dzień bulka raz na 4 minuty. Zrobilem pomiar Blg i wyszło mi 1 - 1,5 Blg. Czy mimo bulkania przygotowywać się do butelkowania (z cukrem) czy poczekać jeszcze na obniżenie Blg - tylko czy może się jeszcze obniżyć? Niestety nie zrobiłem pomiaru przed podaniem drożdży. Temperatura fermentacji ok 21 st C. Zapomniałem dodać że to moja pierwsza warka więc proszę o wyrozumiałość Edytowane 26 Maja 2013 przez mpx80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Poczekaj przynajmniej do tych 10, 14 dni jeśli nie zamierzasz przelewać na cichą. Wtedy zrób pomiar i jeśli blg nie będzie spadać butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 a jak bardzo ci spieszno to jak przez 3-4 dni się nie zmienia to ładuj do butelek i tak pewnie długo nie postoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Jak pisze Gawon - zostaw na jeszcze 3-4 dni i dopiero wtedy zrób kolejny pomiar. Jeśli inny od poprzedniego zostaw na kolejne 2-3 dni. W tym czasie nie otwieraj, nie zaglądaj, nie ruszaj. Tak, wiem że za pierwszym razem to baaaaardzo trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpx80 Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Do tej pory nie zaglądałem i jak na razie nie zamierzam zaglądać do środka . Sprawdzę Blg za kilka dni ale zastanawia mnie czy możliwe jest że ten pomiar jeszcze spadnie? Na forum nie widziałem nigdzie żeby ta wartość spadła poniżej 1? Edytowane 26 Maja 2013 przez mpx80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Brewkit może zejść bardzo nisko. Zaczekaj parę dni i zabutelkuj. Dla porządku zmierz bailing jutro i np. w środę i butelkuj. Nic nie zlewaj na cichą, przy brewkicie skórka nie warta wyprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Nic nie zlewaj na cichą, przy brewkicie skórka nie warta wyprawki. Nie żebym jakoś namawiał, ale ja ten sam brewkit zlałem na cichą z dodatkiem 20 g Marynki i 20 g Lubelskiego i wyszło bardzo miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Nie napisałeś w jakich temperaturach proces się odbywa, ale z moich brewkitowych doświadczeń, to powiem Ci, że niżej raczej nie zejdzie. Jeśli już piana opadła, a jeżeli fermentujesz w okolicach 20 stopni, to założę się, że opadła, to jest po fermentacji. Jeżeli robisz w cieple, to bulka co2, które ucieka z piwa. Pomyj gary, przygotuj butle, sprawdź baling spławikiem, czy nie spadł jeszcze i jechane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpx80 Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Fermentuje się praktycznie cały czas w 21-20 st C. Wczoraj bulkało tak jak pisałem raz na 4 minuty (choć były okresy że co 20 sekund) a dziś widzę że poziom wody w rurce się podniósł i nie zapowiada się żeby coś bulkło. Dziś pomiar Blg wskazał delikatnie poniżej 1 więc coś od wczoraj spadło. Zauważyłem też że zmienił się smak. Wczoraj było kwaskowate na początku i przechodzące w goryczkę na końcu. Dziś tego kwaśnego smaku jest dużo mniej i dominuje goryczka. Wprawdzie nie zaglądałem do środka ale jak przyjdzie na to pora to czy coś powinno być widać na powierzchni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Pojedyncze bąbelki, takie jakby z herbaty/mydła - pozostałość po pianie, trochę obeschłych drożdży na ściankach i właściwie tyle. Dużo jest zdjęć tu na forum i na internetach, ale po brewkicie jest generalnie w miarę czysto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się